Kabalat Tora

Main Menu

  • Soru-Cevap (Tümü)
  • Kavramlar (Tümü)
  • Kitap (Tümü)
  • Video (Tümü)

logo

Header Banner

Kabalat Tora

  • Soru-Cevap (Tümü)
  • Kavramlar (Tümü)
  • Kitap (Tümü)
  • Video (Tümü)
  • Tanrı pişman olur mu?

  • Öznellik [38]

  • Bağ’ın Merkezi [37]

  • Ham neden yaptı? [36]

  • Ham ne yaptı? [35]

Soru-Cevap
Home›Soru-Cevap›“Ehad” kelimesinde Üçlü Birlik mi gizlidir?

“Ehad” kelimesinde Üçlü Birlik mi gizlidir?

By Gökhan Duran
24 May 2020
699
0
Share:

Tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de son derece aktif biçimde çalışan, kendilerini konularında “uzman” olarak tanıtan Hristiyan misyonerlerin iftiralarından birine göre; üçlü birlik doktrini (has v’şalom) Yahudi Kutsal Kitabı’nın birçok ayetinde yer almaktadır.

 

Bu misyonerlere göre, açıklanamaz bir gizem, insan aklının ötesinde bir gerçek, insan tarafından kavranamaz bir sır olan Tanrı’nın üçlü birlik doğası, Yahudiliğin inanç beyanı olan “Şema”da;

 

Dinle Yisrael! Aşem Tanrımız’dır; Aşem ‘Bir (ehad)’ dir!

Yasa’nın Tekrarı 6:4

 

ayetinde yer almaktadır!

 

Hristiyan İddiaları

 

İddia 1:

 

Dinle Yisrael! Aşem Tanrımız’dır; Aşem ‘Bir (ehad)’ dir!

Yasa’nın Tekrarı 6:4

 

ayetinde yer alan “Bir” (ehad) kelimesi “Mutlak Birlik” anlamına gelmez. “Ehad” kelimesi “bileşik birlik” anlamına gelir.

 

Bu sebeple bir erkek, babasını ve annesini bırakıp eşiyle birleşmelidir ve tek (ehad) vücut haline gelmelidirler.

Yaratılış 2:24

 

Burada, tek (ehad) beden iki bedenden oluştuğuna göre, “ehad” kelimesi “bileşik birlik” anlamına gelir ve içerisinde çokluk bulunur.

 

…bir değnek gibi onları birbirlerine bitiştir de, senin elinde bir (ehad) olsunlar.

(Ezekiel 37:17)

 

Burada, tek (ehad) değnek, iki değnekten oluştuğuna göre, “ehad” kelimesi “bileşik birlik” anlamına gelir ve içerisinde çokluk bulunur.

 

Eşkol vadisine kadar geldiler ve oradan, [üzerinde] bir (ehad) üzüm salkımı [ile birlikte] bir asma dalı keserek onu çifte sırık üstünde taşıdılar. Ayrıca narlardan ve incirlerden de [aldılar].

Çölde Sayım 13:23

 

Bir (ehad) üzüm salkımı, birden fazla üzüm tanesinden oluştuğuna göre, “ehad” kelimesi “bileşik birlik” anlamına gelir ve içerisinde çokluk bulunur.

 

 Tanrı ışığa “Gündüz” adını verdi ve karanlığa “Gece” adını verdi; akşam oldu ve sabah oldu; bir (ehad) gün.

Yaratılış 1:5

 

Bir (ehad) gün, gündüz ve geceden oluştuğuna göre, “ehad” kelimesi “bileşik birlik” anlamına gelir ve içerisinde çokluk bulunur.

 

İddia 2:

 

“ehad” kelimesi “bileşik birlik” anlamına gelir. Sayısal olarak, tek başına birliği ifade eden kelime “yahid” veya “vad” kelimeleridir. Tek başına birliği ifade eden bu kelimeler Tora’da Tanrı için kullanılmazlar. Bunun yerine “bileşik birlik” anlamındaki “ehad” kelimesi kullanılır.

 

Yasa’nın Tekrarı 6:4’te Tanrı, Kendisi’ni “yahid” veya “vad” kelimeleri ile değil, “ehad” kelimesi ile tarif etmektedir. Bunun nedeni, O’nun birliğinin sayısal, mutlak bir birlik olmadığını bize göstermek içindir. O’nun birliğinin bileşik bir birlik olduğunu anlamamız içindir.

 

İddia 3:

 

Yahudiler, bu durumun farkındadır. Bu nedenle Rambam (Maimonides) 13 İnanç İlkesi’ni açıklarken Yasa’nın Tekrarı 6:4 ayetini yazarken “ehad” yerine “yahid” kelimesini kullanmıştır. Yani, Maimonides, “ehad” kelimesinin “bileşik birliği” ifade ettiğini biliyordu, bu nedenle “ehad” kelimesini “yahid” kelimesi ile değiştirmiştir.

 

Yanıt:

 

İbranice (ehad) kelimesinin “bileşik birlik” anlamına geldiği iddiası, İbranice dilinde temel seviyede dahi bilgi sahibi olmayan kişiler için kafa karıştırıcı olabilir.

 

İbranice’de “ehad” kelimesi, Türkçe’deki “bir” kelimesi ile aynı anlama sahiptir. Örneğin, “Bir yemek takımı altı tabaktan oluşur” ya da “Elimde bir kalem var” diyebiliriz. Bu iki örneği kullanarak, “bir” kelimesinin, bir yemek takımında olduğu gibi birden fazla şeyi, ya da bir kalemde olduğu gibi tek bir şeyi ifade edebileceğini görebiliriz. Özetle, İbranice “ehad” kelimesi, Türkçe’deki “bir” kelimesi gibi birden fazla öğeyi içeren bir grup ya da “yalnızca tek bir” anlamına gelebilir.

 

“Ehad” kelimesi Yahudi Kutsal Metinleri’nde yaklaşık 1000 kez kullanılır ve neredeyse daima sayısal tekliği ifade eder. Bununla birlikte nadiren, yukarıda verilen ayetlerdeki gibi, içinde birden fazla öğenin bulunduğu birliği ifade ettiği örnekler de vardır (Ör: Yaratılış 2:24). Ancak, Hristiyanlar “ehad” kelimesinin “tek bir şey” anlamına geldiği çok fazla sayıdaki ayetleri hiçbir zaman örnek göstermeyeceklerdir. Sadece Yaratılış 1:5 ve Çölde Sayım 13:23 gibi ayetleri örnek göstererek, konu hakkında bilgisi olmayan kişilerde, “ehad” kelimesinin “bileşik birlik” anlamına geldiği yanılsamasını yaratmaya çalışacaklardır.

 

Elbette, hiçbir şey hakikatten bu kadar uzak olamaz.

 

Tora şöyle der:

 

Hükümlü, iki şahidin tanıklığına göre veya üç şahidin tanıklığına göre öldürülecektir; tek (ehad) şahidin tanıklığına göre öldürülmeyecektir.

Yasa’nın Tekrarı 17:6

 

Ehad! İki değil, üç değil, Tek Bir (ehad) şahit kişi! Bir şahit kişi, çoklu birlik midir? Yoksa, yalnızca bir kişi midir?

 

Bir kişiye karşı, yapabileceği herhangi bir yanlışta, her türlü günah için veya her türlü hata için (ehad) [tek] bir şahit tanıklık edemez. [Böyle bir] Konu, [ancak] iki şahidin tanıklığına göre veya üç şahidin tanıklığına göre kesinlik kazanacaktır.

Yasa’nın Tekrarı 19:15

 

Ehad! İki değil, üç değil, Tek Bir (ehad) şahit kişi! Bir şahit kişi, çoklu birlik midir? Yoksa, yalnızca bir kişi midir?

 

Yalnız (ehad) bir adam vardı, Oğlu da kardeşi de yoktu.

İki kişi bir (ehad) kişiden iyidir, Çünkü emeklerine iyi karşılık alırlar.

Biri (ehad) düşerse, öteki kaldırır. Ama yalnız olup da düşenin vay haline! Onu kaldıran olmaz.

Ayrıca iki kişi birlikte yatarsa, birbirini ısıtır. Ama tek (ehad) başına yatan nasıl ısınabilir?

Yalnız biri (ehad) yenik düşer, Ama iki kişi direnebilir. Üç kat iplik kolay kolay kopmaz

Vaiz 4:8-12

 

Ehad! İki değil, Tek Bir (ehad) adam! Bu ayetlerdeki tek bir adam çoklu birlik midir? Yoksa, yalnızca bir kişi midir?

 

Biz, hepimiz (ehad) tek bir kişinin oğullarıyız. Biz dürüst kişileriz. Kullarınız casusluk yapmamıştır.

Yaratılış 42:11

 

Ehad! İki değil, Tek Bir (ehad) kişi! Bu ayetteki tek bir kişi çoklu birlik midir? Yoksa, yalnızca bir kişi midir?

 

Paro [birilerini] gönderdi ve Yisrael’in hayvanlarından (ehad) bir [hayvan] bile ölmediğini öğrendi.

Mısır’dan Çıkış 9:6

 

Ehad! Tek Bir (ehad) havan bile! Bu ayetteki tek bir hayvan, çoklu birlik midir? Yoksa, yalnızca tek bir hayvan mıdır?

 

Kendi adına adamlar gönder ve Benim Bene-Yisrael’e vermekte olduğum Kenaan Ülkesi’ni araştırsınlar. Her atasal kabile adına birer (ehad) kişi gönderin. Her biri (ehad) aralarında lider [konumunda olsun].

(Çölde Sayım 13:2)

 

Ehad! İkişer değil, Bir (ehad) kişi! Bu ayetteki tek bir kişi çoklu birlik midir? Yoksa, yalnızca bir kişi midir?

 

İnsanoğlu, İsrail’in viran olmuş kentlerinde yaşayanlar, ‘İbrahim tek (ehad) kişiyken ülkeyi miras almıştı. Oysa biz kalabalığız, ülke miras olarak bize verilmiştir’ diyorlar.

Ezekiel 33:24

 

Ehad! İbrahim, bir (ehad) kişi midir, yoksa İbrahim çoklu birlik midir?

 

 Ve bütün dünya üzerinde HaŞem kral olacak; o gün HaŞem (ehad) Bir, ve İsmi (ehad) Bir olacak.

Zekeriya 14:9

 

Ehad! Tanrı yalnız Bir’dir.

 

Çünkü, işte, Yeşunun önüne koyduğum taş, üzerinde yedi gözü olan tek (ehad) taş; işte, onun oyma işini ben yapacağım, HaŞem’in sözü ve bir günde o memleketin fesadını ortadan kaldıracağım.

Zekeriya 3:9

 

Ehad! İki ya da üç taş değil, tek bir (ehad) taş. Yoksa, taş çoklu birlik midir?

 

Onlar yoldayken, Avşalom’un kralın bütün oğullarını öldürdüğü, (ehad) birinin bile sağ kalmadığı söylentisi Davut’a ulaştı.

2 Samuel 13:30

 

Ehad! İki kişinin değil, Bir (ehad) kişi bile! Bu ayetteki tek bir kişi çoklu birlik midir? Yoksa, yalnızca bir kişi midir?

 

O zaman gizlendiği yerlerden birinde Davut’un üstüne yürürüz; yeryüzüne düşen çiy gibi üzerine gideriz. Onu da, yanındakilerin  (ehad) birini bile yaşatmayız

2 Samuel 17:12

 

Ehad! İki kişinin değil, Bir (ehad) kişi bile! Bu ayetteki tek bir kişi çoklu birlik midir? Yoksa, yalnızca bir kişi midir?

 

Atanız İbrahim’e, sizi doğuran Sara’ya bakın. Çağırdığımda tek (ehad) kişiydi İbrahim, Ama ben onu kutsayıp çoğalttım

Yeşaya 51:2

 

Ehad! İbrahim, bir (ehad) kişi midir, yoksa İbrahim çoklu birlik midir?

 

Pers krallığının önderi yirmi bir gün bana karşı durdu. Sonra baş önderlerden biri (ehad) Mikail bana yardıma geldi, çünkü orada, Pers krallarının yanında alıkonulmuştum.

Daniel 10:13

 

Ehad! Meleklerden biri (ehad) olan Mikail, çoklu birlik midir?

 

Halkın İsrail’e benzer tek bir (ehad) ulus yok dünyada. Kendi halkın olsun diye onları kurtarmaya gittin.

2 Samuel 7:23

 

Ehad! Tek bir (ehad) ulus bile yok!

 

Birdir (ehad) benim eşsiz güvercinim; Biricik (ehad) yavrusudur anasının…

Ezgiler Ezgisi 6:9

 

Ehad! Bir tane (ehad) mi güvercin var? Yoksa güvercin çoklu birlik midir?

 

Yukarıdaki ayetlerde aynı İbranice kelime (ehad) kullanılır ve açıkça görüldüğü gibi [bir şahit, bir adam, bir kişi, bir tane, bir güvercin…], (ehad) kelimesi “bileşik birliği” değil, “yalnız, tek başına biri” ifade eder.

 

Akla hemen şu soru gelmektedir: Eğer İbranice (ehad) kelimesi “bileşik birliği” ya da “tek başına biri” ifade edebiliyorsa, bir ayet üzerinde çalışırken hangi tanımın doğru olduğunu nasıl anlayabiliriz?

 

Cevap her zaman belirleyici olan bağlamda yatmaktadır. Yasa’nın Tekrarı 6:4 ayetinin bağlamında, ya da Tanrı’nın ehad olarak tanımlandığı Yahudi  Kutsal Metinleri’nin herhangi bir ayetinin bağlamında, Tanrı’nın çoklu birlik olduğunu ifade eden herhangi bir ayet var mıdır? Tanrı’yı anlatırken kullanılan ehad kelimesinin Tanrı’nın çoklu birliğini ifade ediyor olması için, cümlenin bağlamı, bunun Yazar’ın amaçladığı anlam olduğunu açıkça belirtmelidir. Yasa’nın Tekrarı 6:4’te “ehad” kelimesinin Tanrı’nın çoklu birliğini ifade ettiğini gösteren herhangi bir bağlamsal ipucu, ayetin öncesinde veya sonrasında var mıdır? Hayır! “Dinle Yisrael! Aşem Tanrımız’dır; Aşem ‘Bir (ehad)’ dir!” ayetinde tam ve mutlak birliği ifade eder. Tam tersine, aşağıda görecek olduğunuz gibi çok sayıdaki ayet, Tanrı’nın birliğinin mutlak, sayısal birlik olduğunu ifade etmektedir.

 

 O Bir’dir  ve O tek başına Tanrı’mızdır.

 

Hristiyanlar’ın ikinci iddiasında sayısal olarak, yalnız başına tek olmayı ifade eden ama Tanrı için kullanılmadığı söylenen “vad” kelimesini içeren ayetlerle başlayalım:

 

Ta ki, bilsinler, sen ki ismin HaŞem’dir, Bütün dünya üzerinde yalnız sen (lavaddeha)  Yücesin.

Mezmurlar 83:18

 

Çünkü sen ulusun, harikalar yaratırsın, Tek (lavaddeha) Tanrı sensin

Mezmurlar 86:10

 

Ey Keruvlar arasında taht kuran İsrail’in Tanrısı, Orduların Tanrısı, bütün dünya krallıklarının tek (lavaddeha)  Tanrısı sensin. Yeri, göğü sen yarattın.

Yeşaya 37:16

 

Ve şimdi, ya Tanrı’mız HaŞem, onun elinden bizi kurtar ve bütün dünya krallıkları bilsinler ki, yalnızca sen tek (lavaddeha) HaŞem’sin.

Yeşaya 37:20,

 

Sizi kurtaran, size rahimde biçim veren HaŞem diyor ki, “Her şeyi yaratan, gökleri yalnız başına (levaddi) geren, yeryüzünü tek başına seren..

Yeşaya 44:24

 

şöyle dua etti: “Ey Keruvlar arasında taht kuran İsrael’in Tanrısı HaŞem, bütün dünya krallıklarının tek (lavaddeha) Tanrısı sensin. Yeri, göğü sen yarattın

2 Krallar 19.15

 

Sen, yalnız (lavaddeha) sen HaŞem’sin; gökleri, göklerin göklerini, ve bütün ordularını, yeri ve onun üzerinde olan bütün şeyleri, denizleri ve onlarda olan bütün şeyleri sen yarattın…

Nehemya 9:6

 

Bunlar ve pek çok ayet Tanrı’nın sayısal olarak, yalnız başına tek olduğunu ifade eder.

 

Devam edelim.

 

Ben seni Mısır Ülkesi’nden – köle evinden – çıkarmış olan Tanrın Aşem’im.

Benim Önümde, senin için başkalarının tanrıları [muteber] olmasın.

Çıkış 20:2-3

 

Benim Önümde, senin için başkalarının tanrıları [muteber] olmasın.

Yasa’nın Tekrarı 5:7

 

Sana [kesin olarak] bilmen için gösterildi ki, Aşem – [sadece] O ‘Tanrı’dır, O’ndan başkası yoktur!

Yasa’nın Tekrarı 4:35

 

[Şunu] Bugün bil ve kalbine [sürekli olarak] tekrarla ki, Aşem – yukarıda, göklerde ve aşağıda, yerde [sadece] O ‘Tanrı’dır; başkası yoktur!

Yasa’nın Tekrarı 4:39

 

Görün, şimdi, ki Benim! Benim O! Ve yanımda [başka] ilah yoktur.

Yasa’nın Tekrarı 32:39

 

Kimse HaŞem gibi kutsal değildir; Çünkü senden başka yoktur, Ve Tanrımız gibi kaya yoktur.

1 Samuel 2:2

 

 

Sonunda dünyanın bütün ulusları bilsinler ki, tek Tanrı HaŞem’dir ve O’ndan başka yoktur.

1 Krallar 8:60

 

Ve şimdi, ya HaŞem Tanrımız, niyaz ederim, onun elinden bizi kurtar, ve bütün dünya krallıkları bilsinler ki, yalnız Sen HaŞem, yalnız Sen Tanrı’sın.

2 Krallar 19:19

 

Onları ülkede, İsrail dağları üzerinde tek (ehad) bir ulus yapacağım. Hepsinin tek (ehad) kralı olacak. Artık iki ayrı ulus olmayacaklar, iki krallığa bölünmeyecekler.

Ezekiel 37:22

 

Beni kime benzeteceksiniz ki, eşitim olsun?” diyor Kutsal Olan

Yeşaya 40:25

 

Ben HaŞem’im, adım budur. Onurumu bir başkasına, övgülerimi oyma putlara bırakmam.

Yeşaya 42:8

 

“Tanıklarım sizsiniz” diyor HaŞem, “Seçtiğim Kul, sizsiniz. Öyle ki beni tanıyıp bana güvenesiniz, Benim O olduğumu anlayasınız. Benden önce bir tanrı olmadı, Benden sonra da olmayacak. Ben, ben HaŞem’im, Benden başka kurtarıcı yoktur.”

Yeşaya 43:10-11

 

Yılmayın, korkmayın! Size çok önceden beri söyleyip açıklamadım mı? Tanıklarım sizsiniz. Benden başka Tanrı var mı? Hayır, başka Kaya yok; Ben bir başkasını bilmiyorum.”

Yeşaya 44:6

 

Çünkü gökleri yaratan HaŞem, Dünyayı yaratıp biçimlendiren, pekiştiren, üzerinde yaşanmasın diye değil, yaşansın diye biçimlendiren HaŞem–Tanrı O’dur– şöyle diyor: “HaŞem benim, başkası yok.

Yeşaya 45:18

 

Benden başka Tanrı yok, adil Tanrı ve Kurtarıcı Ben’im. Yok benden başkası.

Yeşaya 45:21

 

Beni kime benzetecek, kime denk tutacaksınız? Kiminle karşılaştıracaksınız ki, benzer olalım?

Yeşaya 46:5

 

Çünkü Tanrı benim, başkası yok. Tanrı benim, benzerim yok.

Yeşaya 46:9

 

Bana ait olan onuru başkasına vermem.

Yeşaya 48:11

 

Ben O’yum; ilk Ben’im, son da Ben’im.

Yeşaya 48:12

 

Ama seni Mısır’dan çıkaran Tanrın HaŞem Ben’im, Ben’den başka tanrı tanımayacaksın, çünkü başka kurtarıcı yoktur.

Hoşea 13:4

 

 Bileceksiniz ki, İsrail halkının arasındayım, Tanrınız HaŞem Ben’im, başka  yok.

Yoel 2:27

 

Ya HaŞem, bir benzerin yok, senden başka tanrı da yok!

1 Tarihler 17:20

 

Görüldüğü gibi, Yahudi Kutsal Metinleri boyunca Tanrı’nın yalnız tek mutlak birlik olduğu defalarca tekrarlanmaktadır. Yasa’nın Tekrarı 6:4’te “ehad” kelimesinin “bileşik birlik” anlamında olmasını destekleyecek ne öncesinde ne de sonrasında, bağlamsal olarak hiçbir destek bulunmamaktadır.

 

Üçlü Birlik öğretisi, Yahudi Kutsal Metinleri’ne yabancı bir öğretidir ve hiçbir yerinde bu öğretiye dair bir ima dahi yoktur.

 

Hristiyanlar’ın Yasa’nın Tekrarı 6:4’te “ehad” kelimesini bileşik birlik olarak anlamalarının nedeni, zaten Üçlü Birlik doktrinine inanıyor olmalarıdır ve Yahudi Kutsal Metinleri’ni arayıp inançlarını destekleyecek bir şeyler bulma nafile çabasından kaynaklanmaktadır. Hristiyanlar metinden anlam çıkarmayı değil, zaten kabul etmiş olduğu anlamları metine yüklemeyi amaçlamaktadır.

 

Maimonides (Rambam), Şema’yı değiştirdi mi?

 

Dünyanın hiçbir yerinde, el yazımı Tora kopyalarında Yasa’nın Tekrarı (Devarim) 6:4 ayetindeki “ehad” kelimesi “yahid” kelimesi ile değiştirilmiş değildir. Tora’nın tüm el yazımı kopyaları aynıdır. Buna Ölü Deniz Yazmaları (M.Ö. 3.yüzyıl) da bulunan Yasa’nın Tekrarı bölümleri de dahildir. Ve sonradan basılan tüm Tora kitaplarında Yasa’nın Tekrarı (Devarim) 6:4 ayetinde “ehad” kelimesi bulunmaktadır.

 

Maimonides’in bu ayetteki “ehad” kelimesini “yahid” kelimesi ile değiştirdiği yalanının kökeni, Tora’daki Yasa’nın Tekrarı 6:4 ayetini Maimonides tarafından oluşturulan 13 Temel İnanç İlkesi ile karıştırmaktan gelmektedir.

 

Büyük Maimonides (M.S. 1135 – 1204) Roma Katolik Kilisesi’nin savunucuları ve onların Kutsal Kitap ile ilgili çarpıtmalarına aşinaydı. 13 Temel İnanç İlkesini’ni yazarken ikinci ilke olarak şöyle yazmıştır:

 

Tüm imanımla inanırım ki Yaratıcı, Onun Adı Kutsaldır, Bir’dir (yahid) ve O’nun gibi bir birlik yoktur ve O tek başına Tanrı’mızdır. O, olmuş, olan ve olacak olandır.

 

Buradaki “Bir (yahid)” kelimesi, Tanrı’nın her boyutu ve tanımı kapsayan, Tek, tekil, Birlik oluşunu ifade eder. Yanında, önünde, arkasında, öncesinde, sonrasında, içinde, dışında hiçbir kişi, nitelik, özellik, aracı olmadığı anlamına gelir. Tanrı’nın ilahi kişiliklerin bileşimi olduğu anlamına gelmez.

 

Bazı Hristiyanlar Maimonides’in bu inanç ilkesini okuduklarında, Maimonides sanki Yasa’nın Tekrarı 6:4’ün metninde bir değişiklik yapmış gibi hayal etmektedir. Şüphesiz ki Maimonides üçlü birlik fikrini asla kabul etmemiştir. Roma Katolik Kilisesi’nin saldırıları karşısında Tek Tanrıcılığı güçlendirmeye çalışmış ve Yahudi inanç ilkelerini özetlerken, bu temeli vurgulamıştır. Şema’nın (6:4) kendisinde (has v’şalom) tek bir harf bile değiştirmemiştir. Hiçbir Yahudi böyle bir şeyi aklından bile geçirmez.

 

Görüldüğü gibi, Şema içerisindeki “ehad” kelimesinin “bileşik birlik” olduğu iddiası, bir yanlış anlamadan kaynaklanmamaktadır. Kasıtlı bir oyundur.

 

Kutsal Kitabınızı bilin!

Kutsal Kitabınızı bilirseniz, kimse inancınızı ve Tanrı ile olan bağlantınızı çalamaz.

Post Views: 754
0
Shares
  • 0
  • +

Leave a reply Cancel reply

0
logo

Yahudilik hakkında makaleler yazıyor, çeviri yapıyor, videolar hazırlıyorum.

Sorularınızın tamamına yanıt vermeye çalışacağım. E-posta ile ya da "iletişim" bölümünden bana ulaşabilirsiniz.

Hakkımda

  • ..
  • ..
  • gokhanduran.bv@gmail.com

Instagram

kabalattora

Hristiyan İncili, İsa’nın insanların işlemi Hristiyan İncili, İsa’nın insanların işlemiş olduğu suçlardan kurtarılması için kendisini çarmıhta kurban ederek fidye olarak öldüğünü iddia eder. Bakınız: Matta 20:28, İbraniler 9:15, 1 Timoteos 2:6, Efesliler 1:7-8, 1 Korintliler 15:3.

Hristiyanların temel aldanışlarından biri, Hristiyan İncili’ni ön kabul olarak doğru kabul etmeleri, Yahudi Kutsal Kitapları’nı da bu ön kabulden yola çıkarak ayetleri Hristiyan İncili gözlüğüyle okumalarıdır. Bu yolla, Yahudi Kutsal Kitabı’nı Hristiyan İncili’ne uydurmaya çalışmaktadırlar.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #yahudi
Yeşaya 9.Bölüm 1-7 ayetler arasında kimden bah Yeşaya 9.Bölüm 1-7 ayetler arasında kimden bahsettiğini anlamak için ayetlere biraz daha yakından bakalım:

Yeşaya 9:1 (9:2 Hristiyan İncili)
Yeşaya Peygamber, 9. Bölüm’ün başında Yahudi ulusunun içinden geçmekte olduğu karanlık dönemden, ancak bu durumdan kurtulacaklarından bahsetmektedir. Bu karanlık dönemi “ölüm gölgesi diyarı” olarak tarif etmektedir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #yahudi
Kutsal sayılan metinlerin, aşamalı olarak kayda Kutsal sayılan metinlerin, aşamalı olarak kayda geçirilmiş, ilkel insanın zihninde üretilen hayal ürünleri veya tarihi olayların fantezilerle karıştırılarak sunulan toplum yönetim araçları olduğu, doğa güçlerine atanan çok sayıdaki tanrıdan tek tanrılı inanca geçişte, gelişmemiş insanın zihninde insani duygular gösteren insan benzeri bir tanrı kavramının geliştiği iddiası çok yaygındır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi
Bu yazıları okumadan önce, sizleri Adam, Hava, Bu yazıları okumadan önce, sizleri Adam, Hava, Yılan ve Eden Bahçesi öyküsünü yeniden okumaya davet ediyorum. Evet, biliyorum: Hikayeyi siz zaten çok iyi biliyorsunuz. Aklınıza hemen ağacın etrafına sarılı bir yılanın Hava’ya bir elma sunması geldi. Ama konu tam olarak da bu. Bunların tümünü unutmalısınız. Bu görüntüleri silmeniz ve hikayeyi yeniden okumanız gerekiyor.

Hikayeyi yavaşça ve dikkatlice okuyun ve kendinize şu soruları sorun: Bunu ilk defa okuyor olsaydım, bana ne garip gelirdi? Tora’nın bu hikaye ile ilgili benden sormamı istediği “büyük sorular” nedir?

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi
Peygamber Yeremya /Artscroll Yayınları Peygamber Yeremya /Artscroll Yayınları
Satın almak için: www.amazon.com/Torah-Commenta Satın almak için:

www.amazon.com/Torah-Commentary-Midrash-Rabbeinu-Bachya/dp/9657108454
Tora’da “şeytan” kelimesi ilk kez Çölde S Tora’da “şeytan” kelimesi ilk kez Çölde Sayım 22:22’de geçmektedir, bir melek Bilam ve eşeğinin önünde onları engellemek, yollarını kapamak için durduğunda geçmektedir. “l’satan” kelimesi “engel” demektir.

“…Tanrı’nın bir meleği ona engel teşkil etmek üzere yolda sabit durdu…” (Çölde Sayım 22:22)

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam
“Jews for Jesus” adlı Hristiyan misyonerlik k “Jews for Jesus” adlı Hristiyan misyonerlik kurumunun kurucusu olan Moshe Rosen, Mezmurlar 22:17 (16)’de כָּ֝אֲרִ֗י (kaari) kelimesinin Hristiyan çevirilerinde niçin “deliyorlar” olarak tercüme edildiğini açıklamak için yaratıcı çözümler bulmaya çalışmaktadır.

Rosen, misyoner faaliyetleri için çok sayıda dağıtılmış “Y’shua” adlı kitabında,  כָּ֝אֲרִ֗י (kaari) kelimesinin “aslan gibi” anlamına geldiğini ve “deliyorlar” anlamına gelmediğini kabul etmektedir! Ancak bu durum Yahudiler’in söylediklerinin doğru olduğunu kabul etmek anlamına geldiği için, başka bir iddiada bulunmaktadır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #yahudi
Ben Noah Yasaları SORU: Ben Noah Yasaları ismin Ben Noah Yasaları

SORU: Ben Noah Yasaları ismini nereden almaktadır?

CEVAP: Tüm insanlık, Noah’ın soyundan geldiği için, tüm insanlığın sorumlu olduğu ahlaki kurallara Noah’ın Çocukları Yasaları adı verilmiştir. Bu isim, Babil Talmudu Sanhedrin 56a bölümünde kullanılmaktadır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #yahudi
Yahudiliğin bir ırk veya belirli bir halka ait b Yahudiliğin bir ırk veya belirli bir halka ait bir din olduğunu, Yahudiliğe geçişin mümkün olmadığını, Yahudilerin aralarına diğer halklardan insanları almadıklarını, kapalı bir toplum olduklarını duymuşsunuzdur. Sayısız diğer konularda olduğu gibi bu konu hakkında da, içinde bulunduğumuz toplum içerisinde, temelsiz, kulaktan dolma ve nefret dolu yanlış bilgiler bulunmaktadır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudi #yahudilik
Öncelikle iddiayı görelim: Mika 5:1 (Hristiyan Öncelikle iddiayı görelim:

Mika 5:1 (Hristiyan İncili’nde 5:2) “Ama sen, Beytlehem Efrata, Yahuda boyları arasında küçük olduğun halde, İsrail üzerine hükümdar olacak bana senden çıkacak. Onun kökeni eskiden, eski günlerdendir” ayetindeki “sen, Beytlehem Efrata” “veata beytlehem efrata” ifadesi eril bir ifadedir. Tanah’ta yer alan şehir isimleri eril değil dişildir. O halde Beytlehem bir şehir olamaz.

Ayrıca, söz konusu ayetin devamında (küçük) “tsair” kelimesi de erildir. Eğer Beytlehem, bir şehri ifade ediyor olsaydı bu kelimeyi niteleyen “tsair” kelimesi de dişil “tsairah” olmalıydı. Öyleyse, beyt-lehem bir şehri değil, Lehem Evi’ni yani Lehem klanını ifade etmektedir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi #hristiyanlık
Tora, Mısır’dan Çıkış Kitabı’nda Yitro Tora, Mısır’dan Çıkış Kitabı’nda Yitro Peraşası’nda 20. Bölüm’de On Temel Buyruğun verilmesinden hemen sonraki Mişpatim Peraşası’nda, söz konusu on ilkenin ayrıntıları verilir ve bu ayrıntılara ilk olarak kölelik ile ilgili yasalarla başlanır (Bakınız Çıkış 21.2-6). Bu peraşada, Tora’nın büyük üslup özelliklerinden birini, bir olayın anlatımından sonra yasaların ilan edilişine geçişi görürüz.

Bu peraşaya kadar Mısır’dan Çıkış Kitabı’nın esas konusu Yahudiler’in Mısır’daki esaretinden kurtuluşu ve özgürlüğe doğru yolculuğudur. Şimdi ise ayrıntılı yasalar, “özgürlük anayasası” açıklanacaktır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi
Çoğu Hristiyan, Yahudilerin işlemiş olduğu günahlar, yapmış oldukları kötülükler nedeniyle, Tanrı’nın Yahudiler’den yüz çevirdiğini (İbraniler 8:9), Yahudiler ile anlaşmasını bozduğunu, Yahudiler’in artık Tanrı’nın seçilmiş ulusu olmadığını iddia eder.

Sardisli Melito’nun (M.S. 2 Yüzyıl) inanç bildirgesine göre Yahudiler, Tanrı’yı öldürdükleri için, antlaşmayı kaybetmiştir. Bu nedenle Kilise artık “Yeni İsrail”dir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #kilise
Kutsal Kitap’ın Yaratılış Kitabı’nın 6-1 Kutsal Kitap’ın Yaratılış Kitabı’nın 6-10 bölümlerinde anlatılan Noah Tufanı’nın, Gılgamış Destanı’nda anlatılan tufan hikayesinden alındığı iddia edilmektedir. İnceleyelim:

Sümerlilerin Ziusudra hikayesi, Akkadlıların Atrahasis Destanı ve Gılgamış Destanları, Yaratılış Kitabı’nda anlatılan Noah’ın Tufanı anlatımına ek olarak Yakın Doğu’da anlatılmış olan tufan hikayeleridir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi #hristiyanlık
Mika 5:1 (2) Kutsal Kitap, Mesih’in doğum yerin Mika 5:1 (2) Kutsal Kitap, Mesih’in doğum yerinin Beytlehem olacağını mı söylemektedir?

Dört kanonik İncil yazarı içerisinde sadece Matta, Yahudi Kutsal Kitabı’ndan alıntılar yaparak, bu ayetlerin İsa tarafından  yerine getirildiğini iddia eder. Her birinin yanlışlığı kolaylıkla gösterilebilecek olan Matta’nın bu iddialarından birine göre Mesih’in doğum yeri Yahudi Kutsal Kitabı’nda belirtilmiştir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudi #yahudilik #hristiyanlık #mesih
Kutsal Ruh

Mezmurlar 33:6 Gökler Rab’bin sözüyle ve onların bütün orduları ağzının nefesi ile yaratıldı.

 

Bu mezmurda, “nefes” olarak tercüme edilen kelimenin orijinali İbranice “ruah” (ר֥וּחַ) kelimesidir. “Ruh” olarak tercüme edilebilir. “Söz” olarak tercüme edilen kelimenin orijinali İbranice “devar” (דְבַ֣ר) kelimesidir. Üçlü Birlik doktrinine iman eden Hristiyanlar, bu mezmurda üçlü birliğe atıf olduğunu savunurlar. Onlara göre, “Ruh” kelimesi ile işaret edilen Kutsal Ruh, “Söz” kelimesi ile işaret edilen de Oğul’dur. Dolayısı ile hem Kutsal Ruh hem Oğul, Yaratılış’a katılmış eş yaratıcılardır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam #yahudi
İsa, kaç tane eşeğe bindi? İsa, Yeruşalayim İsa, kaç tane eşeğe bindi?

İsa, Yeruşalayim’e girerken kaç tane hayvana bindi? Dört kanonik İncil’den üç tanesine, Markos 11:7, Luka 19:29-35 ve Yuhanna 12:14’e göre İsa bir tane sıpaya binmiştir. Bu Hristiyan İncili yazarları, kendi hikayelerini, Zekeriya Peygamber’in Mesih’in Yeruşalayim’e sıpaya binerek girişi ile ilgili peygamberliği İsa tarafından yerine getirilmiş gibi yazmışlardır.

Bu sitede onlarca kez gösterildiği gibi, Matta Kitabı’nın yazarı İbranice bilmiyordu ve bu da tuhaf bir sonuca yol açmıştı. Matta Kitabı’nın yazarı, Zekeriya 9:9 ayetinde yer alan peygamberliği yanlış anlamış, Mesih’in Yeruşalayim’e bir yerine iki hayvan üzerinde girdiğini sanmıştır. Yani, Matta’nın “Palmiye Pazarı’nda” İsa, iki hayvanın üzerine binmişti!

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #yahudi
Gerçekliği Yönetmek (Haşgaha Pratis) Tanrı, E Gerçekliği Yönetmek (Haşgaha Pratis) Tanrı, Evren'i Nasıl Yaratır? Bölüm 03

Devamı için: kabalat.com

#tanya #torahvisuals #kabalat #hasidizm #Yahudilik #yahudi
Çok tanrılı dinlerde, tanrılar ile cinler aras Çok tanrılı dinlerde, tanrılar ile cinler arasındaki ayrım değişkendir. İyi ve kötü tanrılar olduğu gibi iyi ve kötü cinler de vardır. Tanrılar ile cinler arasında niteliksel bir fark yoktur; hatta cinin bir ismi “kötü tanrı”dır. Bunun nedeni, çok tanrılı dinlerde, doğadaki her büyük olay ve kuvveti yöneten bağımsız bir tanrının var olmasıdır. Bu dinlerde cinlerin tanrılardan farkı; daha az güçlü olmaları, daha az bireyselliğe sahip olmaları, ara sıra tanrılara karşı ayaklanmaları ve bazen de başarılı olmalarıdır. 

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam
Tanrı kimin kurtulacağını seçti mi? Kalvinis Tanrı kimin kurtulacağını seçti mi?

Kalvinistler neye inanır?

Kalvinistlere göre Tanrı, ezelde, henüz Dünya’ya gelmeden önce insanlardan kimin kurtulacağına kimin ise lanetli olduğuna karar vermiştir.

Tanrı, kurtulmaları için seçilmiş insanları ve lanetlileri dünya hayatında yapacakları iyi veya kötü davranışlara bakmaksızın ezelde belirlemiştir!

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #kalvinizm
Load More... Takip edin

Mesih Çağı:

  • Soru-Cevap
  • Kavramlar
  • Kitap
  • Video
© Copyright kabalat.com Tüm Hakları Saklıdır.