Kabalat Tora

Main Menu

  • Soru-Cevap (Tümü)
  • Kavramlar (Tümü)
  • Kitap (Tümü)
  • Video (Tümü)

logo

Header Banner

Kabalat Tora

  • Soru-Cevap (Tümü)
  • Kavramlar (Tümü)
  • Kitap (Tümü)
  • Video (Tümü)
  • Öznellik [38]

  • Bağ’ın Merkezi [37]

  • Ham neden yaptı? [36]

  • Ham ne yaptı? [35]

  • İki Rol [34]

Soru-Cevap
Home›Soru-Cevap›Daniel 7:13 “Göğün bulutlarıyla gelen insanoğluna benzeyen biri” kimdir?

Daniel 7:13 “Göğün bulutlarıyla gelen insanoğluna benzeyen biri” kimdir?

By Gökhan Duran
27 July 2018
1375
1
Share:

Hristiyan İncili’nde “İnsanoğlu” terimi birçok kez kullanılır ve İsa bu terimi kendisi için kullanır. (Bkz. Matta 9:6, Matta 10:23, Matta 11:19, Matta 12:8, Matta 12:32, Matta 12:40, Matta 13:37, Matta 13:41-42, Matta 16:13, Matta 16:27-28, Matta 17:9…)

Hristiyan İncili’ndeki “İnsanoğlu” belirli bir kişiyi, İsa’yı tanımlar, belirlilik edatı alır ve ilk harfi büyük harfle yazılır, Daniel 7:13 ‘deki “insanoğlu” terimi ise belirlilik edatı almaz ve “bir” insanoğlu olarak yazılır. Hristiyanlar, Daniel 7:13 ayetini tercüme ederken, “insanoğlu” kelimesinin ilk harfini büyük harfle yazarlar ki, bu terim İsa’yı işaret ediyormuş gibi görünsün. Oysa, ayetin orjinalinde belirlilik edatı olmadığı gibi, İbranice dilinde büyük harf de yoktur. Hristiyanlar, Yahudi Kutsal Kitabı’nın birçok yerinde olduğu gibi, Daniel Kitabı üzerinde de oynama yapmaktan çekinmezler.

Daniel Kitabı’nın 7. Bölümü’ndeki 13 ve 14. ayetleri açıklamak gayet kolaydır. Hristiyanlar’ın sözde İsa’dan bahsettiklerini iddia ettikleri bu ayetlerin neden bahsettiğini anlamak için söz konusu ayetten önceki ve sonraki ayetleri okumak yeterlidir.

Ancak, Hristiyanlar kendi dinleyicilerinin bu ayetin yer aldığı bölümlerin öncesini ve sonrasını okumayacağından o kadar emindirler ki, bu ayeti açık biçimde çarpıtmaktan çekinmezler. Örneğin, Yeşaya 53.Bölüm’ü okurlar ama 52. ve 54. bölümün neden bahsettiğinden habersizdirler. Yahudi Kutsal Kitabı’nın sadece İsa’dan bahsediyor gibi gösterebilecekleri ayetleri okurlar, Kitap’ın bütününe hakim değillerdir.

Herhangi bir kitabı açıp, kitabın ortasından okumaya başlarsanız, kitabı doğru anlamama olasılığınız artar. Daniel 7:13-14 ayetleri anlamak için de önceki on iki ayeti okumuyorsanız, bu ayeti anlama olasılığınızın düşük olacağı açıktır.

***

Daniel Kitabı’nda Daniel’in içinde birçok sembolik öğe bulunan mistik vizyonlar gördüğünü ve Daniel’in kendisinin bu vizyonları anlamada zorluk çektiğini okuruz.

Daniel, 7. Bölüm’de anlatılan vizyonunda dört yaratık görür. Bu dört yaratık, Yahudileri tutsak alan dört ulusu, Babil, Pers, Yunan ve Roma imparatorluklarını temsil eder (Daniel 7:17). Bu nedenle Pesah Sederi’nde dört kaptan içeriz (her kap, Tanrı’nın bizi bu uluslardan kurtarmak için söylediği sözü temsil eder) ve beşinci kap Mesih dönemi ile ilgilidir. Ondan henüz içmeyiz. Daniel, 13.ayette bu vizyonu anlatmaya devam eder:

Daniel 7:13 Gece görümlerimde insanoğluna / insana benzer birinin göğün bulutlarıyla geldiğini gördüm. Eskiden beri var Olan’ın yanına doğru ilerledi, O’nun önüne getirildi. 

Daniel 7:14 Ona egemenlik, yücelik ve krallık verildi. Bütün halklar, uluslar ve her dilden insan ona hizmet edecek. Egemenliği hiç bitmeyecek sonsuz bir egemenlik, krallığı hiç yıkılmayacak bir krallıktır.

 

Niçin “benzer”?

Daniel 7:13’te niçin “insanoğluna benzer” demektedir?

Hristiyan misyonerleri 13. ayette göğün bulutlarıyla gelen insanoğluna / insana benzeyen birinin İsa olduğunu, gelen kişinin İlahi bir doğaya sahip olduğunu, insana benzer denmesinin nedeninin İsa’nın bir insandan fazlası olduğunu, hem yüzde yüz insan, hem de yüzde yüz Tanrı olduğunu iddia ederler.

Daniel, vizyonunda birinci yaratığa “aslana benzer”, ikinci yaratığa “ayıya benzer”, üçüncüye “leopara benzer” demektedir. Uluslar, bir yandan bu yaratıklara benzetilirken bir yandan bu yaratıkların bazı özellikleri değişir, bazı nitelikler kazanırlar veya kaybederler ve  artık o yaratıklara “benzer” hale gelirler. (Daniel 7:4-8)

Örneğin, aslan’ın kanatları sökülür, aslan kalbi yerine insan kalbi verilir, insan gibi iki ayağı üzerine kaldırılır. Artık “aslana benzer” bir hale gelir.(Daniel 7:4)

Vizyonun devamında sıra “insanoğluna benzer biri”ne gelince, ona da “insanoğluna benzer” der.

 

Ayette “Tapındı” mı demektedir?

Hristiyan çevirilerinde 7:14 ayeti şöyle tercüme edilmektedir:

Bütün halklar, uluslar ve her dilden insan ona tapındı.

“Tapındı” olarak tercüme dilen kelime Aramice “yiplehun” kelimesidir. Bu şekilde tercüme edilmesinin nedeni Hristiyanlar’ın buradaki insanoğlunun Tanrı İsa olduğuna ikna etmeye çalışmasıdır. Bu kelimenin tapmak-tapınmak anlamı ile ilgisi yoktur. Hizmet etmek anlamındadır. Tanah’ın birçok yerinde ulusların insan krallara hizmet ettiği, saygı gösterdiği yazılıdır. Örneğin, aynı tarif Yeremya 27:7’de bulunur:

“..bütün uluslar ona, oğluna, torununa hizmet edecek..”

Diğer uluslar Nebukadnezar’a, oğluna ve torununa tapındı mı? Hayır. Hizmet ettiler.

Bütün halklar, uluslar ve her dilden insanın ona hizmet etmesi demek, o günlerde tüm ulusların Yahudiler’i onurlandırmaları, Yeruşalayim’e gelerek Sukot Bayramı’nı kutlaması, korbanlar sunması anlamına gelir.

Zekeriya 14:16 Yeruşalim’e saldıran uluslardan sağ kalanların hepsi Her Şeye Egemen Rab olan Kral’a tapınmak ve Çardak Bayramı’nı kutlamak için yıldan yıla Yeruşalim’e gidecekler. 

Zekeriya 14:20-21 O gün atların çıngırakları üzerine, “Rab’be adanmıştır” diye yazılacak. Rab’bin Tapınağı’ndaki kazanlar da sunağın önündeki çanaklar gibi olacak. Yeruşalim ve Yahuda’da her kazan Her Şeye Egemen Rab’be adanacak. Kurban kesmeye gelenler bu kazanları kurban etini pişirmek için kullanacaklar. 

Yeşaya 56:7 Kutsal dağıma getirip dua evimde sevindireceğim. Yakmalık sunularıyla kurbanları sunağımda kabul edilecek, çünkü evime “Bütün ulusların dua evi” denecek.

 

Aslında bu bölüm neden bahsetmektedir?

Eskiden beri var Olan (Günlerin Kadim Olanı) Tanrı’nın Kendisi’dir. Bu görüme göre, insanoğluna benzer biri Tanrı’ya yaklaşmaktadır.

Daniel, bu vizyonları anlamakta zorlanır ve Daniel meleklerden birine yaklaşır:

Daniel 7:15-16 Ben Daniel’e gelince, ruhum üzüntüyle sarsıldı, gördüğüm görümler beni ürküttü. Orada duranlardan birine yaklaştım, bütün bunların gerçek anlamını açıklamasını istedim.

“Duran kişiler” tanımı, Zekeriya Kitabı’nda da görüldüğü gibi “melekleri” ifade eder.

Örneğin Zekeriya 4:14: Ve dedi: Bunlar mesholunmuş o ikilerdir ki, bütün dünyanın Rabbi yanında durmaktadırlar.

Melekler, insanların zıttı olarak “duranlar” olarak tanımlanırken, insanlar “gidenler, yürüyenler” olarak tanımlanır. Bunun nedeni meleklerin manevi olarak “statik” olmaları, yani; özgür iradeye sahip olmamaları, programlandıkları her ne ise sadece o işi yapmaları, manevi olarak gelişmemeleridir. Bir melek, gelişerek daha büyük bir melek olamaz. İnsanlar ise, öte yandan, özgür iradeye sahiptir ve gelişerek daha yüce insanlar olma potansiyelini taşırlar.

Daniel, meleklerden birine başvurur. Melek de Daniel’e bu vizyonun ne anlama geldiğini açıklar.

Daniel 7:16  “O da bana bunların ne anlama geldiğini açıkladı.

Bu dört yaratık, dört ulusun, Babil, Pers, Yunan ve Roma krallıklarının krallarıdır.

Daniel 7:17 Bu dört büyük yaratık yeryüzünde ortaya çıkacak dört kraldır.

Hristiyanlar 7: 13 ve 14 ayetinde, kendisine egemenlik, yücelik ve krallık verilenin İsa olduğunu iddia etmekteyken, kendisine egemenlik, yücelik ve krallık verilenin kim olduğunu, Melek sadece dört ayet aşağıda açıklamaktadır:

Daniel 7:18 Ama Yüceler Yücesi’nin kutsalları krallığı alacak, sonsuza dek ellerinde tutacaklar. Evet, sonsuzlara dek.

Yüceler Yücesi’nin KUTSAL-LARI !

Melek, Daniel’e “insanoğluna benzeyen birinin” bir kişi değil, bir halk olduğunu açıklamaktadır.

 

Daniel 7:22, 7:25, 7:26 ayetlerinde de “insanoğluna benzeyen birinin” bir kişi değil, bir halk olduğu, krallık, egemenlik ve büyüklüğün bu halka verileceği açıkça yazılmıştır.

Daniel 7:22 Eskiden beri var Olan –Yüceler Yücesi– gelip KUTSAL-LARININ lehine yargı verene dek bu böyle sürdü

Daniel 7:25 Yüceler Yücesi’ni kötüleyen sözler söyleyecek, O’nun KUTSAL-LARINA baskı yapacak.

Daniel 7:27 Göklerin altındaki krallıklara özgü krallık, egemenlik ve büyüklük KUTSAL-LARA, Yüceler Yücesi’nin HALKINA verilecek. Bu HALKIN krallığı sonsuza dek sürecek, bütün uluslar ona uyacak ve sözünü dinleyecek.’

 

İnsanoğluna benzeyen biri olarak temsil edilen Tanrı’nın Kutsalları, Tanrı’nın Halkı kimdir?

 

Bu tanım Kutsal Kitap’ta çok önce yapılmıştır:

Mısır’dan Çıkış 19:6 Siz benim için koenler krallığı, kutsal ulus olacaksınız. İsrailliler’e böyle söyleyeceksin.

İsrail halkı, kendilerini tutsak etmiş, sürgün etmiş, zulmetmiş olan dört ulusa karşı Son Günler’de galip gelecek, uluslar İsrail ulusunun haklılığını ve egemenliğini kabul edecektir.

Bu tema, yani diğer ulusların o güne değin aşağıladıkları, küçümsedikleri, hor gördükleri, suçladıkları ıstırap çeken Kul olan Yahudi halkının başından beri haklı olduklarını anlayıp, büyük şaşkınlık yaşamaları ve onların bilgi yönünden üstünlüklerini kabul etmeleri konusu Yahudi Kutsal Metinleri’nde birçok yerde bulunan bir temadır.

Örneğin, Yeşaya 53.Bölüm, Istırap Çeken Kul Kimdir? 

veya Zekeriya 8:23 gibi.

Zekeriya 8:23 Her Şeye Egemen Rab diyor ki, “O günlerde her dil ve ulustan on kişi bir Yahudi’nin eteğinden tutup, ‘İzin verin, sizinle gidelim. Çünkü Tanrı’nın sizinle olduğunu duyduk’ diyecekler.”

 

Büyük Yahudi Bilgini Raşi zt”l, Daniel 7:13’teki göğün bulutlarıyla gelen insanoğluna / insana benzeyen birinin aynı zamanda Mesih’e atıf yaptığını da söyler.

Nasıl olur da Melek, bu kişinin bir halkı temsil ettiğini söylerken Raşi bu kişinin Mesih’e atıf olduğunu söylebilmektedir?

Bu sorunun yanıtı, Yahudiler ve Hristiyanların Mesih/Maşiah kavramının tamamen farklı oluşudur. Hristiyanların çoğunluğuna göre Mesih, Tanrı’dır. Olağan bir insan değildir. Yahudiler’e göre Mesih, İsrail halkının kralıdır, ulusun lideridir, ulusun bir parçasıdır. Yahudi ulusu ne zaman egemenlik, yücelik ve krallığa kavuşacaktır? Bu, ancak Mesih geldiğinde gerçekleşecektir. İsrail halkı, göğün bulutlarıyla geliyor gibi, diğer ulusların üzerinde egemenlik, yücelik ve krallığa kavuştuğunda, Mesih da bu halkın bir parçası, lideri ve temsilcisi olacaktır.

Mesih ancak Yahudi halkı tövbe edip, Tanrı’ya döndüğünde, Eskiden beri Var Olan’a (Günlerin Kadim Olanı) yaklaştığında gelecektir.

 

Niçin “göğün bulutları” ile demektedir?

Daniel 7:14’te niçin “insanoğluna benzer biri göğün bulutlarıyla” gelmektedir? Niçin bulut?

Hezekiel Kitabı 38 ve 39. bölümlerde, Zekeriya Kitabı 12,13,14.bölümlerde Gog adlı bir uluslar birliğinin son günlerde Yeruşalayim’e, Tanrı’ya inanan dindar kişilere saldıracağı anlatılır. Bir tarafta Gog adı uluslar topluluğu, diğer tarafta ise “göğün bulutlarıyla gelen” Mesih’e sadık halk vardır.

Peki, Gog ne demektir? Gog “çatı” demektir. Yani, “çatı halkı”, “bulut halkına” saldıracaktır.

Çatı, insanı “Gök”ten gelen fırtına, yağmur vb. olaylara karşı koruması umut edilen fiziksel bir yapıdır. Böylece, “Çatı halkı” fiziksel dünyaya güvenen demektir. “Gök”ten gelene karşı kendisini koruması için Tanrı yerine fiziksel, dünyevi bir korumaya güvenmeyi tercih eden kişilerdir.

Öte yandan, bir çatının aksine bir “Bulut” ise insanı “Gök”ten gelen fırtına, yağmur gibi etkilere karşı koruyamaz. “Bulut halkı” bir çatıya değil, güvenini Tanrı’ya bağlayan kişilerdir.

Bulut, Moşe Rabbenu zamanında bu dünyaya güvenenlere karşı, Kızıldeniz’i geçmeden önce Tanrı’ya güvenen İsrailoğullarını Mısırlılar’dan korumuştu.

Mısırdan Çıkış 14:14 Rab sizin için savaşacak, siz sakin olun.

Mısırdan Çıkış 14:19-20 Önlerindeki bulut sütunu da yerini değiştirip arkalarına, Mısır ve İsrail ordularının arasına geldi. Gece boyunca bulut bir yanı karartıyor, öbür yanı aydınlatıyordu. Bu yüzden, bütün gece iki taraf birbirine yaklaşamadı.

Mısırdan Çıkış 13:22 Gündüz bulut sütunu, gece ateş sütunu halkın önünden eksik olmadı.

Kırk yıl boyunca çölde onlara eşlik eden bulut sütunun yaptığı gibi göğün bulutlarına güvenmeyi tercih edenler ise “bulut halkıdır.”

Hezekiel 38 ve 39. bölümde anlatıldığı gibi, Tanrı yalnız Kendisi’ne güvenenlerle birlikte savaşacak, bu dünyaya güvenenler yenilecek, Tanrı, sadık kullarının yanında olacaktır.

Yeşaya 42:13 Yiğit gibi çıkagelecek Rab, savaşçı gibi gayrete gelecek. Bağırıp savaş çığlığı atacak, düşmanlarına üstünlüğünü gösterecek.

 

Zekeriya 14.bölüm’de, Mesih geldikten sonra, niçin uluslar Yeruşalayim’e gelip başka bir bayramı değil de Çardak (Sukot) Bayramı’nı kutlayacaktır?

Sukot’un çatısı yaprak ve dallardan oluşur. Gökten gelen fırtına ve yağmurdan koruyamaz. Yahudiler, her yıl Sukot içinde bir dönem yaşayarak fiziksel evlerine değil, Tanrı’ya, göklerin bulutlarına güvendiklerini gösterirler. Sonunda da kurtulacak olan “çatı (Gog) halkı” değil, “bulut halkı” olacaktır.  Mesih, Tanrı’ya sadık, “bulut” halkına gelecektir.

 

Kutsal Kitabınızı bilin!

Eğer Kutsal Kitabınızı bilirseniz, hiç kimse Tanrı’ya olan inancınızı ve O’nunla olan bağlantınızı çalamayacaktır.

Post Views: 1,189
0
Shares
  • 0
  • +

1 comment

  1. Yahudiler İsa’nın Mesih olduğu iddiasını neden kabul etmez? – Tora Bilgisi 15 October, 2020 at 20:19 Reply

    […] 9:6, İsa hakkında mı? (2)Daniel 7:13, İsa hakkında mı?Daniel İsa’nın ölüm tarihini mi vermektedir?Mezmurlar 22:17, Mesih’in çarmıha […]

Leave a reply Cancel reply

0
logo

Yahudilik hakkında makaleler yazıyor, çeviri yapıyor, videolar hazırlıyorum.

Sorularınızın tamamına yanıt vermeye çalışacağım. E-posta ile ya da "iletişim" bölümünden bana ulaşabilirsiniz.

Hakkımda

  • ..
  • ..
  • gokhanduran.bv@gmail.com

Instagram

kabalattora

Ben Noah Yasaları SORU: Ben Noah Yasaları ismin Ben Noah Yasaları

SORU: Ben Noah Yasaları ismini nereden almaktadır?

CEVAP: Tüm insanlık, Noah’ın soyundan geldiği için, tüm insanlığın sorumlu olduğu ahlaki kurallara Noah’ın Çocukları Yasaları adı verilmiştir. Bu isim, Babil Talmudu Sanhedrin 56a bölümünde kullanılmaktadır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #yahudi
Yahudiliğin bir ırk veya belirli bir halka ait b Yahudiliğin bir ırk veya belirli bir halka ait bir din olduğunu, Yahudiliğe geçişin mümkün olmadığını, Yahudilerin aralarına diğer halklardan insanları almadıklarını, kapalı bir toplum olduklarını duymuşsunuzdur. Sayısız diğer konularda olduğu gibi bu konu hakkında da, içinde bulunduğumuz toplum içerisinde, temelsiz, kulaktan dolma ve nefret dolu yanlış bilgiler bulunmaktadır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudi #yahudilik
Öncelikle iddiayı görelim: Mika 5:1 (Hristiyan Öncelikle iddiayı görelim:

Mika 5:1 (Hristiyan İncili’nde 5:2) “Ama sen, Beytlehem Efrata, Yahuda boyları arasında küçük olduğun halde, İsrail üzerine hükümdar olacak bana senden çıkacak. Onun kökeni eskiden, eski günlerdendir” ayetindeki “sen, Beytlehem Efrata” “veata beytlehem efrata” ifadesi eril bir ifadedir. Tanah’ta yer alan şehir isimleri eril değil dişildir. O halde Beytlehem bir şehir olamaz.

Ayrıca, söz konusu ayetin devamında (küçük) “tsair” kelimesi de erildir. Eğer Beytlehem, bir şehri ifade ediyor olsaydı bu kelimeyi niteleyen “tsair” kelimesi de dişil “tsairah” olmalıydı. Öyleyse, beyt-lehem bir şehri değil, Lehem Evi’ni yani Lehem klanını ifade etmektedir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi #hristiyanlık
Tora, Mısır’dan Çıkış Kitabı’nda Yitro Tora, Mısır’dan Çıkış Kitabı’nda Yitro Peraşası’nda 20. Bölüm’de On Temel Buyruğun verilmesinden hemen sonraki Mişpatim Peraşası’nda, söz konusu on ilkenin ayrıntıları verilir ve bu ayrıntılara ilk olarak kölelik ile ilgili yasalarla başlanır (Bakınız Çıkış 21.2-6). Bu peraşada, Tora’nın büyük üslup özelliklerinden birini, bir olayın anlatımından sonra yasaların ilan edilişine geçişi görürüz.

Bu peraşaya kadar Mısır’dan Çıkış Kitabı’nın esas konusu Yahudiler’in Mısır’daki esaretinden kurtuluşu ve özgürlüğe doğru yolculuğudur. Şimdi ise ayrıntılı yasalar, “özgürlük anayasası” açıklanacaktır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi
Çoğu Hristiyan, Yahudilerin işlemiş olduğu günahlar, yapmış oldukları kötülükler nedeniyle, Tanrı’nın Yahudiler’den yüz çevirdiğini (İbraniler 8:9), Yahudiler ile anlaşmasını bozduğunu, Yahudiler’in artık Tanrı’nın seçilmiş ulusu olmadığını iddia eder.

Sardisli Melito’nun (M.S. 2 Yüzyıl) inanç bildirgesine göre Yahudiler, Tanrı’yı öldürdükleri için, antlaşmayı kaybetmiştir. Bu nedenle Kilise artık “Yeni İsrail”dir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #kilise
Kutsal Kitap’ın Yaratılış Kitabı’nın 6-1 Kutsal Kitap’ın Yaratılış Kitabı’nın 6-10 bölümlerinde anlatılan Noah Tufanı’nın, Gılgamış Destanı’nda anlatılan tufan hikayesinden alındığı iddia edilmektedir. İnceleyelim:

Sümerlilerin Ziusudra hikayesi, Akkadlıların Atrahasis Destanı ve Gılgamış Destanları, Yaratılış Kitabı’nda anlatılan Noah’ın Tufanı anlatımına ek olarak Yakın Doğu’da anlatılmış olan tufan hikayeleridir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi #hristiyanlık
Mika 5:1 (2) Kutsal Kitap, Mesih’in doğum yerin Mika 5:1 (2) Kutsal Kitap, Mesih’in doğum yerinin Beytlehem olacağını mı söylemektedir?

Dört kanonik İncil yazarı içerisinde sadece Matta, Yahudi Kutsal Kitabı’ndan alıntılar yaparak, bu ayetlerin İsa tarafından  yerine getirildiğini iddia eder. Her birinin yanlışlığı kolaylıkla gösterilebilecek olan Matta’nın bu iddialarından birine göre Mesih’in doğum yeri Yahudi Kutsal Kitabı’nda belirtilmiştir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudi #yahudilik #hristiyanlık #mesih
Kutsal Ruh

Mezmurlar 33:6 Gökler Rab’bin sözüyle ve onların bütün orduları ağzının nefesi ile yaratıldı.

 

Bu mezmurda, “nefes” olarak tercüme edilen kelimenin orijinali İbranice “ruah” (ר֥וּחַ) kelimesidir. “Ruh” olarak tercüme edilebilir. “Söz” olarak tercüme edilen kelimenin orijinali İbranice “devar” (דְבַ֣ר) kelimesidir. Üçlü Birlik doktrinine iman eden Hristiyanlar, bu mezmurda üçlü birliğe atıf olduğunu savunurlar. Onlara göre, “Ruh” kelimesi ile işaret edilen Kutsal Ruh, “Söz” kelimesi ile işaret edilen de Oğul’dur. Dolayısı ile hem Kutsal Ruh hem Oğul, Yaratılış’a katılmış eş yaratıcılardır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam #yahudi
İsa, kaç tane eşeğe bindi? İsa, Yeruşalayim İsa, kaç tane eşeğe bindi?

İsa, Yeruşalayim’e girerken kaç tane hayvana bindi? Dört kanonik İncil’den üç tanesine, Markos 11:7, Luka 19:29-35 ve Yuhanna 12:14’e göre İsa bir tane sıpaya binmiştir. Bu Hristiyan İncili yazarları, kendi hikayelerini, Zekeriya Peygamber’in Mesih’in Yeruşalayim’e sıpaya binerek girişi ile ilgili peygamberliği İsa tarafından yerine getirilmiş gibi yazmışlardır.

Bu sitede onlarca kez gösterildiği gibi, Matta Kitabı’nın yazarı İbranice bilmiyordu ve bu da tuhaf bir sonuca yol açmıştı. Matta Kitabı’nın yazarı, Zekeriya 9:9 ayetinde yer alan peygamberliği yanlış anlamış, Mesih’in Yeruşalayim’e bir yerine iki hayvan üzerinde girdiğini sanmıştır. Yani, Matta’nın “Palmiye Pazarı’nda” İsa, iki hayvanın üzerine binmişti!

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #yahudi
Gerçekliği Yönetmek (Haşgaha Pratis) Tanrı, E Gerçekliği Yönetmek (Haşgaha Pratis) Tanrı, Evren'i Nasıl Yaratır? Bölüm 03

Devamı için: kabalat.com

#tanya #torahvisuals #kabalat #hasidizm #Yahudilik #yahudi
Çok tanrılı dinlerde, tanrılar ile cinler aras Çok tanrılı dinlerde, tanrılar ile cinler arasındaki ayrım değişkendir. İyi ve kötü tanrılar olduğu gibi iyi ve kötü cinler de vardır. Tanrılar ile cinler arasında niteliksel bir fark yoktur; hatta cinin bir ismi “kötü tanrı”dır. Bunun nedeni, çok tanrılı dinlerde, doğadaki her büyük olay ve kuvveti yöneten bağımsız bir tanrının var olmasıdır. Bu dinlerde cinlerin tanrılardan farkı; daha az güçlü olmaları, daha az bireyselliğe sahip olmaları, ara sıra tanrılara karşı ayaklanmaları ve bazen de başarılı olmalarıdır. 

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam
Tanrı kimin kurtulacağını seçti mi? Kalvinis Tanrı kimin kurtulacağını seçti mi?

Kalvinistler neye inanır?

Kalvinistlere göre Tanrı, ezelde, henüz Dünya’ya gelmeden önce insanlardan kimin kurtulacağına kimin ise lanetli olduğuna karar vermiştir.

Tanrı, kurtulmaları için seçilmiş insanları ve lanetlileri dünya hayatında yapacakları iyi veya kötü davranışlara bakmaksızın ezelde belirlemiştir!

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #kalvinizm
Kalvinistler neye inanır? Reform Protestanlar ve Kalvinistler neye inanır?

Reform Protestanlar veya Kalvinistler, insanın başlangıçta işlemiş olduğu günah nedeniyle doğasının tamamen bozulmuş olduğuna, kendi günahlı doğasına esir olduğuna, artık kendi kurtuluşu konusunda hiçbir şey yapamayacak durumda olduğuna inanırlar.

Onlara göre insanlar, kendilerini kurtuluşa götürecek iyi işleri seçme özgür iradesine sahip değildirler. Kendi kuvvetleriyle iman edemezler. Tora’daki buyrukları yerine getirerek, iyi işler yaparak yaşama kavuşmak mümkün değildir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi #hristiyanlık
Mezmur 110:1 “Rab, Rabbim’e dedi ki?” Hrist Mezmur 110:1 “Rab, Rabbim’e dedi ki?”

Hristiyan İncili’nde Matta Kitabı’nda İsa, Ferisiler’e dönüp sorar:

Matta 22:42 Ferisiler toplu haldeyken İsa onlara şunu sordu: “Mesih’le ilgili olarak ne düşünüyorsunuz? O kimin oğludur?”

Yani, günlük konuşma diliyle “Mesih kimin soyundan gelecektir?” diye sormaktadır.

Onlar da, “Davut’un Oğlu” dediler.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #yahudi
Mezmurlar 40:6 “bana bir beden hazırladın?” Mezmurlar 40:6 “bana bir beden hazırladın?”

Kilise’nin ana inanç ilkesi, yalnızca kan sunusunun günahı aklayabileceğidir. Bu öğretiye göre, İsa’nın ölümü, her insanın sözde asli günah nedeniyle günahkar doğmasını aklayabilecek tek yoldur.

Sadece kan sunusunun günahı aklayabileceği görüşü, kolayca görülebileceği gibi Yahudi Kutsal Kitabı tarafından yalanlanmaktadır. Örneğin, Mezmurlar Kitabı, Yeşaya, Mika, Hoşea ve Yeremya Peygamberler günahkar insanları günahlarını aklamak için kurbanlara güvenmemesi konusunda uyarmaktadır. Peygamberlerin sözleri Hristiyan inancına tamamen zıttır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi #hristiyanlık
Daniel 7:13 “Göğün bulutlarıyla gelen insano Daniel 7:13 “Göğün bulutlarıyla gelen insanoğluna benzeyen biri” kimdir?

Hristiyan İncili’nde “İnsanoğlu” terimi birçok kez kullanılır ve İsa bu terimi kendisi için kullanır. (Bkz. Matta 9:6, Matta 10:23, Matta 11:19, Matta 12:8, Matta 12:32, Matta 12:40, Matta 13:37, Matta 13:41-42, Matta 16:13, Matta 16:27-28, Matta 17:9…)

Hristiyan İncili’ndeki “İnsanoğlu” belirli bir kişiyi, İsa’yı tanımlar, belirlilik edatı alır ve ilk harfi büyük harfle yazılır, Daniel 7:13 ‘deki “insanoğlu” terimi ise belirlilik edatı almaz ve “bir” insanoğlu olarak yazılır. Hristiyanlar, Daniel 7:13 ayetini tercüme ederken, “insanoğlu” kelimesinin ilk harfini büyük harfle yazarlar ki, bu terim İsa’yı işaret ediyormuş gibi görünsün. Oysa, ayetin orjinalinde belirlilik edatı olmadığı gibi, İbranice dilinde büyük harf de yoktur. Hristiyanlar, Yahudi Kutsal Kitabı’nın birçok yerinde olduğu gibi, Daniel Kitabı üzerinde de oynama yapmaktan çekinmezler.

Devamı için: kabalat.com

#yahudi #yahudilik #hristiyanlık
Sabah Yıldızı Lucifer Lucifer kelimesi, kelime Sabah Yıldızı Lucifer

Lucifer kelimesi, kelime anlamı olarak “ışık taşıyan” anlamına gelir. “Işık” anlamındaki Latince “lux” kelimesi (Proto Hint Avrupa dilinde “leuk” kelimesi) ve latince “taşıma” anlamındaki “ferre” kelimesinden (Proto Hint Avrupa dilinde “bher” kelimesi) oluşur.

Devamı için: kabalat.com

#yahudi #yahudilik #hristiyanlık
Levililer Kitabı tam olarak Mısır’dan Çıkı Levililer Kitabı tam olarak Mısır’dan Çıkış Kitabı’nın bittiği yerde başlar. Mısır’dan Çıkış 40:34-35 ayetlerinde, Tanrı’nın kevod’unu, Tanrı’nın Kutsiyeti’nin ortaya çıkışını okuruz. Daha önce Sinay Dağı’nda duran Tanrı, tarifini Moşe’ye verdiği ve dağın eteğinde inşa edilen Mişkan’a iner:

"Bulut, Buluşma Çadırı’nı kapladı ve Tanrı’nın Onuru (ukevod) Mişkan’ı doldurdu. Moşe Buluşma Çadırı’na giremedi; zira bulut [çadırın] üzerine çökmüş, Tanrı’nın Onuru (ukevod) Mişkan’ı doldurmuştu."

Devamı için: kabalat.com

#yahudi #yahudilik
Türkçe çevirilerde “peygamber” olarak tercüme edilen kelimenin orijinali İbranice “navi” kelimesidir. Bu kelime aynı dil ailesinde yer alan Arapça’da da “nebi” olarak yer almaktadır. “Navi” kelimesinin kökü “nun, bet ve alef” harflerinden oluşur (נבא). Bu kelimenin kökü “seslenmek” anlamına gelir. “Navi” kelimesi de “konuşan, seslenen” anlamındadır. Bu anlamın en açık örneği Mısır’dan Çıkış 7:1 ayetinde yer alır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi
“Yazıcıların yalancı kalemi” (Yeremya 8:8) “Yazıcıların yalancı kalemi” (Yeremya 8:8)

Müslümanlar ve Hristiyanlar, Yahudi Kutsal Metinleri’ni didik didik ederek kendi inançlarına destek bulmaya çalışmaktadırlar. Yahudi Kutsal Kitabı’nda bulabildikleri ilgisiz ayetleri öncesi ve sonrasından kopartarak, konuyu değiştirerek, bilerek yanlış tercüme ederek veya kasıtlı biçimde yeni anlamlar vererek, Yahudi Kutsal Metinleri’nden onay aramaktadırlar. Bu konuda belki de an bariz biçimde çarpıtılan ayetlerden biri Yeremya 8:8 ayetidir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi #hristiyanlık #islam
Load More... Takip edin

Mesih Çağı:

  • Soru-Cevap
  • Kavramlar
  • Kitap
  • Video
© Copyright kabalat.com Tüm Hakları Saklıdır.