Kabalat Tora

Main Menu

  • Soru-Cevap (Tümü)
  • Kavramlar (Tümü)
  • Kitap (Tümü)
  • Video (Tümü)

logo

Header Banner

Kabalat Tora

  • Soru-Cevap (Tümü)
  • Kavramlar (Tümü)
  • Kitap (Tümü)
  • Video (Tümü)
  • Tanrı pişman olur mu?

  • Öznellik [38]

  • Bağ’ın Merkezi [37]

  • Ham neden yaptı? [36]

  • Ham ne yaptı? [35]

Kavramlar
Home›Kavramlar›Ham ne yaptı? [35]

Ham ne yaptı? [35]

By Gökhan Duran
11 December 2020
175
0
Share:

Devam etmeden önce, daha önce sorduğumuz ve henüz yanıt vermediğimiz soruları gözden geçirelim:

[1] Ham’ın oğlu Kenaan, neden başta Şem, Yefet ve Ham ile birlikte anılır?

Kenaan, üç oğul ile birlikte anıldıktan hemen sonra neden söz konusu üç kişinin Noah’ın oğlu olduğu belirtilir?

[2] Noah, bağı dikmeye başlamadıysa, neye başladı?

[3] Ham, bir şey mi “gördü”, yoksa bir şey mi “yaptı?”

[4] Noah, neden kışkırtıcı Ham’a değil de, Kenaan’a lanet etmektedir?

Bu sorularımıza yanıt vermek için “midraş”tan yararlanacağız. Bunlardan bazıları Raşi tarafından alıntılanmıştır, bazıları Talmud’da, bazıları Midraş Rabba’da yer alıyor. Bu fikirlerden bazıları kulağa biraz çılgınca gelecek, bu yüzden size Midraş’ı nasıl anlamamız gerektiğini kısaca anlatmak istiyorum.

Tanah’ın metinlerini ve midraşik yorumları düşündüğümüzde, yapabileceğimiz en büyük hatalardan biri, midraşik yorumu, yorum yaptığı metinden ayrı olarak okumaktır. Sadece midraşı içeren bir kitap okursanız, bahsettiği hikayeler kulağa vahşi, çılgınca, mantıksız gelecektir. Rabbiler neden böyle vahşi, çılgın, mantıksız hikayeler anlatıyor ve midraştaki bu tuhaf hikayelere neden inanmak zorundayız?

Tanah’ın metni ve Midraşik analiz iki farklı anlam seviyesinde işlev yapar. Metnin düz anlam seviyesi vardır ve anlatılan olayın midraşik seviyesi vardır. Bunlar genellikle birbiriyle çelişiyor gibi görünebilir. Ancak çelişkili görünmelerinin nedeni iki farklı anlam seviyesinde olmalarıdır.

Tanah metni ile midraşik yorum farklı anlam katmanlarında işlev görerek birbirlerini tamamlar. Tıpkı midraşik yorumun düz metinden daha derin bir anlam düzleminde olduğu gibi, metnin düz anlamı ile ilgilidir ve onu vurgular. Midraşik metni düz metnin bilinçdışına benzetebiliriz. Yani metin ve midraşik yorum bilinç ve bilinçdışının birleşerek bir bütün oluşturması gibidir. Aynı bilinçdışı zihninizin, farkına bile varmadığınız şekillerde bilinçli zihninize içerik aktarıp, zenginleştirmesi gibi.

Şimdi sizi bağ hikayesinin midraşik yarısı ile tanıştırmak istiyorum.

[1] Ham’ın oğlu Kenaan, neden başta Şem, Yefet ve Ham ile birlikte anılır?

Kenaan, üç oğul ile birlikte anıldıktan hemen sonra neden söz konusu üç kişinin Noah’ın oğlu olduğu belirtilir?

[2] Noah, bağı dikmeye başlamadıysa, neye başladı?

[3] Ham, bir şey mi “gördü”, yoksa bir şey mi “yaptı?”

[4] Noah, neden kışkırtıcı Ham’a değil de, Kenaan’a lanet etmektedir?

Bağ hikayesiyle ilgili bir araya getirdiğimiz dört ana sorumuz bunlardı. Size göstermek istediğim, Rabbinik metinlerde görünen midraşik analizinin bu dört soruyu toparladığıdır. Buna, şu soruyu yanıtlayan bir midraş ile başlayacağız: “Ham ne yaptı ya da herhangi bir şey yaptı mı?” Metin, Ham’ın ne yaptığından ilk kez bahsettiğinde (Yaratılış 9:22), Ham bir şey yapmış gibi görünmüyor. Metin, Ham’ın babasının çıplaklığını gördüğünü söylüyor. Ama daha sonra Ham’ın bir şeyler yaptığını söylüyor, babası uyanıyor ve küçük oğlunun ona ne yaptığını görüyor (Yaratılış 9:24). Metin, Ham’ın bir eylemde buunduğunu ima ediyor. Peki bu tutarsızlığı nasıl çözeriz?

Midraş şunu söylüyor: Ham gerçekte bir şey yapmıştır ama Tora bu eylemi yumuşatarak görmek olarak tarif etmiştir. Raşi, “vayar Ham avi Kenaan et ervat aviv“, “Kenaan’ın babası Ham, babasının çıplaklığını gördü” (Yaratılış 9:22) sözleri üzerine Talmud’dan alıntı yapar. Yaratılış 9:24 ayetinin gösterdiği gibi herkes Ham’ın bir şey yaptığı konusunda hemfikirdir, ama ne? “Yeş omrim sarso, ve’yeş omrim ravo.” Şok! Tercüme ediyorum: Rabbilerden bazıları Ham’ın babasını hadım ettiğini söylerken, bazıları Ham’ın babasına karşı cinsel suç işlediğini söyler! İnanılmaz derecede şok edici bir analiz!

Bu arada, Rabbiler arasında böyle bir fikir ayrılığı olduğunda, bazen sadece farklılıklardan bahsetmek değil, aynı zamanda ortak paydanın ne olduğu hakkında konuşmak faydalı olabilir. Hadım etme ile cinsel suç arasındaki ortak payda ne olabilir? Ortak nokta, her iki eylemin de cinsel saldırı olmasıdır. Peki, rabbiler Ham’ın bir tür cinsel saldırıda bulunduğunu nereden çıkardı? Rabbiler bunu uydurdu mu? Bu kadar tuhaf bir iddianın kaynağı nedir?

Elbette uydurmadılar. Bu tür bir çıkarım metinde geçen bir kelimenin analizinden gelmektedir. Yaratılış 9:22 ayetindeki “ervat” kelimesi Yaratılış Kitabı’nda özel bir biçimde “ervat aviv” (babasının çıplaklığı) olarak ilk kez bu ayette bulunur. Bu kelimenin anlamı tam olarak nedir? Tora’da kelimelerin ne anlama geldiğini bilmenin tek yolunun, nerede kullanıldıklarını bulmak olduğunu hatırlayalım. “Ervat” kelimesi başka nerede kullanılmaktadır? Bu kelime Tora’da 18 veya 19 kez kullanılmaktadır ve çoğunlukla Levililer Kitabı’nda geçmektedir. Orada nasıl kullanıldığına bir bakalım. Belki bazı ipuçları görebiliriz.

iş iş el kol şe’er besaro lo tikrevu legalot ervah 

Levililer 18:6

legalot ervah: çıplaklığı ortaya çıkarmak

Hiçbiriniz, çıplaklığını ortaya çıkarmak için yakın bir akrabanıza yaklaşmayın. Ben Aşem’im.

Levililer 18:6

“Ervah” kelimesi burada “çıplaklık” olarak tercüme edilmektedir ama bu kelimenin “çıplaklık” anlamına geldiğini nereden biliyoruz? “Ervah” kelimesini son kez duyduğumuz yer bizi Noah’a, Noah’ın başına gelenlere, Noah’ın çıplaklığının ortaya çıkmasına geri götürür. Tora, cinsel suç eylemi için “çıplaklık” kelimesini kullanır. Bu üsluba hüsnütabir yani ayıp, çirkin şeylerin daha uygun, usturuplu şekilde söylenmesi denir. İlerledikçe netleşeceği gibi bu kelime ile, uygunsuz ilişkilerden, aile içindeki ensest ilişkilerden bahseder. İlki kim? İlki Ervat Aviv – babanızın Ervah’ı.  

Bakınız Türkçe Çeviri, bu ayeti nasıl tercüme etmiş:

Hiçbiriniz, cinsel suç işleyecek şekilde yakın bir akrabanıza yaklaşmayın. Ben Aşem’im.

Levililer 18:6

Babana ve annene karşı cinsel suç işleme. Annense, onunla birlikte olamazsın.

Levililer 18:7

18:6’da “çıplaklık” olarak tercüme edilen kelime “ervah”, 18:7’de “ervat aviha” olarak yer alır ve “babanızın çıplaklığı” olarak tercüme edilebilecek bu ifade, “Babana karşı cinsel suç işleme” anlamındadır.

Babanın karısıyla birlikte olamazsın; bu, babana karşı bir cinsel suçtur.

Levililer 18:8

“Ervah” kelimesini son kez duyduğumuzda, babasına bir şekilde uygunsuz bir şekilde yaklaşan bir oğuldan bahsediliyordu. Yani burada; “Ervat Aviv” (Yaratılış 9:22).

Kenaan’ın babası Ham, babasının çıplaklığını gördü ve dışarıda iki kardeşine anlattı. 

Yaratılış 9:22

Noah’ın hikayesine geri dönelim, Şem ve Yefet ne yapmıştı? Babalarının çıplaklığını örttüler. Ham ne yapmıştı? Görünüşe göre, Ham tam tersini yapıyordu, babasının çıplaklığını ortaya çıkarıyordu. Öyleyse size göstermek istediğim şey, buradaki Levililer Kitabı’ndaki “çıplaklık” metaforlarının hepsinin Noah’ın bu hikayesinden alınmış olmasıdır.

Levililer 18. Bölüm’de, bir tür ensest, uygunsuz bir ilişki türünden bahsedilmektedir ve birbiri ardına bir ervah‘tan, diğer bir ervah‘a geçeriz. Bakınız: Levililer 18: 6-17. Buradaki ayetlerde ensest ilişkilerinin hepsinin yasak olduğu anlatılırken, açıkça ilişkiyi anlatmak yerine, daima aynı kelime kullanılır: “ervat (çıplaklık)”

Midraş’ın kaynağı burasıdır ve evet, aslında Ham bir şeyler yaptı. Tora hüsnütabir yapmakta ve ne olduğuna dair açık tanımlara girmemektedir, ancak satır aralarını okursanız, ne olduğuna dair bir tür fikir edinebilirsiniz. Tam olarak neydi? Bu konuda bir fikir ayrılığı vardır, ama ortak nokta Ham’ın babasına bir tür şiddet eylemi uygulamış olmasıdır. Bu, dikkatinize sunmak istediğim ilk Midraşik noktadır.

Şimdi, bazı yönlerden birincisinden daha şaşırtıcı olan ikinci bir Midraşik noktaya gitmek istiyorum. Midraşik yorumun ikinci parçası aslında sorduğumuz tüm soruları dolaylı bir şekilde ele alacak.

[1] Ham’ın oğlu Kenaan, neden başta Şem, Yefet ve Ham ile birlikte anılır?

Kenaan, üç oğul ile birlikte anıldıktan hemen sonra neden söz konusu üç kişinin Noah’ın oğlu olduğu belirtilir?

[2] Noah, bağı dikmeye başlamadıysa, neye başladı?

[3] Ham, bir şey mi “gördü”, yoksa bir şey mi “yaptı?” Noah, neden kışkırtıcı Ham’a değil de, Kenaan’a lanet etmektedir?

[4] Noah, neden kışkırtıcı Ham’a değil de, Kenaan’a lanet etmektedir?

Midraş, tüm bu sorularla ilgilenmektedir ama bence başlangıç noktası buradaki iki numaralı sorudur: Noah tam olarak neye başladı?

İnsanın Yaratılışı, Eden BahçesiNoah ve Bağı
Tanrı başlar.Noah başlar.
Tanrı, insanı topraktan yaratır.Noah, toprak adamıdır.
Tanrı, bir bahçe diker.Noah, bir bağ diker.
İnsan, yasak ağaçtan yer – insanın zihnini bulanıklaştıran.Noah, bağından şarap yapar – zihnini bulanıklaştıran – sarhoş olur.
İnsan çıplaktır.Noah, çıplak olur.
İnsan çıplak olduğunu anlar.Noah, çıplak olduğunu anlar.
Kışkırtıcı yılan lanetlenir.Bir Kışkırtıcı var ve Kenaan lanetlenir.
Yılan, kendi alemindeki diğer canlılara (kardeşlerine) boyun eğer.(Ham) Kenaan, kardeşlerine boyun eğer.

Eden Bahçesi hikayesi ile Noah ve üzüm bağı hikayesinde paralel olan bu konuları daha önce konuşmuştuk. Ancak, bu benzerliklerin başında Tanrı’nın bir girişim başlattığı ve Noah’ın bir girişim başlattığı fikri vardır. Daha önce bahsettiğimiz gibi, Noah’ın başladığı şey belirsizdir, çünkü; metne geri dönersek, bunu söylediği yerde tuhaf bir dilbilgisi tutarsızlığı ile karşılaşırız; Vayahel Noah – Noah bir şeye başladı, ancak ne başladığını söylemez. Daha sonra diyor ki; Vayitah kerem – ve bir bahçe dikti (Yaratılış 9:20). Öyleyse soru şu, Noah’ın başladığı şey neydi?

Bilgelerimiz, bu soruya cevabın metinler arası paralellikte bulunabileceğini söyler “Noah iş ha’adamah”ı hatırlayın – “Noah, toprak adamı başladı.” “Toprak adamı?” Bu bize neyi hatırlatıyor? Tanrı’nın topraktan insanı yarattığını hatırlatıyor. Tanrı’nın başlattığı girişim neydi? “Vayitzhar Haşem Elokim et ha’adam” (Yaratılış 2:7).  Tanrı, bir adam yaratıyordu. Bilgelerin söylediği, Noah’ın da başlattığı eylemin de bu olduğudur. Noah da bir adam yaratmaya başlıyordu! Ya da başka bir deyişle, bir çocuğa baba olmaya çalışıyordu!

Nasıl olur da 600 yaşında bir adam bir çocuğa baba olmaya çalışır? Bu gereksiz bir davranış gibi görünmüyor mu? Neden şimdi? Neden bu işe kalkışsın ki? Saçma, öyle değil mi? Aslında değil. Tersine, bunun için bazı kanıtlar var. Bu bölümün en başına dönüp bakalım. Bu bölüm nasıl başlar? Noah’ın gemiden nasıl çıktığını, Noah’ın dünyasındaki altıncı günü ve Tanrı’nın Noah’ı ve çocuklarını kutsadığını hatırlayın. Tanrı ne der? 1. ayete bakın:

Tanrı, Noah ve oğullarını mübarek kıldı ve onlara “Verimli olun ve çoğalın” dedi

Yaratılış 9:1

Çocuk sahibi olun! Tanrı bunu kime söyledi? Tanrı bunu sadece Noah’ın oğullarına söylemiyor. Tanrı, Noah ve oğullarını kutsadı. Noah, çocuklarıyla birlikte açık bir emri aldı: “Verimli olun ve çoğalın.”

Noah bir emri ciddiye almaya, çocuk sahibi olmaya çalışıyor gibi görünüyor ve bilgelerimizin düşüncesi de buradan geliyor gibi görünüyor. Daha sonra 20. ayette toprak adamı Noah bir girişimin başlangıcındadır: Noah, Tanrı’nın topraktan bir adam yaratması gibi başka bir insan yaratmaya çalışıyordu.

Tanrı, bir insan yaratıyordu. Noah, bir insan yaratıyordu.

Şimdi bunu aklınızda tutarak, Ham’ın ne yaptığını anlamaya çalışın, Ham’ın eyleminin sonuçları nelerdi?

Ham’ın şiddet eylemi Noah’ın fiziksel veya psikolojik olarak başka bir çocuk sahibi olmasını engelleyecekti. Noah’ın dördüncü bir çocuk sahibi olmasını imkansız hale getirecekti.

Dördüncü çocuk mu? Bir dakika. Noah’ın kaç çocuğu vardı? Üç tane.

Şem, Yefet ve Ham.

Peki, kaç nehir vardı? Dört tane vardı.

Göklerin ve yerin nesilleri, dört nehir. Noah’ın nesli ise üç kişiydi ama bir dördüncü olması gerekiyordu, Noah, dördüncü çocuğuna baba olmaya çalışıyordu ama Ham’ın başka planları vardı.

Ham’ı babasının dördüncü çocuğa sahip olmasını engellemeye iten neden neydi?

Bilginlerimize göre bu planların ne olduğunu sonraki yazımızda konuşacağız. Görüşürüz.

Kaynak: Rabbi David Fohrman

Post Views: 213
0
Shares
  • 0
  • +

Leave a reply Cancel reply

0
logo

Yahudilik hakkında makaleler yazıyor, çeviri yapıyor, videolar hazırlıyorum.

Sorularınızın tamamına yanıt vermeye çalışacağım. E-posta ile ya da "iletişim" bölümünden bana ulaşabilirsiniz.

Hakkımda

  • ..
  • ..
  • gokhanduran.bv@gmail.com

Instagram

kabalattora

Hristiyan İncili, İsa’nın insanların işlemi Hristiyan İncili, İsa’nın insanların işlemiş olduğu suçlardan kurtarılması için kendisini çarmıhta kurban ederek fidye olarak öldüğünü iddia eder. Bakınız: Matta 20:28, İbraniler 9:15, 1 Timoteos 2:6, Efesliler 1:7-8, 1 Korintliler 15:3.

Hristiyanların temel aldanışlarından biri, Hristiyan İncili’ni ön kabul olarak doğru kabul etmeleri, Yahudi Kutsal Kitapları’nı da bu ön kabulden yola çıkarak ayetleri Hristiyan İncili gözlüğüyle okumalarıdır. Bu yolla, Yahudi Kutsal Kitabı’nı Hristiyan İncili’ne uydurmaya çalışmaktadırlar.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #yahudi
Yeşaya 9.Bölüm 1-7 ayetler arasında kimden bah Yeşaya 9.Bölüm 1-7 ayetler arasında kimden bahsettiğini anlamak için ayetlere biraz daha yakından bakalım:

Yeşaya 9:1 (9:2 Hristiyan İncili)
Yeşaya Peygamber, 9. Bölüm’ün başında Yahudi ulusunun içinden geçmekte olduğu karanlık dönemden, ancak bu durumdan kurtulacaklarından bahsetmektedir. Bu karanlık dönemi “ölüm gölgesi diyarı” olarak tarif etmektedir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #yahudi
Kutsal sayılan metinlerin, aşamalı olarak kayda Kutsal sayılan metinlerin, aşamalı olarak kayda geçirilmiş, ilkel insanın zihninde üretilen hayal ürünleri veya tarihi olayların fantezilerle karıştırılarak sunulan toplum yönetim araçları olduğu, doğa güçlerine atanan çok sayıdaki tanrıdan tek tanrılı inanca geçişte, gelişmemiş insanın zihninde insani duygular gösteren insan benzeri bir tanrı kavramının geliştiği iddiası çok yaygındır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi
Bu yazıları okumadan önce, sizleri Adam, Hava, Bu yazıları okumadan önce, sizleri Adam, Hava, Yılan ve Eden Bahçesi öyküsünü yeniden okumaya davet ediyorum. Evet, biliyorum: Hikayeyi siz zaten çok iyi biliyorsunuz. Aklınıza hemen ağacın etrafına sarılı bir yılanın Hava’ya bir elma sunması geldi. Ama konu tam olarak da bu. Bunların tümünü unutmalısınız. Bu görüntüleri silmeniz ve hikayeyi yeniden okumanız gerekiyor.

Hikayeyi yavaşça ve dikkatlice okuyun ve kendinize şu soruları sorun: Bunu ilk defa okuyor olsaydım, bana ne garip gelirdi? Tora’nın bu hikaye ile ilgili benden sormamı istediği “büyük sorular” nedir?

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi
Peygamber Yeremya /Artscroll Yayınları Peygamber Yeremya /Artscroll Yayınları
Satın almak için: www.amazon.com/Torah-Commenta Satın almak için:

www.amazon.com/Torah-Commentary-Midrash-Rabbeinu-Bachya/dp/9657108454
Tora’da “şeytan” kelimesi ilk kez Çölde S Tora’da “şeytan” kelimesi ilk kez Çölde Sayım 22:22’de geçmektedir, bir melek Bilam ve eşeğinin önünde onları engellemek, yollarını kapamak için durduğunda geçmektedir. “l’satan” kelimesi “engel” demektir.

“…Tanrı’nın bir meleği ona engel teşkil etmek üzere yolda sabit durdu…” (Çölde Sayım 22:22)

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam
“Jews for Jesus” adlı Hristiyan misyonerlik k “Jews for Jesus” adlı Hristiyan misyonerlik kurumunun kurucusu olan Moshe Rosen, Mezmurlar 22:17 (16)’de כָּ֝אֲרִ֗י (kaari) kelimesinin Hristiyan çevirilerinde niçin “deliyorlar” olarak tercüme edildiğini açıklamak için yaratıcı çözümler bulmaya çalışmaktadır.

Rosen, misyoner faaliyetleri için çok sayıda dağıtılmış “Y’shua” adlı kitabında,  כָּ֝אֲרִ֗י (kaari) kelimesinin “aslan gibi” anlamına geldiğini ve “deliyorlar” anlamına gelmediğini kabul etmektedir! Ancak bu durum Yahudiler’in söylediklerinin doğru olduğunu kabul etmek anlamına geldiği için, başka bir iddiada bulunmaktadır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #yahudi
Ben Noah Yasaları SORU: Ben Noah Yasaları ismin Ben Noah Yasaları

SORU: Ben Noah Yasaları ismini nereden almaktadır?

CEVAP: Tüm insanlık, Noah’ın soyundan geldiği için, tüm insanlığın sorumlu olduğu ahlaki kurallara Noah’ın Çocukları Yasaları adı verilmiştir. Bu isim, Babil Talmudu Sanhedrin 56a bölümünde kullanılmaktadır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #yahudi
Yahudiliğin bir ırk veya belirli bir halka ait b Yahudiliğin bir ırk veya belirli bir halka ait bir din olduğunu, Yahudiliğe geçişin mümkün olmadığını, Yahudilerin aralarına diğer halklardan insanları almadıklarını, kapalı bir toplum olduklarını duymuşsunuzdur. Sayısız diğer konularda olduğu gibi bu konu hakkında da, içinde bulunduğumuz toplum içerisinde, temelsiz, kulaktan dolma ve nefret dolu yanlış bilgiler bulunmaktadır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudi #yahudilik
Öncelikle iddiayı görelim: Mika 5:1 (Hristiyan Öncelikle iddiayı görelim:

Mika 5:1 (Hristiyan İncili’nde 5:2) “Ama sen, Beytlehem Efrata, Yahuda boyları arasında küçük olduğun halde, İsrail üzerine hükümdar olacak bana senden çıkacak. Onun kökeni eskiden, eski günlerdendir” ayetindeki “sen, Beytlehem Efrata” “veata beytlehem efrata” ifadesi eril bir ifadedir. Tanah’ta yer alan şehir isimleri eril değil dişildir. O halde Beytlehem bir şehir olamaz.

Ayrıca, söz konusu ayetin devamında (küçük) “tsair” kelimesi de erildir. Eğer Beytlehem, bir şehri ifade ediyor olsaydı bu kelimeyi niteleyen “tsair” kelimesi de dişil “tsairah” olmalıydı. Öyleyse, beyt-lehem bir şehri değil, Lehem Evi’ni yani Lehem klanını ifade etmektedir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi #hristiyanlık
Tora, Mısır’dan Çıkış Kitabı’nda Yitro Tora, Mısır’dan Çıkış Kitabı’nda Yitro Peraşası’nda 20. Bölüm’de On Temel Buyruğun verilmesinden hemen sonraki Mişpatim Peraşası’nda, söz konusu on ilkenin ayrıntıları verilir ve bu ayrıntılara ilk olarak kölelik ile ilgili yasalarla başlanır (Bakınız Çıkış 21.2-6). Bu peraşada, Tora’nın büyük üslup özelliklerinden birini, bir olayın anlatımından sonra yasaların ilan edilişine geçişi görürüz.

Bu peraşaya kadar Mısır’dan Çıkış Kitabı’nın esas konusu Yahudiler’in Mısır’daki esaretinden kurtuluşu ve özgürlüğe doğru yolculuğudur. Şimdi ise ayrıntılı yasalar, “özgürlük anayasası” açıklanacaktır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi
Çoğu Hristiyan, Yahudilerin işlemiş olduğu günahlar, yapmış oldukları kötülükler nedeniyle, Tanrı’nın Yahudiler’den yüz çevirdiğini (İbraniler 8:9), Yahudiler ile anlaşmasını bozduğunu, Yahudiler’in artık Tanrı’nın seçilmiş ulusu olmadığını iddia eder.

Sardisli Melito’nun (M.S. 2 Yüzyıl) inanç bildirgesine göre Yahudiler, Tanrı’yı öldürdükleri için, antlaşmayı kaybetmiştir. Bu nedenle Kilise artık “Yeni İsrail”dir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #kilise
Kutsal Kitap’ın Yaratılış Kitabı’nın 6-1 Kutsal Kitap’ın Yaratılış Kitabı’nın 6-10 bölümlerinde anlatılan Noah Tufanı’nın, Gılgamış Destanı’nda anlatılan tufan hikayesinden alındığı iddia edilmektedir. İnceleyelim:

Sümerlilerin Ziusudra hikayesi, Akkadlıların Atrahasis Destanı ve Gılgamış Destanları, Yaratılış Kitabı’nda anlatılan Noah’ın Tufanı anlatımına ek olarak Yakın Doğu’da anlatılmış olan tufan hikayeleridir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi #hristiyanlık
Mika 5:1 (2) Kutsal Kitap, Mesih’in doğum yerin Mika 5:1 (2) Kutsal Kitap, Mesih’in doğum yerinin Beytlehem olacağını mı söylemektedir?

Dört kanonik İncil yazarı içerisinde sadece Matta, Yahudi Kutsal Kitabı’ndan alıntılar yaparak, bu ayetlerin İsa tarafından  yerine getirildiğini iddia eder. Her birinin yanlışlığı kolaylıkla gösterilebilecek olan Matta’nın bu iddialarından birine göre Mesih’in doğum yeri Yahudi Kutsal Kitabı’nda belirtilmiştir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudi #yahudilik #hristiyanlık #mesih
Kutsal Ruh

Mezmurlar 33:6 Gökler Rab’bin sözüyle ve onların bütün orduları ağzının nefesi ile yaratıldı.

 

Bu mezmurda, “nefes” olarak tercüme edilen kelimenin orijinali İbranice “ruah” (ר֥וּחַ) kelimesidir. “Ruh” olarak tercüme edilebilir. “Söz” olarak tercüme edilen kelimenin orijinali İbranice “devar” (דְבַ֣ר) kelimesidir. Üçlü Birlik doktrinine iman eden Hristiyanlar, bu mezmurda üçlü birliğe atıf olduğunu savunurlar. Onlara göre, “Ruh” kelimesi ile işaret edilen Kutsal Ruh, “Söz” kelimesi ile işaret edilen de Oğul’dur. Dolayısı ile hem Kutsal Ruh hem Oğul, Yaratılış’a katılmış eş yaratıcılardır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam #yahudi
İsa, kaç tane eşeğe bindi? İsa, Yeruşalayim İsa, kaç tane eşeğe bindi?

İsa, Yeruşalayim’e girerken kaç tane hayvana bindi? Dört kanonik İncil’den üç tanesine, Markos 11:7, Luka 19:29-35 ve Yuhanna 12:14’e göre İsa bir tane sıpaya binmiştir. Bu Hristiyan İncili yazarları, kendi hikayelerini, Zekeriya Peygamber’in Mesih’in Yeruşalayim’e sıpaya binerek girişi ile ilgili peygamberliği İsa tarafından yerine getirilmiş gibi yazmışlardır.

Bu sitede onlarca kez gösterildiği gibi, Matta Kitabı’nın yazarı İbranice bilmiyordu ve bu da tuhaf bir sonuca yol açmıştı. Matta Kitabı’nın yazarı, Zekeriya 9:9 ayetinde yer alan peygamberliği yanlış anlamış, Mesih’in Yeruşalayim’e bir yerine iki hayvan üzerinde girdiğini sanmıştır. Yani, Matta’nın “Palmiye Pazarı’nda” İsa, iki hayvanın üzerine binmişti!

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #yahudi
Gerçekliği Yönetmek (Haşgaha Pratis) Tanrı, E Gerçekliği Yönetmek (Haşgaha Pratis) Tanrı, Evren'i Nasıl Yaratır? Bölüm 03

Devamı için: kabalat.com

#tanya #torahvisuals #kabalat #hasidizm #Yahudilik #yahudi
Çok tanrılı dinlerde, tanrılar ile cinler aras Çok tanrılı dinlerde, tanrılar ile cinler arasındaki ayrım değişkendir. İyi ve kötü tanrılar olduğu gibi iyi ve kötü cinler de vardır. Tanrılar ile cinler arasında niteliksel bir fark yoktur; hatta cinin bir ismi “kötü tanrı”dır. Bunun nedeni, çok tanrılı dinlerde, doğadaki her büyük olay ve kuvveti yöneten bağımsız bir tanrının var olmasıdır. Bu dinlerde cinlerin tanrılardan farkı; daha az güçlü olmaları, daha az bireyselliğe sahip olmaları, ara sıra tanrılara karşı ayaklanmaları ve bazen de başarılı olmalarıdır. 

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam
Tanrı kimin kurtulacağını seçti mi? Kalvinis Tanrı kimin kurtulacağını seçti mi?

Kalvinistler neye inanır?

Kalvinistlere göre Tanrı, ezelde, henüz Dünya’ya gelmeden önce insanlardan kimin kurtulacağına kimin ise lanetli olduğuna karar vermiştir.

Tanrı, kurtulmaları için seçilmiş insanları ve lanetlileri dünya hayatında yapacakları iyi veya kötü davranışlara bakmaksızın ezelde belirlemiştir!

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #kalvinizm
Load More... Takip edin

Mesih Çağı:

  • Soru-Cevap
  • Kavramlar
  • Kitap
  • Video
© Copyright kabalat.com Tüm Hakları Saklıdır.