Kabalat Tora

Main Menu

  • Soru-Cevap (Tümü)
  • Kavramlar (Tümü)
  • Kitap (Tümü)
  • Video (Tümü)

logo

Header Banner

Kabalat Tora

  • Soru-Cevap (Tümü)
  • Kavramlar (Tümü)
  • Kitap (Tümü)
  • Video (Tümü)
  • Öznellik [38]

  • Bağ’ın Merkezi [37]

  • Ham neden yaptı? [36]

  • Ham ne yaptı? [35]

  • İki Rol [34]

Kavramlar
Home›Kavramlar›Ben Noah Yasaları

Ben Noah Yasaları

By Gökhan Duran
7 March 2019
1116
0
Share:

SORU: Ben Noah Yasaları ismini nereden almaktadır?

CEVAP: Tüm insanlık, Noah’ın soyundan geldiği için, tüm insanlığın sorumlu olduğu ahlaki kurallara Noah’ın Çocukları Yasaları adı verilmiştir. Bu isim, Babil Talmudu Sanhedrin 56a bölümünde kullanılmaktadır.

SORU: Ben Noah Yasaları, rabbiler tarafından mı icat edilmiştir?

CEVAP: Ben Noah Yasaları, Kutsal Kitap’ın her yerindedir. Kutsal Kitap’ta, Tanrı’nın Sinay Dağı’nda Moşe’ye Tora’yı vermesinden önce uluslara yasalarını bildirdiğini gösteren birçok olay vardır. Bunlardan bazıları:

Eğer Tanrı, yasalarını ilk kez Sinay Dağı’nda Moşe’ye vermiş ise, Yaratılış Kitabı 4.Bölüm’de Kayin, Evel’i öldürdüğünde neyi yanlış yapmıştı?

Yaratılış Kitabı 6.Bölüm’de Tanrı, insanların yeryüzünde kötülük yaptığını, Tanrı’ya isyan ettiklerini gördüğünde insanların yaptığı kötülükler neydi?

Yaratılış Kitabı 18.Bölüm’de Sodom ve Gomore’deki insanların işledikler günah neydi ki, Tanrı o kenti yok etmeye karar vermişti?

Eğer Tanrı, uluslara emirlerini bildirmemiş ise, niçin yeryüzüne Tufan göndermişti?

Iyov neyi doğru yapmıştı ki, “dürüst ve kusursuz biri” olarak tanımlanmıştı (Iyov 1:1)?

Avraam Avinu, Yaratılış Kitabı 18:26-33 ayetleri arasında Tanrı ile konuşurken, Tanrı, Sodom’da elli, kırk, otuz, yirmi, on doğru kişi bulursa kenti yok etmeyeceğini söylediğinde, bahsi geçen kişileri “doğru” yapan neydi?

Tanrı, insanları kendilerine bildirmediği buyruklara uymadığı ya da habersiz oldukları yasaklar nedeniyle cezalandırabilir mi?

SORU: Kutsal Kitap, Yedi Evrensel İlke’nin Moşe’den önce insanlığa bildirildiğini nerede söylemektedir?

CEVAP: İlk altı emir Adam’a verilmiştir. Tanrı, Noah ile Gökkuşağı Antlaşmasını yaptığında bu emirler tekrarlanmış ve bu emirlere 7. emir eklenmiştir. Böylece bunlar Yedi Ben Noah Yasası olarak bilinir hale gelmiştir. Ancak bu yasalar, yedi tekil madde değil, içerisinde çok sayıda alt madde bulunan yedi kategoridir.

Sözlü Tora’da (Babil Talmudu, Tractate Sanhedrin, bölüm 7), bu Yedi Ben Noah Buyrukları’nın tümünün Yaratılış 2:16 ayetinde kodlandığı açıklanmaktadır.

Yaratılış Kitabı’nda farklı ayetlerde açıkça bulunan Ben Noah Buyrukları’nın kaynakları şu ayetler olarak verilebilir:

1.Cinayet işlememek

Cinayete karşı olan buyruk Yaratılış 9:6’da belirtilmiştir: “İnsan kanı döken kişinin kanı, [yine] insan tarafından dökülecektir, çünkü Tanrı, insanı Kendi görüntüsünde yapmıştır.”

2. Yasak cinsel ilişkilerde bulunmamak

Tanrı’nın Yahudi olmayanlara yasaklamış olduğu altı tür cinsel ahlaksızlığın beş tanesi Yaratılış 2:24’te yer alır: “Bu nedenle adam annesini babasını bırakıp karısına bağlanacak, ikisi tek beden olacak.”

Bu ayet açıkça kişinin annesiyle, babasının karısıyla, başka bir erkeğin karısıyla, başka bir erkek ile ve bir hayvanla olan ilişkileri yasaklar. Yahudi olmayan birinin aynı zamanda Yaratılış 20:12’te öğrendiğimiz gibi, anne tarafından kız kardeşi ile de birlikte olması da yasaktır: “Üstelik, Sara gerçekten kızkardeşimdir. Babamız bir, annemiz ayrıdır. Onunla evlendim.”

(Burada, Avraam’ın bunu Avimeleh’i memnun etmek için söylediğine dikkat ediniz. Bu, sadece mecazi olarak doğrudur çünkü; Sara, Avraam’ın erkek kardeşinin kızıdır. Bu nedenle baba tarafından aynı büyükbabaya sahiptirler ki büyükbaba adı sıklıkla “baba” olarak kullanılır.)

Ayrıca, Tanrı’nın Sodom ve Gomore’yi (Yaratılış 19:29-36) yok etmesinden sonra, Lot’un iki kızı ile ilişki utancı ile kanıtlandığı gibi, baba-kız ilişkileri de yasak olan ilişkilere dahil edilir. Bir kadının bir kadın ile olan ilişkileri de aynı şekilde Levililer 18:3’te, Eski Mısırlılar ve Kenanlıların uygulamaları Tanrı’ya karşı ahlaksızlık olarak kabul edilir. Levililer 18:30’da bu uygulamalar “iğrenç gelenekler” olarak adlandırılır.

3. Çalmamak.

Hırsızlık yapma yasağı, Yaratılış 2:16’da Tanrı’nın Adam ve Hava’ya bahçedeki meyvelerden yeme izni vermesinde verilmiştir. Eğer izin verilmeseydi, meyvelerden yemeleri yasak olacaktı, çünkü; varlığın sahibi kendileri değildir. Bu yasak, özellikle karşılığında ölüm cezası olan “İyilik ve Kötülük Bilgisi Ağacı”nın meyvesinden yemeleri durumunda geçerliydi. (Yaratılış 2:17).

Tufan sonrasına dek, Adam ve Hava’ya et/hayvan yemelerine izin verilmediğine, bu nedenle tüm insanların Tufan sonrasına vejeteryan olma zorunluluğu getirildiğine dikkat ediniz. Tanrı, et yemelerine ilk kez Noah ve ailesi gemiyi terk ettikten sonra izin vermiş, bu nedenle Tanrı yaşayan bir hayvandan alınan eti yemeyi yasaklayarak, yedinci emri eklemiştir.

4. Yasalar ve Yargı Sistemi Kurmak

Bu, Şehem, Dina ve Yaakov’un oğullarının hikayesinden öğrenilebilir. Yaratılış 34: 2’de, “Bölgenin başkanı Hivi [ulusundan] Hamor’un oğlu Şehem onu gördü. Onu aldı ve onunla yatıp, ona tecavüz etti.” Onu iradesine karşı “alması” bir kaçırma şeklidir ve bir tür hırsızlık olarak yasaklanmıştır. Şehem kentindeki adamlar bir adil yargılama mekanizması kuramadıkları ve onu suçlarından dolayı mahkum etmedikleri için bu emre uyamadılar ve toplu olarak bu suça ortak olmuş oldular. Yaakov’un oğulları bu nedenle bir mahkeme kurdular, onları mahkum ettiler ve infaz ettiler.

5. Yaşayan bir hayvanın etinden yememek

Bu (yedinci) emir, Noah’a Yaratılış 9:4’te verilmiştir. “Ancak yine de bir hayvanın etini, o hala hayattayken yiyemezsiniz.”

6. Tanrı’ya lanet etmemek.

Levililer 24: 10-17, Çıkış 22:27’deki emri ihlal eden ve öfkeyle lanet eden bir Yahudi’nin olayından ve İlahi buyruğun bunun ölüm cezasını gerektiren suç olarak ilan ettiğini açıklar. Bununla birlikte, Levililer 24:15’te  “Tanrısı’na lanet okuyan “adam adam (” İbranice “איש  איש” , günahını taşıyacaktır.” diye belirtilmektedir. Neden iki kez adam adam kelimesi kullanılmaktadır? Bunun nedeni, tüm insanlığı, Yahudileri ve Yahudi olmayanları dahil etmek içindir. Bu ayetler, Tanrı’ya lanet etmenin Yahudiler için olduğu kadar Yahudi olmayanlar için de yasak olduğunu göstermektedir. (Sanhedrin 56a)

7. Sahte tanrılara tapmamak

Yaratılış 2:16’da şöyle demektedir: “Tanrı adama bir emir verdi ve “Bahçenin tüm ağaçlarından serbestçe yiyebilirsin” dedi.”

İbranice E-lokim kelimesi Tanrı’nın İlahi İsimlerinden biridir. Fakat aynı kelime, çoğul olarak kutsal olmayan, “Benim Önümde, senin için başkalarının tanrıları [muteber] olmasın” ayetinde olduğu gibi, fiziksel veya kavramsal putperestliklere (diğer “tanrılara”) atıfta bulunmak için kullanılır. Bu nedenle, Yaratılış 2:16’daki ifade, yalnızca insanlığa buyruk veren olarak Tanrı’ya hizmet edilmesi ve tapınılması gerektiği anlamına gelir.

Tanah, Tanrı’nın peygamberlerine aktardığı, O’nun her türlü putperestlikten nefreti hakkında ve bütün insanların putperestlikten tövbe ederek, O’na dönmesini arzu ettiğini belirten ifadeleriyle doludur.

SORU: Yedi Ben Noah İlkesi’nin tüm uluslar için geçerli olduğu nerede yazılmıştır?

CEVAP: Tanrı, Noah ile bu evrensel yasaları yenilediğinde (Yaratılış Kitabı 9.Bölüm), yalnızca Noah ve yakın ailesi için değil, Noah’ın soyundan gelen herkes için (Yaratılış Kitabı 9: 8-17), yani tüm milletler için olduğunu belirtmiştir. Bu yasalar, medeni insan toplumu için temel oluşturacaktır.

Tanrı, Moşe’ye Ben Noah Emirlerini ve Noah’ın hikayesini Tora’nın ilk kitabı olan Yaratılış Kitabı’nda kaydetmesini söylediğinde, Moşe’ye bu yedi emrin Tora’da (Tanrı’nın “Ebedi Yaşam Ağacı”) açıklanacak ayrıntılarına göre tüm uluslarca öğrenilmesi ve uygulanması gerektiğini emretmiştir ve bunların Yahudi olmayan milletlerin Gelecek Dünya’da bir pay almaya hak kazanabilmeleri için bir fırsat olacağını bildirmiştir.

Yaratılış Kitabı’ndaki çeşitli anlatılardan, pek çok milletin Ben Noah Yasaları hakkında bilgi sahibi olduklarını, bu buyrukların uygulandığını ya da buyruklardan sorumlu tutulduklarını öğreniyoruz: Kaldeliler (Noah’ı şahsen tanıyan Avraam ile gösterildiği gibi), Peliştiler (Avimeleh ile gösterildiği gibi), Hitiler (Şehem olayı ile gösterildiği gibi) ve Kenaanlılar (Sodom ve Gomore olayı ile gösterildiği gibi).

SORU:Ben Noah’ın ahiretteki durumu nedir?

CEVAP: Ben Noah, “milletler arasındaki dürüst kişiler” (hasid umot ha’olam) olarak tanımlanır. Gelecek Dünya’da pay sahibidirler ve kurtulacaklardır.

Yahudiliğe göre, Tanrı’nın sevgili bir kulu, çocuğu olabilmek veya kurtuluş için Yahudi olmanız zorunlu değildir. Yahudilik, Yahudi olmayanları cehennemlik ilan etmez. Diğer dinlerden bir farkı da budur. Belirli bir ırk, millet, zümreye ait değil, tüm insanlığı kapsayıcı ve kuşatıcıdır.

Ayrıca Yahudilik, insanları cehennem cezası ile korkutmaz ve cennette elde edilecek zevkler ile motive etmeye çalışmaz.

Ölümden sonraki yaşam, test edilebilir, yanlışlanabilir bir konu olmadığı için, bu konuları suistimal ederek propaganda yapmaz, insanları kendi inancına çekmeye çalışmaz.

Kutsal Kitap, sadece bu dünyadaki ölümün bir son olmadığını, ölümden sonra yaşamın var olduğunu, adaletin tam olarak tesis edileceğini, cennet ve cehennem kavramlarının var olduğunu bildirir. Bu konuların ayrıntılarına girmez.

Bir dinin yanlış olduğunu bu konudan da anlayabilirsiniz. Kim sizi doğruluğu test edilemeyecek kavramlar, olaylar ile korkutup, kendi dinine çağırırsa, o inancın yanlış olduğundan emin olabilirsiniz.

SORU: Bir kimse kendisini Noahid olarak tanımlamasa, Ancak Noah antlaşmasındaki yedi buyruğa uygun bir hayat sürecek olsa, bu kişi yine de Noahid kabul edilir mi?

CEVAP: Hayır. Ben Noah yasalarının tümü akla yatkın, kolayca rasyonalize edilebilecek buyruklardır. Dolayısıyla, bu buyruklar kişiye doğal ve mantıklı gelecektir. Bu nedenle, bir kişinin bu buyrukları, Tanrı ona emrettiği için değil, bu buyrukları kişisel olarak mantıklı bulduğu için ya da kendisinin “iyi” bir insan olduğunu düşündüğü için yerine getiriyor olması çok kolaydır. Oysa, bir Ben Noah, bu yasaları kişisel düşünceleri nedeniyle değil, kendisinin üzerinde olan Tanrı bu yasaları emrettiği için yerine getiriyor olmalıdır.

Bir eylemin, eylemi gerçekleştiren kişide değişim gerçekleştirmesi, ancak o kişinin bu eylemleri, kişisel egosunun üzerinde olan, yetki sahibi Tanrı’nın emirlerini yerine getirme bilinciyle gerçekleştirmesi ile mümkündür. Her eyleme, egoyu besleme bilinci değil, Tanrı’ya hizmet etme bilinci eşlik etmelidir.

SORU:Ben Noah olmak ile Yahudilik dini arasındaki ilişki nedir?

CEVAP: Ben Noah olmak, Yahudiliği dini olarak kabul etmek demektir. Ben Noah olmak, bir kişinin Yahudiliği inancı olarak benimsediği ve Yahudi inancının Tanrı ile ilişki kurmak için ideal mükemmel bir yol olduğuna inandığı anlamına gelir.

İnsanlar ister geçiş işlemini gerçekleştirsinler, isterse Ben Noah olsunlar, hepsi Yahudilik dinine geçmiş demektir. Aradaki fark, Yahudiliğe geçiş yapan kişilerin, “Sadece Yahudi inancını izlemek değil, aynı zamanda Yahudi Ulusu’na da katılmak istiyorum. Kimliğimi tamamen değiştiriyorum. Yahudi oluyorum ve bu yüzden Tora’nın bütün buyrukları artık benim üzerimde bağlayıcıdır” demektedir. Geleneğimize göre, Yahudiliğe geçiş yapanlar, zaten her zaman Yahudi’ydi.

SORU: Ben Noah Yasaları’na uymak demek, Kutsal Kitap yerine Rabbinik Yahudilik’e uymak mı demektir?

CEVAP: Kutsal Kitap’a uymak demek, Rabbinik Yahudilik’e uymak demektir. Nasıl mı? Aynı zamanda Tanrı’nın peygamberleri olan Rabbi Yeoşua’ya, Rabbi Yeşaya’ya, Rabbi Hezekiel’e, Rabbi Amos’a, Rabbi Zekeriya’ya, Rabbi Yeremya’ya, Moşe Rabbenu’ya ve elbette Baş Rabbi Tanrı’ya uyuyoruz. Rabbinik Yahudilik budur.

Kutsal Kitabınızı bilin!

Eğer Kutsal Kitabınızı bilirseniz, hiç kimse Tanrı’ya olan inancınızı ve O’nunla olan bağlantınızı çalamayacaktır.

Post Views: 1,213
0
Shares
  • 0
  • +

Leave a reply Cancel reply

0
logo

Yahudilik hakkında makaleler yazıyor, çeviri yapıyor, videolar hazırlıyorum.

Sorularınızın tamamına yanıt vermeye çalışacağım. E-posta ile ya da "iletişim" bölümünden bana ulaşabilirsiniz.

Hakkımda

  • ..
  • ..
  • gokhanduran.bv@gmail.com

Instagram

kabalattora

Öncelikle iddiayı görelim: Mika 5:1 (Hristiyan Öncelikle iddiayı görelim:

Mika 5:1 (Hristiyan İncili’nde 5:2) “Ama sen, Beytlehem Efrata, Yahuda boyları arasında küçük olduğun halde, İsrail üzerine hükümdar olacak bana senden çıkacak. Onun kökeni eskiden, eski günlerdendir” ayetindeki “sen, Beytlehem Efrata” “veata beytlehem efrata” ifadesi eril bir ifadedir. Tanah’ta yer alan şehir isimleri eril değil dişildir. O halde Beytlehem bir şehir olamaz.

Ayrıca, söz konusu ayetin devamında (küçük) “tsair” kelimesi de erildir. Eğer Beytlehem, bir şehri ifade ediyor olsaydı bu kelimeyi niteleyen “tsair” kelimesi de dişil “tsairah” olmalıydı. Öyleyse, beyt-lehem bir şehri değil, Lehem Evi’ni yani Lehem klanını ifade etmektedir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi #hristiyanlık
Tora, Mısır’dan Çıkış Kitabı’nda Yitro Tora, Mısır’dan Çıkış Kitabı’nda Yitro Peraşası’nda 20. Bölüm’de On Temel Buyruğun verilmesinden hemen sonraki Mişpatim Peraşası’nda, söz konusu on ilkenin ayrıntıları verilir ve bu ayrıntılara ilk olarak kölelik ile ilgili yasalarla başlanır (Bakınız Çıkış 21.2-6). Bu peraşada, Tora’nın büyük üslup özelliklerinden birini, bir olayın anlatımından sonra yasaların ilan edilişine geçişi görürüz.

Bu peraşaya kadar Mısır’dan Çıkış Kitabı’nın esas konusu Yahudiler’in Mısır’daki esaretinden kurtuluşu ve özgürlüğe doğru yolculuğudur. Şimdi ise ayrıntılı yasalar, “özgürlük anayasası” açıklanacaktır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi
Çoğu Hristiyan, Yahudilerin işlemiş olduğu günahlar, yapmış oldukları kötülükler nedeniyle, Tanrı’nın Yahudiler’den yüz çevirdiğini (İbraniler 8:9), Yahudiler ile anlaşmasını bozduğunu, Yahudiler’in artık Tanrı’nın seçilmiş ulusu olmadığını iddia eder.

Sardisli Melito’nun (M.S. 2 Yüzyıl) inanç bildirgesine göre Yahudiler, Tanrı’yı öldürdükleri için, antlaşmayı kaybetmiştir. Bu nedenle Kilise artık “Yeni İsrail”dir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #kilise
Kutsal Kitap’ın Yaratılış Kitabı’nın 6-1 Kutsal Kitap’ın Yaratılış Kitabı’nın 6-10 bölümlerinde anlatılan Noah Tufanı’nın, Gılgamış Destanı’nda anlatılan tufan hikayesinden alındığı iddia edilmektedir. İnceleyelim:

Sümerlilerin Ziusudra hikayesi, Akkadlıların Atrahasis Destanı ve Gılgamış Destanları, Yaratılış Kitabı’nda anlatılan Noah’ın Tufanı anlatımına ek olarak Yakın Doğu’da anlatılmış olan tufan hikayeleridir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi #hristiyanlık
Mika 5:1 (2) Kutsal Kitap, Mesih’in doğum yerin Mika 5:1 (2) Kutsal Kitap, Mesih’in doğum yerinin Beytlehem olacağını mı söylemektedir?

Dört kanonik İncil yazarı içerisinde sadece Matta, Yahudi Kutsal Kitabı’ndan alıntılar yaparak, bu ayetlerin İsa tarafından  yerine getirildiğini iddia eder. Her birinin yanlışlığı kolaylıkla gösterilebilecek olan Matta’nın bu iddialarından birine göre Mesih’in doğum yeri Yahudi Kutsal Kitabı’nda belirtilmiştir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudi #yahudilik #hristiyanlık #mesih
Kutsal Ruh

Mezmurlar 33:6 Gökler Rab’bin sözüyle ve onların bütün orduları ağzının nefesi ile yaratıldı.

 

Bu mezmurda, “nefes” olarak tercüme edilen kelimenin orijinali İbranice “ruah” (ר֥וּחַ) kelimesidir. “Ruh” olarak tercüme edilebilir. “Söz” olarak tercüme edilen kelimenin orijinali İbranice “devar” (דְבַ֣ר) kelimesidir. Üçlü Birlik doktrinine iman eden Hristiyanlar, bu mezmurda üçlü birliğe atıf olduğunu savunurlar. Onlara göre, “Ruh” kelimesi ile işaret edilen Kutsal Ruh, “Söz” kelimesi ile işaret edilen de Oğul’dur. Dolayısı ile hem Kutsal Ruh hem Oğul, Yaratılış’a katılmış eş yaratıcılardır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam #yahudi
İsa, kaç tane eşeğe bindi? İsa, Yeruşalayim İsa, kaç tane eşeğe bindi?

İsa, Yeruşalayim’e girerken kaç tane hayvana bindi? Dört kanonik İncil’den üç tanesine, Markos 11:7, Luka 19:29-35 ve Yuhanna 12:14’e göre İsa bir tane sıpaya binmiştir. Bu Hristiyan İncili yazarları, kendi hikayelerini, Zekeriya Peygamber’in Mesih’in Yeruşalayim’e sıpaya binerek girişi ile ilgili peygamberliği İsa tarafından yerine getirilmiş gibi yazmışlardır.

Bu sitede onlarca kez gösterildiği gibi, Matta Kitabı’nın yazarı İbranice bilmiyordu ve bu da tuhaf bir sonuca yol açmıştı. Matta Kitabı’nın yazarı, Zekeriya 9:9 ayetinde yer alan peygamberliği yanlış anlamış, Mesih’in Yeruşalayim’e bir yerine iki hayvan üzerinde girdiğini sanmıştır. Yani, Matta’nın “Palmiye Pazarı’nda” İsa, iki hayvanın üzerine binmişti!

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #yahudi
Gerçekliği Yönetmek (Haşgaha Pratis) Tanrı, E Gerçekliği Yönetmek (Haşgaha Pratis) Tanrı, Evren'i Nasıl Yaratır? Bölüm 03

Devamı için: kabalat.com

#tanya #torahvisuals #kabalat #hasidizm #Yahudilik #yahudi
Çok tanrılı dinlerde, tanrılar ile cinler aras Çok tanrılı dinlerde, tanrılar ile cinler arasındaki ayrım değişkendir. İyi ve kötü tanrılar olduğu gibi iyi ve kötü cinler de vardır. Tanrılar ile cinler arasında niteliksel bir fark yoktur; hatta cinin bir ismi “kötü tanrı”dır. Bunun nedeni, çok tanrılı dinlerde, doğadaki her büyük olay ve kuvveti yöneten bağımsız bir tanrının var olmasıdır. Bu dinlerde cinlerin tanrılardan farkı; daha az güçlü olmaları, daha az bireyselliğe sahip olmaları, ara sıra tanrılara karşı ayaklanmaları ve bazen de başarılı olmalarıdır. 

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam
Tanrı kimin kurtulacağını seçti mi? Kalvinis Tanrı kimin kurtulacağını seçti mi?

Kalvinistler neye inanır?

Kalvinistlere göre Tanrı, ezelde, henüz Dünya’ya gelmeden önce insanlardan kimin kurtulacağına kimin ise lanetli olduğuna karar vermiştir.

Tanrı, kurtulmaları için seçilmiş insanları ve lanetlileri dünya hayatında yapacakları iyi veya kötü davranışlara bakmaksızın ezelde belirlemiştir!

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #kalvinizm
Kalvinistler neye inanır? Reform Protestanlar ve Kalvinistler neye inanır?

Reform Protestanlar veya Kalvinistler, insanın başlangıçta işlemiş olduğu günah nedeniyle doğasının tamamen bozulmuş olduğuna, kendi günahlı doğasına esir olduğuna, artık kendi kurtuluşu konusunda hiçbir şey yapamayacak durumda olduğuna inanırlar.

Onlara göre insanlar, kendilerini kurtuluşa götürecek iyi işleri seçme özgür iradesine sahip değildirler. Kendi kuvvetleriyle iman edemezler. Tora’daki buyrukları yerine getirerek, iyi işler yaparak yaşama kavuşmak mümkün değildir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi #hristiyanlık
Mezmur 110:1 “Rab, Rabbim’e dedi ki?” Hrist Mezmur 110:1 “Rab, Rabbim’e dedi ki?”

Hristiyan İncili’nde Matta Kitabı’nda İsa, Ferisiler’e dönüp sorar:

Matta 22:42 Ferisiler toplu haldeyken İsa onlara şunu sordu: “Mesih’le ilgili olarak ne düşünüyorsunuz? O kimin oğludur?”

Yani, günlük konuşma diliyle “Mesih kimin soyundan gelecektir?” diye sormaktadır.

Onlar da, “Davut’un Oğlu” dediler.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #yahudi
Mezmurlar 40:6 “bana bir beden hazırladın?” Mezmurlar 40:6 “bana bir beden hazırladın?”

Kilise’nin ana inanç ilkesi, yalnızca kan sunusunun günahı aklayabileceğidir. Bu öğretiye göre, İsa’nın ölümü, her insanın sözde asli günah nedeniyle günahkar doğmasını aklayabilecek tek yoldur.

Sadece kan sunusunun günahı aklayabileceği görüşü, kolayca görülebileceği gibi Yahudi Kutsal Kitabı tarafından yalanlanmaktadır. Örneğin, Mezmurlar Kitabı, Yeşaya, Mika, Hoşea ve Yeremya Peygamberler günahkar insanları günahlarını aklamak için kurbanlara güvenmemesi konusunda uyarmaktadır. Peygamberlerin sözleri Hristiyan inancına tamamen zıttır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi #hristiyanlık
Daniel 7:13 “Göğün bulutlarıyla gelen insano Daniel 7:13 “Göğün bulutlarıyla gelen insanoğluna benzeyen biri” kimdir?

Hristiyan İncili’nde “İnsanoğlu” terimi birçok kez kullanılır ve İsa bu terimi kendisi için kullanır. (Bkz. Matta 9:6, Matta 10:23, Matta 11:19, Matta 12:8, Matta 12:32, Matta 12:40, Matta 13:37, Matta 13:41-42, Matta 16:13, Matta 16:27-28, Matta 17:9…)

Hristiyan İncili’ndeki “İnsanoğlu” belirli bir kişiyi, İsa’yı tanımlar, belirlilik edatı alır ve ilk harfi büyük harfle yazılır, Daniel 7:13 ‘deki “insanoğlu” terimi ise belirlilik edatı almaz ve “bir” insanoğlu olarak yazılır. Hristiyanlar, Daniel 7:13 ayetini tercüme ederken, “insanoğlu” kelimesinin ilk harfini büyük harfle yazarlar ki, bu terim İsa’yı işaret ediyormuş gibi görünsün. Oysa, ayetin orjinalinde belirlilik edatı olmadığı gibi, İbranice dilinde büyük harf de yoktur. Hristiyanlar, Yahudi Kutsal Kitabı’nın birçok yerinde olduğu gibi, Daniel Kitabı üzerinde de oynama yapmaktan çekinmezler.

Devamı için: kabalat.com

#yahudi #yahudilik #hristiyanlık
Sabah Yıldızı Lucifer Lucifer kelimesi, kelime Sabah Yıldızı Lucifer

Lucifer kelimesi, kelime anlamı olarak “ışık taşıyan” anlamına gelir. “Işık” anlamındaki Latince “lux” kelimesi (Proto Hint Avrupa dilinde “leuk” kelimesi) ve latince “taşıma” anlamındaki “ferre” kelimesinden (Proto Hint Avrupa dilinde “bher” kelimesi) oluşur.

Devamı için: kabalat.com

#yahudi #yahudilik #hristiyanlık
Levililer Kitabı tam olarak Mısır’dan Çıkı Levililer Kitabı tam olarak Mısır’dan Çıkış Kitabı’nın bittiği yerde başlar. Mısır’dan Çıkış 40:34-35 ayetlerinde, Tanrı’nın kevod’unu, Tanrı’nın Kutsiyeti’nin ortaya çıkışını okuruz. Daha önce Sinay Dağı’nda duran Tanrı, tarifini Moşe’ye verdiği ve dağın eteğinde inşa edilen Mişkan’a iner:

"Bulut, Buluşma Çadırı’nı kapladı ve Tanrı’nın Onuru (ukevod) Mişkan’ı doldurdu. Moşe Buluşma Çadırı’na giremedi; zira bulut [çadırın] üzerine çökmüş, Tanrı’nın Onuru (ukevod) Mişkan’ı doldurmuştu."

Devamı için: kabalat.com

#yahudi #yahudilik
Türkçe çevirilerde “peygamber” olarak tercüme edilen kelimenin orijinali İbranice “navi” kelimesidir. Bu kelime aynı dil ailesinde yer alan Arapça’da da “nebi” olarak yer almaktadır. “Navi” kelimesinin kökü “nun, bet ve alef” harflerinden oluşur (נבא). Bu kelimenin kökü “seslenmek” anlamına gelir. “Navi” kelimesi de “konuşan, seslenen” anlamındadır. Bu anlamın en açık örneği Mısır’dan Çıkış 7:1 ayetinde yer alır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi
“Yazıcıların yalancı kalemi” (Yeremya 8:8) “Yazıcıların yalancı kalemi” (Yeremya 8:8)

Müslümanlar ve Hristiyanlar, Yahudi Kutsal Metinleri’ni didik didik ederek kendi inançlarına destek bulmaya çalışmaktadırlar. Yahudi Kutsal Kitabı’nda bulabildikleri ilgisiz ayetleri öncesi ve sonrasından kopartarak, konuyu değiştirerek, bilerek yanlış tercüme ederek veya kasıtlı biçimde yeni anlamlar vererek, Yahudi Kutsal Metinleri’nden onay aramaktadırlar. Bu konuda belki de an bariz biçimde çarpıtılan ayetlerden biri Yeremya 8:8 ayetidir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi #hristiyanlık #islam
İddia 3: "İşte kendisine destek olduğum, gön İddia 3:

"İşte kendisine destek olduğum, gönlümün hoşnut olduğu seçtiğim kulum! Ruhum’u onun üzerine koydum. Adaleti uluslara ulaştıracak."
(Yeşaya 42:1)
 
Yeşaya 42:1 ‘de “destek olduğum” olarak tercüme edilen “etmak” olarak okunan kelime “ahmed” olarak okunabilir. Bu iki kelime birbirine çok benzerdir. Bu kelimenin orijinali “ahmed”dir, ancak; bu ayette bahsedilen kulun İslam Peygamber’i Muhammed’i gösterdiğini gizlemek için bu kelime “destek olduğum” olarak çevrilmiştir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi #islam
Tanah’ta İslam Peygamber’i müjdeleniyor mu? Tanah’ta İslam Peygamber’i müjdeleniyor mu?

Yahudi Kutsal Metinleri yaklaşık olarak 304.900 kelime içermektedir. Bazı müslümanlar, bu kelimeler içerisinden birkaç ayetin İslam Peygamberi’ni müjdelediğini iddia etmektedir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi
Load More... Takip edin

Mesih Çağı:

  • Soru-Cevap
  • Kavramlar
  • Kitap
  • Video
© Copyright kabalat.com Tüm Hakları Saklıdır.