Kabalat Tora

Main Menu

  • Soru-Cevap (Tümü)
  • Kavramlar (Tümü)
  • Kitap (Tümü)
  • Video (Tümü)

logo

Header Banner

Kabalat Tora

  • Soru-Cevap (Tümü)
  • Kavramlar (Tümü)
  • Kitap (Tümü)
  • Video (Tümü)
  • Öznellik [38]

  • Bağ’ın Merkezi [37]

  • Ham neden yaptı? [36]

  • Ham ne yaptı? [35]

  • İki Rol [34]

Kavramlar
Home›Kavramlar›İki Mesih? (2)

İki Mesih? (2)

By Gökhan Duran
27 July 2019
579
0
Share:

Bilginlerimiz, Kral Maşiah ben David’in küresel barışı sağlamasından önce çok zor zamanlar olacağını belirtmektedir. O günlerin doğum sancılarına bugün şahit oluyor olabiliriz (Sanhedrin 98b). Maşiah ben Yosef, bu zor günlerde düşmanlarımızı izleyecek ve onlara boyun eğdirecektir. Bununla birlikte, bu olumsuz peygamberliklerin tümünden kaçınılabilir: Yahudi halkı kendilerini HaŞem’e emuna (aktif inanç, güven) ile teslim etmeyi seçerse kötü hükümler ortadan kalkar. Bir peygamber kötü bir şeyi önceden haber verirse, örneğin şu ölecek veya bu yıl savaş ya da açlıktan biri olacak gibi ve onun bu haberi gerçekleşmezse, bu onun peygamber olmadığının bir kanıtı değildir ve onu sahte bir peygamber olarak adlandırmayız; çünkü Tanrı çok merhametlidir ve kötü hükümleri büyük oranda iptal eder; bu nedenle kötü hükme çarptırılan Ninova halkı gibi tövbe etmeleri mümkündür ve haklarındaki hüküm askıya alınabilir.

 

Rebbetzin Tziporah Heller ve Sara Yoheved Rigler bu meseleye ve her birimizin hazırlanmak için ne yapmamız gerektiği konusuna ilave ışık tuttular:

 

Peygamberlerimizden, Mesih çağının iki aşamada ilerleyeceğini biliyoruz: Birincisi, Yosef oğlu Maşiah, ikincisi ise David oğlu Maşiah’ın liderliğinde olacaktır.

 

18.yüzyıl’da büyük bilgin Vilna Gaon, Even Shleima adlı kitabında, Yosef oğlu Maşiah hakkında, İsrael Toprakları’na fiziksel geri dönüş olduğunu yazar. Bu çağ, gerçek Mesih çağının ruhsal geri dönüşünden (tövbe), David oğlu Maşiah’tan önce gelir.

 

Yosef oğlu Maşiah’ın dönemi ile David oğlu Maşiah’ın açığa çıkışı arasında bir aralık vardır.

 

Sonraki peygamberler, bütün ulusların Yeruşalayim’e karşı çıkacağı korkunç bir zamanı anlatmaktadır. Bunlar çeşitli seviyelerde yorumlanabilir. Örneğin, Yeruşalayim’e karşı çıkan uluslar, gerçek bir savaştan ziyade, Birleşmiş Milletler’in kınamaları ile yerine getiriliyor olabilir. Peygamberlerimizden açıkça anlaşılan tek şey, bu sürenin çok zor olacağı ve bunun nasıl gerçekleştiğinin bize ve tövbeye bağlı olacağıdır.

 

Bu belirli süre zarfında ne yapmalıyız? Traktat Sanhedrin’de (98b) Talmud, “Maşiah’ın doğum sancıları” sırasında iki şeyin bizi kurtardığını belirtir: Şefkat eylemleri ve Tora öğrenmek.

 

HaŞem’in egemen iradesi sayesinde, Theodor Herzl, David Ben-Gurion, Hovevei Zion, 1897’deki Siyonist Örgütün İlk Siyonist Kongresi ve diğer erken dönem Siyonistler aracılığıyla İsrail devleti yeniden kuruldu. Dünyadaki Yahudilerin yarısından biraz fazlası evine, İsrail’e döndü ve daha fazlası her yıl Aliya (yükseliş-İsrael’e geri dönüş) yapıyor. Bunun, HaMaşiah’a kadar geri sayımı ve onun gelecekteki Mesih Krallığı’nın doğum sancılarını başlattığını varsayabiliriz. Saltanatını nasıl alacağı görülmeye devam ediyor! Bu, Yahudi halkına ve elbette HaŞem’e bağlıdır.

 

Bu serinin birinci bölümünde açıklandığı gibi, sadece bir “HaMaşiah” olacaktır, bu da Maşiah ben David’dir. Yahuda kabilesinin Kral David’in soyundan,Tora’yı yerine getiren bir kişi olacaktır ve bu kutsal görevin Kutsal Kitap’ta belirtilmiş olan tüm gereksinimlerini karşılayacaktır. ‘İki mesih’ teriminin sizi şaşırtmasına izin vermeyin: İki görevli tsadik, bir Mesih olacaktır.

 

Büyük bilginimiz Raşi, Zekeriya 12:10 ayetine yaptığı yorumda Maşiah ben Yosef ve Maşiah ben David’e atıfta bulunur:

 

Ve lütuf ve yakarış ruhunu David Evi üzerine ve Yeruşalim’de oturanlar üzerine dökeceğim ve delip geçtikleri yüzünden, bana bakacaklar ve biricik oğlu için yas tutan biri gibi yas tutacaklar ve ilk oğlu için acı çeken gibi onun için acı çekecekler.

 

Raşi şöyle der: ” ‘biricik oğlu için yas tutan biri gibi.’ Bilginlerimiz bu ifadenin, öldürülen Maşiah ben Yosef’e atıfta bulunduğunu (Sukkah 52a) açıklar.”

 

Birçok kaynaktan, Mesih’in, Kral David’in soyundan gelen Maşiah ben David (Yeşaya 11:1 vb.) olacağını biliyoruz. Öyleyse hakkında konuşulan bu kişi yani Maşiah ben Yosef kimdir?

 

Öncelikle, Raşi’nin “Bilginlerimiz açıkladı” dediğinde kastettiği bilginler, Sanhedrin’deki (Büyük Meclis) bilginlerimizdir. Bu bilginlerimiz, bilgileri doğrudan kutsal peygamberler aracılığıyla almışlardır ve bu yüzden ifadelerini doğru olarak kabul ederiz. Öte yandan, geçmiş ve günümüzdeki diğer otoriteler bahsetse de, Rambam, Maşiah ben Yosef’dan hiç söz etmez. Bu garip görünmektedir.

 

Maşiah ben Yosef, tanımı gereği Yosef’in soyundan olacaktır. Bu bize Efrayim’den, yani HaŞem’in ruhsal zina ve emuna eksikliği yüzünden sürgün ettiği 10 Kayıp kabileden geleceğini söyler. Tüm İsrael’den tek başına Yahuda (ve Binyamin) kalmıştır. Bu, 2 Krallar 17:18’de, M.Ö. 710’da, İsrael’in Kuzey Krallığı’nın Asur tarafından düşürülmesinde anlatılır. Maşiah ben Yosef, bazen Maşiah ben Efrayim veya Efrayim’in soyundan gelen görevli olarak da adlandırılır.

 

“İsrael’in On Kayıp Kabilesi” (topluca Efrayim olarak adlandırılır), Kutsal Kitap’taki çok sayıdaki referansa göre, Maşiah ben David gelene kadar yeniden bir araya gelmeyecektir (bakınız Yeşaya 11:11-12; Yeremya 3:6-18; Hoşea 1-3; Amos 9:8-10; Ovadya 15-21; Mika 2:12-13; 5:3-15; Zekeriya 8:13; 9 & 10; Ezekiel 34-37 vs.).

 

​​​​​​Maşiah ben Yosef’in zaten gelmiş olduğu iddiasında bulunanlar bu ve Kutsal Kitap’ın işaret ettiği diğer sorunlarla karşı karşıyadırlar. Aynı şekilde, bazılarının yanlış bir şekilde inandığı gibi Maşiah ben David daha önce gelmiş olsaydı, On Kabile uzun zaman önce Kutsal Topraklar’da yeniden toplanmış olmalıydı. Ancak bu asla olmamıştır. Bugün bile, ülkemizin sadece küçük bir şeridi eski haline gelmiş ve Efrayim oymağından geldiği düşünülen az sayıda insan tespit edilmiştir. Bu önceden bildirilmiş liderlerin hiçbiri henüz gelmemiş, Kutsal Kitap’ta belirtilmiş olan peygamberlikler yerine gelmemiştir.​​​

 

İsrael’in (yani Kuzey Krallığı) Asur tarafından fethedilmesini takip eden aylarda ve yıllarda bu on oymaktan İsrailliler güneye kaçtı ve Yahuda ve Binyamin halkıyla birleşti. “Yahuda,” Babil sürgününden sonra Yahudiye ve Samiriye’ye döndüğünde, bugün kendilerine Yahudi dediğimiz insanlardı, aralarında Kuzey Krallığı’nın on oymağından kişiler de vardı. Bugün Yahudiler, Am İsrail’den kalanları toplu olarak temsil eden, genişletilmiş küresel bir ailedir. Maşiah ben David, İsrail’in Oniki Evini (kabilelerini) tekrar birleştirecek ve onlara, HaŞem’in Tora’da ebedi sahipleri olmaları için vermiş olduğu toprakları verecektir. Bu On Ev, Maşiah ben Yosef’i ve HaŞem’in hizmetkarı Maşiah ben David’i takip edecektir.

 

Maşiah ben Yosef, yeniden belirlenmiş olan On Ev’e teşuvada (tövbe) önderlik edecek, onları eski ve daimi Antlaşma’da hükmedilen topraklarda yeniden kuracaktır. Yeniden bir araya geldiklerinde, diğer uluslar Yahudileri yok etmek için son bir girişimde bulunurken (Ezekiel 39:6), Gog ve Magog savaşında onun arkasında toplanacak, onunla beraber olacaklardır. Ancak, Rebbetzin Tziporah Heller ve Sara Yoheved Rigler, birinci yazıda alıntı yaptığımız gibi, bunları tam olarak anlamadığımızı belirtir. Olaylar geliştikçe tetikte kalmalı ve kısmi bilgilere dayanarak varsayımlarda bulunmamalıyız.

 

Bilginlerimize göre, bir noktada Maşiah ben Yosef “ölecektir.” Ben Yosef’in savaş yaralarından, bir tür manevi saldırıdan ya da muhtemelen doğal sebeplerden mi öleceği açık değildir. HaMaşiah ve krallığı için yolu hazırlayacak ve zaferle sonuçlanacak kuvvetlerimize liderlik edecektir. Otoritelerin çoğu, daha sonra Maşiah ben David’in mucizevi bir şekilde onu hayata döndüreceğine inanmaktadır. Bundan sonra, Maşiah ben Yosef, Mesih’in baş yardımcılarından biri olarak görev yapacaktır.

 

Otoritelerin çoğuna göre Maşiah ben Yosef, Maşiah ben David’den farklı bir kişi olmasına rağmen, bazı önemli otoriteler bu konuda aynı fikirde değillerdir. Pirkei de R. Eliezer, Bölüm 19, bu kişiye “Menahem ben Ammi’el” der. Bu isim, Zohar 3:173b ve bazı diğer kaynaklarda, Maşiah ben David için de kullanılan isimdir. Bu nedenle, bu iki karakterin HaMaşiah’ın misyonunun iki yönüne atıfta bulunabileceğini varsaymak mümkündür.

 

Muhtemelen biri askeri mücadele ile ilgili görevine atıfta bulurken ve diğeri onun mutlak barış içerisindeki hükümdarlığına atıfta bulunmaktadır. Fakat Breslov’lu Rebbe Nachman, Maşiah ben David’in kendi payında bir askeri mücadele olmadan hükümdarlık edeceğini söylemiştir.

Post Views: 823
0
Shares
  • 0
  • +

Leave a reply Cancel reply

0
logo

Yahudilik hakkında makaleler yazıyor, çeviri yapıyor, videolar hazırlıyorum.

Sorularınızın tamamına yanıt vermeye çalışacağım. E-posta ile ya da "iletişim" bölümünden bana ulaşabilirsiniz.

Hakkımda

  • ..
  • ..
  • gokhanduran.bv@gmail.com

Instagram

kabalattora

Tora, Mısır’dan Çıkış Kitabı’nda Yitro Tora, Mısır’dan Çıkış Kitabı’nda Yitro Peraşası’nda 20. Bölüm’de On Temel Buyruğun verilmesinden hemen sonraki Mişpatim Peraşası’nda, söz konusu on ilkenin ayrıntıları verilir ve bu ayrıntılara ilk olarak kölelik ile ilgili yasalarla başlanır (Bakınız Çıkış 21.2-6). Bu peraşada, Tora’nın büyük üslup özelliklerinden birini, bir olayın anlatımından sonra yasaların ilan edilişine geçişi görürüz.

Bu peraşaya kadar Mısır’dan Çıkış Kitabı’nın esas konusu Yahudiler’in Mısır’daki esaretinden kurtuluşu ve özgürlüğe doğru yolculuğudur. Şimdi ise ayrıntılı yasalar, “özgürlük anayasası” açıklanacaktır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi
Çoğu Hristiyan, Yahudilerin işlemiş olduğu günahlar, yapmış oldukları kötülükler nedeniyle, Tanrı’nın Yahudiler’den yüz çevirdiğini (İbraniler 8:9), Yahudiler ile anlaşmasını bozduğunu, Yahudiler’in artık Tanrı’nın seçilmiş ulusu olmadığını iddia eder.

Sardisli Melito’nun (M.S. 2 Yüzyıl) inanç bildirgesine göre Yahudiler, Tanrı’yı öldürdükleri için, antlaşmayı kaybetmiştir. Bu nedenle Kilise artık “Yeni İsrail”dir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #kilise
Kutsal Kitap’ın Yaratılış Kitabı’nın 6-1 Kutsal Kitap’ın Yaratılış Kitabı’nın 6-10 bölümlerinde anlatılan Noah Tufanı’nın, Gılgamış Destanı’nda anlatılan tufan hikayesinden alındığı iddia edilmektedir. İnceleyelim:

Sümerlilerin Ziusudra hikayesi, Akkadlıların Atrahasis Destanı ve Gılgamış Destanları, Yaratılış Kitabı’nda anlatılan Noah’ın Tufanı anlatımına ek olarak Yakın Doğu’da anlatılmış olan tufan hikayeleridir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi #hristiyanlık
Mika 5:1 (2) Kutsal Kitap, Mesih’in doğum yerin Mika 5:1 (2) Kutsal Kitap, Mesih’in doğum yerinin Beytlehem olacağını mı söylemektedir?

Dört kanonik İncil yazarı içerisinde sadece Matta, Yahudi Kutsal Kitabı’ndan alıntılar yaparak, bu ayetlerin İsa tarafından  yerine getirildiğini iddia eder. Her birinin yanlışlığı kolaylıkla gösterilebilecek olan Matta’nın bu iddialarından birine göre Mesih’in doğum yeri Yahudi Kutsal Kitabı’nda belirtilmiştir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudi #yahudilik #hristiyanlık #mesih
Kutsal Ruh

Mezmurlar 33:6 Gökler Rab’bin sözüyle ve onların bütün orduları ağzının nefesi ile yaratıldı.

 

Bu mezmurda, “nefes” olarak tercüme edilen kelimenin orijinali İbranice “ruah” (ר֥וּחַ) kelimesidir. “Ruh” olarak tercüme edilebilir. “Söz” olarak tercüme edilen kelimenin orijinali İbranice “devar” (דְבַ֣ר) kelimesidir. Üçlü Birlik doktrinine iman eden Hristiyanlar, bu mezmurda üçlü birliğe atıf olduğunu savunurlar. Onlara göre, “Ruh” kelimesi ile işaret edilen Kutsal Ruh, “Söz” kelimesi ile işaret edilen de Oğul’dur. Dolayısı ile hem Kutsal Ruh hem Oğul, Yaratılış’a katılmış eş yaratıcılardır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam #yahudi
İsa, kaç tane eşeğe bindi? İsa, Yeruşalayim İsa, kaç tane eşeğe bindi?

İsa, Yeruşalayim’e girerken kaç tane hayvana bindi? Dört kanonik İncil’den üç tanesine, Markos 11:7, Luka 19:29-35 ve Yuhanna 12:14’e göre İsa bir tane sıpaya binmiştir. Bu Hristiyan İncili yazarları, kendi hikayelerini, Zekeriya Peygamber’in Mesih’in Yeruşalayim’e sıpaya binerek girişi ile ilgili peygamberliği İsa tarafından yerine getirilmiş gibi yazmışlardır.

Bu sitede onlarca kez gösterildiği gibi, Matta Kitabı’nın yazarı İbranice bilmiyordu ve bu da tuhaf bir sonuca yol açmıştı. Matta Kitabı’nın yazarı, Zekeriya 9:9 ayetinde yer alan peygamberliği yanlış anlamış, Mesih’in Yeruşalayim’e bir yerine iki hayvan üzerinde girdiğini sanmıştır. Yani, Matta’nın “Palmiye Pazarı’nda” İsa, iki hayvanın üzerine binmişti!

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #yahudi
Gerçekliği Yönetmek (Haşgaha Pratis) Tanrı, E Gerçekliği Yönetmek (Haşgaha Pratis) Tanrı, Evren'i Nasıl Yaratır? Bölüm 03

Devamı için: kabalat.com

#tanya #torahvisuals #kabalat #hasidizm #Yahudilik #yahudi
Çok tanrılı dinlerde, tanrılar ile cinler aras Çok tanrılı dinlerde, tanrılar ile cinler arasındaki ayrım değişkendir. İyi ve kötü tanrılar olduğu gibi iyi ve kötü cinler de vardır. Tanrılar ile cinler arasında niteliksel bir fark yoktur; hatta cinin bir ismi “kötü tanrı”dır. Bunun nedeni, çok tanrılı dinlerde, doğadaki her büyük olay ve kuvveti yöneten bağımsız bir tanrının var olmasıdır. Bu dinlerde cinlerin tanrılardan farkı; daha az güçlü olmaları, daha az bireyselliğe sahip olmaları, ara sıra tanrılara karşı ayaklanmaları ve bazen de başarılı olmalarıdır. 

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam
Tanrı kimin kurtulacağını seçti mi? Kalvinis Tanrı kimin kurtulacağını seçti mi?

Kalvinistler neye inanır?

Kalvinistlere göre Tanrı, ezelde, henüz Dünya’ya gelmeden önce insanlardan kimin kurtulacağına kimin ise lanetli olduğuna karar vermiştir.

Tanrı, kurtulmaları için seçilmiş insanları ve lanetlileri dünya hayatında yapacakları iyi veya kötü davranışlara bakmaksızın ezelde belirlemiştir!

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #kalvinizm
Kalvinistler neye inanır? Reform Protestanlar ve Kalvinistler neye inanır?

Reform Protestanlar veya Kalvinistler, insanın başlangıçta işlemiş olduğu günah nedeniyle doğasının tamamen bozulmuş olduğuna, kendi günahlı doğasına esir olduğuna, artık kendi kurtuluşu konusunda hiçbir şey yapamayacak durumda olduğuna inanırlar.

Onlara göre insanlar, kendilerini kurtuluşa götürecek iyi işleri seçme özgür iradesine sahip değildirler. Kendi kuvvetleriyle iman edemezler. Tora’daki buyrukları yerine getirerek, iyi işler yaparak yaşama kavuşmak mümkün değildir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi #hristiyanlık
Mezmur 110:1 “Rab, Rabbim’e dedi ki?” Hrist Mezmur 110:1 “Rab, Rabbim’e dedi ki?”

Hristiyan İncili’nde Matta Kitabı’nda İsa, Ferisiler’e dönüp sorar:

Matta 22:42 Ferisiler toplu haldeyken İsa onlara şunu sordu: “Mesih’le ilgili olarak ne düşünüyorsunuz? O kimin oğludur?”

Yani, günlük konuşma diliyle “Mesih kimin soyundan gelecektir?” diye sormaktadır.

Onlar da, “Davut’un Oğlu” dediler.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #yahudi
Mezmurlar 40:6 “bana bir beden hazırladın?” Mezmurlar 40:6 “bana bir beden hazırladın?”

Kilise’nin ana inanç ilkesi, yalnızca kan sunusunun günahı aklayabileceğidir. Bu öğretiye göre, İsa’nın ölümü, her insanın sözde asli günah nedeniyle günahkar doğmasını aklayabilecek tek yoldur.

Sadece kan sunusunun günahı aklayabileceği görüşü, kolayca görülebileceği gibi Yahudi Kutsal Kitabı tarafından yalanlanmaktadır. Örneğin, Mezmurlar Kitabı, Yeşaya, Mika, Hoşea ve Yeremya Peygamberler günahkar insanları günahlarını aklamak için kurbanlara güvenmemesi konusunda uyarmaktadır. Peygamberlerin sözleri Hristiyan inancına tamamen zıttır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi #hristiyanlık
Daniel 7:13 “Göğün bulutlarıyla gelen insano Daniel 7:13 “Göğün bulutlarıyla gelen insanoğluna benzeyen biri” kimdir?

Hristiyan İncili’nde “İnsanoğlu” terimi birçok kez kullanılır ve İsa bu terimi kendisi için kullanır. (Bkz. Matta 9:6, Matta 10:23, Matta 11:19, Matta 12:8, Matta 12:32, Matta 12:40, Matta 13:37, Matta 13:41-42, Matta 16:13, Matta 16:27-28, Matta 17:9…)

Hristiyan İncili’ndeki “İnsanoğlu” belirli bir kişiyi, İsa’yı tanımlar, belirlilik edatı alır ve ilk harfi büyük harfle yazılır, Daniel 7:13 ‘deki “insanoğlu” terimi ise belirlilik edatı almaz ve “bir” insanoğlu olarak yazılır. Hristiyanlar, Daniel 7:13 ayetini tercüme ederken, “insanoğlu” kelimesinin ilk harfini büyük harfle yazarlar ki, bu terim İsa’yı işaret ediyormuş gibi görünsün. Oysa, ayetin orjinalinde belirlilik edatı olmadığı gibi, İbranice dilinde büyük harf de yoktur. Hristiyanlar, Yahudi Kutsal Kitabı’nın birçok yerinde olduğu gibi, Daniel Kitabı üzerinde de oynama yapmaktan çekinmezler.

Devamı için: kabalat.com

#yahudi #yahudilik #hristiyanlık
Sabah Yıldızı Lucifer Lucifer kelimesi, kelime Sabah Yıldızı Lucifer

Lucifer kelimesi, kelime anlamı olarak “ışık taşıyan” anlamına gelir. “Işık” anlamındaki Latince “lux” kelimesi (Proto Hint Avrupa dilinde “leuk” kelimesi) ve latince “taşıma” anlamındaki “ferre” kelimesinden (Proto Hint Avrupa dilinde “bher” kelimesi) oluşur.

Devamı için: kabalat.com

#yahudi #yahudilik #hristiyanlık
Levililer Kitabı tam olarak Mısır’dan Çıkı Levililer Kitabı tam olarak Mısır’dan Çıkış Kitabı’nın bittiği yerde başlar. Mısır’dan Çıkış 40:34-35 ayetlerinde, Tanrı’nın kevod’unu, Tanrı’nın Kutsiyeti’nin ortaya çıkışını okuruz. Daha önce Sinay Dağı’nda duran Tanrı, tarifini Moşe’ye verdiği ve dağın eteğinde inşa edilen Mişkan’a iner:

"Bulut, Buluşma Çadırı’nı kapladı ve Tanrı’nın Onuru (ukevod) Mişkan’ı doldurdu. Moşe Buluşma Çadırı’na giremedi; zira bulut [çadırın] üzerine çökmüş, Tanrı’nın Onuru (ukevod) Mişkan’ı doldurmuştu."

Devamı için: kabalat.com

#yahudi #yahudilik
Türkçe çevirilerde “peygamber” olarak tercüme edilen kelimenin orijinali İbranice “navi” kelimesidir. Bu kelime aynı dil ailesinde yer alan Arapça’da da “nebi” olarak yer almaktadır. “Navi” kelimesinin kökü “nun, bet ve alef” harflerinden oluşur (נבא). Bu kelimenin kökü “seslenmek” anlamına gelir. “Navi” kelimesi de “konuşan, seslenen” anlamındadır. Bu anlamın en açık örneği Mısır’dan Çıkış 7:1 ayetinde yer alır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi
“Yazıcıların yalancı kalemi” (Yeremya 8:8) “Yazıcıların yalancı kalemi” (Yeremya 8:8)

Müslümanlar ve Hristiyanlar, Yahudi Kutsal Metinleri’ni didik didik ederek kendi inançlarına destek bulmaya çalışmaktadırlar. Yahudi Kutsal Kitabı’nda bulabildikleri ilgisiz ayetleri öncesi ve sonrasından kopartarak, konuyu değiştirerek, bilerek yanlış tercüme ederek veya kasıtlı biçimde yeni anlamlar vererek, Yahudi Kutsal Metinleri’nden onay aramaktadırlar. Bu konuda belki de an bariz biçimde çarpıtılan ayetlerden biri Yeremya 8:8 ayetidir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi #hristiyanlık #islam
İddia 3: "İşte kendisine destek olduğum, gön İddia 3:

"İşte kendisine destek olduğum, gönlümün hoşnut olduğu seçtiğim kulum! Ruhum’u onun üzerine koydum. Adaleti uluslara ulaştıracak."
(Yeşaya 42:1)
 
Yeşaya 42:1 ‘de “destek olduğum” olarak tercüme edilen “etmak” olarak okunan kelime “ahmed” olarak okunabilir. Bu iki kelime birbirine çok benzerdir. Bu kelimenin orijinali “ahmed”dir, ancak; bu ayette bahsedilen kulun İslam Peygamber’i Muhammed’i gösterdiğini gizlemek için bu kelime “destek olduğum” olarak çevrilmiştir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi #islam
Tanah’ta İslam Peygamber’i müjdeleniyor mu? Tanah’ta İslam Peygamber’i müjdeleniyor mu?

Yahudi Kutsal Metinleri yaklaşık olarak 304.900 kelime içermektedir. Bazı müslümanlar, bu kelimeler içerisinden birkaç ayetin İslam Peygamberi’ni müjdelediğini iddia etmektedir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi
Hristiyanlar tarafından bilerek yanlış tercüme Hristiyanlar tarafından bilerek yanlış tercüme edilen, çarpıtılan, ayetin öncesinde ve sonrasında anlatılanlardan koparılarak ayetin amacı ile tamamen ilgisiz anlamlar verilen çok sayıdaki ayetlerden biri de Zekeriya 12:10 ayetidir.

Devamı için: kabalat.com

#hristiyanlık #yahudilik #yahudi
Load More... Takip edin

Mesih Çağı:

  • Soru-Cevap
  • Kavramlar
  • Kitap
  • Video
© Copyright kabalat.com Tüm Hakları Saklıdır.