Öncelikle iddiayı görelim:
Mika 5:1 (Hristiyan İncili’nde 5:2) “Ama sen, Beytlehem Efrata, Yahuda boyları arasında küçük olduğun halde, İsrail üzerine hükümdar olacak bana senden çıkacak. Onun kökeni eskiden, eski günlerdendir” ayetindeki “sen, Beytlehem Efrata” “veata beytlehem efrata” ifadesi eril bir ifadedir. Tanah’ta yer alan şehir isimleri eril değil dişildir. O halde Beytlehem bir şehir olamaz.
Ayrıca, söz konusu ayetin devamında (küçük) “tsair” kelimesi de erildir. Eğer Beytlehem, bir şehri ifade ediyor olsaydı bu kelimeyi niteleyen “tsair” kelimesi de dişil “tsairah” olmalıydı. Öyleyse, beyt-lehem bir şehri değil, Lehem Evi’ni yani Lehem klanını ifade etmektedir.
Yanıt:
Yer isimlerinin cinsiyeti konusu, yer isimleri terimlerinin sıklıkla ön isimlerini kaybetmeleri; bununla birlikte; ön ismin ise cümlenin cinsiyetini kontrol etmeye devam etmesi ile karmaşıklaşır. Ön ismin silinmesi İngilizce’de de yaygındır. Örneğin, “Kaliforniya Eyaleti” için “Kaliforniya ”, “Meksika Devletleri” için “Meksika” deriz.
Cinsiyet sistemli dilbilgisine sahip dillerde, ön isim her zaman bu sistemleri etkiler. Örneğin İbranice gibi Sami dilleri ailesine sahip Arapça’da, cinsle ilgili olan ve bir yer adını tamlayan terimler “… şehri”, “… krallığı”, “… nehri”, “…dağı” gibi, cümle içerisinde belirtilmese dahi ifadenin cinsiyetini belirler. Örneğin, “Dijlat” (Dicle) dişil bir kelimedir, ancak; cümle içerisinde eril olur. Bunun nedeni bütün ifadenin “nahr dijlat” (Dicle Nehri) oluşu ve “dijlat” kelimesinin ön ismi “nahr” (nehir) kelimesinin eril olmasıdır. Ön ismin düşmesi, Sami dillerinde, bu örnekte olduğu gibi yaygındır. Bu nedenle, çoğu şehir adı dişildir çünkü “medine” (şehir) kelimesi dişildir.
İbranice’de de aynı durum vardır. Arapça “nahr” kelimesi gibi, İbranice “nahar” kelimesi de erildir. Yine, “amana” (Türkçe çevirilerinde “avana“) dişil formda olmasına rağmen, düşmüş olan eril ön ismi “nahar” eril bir kelime olduğu için, ifade erildir. Bakınız: 2 Krallar 5:12
“Nahar” kelimesi gibi “beyt” ön ismi de erildir. Bu nedenle hem Mika 5:1’deki “beyt-lehem” hem de Amos 5:5’deki “beyt-el” eril kelimedir.
Beytel’e gitmeyin,
Gilgal’a girmeyin,
Beer-Şeva’ya geçmeyin,
Çünkü Gilgal (Eril bitiş) halkı kesinlikle sürgün edilecek,
Beytel (Eril bitiş) bir hiç olacak. (Amos 5:5)
Görüldüğü gibi her şehir isminin dişil olma zorunluluğu yoktur. Hem Gilgal hem de Beytel şehirleri erildir.
“beyt” ile başlayan yer isimleri erildir, çünkü “beyt” kelimesi erildir.
Gilgal ve Beytel isimlerine ilave olarak, yer isimlerinin her zaman dişil olma iddiasının doğru olmadığına dair diğer örnekler şunlardır:
Mika 1:11’deki “beytesel” erildir.
Hezekiel 25:9’deki “beytyeşimot” erildir.
Hezekiel 38:6’deki “beyttogarma” erildir.
Kutsal Kitabınızı bilin!
Eğer Kutsal Kitabınızı bilirseniz, hiç kimse Tanrı’ya olan inancınızı ve O’nunla olan bağlantınızı çalamayacaktır.