Kabalat Tora

Main Menu

  • Soru-Cevap (Tümü)
  • Kavramlar (Tümü)
  • Kitap (Tümü)
  • Video (Tümü)

logo

Header Banner

Kabalat Tora

  • Soru-Cevap (Tümü)
  • Kavramlar (Tümü)
  • Kitap (Tümü)
  • Video (Tümü)
  • Öznellik [38]

  • Bağ’ın Merkezi [37]

  • Ham neden yaptı? [36]

  • Ham ne yaptı? [35]

  • İki Rol [34]

Kavramlar
Home›Kavramlar›İki Mesih? (6)

İki Mesih? (6)

By Gökhan Duran
27 July 2019
639
0
Share:

Eliyahu (İlyas) Peygamber: Kurtuluş Habercisi

Mesih dönemindeki kurtuluş Peygamber Eliyahu ile yakından ilişkilidir.

 

Maşiah’ın öncüsü,

 

O müjdeci ki, esenlik duyuruyor. İyilik müjdesi getiriyor, kurtuluş haberi veriyor. Siyon halkına, “Tanrınız egemenlik sürüyor!” diye ilan ediyor.

Yeşaya 52:7

 

Rambam şöyle yazmıştır:

 

Gog ve Magog savaşından önce İsrael’i düzeltmek ve yüreklerini hazırlamak için bir peygamber ortaya çıkacak, söylendiği gibi, ‘Rab’bin büyük ve korkunç günü gelmeden önce size Peygamber İlyas’ı göndereceğim‘ (Malaki 3:23) Bilginlerin bazıları Peygamber Eliyahu’nun Maşiah’ın gelmesinden önce geleceğini söylemektedir.

 

Görünürdeki görüş çatışması, Eliyahu’nun iki kez ortaya çıkacağına dair gelenek tarafından çözülmüştür: Eliyahu, ilk olarak Maşiah’ın gelmesiyle, doğal yollar ile ortaya çıkacaktır ve sonra Gog ve Magog savaşından önce tekrar ortaya çıkacak biçimde gizlenecektir. “Rab’bin büyük ve korkunç günü” ifadesi, bu şekilde Maşiah’ın geldiği güne bir atıf olarak, Eliyahu’nun Maşiah’ın geleceğini ilan etmek için, veya Gog ve Magog savaşının büyük ve korkunç gününe ve Eliyahu’nun ölülerin dirilişi olayına dahil olmasına bir atıf olarak kullanılmıştır.

 

Peygamber Eliyahu’nun görevleri şunları içerecektir:

 

İsrael’in davranışını düzeltmek,

 

Mesih dönemindeki kurtuluşa hazırlık olarak tövbe ederek Tanrı’ya geri dönmelerine neden olmak, Maşiah’ın yakında geleceğini bildirmek,

 

İlk Bet Amikdaş’taki ve daha sonra Kral Yoşiya tarafından yıkılmadan önce saklanmış olan Kutsalların Kutsalı’ndaki kutsal eşyaları yeniden tesis etmek,

 

Ölülerin dirilişine dahil olmaktır.

 

Her şeyden önce, Eliyahu’nun asli görevi kanuni anlaşmazlıkları çözmek ve barışı tesis etmek olacaktır. Söylendiği gibi,

 

O babaların yüreklerini çocuklarına, çocukların yüreklerini babalarına döndürecek

Malaki 3:24

 

Maşiah ben Yosef’in asıl görevi Maşiah ben David’in öncüsü olarak hareket etmektir: Dünya’yı son zamanlardaki kurtarıcısının geleceği için hazırlayacaktır. Farklı kaynaklar, onun farklı işlevlerine atıfta bulunur, hatta bazıları Maşiah ben David ile geleneksel olarak ilişkili görevlerle (örneğin sürgündeki kabilelerin dönüşü, Bet Amidaş’ın yeniden inşası vb.) görevlerle ilişkilendirirler.

 

Maşiah ben Yosef’e atfedilen temel işlev, siyasi ve askeri niteliktedir. İsrael’e baskı yapan kötü güçlere karşı savaşacaktır. Daha spesifik olarak, Esav’ın soyundan olan Edom’a karşı savaşacaktır. Edom, Yosef’in soyu tarafından yenilecek olan İsrael’in düşmanlarına verilen kapsamlı bir tanımdır. Bu nedenle şöyle söylenmiştir:

 

Yaakov soyu ateş, Yosef soyu alev, Esav soyu anız olacak. Onları yakıp yok edecekler. Esav soyundan kurtulan olmayacak” (Ovadya 1:18). “Esav soyunun yalnızca Yosef soyunun eline teslim edilmesi gerekir.

Bava Batra 123b

 

Yosef ve Esav arasındaki bu nihai çatışma, Yosef’in annesi Rahel’in “Tanrı utancımı kaldırdı” (Yaratılış 30:23) diye söylediğinde ima edilmiştir. Rahel, bir peygamberlik görümü ile Yosef’in doğumunda “meshedilmiş bir kurtarıcının” Yosef soyundan geleceğini ve İsrael’in utancını ortadan kaldıracağını görmüştü. Bu bağlamda adını “Yosef, yani “yossef Haşem – Son Günler’de gelecek olan Rab – bana bir oğul daha versin – meşuah milhama (meshu’ach milchamah) – savaş için görevlendirilmiş (meshedilmiş)” koymuştur.

 

Bu son savaşın sonuçları felaket olacaktır: Maşiah ben Yosef öldürülecektir. Bu trajedi, Zekeriya peygamber tarafından “biricik oğlu için yas tutan biri gibi yas tutacak” olarak tarif edilmektedir (Zekeriya 12:10).

 

Maşiah ben Yosef’in ölümünü büyük bir felaket dönemi takip edecektir. Gog ve Magog savaşında yaşanacak trajik ölüm veya ölümler ve bunların getirdiği büyük yas, Yahudi ulusunun Tanrı’ya dönmesini, tövbe etmesini ve birleşmesini sağlayacaktır. Böylece, bu felaket, Zekeriya Kitabı’nın 12-14.bölümlerinde ve Hezekiel Kitabı 38 ve 39.bölümlerde anlatılan Mesih Dönemi’nin habercisi olacaktır. Bu yeni sıkıntılar İsrael için son sınav olacak ve bundan kısa bir süre sonra Maşiah ben David gelecek, Maşiah ben Yosef’in ölümünün intikamını alacak, onu diriltecek ve sonsuza dek sürecek barış ve mutluluk dönemi, Mesih çağını başlatacaktır.

 

Özetle, Yosef’in soyundan Efrayim kabilesinden “ikinci Maşiah” ile ilgili genel anlayış budur.

 

Oldukça önemli bir şekilde, R. Saadiah Gaon (Maşiah ben Yosef’in görevini detaylandıran az sayıdaki kişiden biri), bu olay dizinin kesin değil, koşullu olduğunu söylemektedir. Maşiah ben Yosef’in Maşiah ben David’den önce ortaya çıkması gerekmeyebilir, ne de kendisine atfedilen faaliyetler veya ölümü gerçekleşmek zorunda kalmayabilir. Her şey, kurtuluşun gerçekleşeceği zamanda Yahudi halkının manevi durumuna bağlıdır. Olumsuz peygamberlikler, tövbe ile önlenebilir.

 

Maşiah ben Yosef’in asıl işlevi, İsrael’i nihai kurtuluşa hazırlamak, onları Maşiah ben David’in gelmesinin önünü açmak için uygun koşullara sokmaktır. Bu nihai kurtuluş ile ilgili olarak, İsrael tövbe ederse (Tanrı’ya dönerse) İsrael’in derhal kurtarılacağı söylenir (Maşiah’ın geleceği için önceden belirlenen tarihten önce bile).

 

Tövbe etmezlerse ve böylece son tarihe bağımlı olurlarsa, “Kutsal Olan, kutsanmış olan, onların üzerilerine Haman kadar acımasız bir kral verecek, böylece İsrael tövbe edecek ve böylece onları doğru yola geri getirecektir.” Malaki Peygamber’in şu peygamberliği, (Rab’bin büyük ve korkunç günü gelmeden önce size Peygamber İlyas’ı göndereceğim. O babaların yüreklerini çocuklarına, çocukların yüreklerini babalarına döndürecek. Öyle ki, gelip ülkeyi yok etmeyeyim (Malaki 3:23-24) ) bilginlerimizin çoğu (hepsi değil) tarafından Peygamber Eliyahu’ya ya da Maşiah ben Yosef’e (İki görünüşte de ortaya çıkabilir) ya da onun doğrudan hizmetkarlarından birine atıf olarak anlaşılmaktadır.

 

Eliyahu, tövbe olmazsa, Yahudileri devam eden hatalarına ve yakında karşılacakları gazaba karşı uyarmaya çalışan eski dönem peygamberleri gibi görev yapacaktır. Ayrıca, inançlarından vazgeçmeyen Yahudileri, Kurtuluş’un ileride olduğu konusunda cesaretlendirecektir.

 

Bir başka deyişle, İsrael kendi başına Tanrı’ya döner ve kendilerini kurtuluşa layık yaparlarsa, Maşiah ben Yosef ile ilgili yukarıdaki olaylarla ilgili denemelere ve sıkıntılara ihtiyaç duyulmayacaktır. Maşiah ben David doğrudan gelecek ve bizi kurtaracaktır.

 

Ayrıca, Maşiah ben Yosef’in daha erken görünmesine ihtiyaç duyulsa bile, sonuçların tarif edildiği kadar şiddetli olması gerekmez. Bugünkü dualarımız ve erdemli davranışlarımız bunları azaltabilir. R. Isaac Luria (Ari-zal), nihai Maşiah’ın öncüsü olan Yosef’in soyunun, aslen David’in “koltuğu” veya “tahtı” olduğunu belirtir. Bu nedenle, günlük Amida duamızda şöyle deriz: “Dediğin gibi şehrin Yeruşalayim’de otur ve oraya çabucak hizmetkarın David’in tahtını yerleştir.” Bunun Maşiah ben Yosef’e atıf olduğunu ve Mesih dönemi mücadelesinde ölmemesi için Tanrı’ya yalvarmak gerektiğini bilmek gerekir. Tüm dualar gibi, bu dua da etkisini gösterecektir.

 

Öyleyse, yukarıda bahsettiğimiz olaylar beklediğimiz Mesih kurtuluşunun vazgeçilmez veya kaçınılmaz bir parçası değildir. Nitekim, aynı durum Gog ve Magog savaşı için de söylenebilir. Bu savaş gerçekleşebilir ya da değiştirilmiş bir şekilde daha önce meydana gelmiş olabilir! Rambam’ın Maşiah ben Yosef’ten hiç bahsetmemesinin nedeni bu olabilir. R. Saadiah Gaon ve R. Hai Gaon, ve aynı zamanda çok sayıda yorumcu ise ona atıfta bulunur.

 

Farklı yorumlar ile birlikte midraşik yazın içinde ve Babil Talmudu Sukka 52b’de Zekeriya Peygamber’in “ve Rab bana dört sanatkar gösterdi” (Zekeriya 2:3) dediği ayetteki dört sanatkar Maşiah ben David, Maşiah ben Yosef, Eliyahu ve Koen Gadol’dur.

 

Farklı Midraşim ve bu konudaki yorumların ışığında, yukarıdakilerin ötesine geçen daha kesin bir özet sunmak neredeyse imkansızdır. Bu nedenle, “Maşiah ben Yosef hakkındaki kehanetlerin yorumlarından veya Geonim’in bazılarının açıklamalarından hiçbir kesin bilgi elde edilemeyeceğini” belirten R. Chasdai Crescas’ı alıntılamak ve takip etmek akıllıca olacaktır.

 

Post Views: 914
0
Shares
  • 0
  • +

Leave a reply Cancel reply

0
logo

Yahudilik hakkında makaleler yazıyor, çeviri yapıyor, videolar hazırlıyorum.

Sorularınızın tamamına yanıt vermeye çalışacağım. E-posta ile ya da "iletişim" bölümünden bana ulaşabilirsiniz.

Hakkımda

  • ..
  • ..
  • gokhanduran.bv@gmail.com

Instagram

kabalattora

Ben Noah Yasaları SORU: Ben Noah Yasaları ismin Ben Noah Yasaları

SORU: Ben Noah Yasaları ismini nereden almaktadır?

CEVAP: Tüm insanlık, Noah’ın soyundan geldiği için, tüm insanlığın sorumlu olduğu ahlaki kurallara Noah’ın Çocukları Yasaları adı verilmiştir. Bu isim, Babil Talmudu Sanhedrin 56a bölümünde kullanılmaktadır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #yahudi
Yahudiliğin bir ırk veya belirli bir halka ait b Yahudiliğin bir ırk veya belirli bir halka ait bir din olduğunu, Yahudiliğe geçişin mümkün olmadığını, Yahudilerin aralarına diğer halklardan insanları almadıklarını, kapalı bir toplum olduklarını duymuşsunuzdur. Sayısız diğer konularda olduğu gibi bu konu hakkında da, içinde bulunduğumuz toplum içerisinde, temelsiz, kulaktan dolma ve nefret dolu yanlış bilgiler bulunmaktadır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudi #yahudilik
Öncelikle iddiayı görelim: Mika 5:1 (Hristiyan Öncelikle iddiayı görelim:

Mika 5:1 (Hristiyan İncili’nde 5:2) “Ama sen, Beytlehem Efrata, Yahuda boyları arasında küçük olduğun halde, İsrail üzerine hükümdar olacak bana senden çıkacak. Onun kökeni eskiden, eski günlerdendir” ayetindeki “sen, Beytlehem Efrata” “veata beytlehem efrata” ifadesi eril bir ifadedir. Tanah’ta yer alan şehir isimleri eril değil dişildir. O halde Beytlehem bir şehir olamaz.

Ayrıca, söz konusu ayetin devamında (küçük) “tsair” kelimesi de erildir. Eğer Beytlehem, bir şehri ifade ediyor olsaydı bu kelimeyi niteleyen “tsair” kelimesi de dişil “tsairah” olmalıydı. Öyleyse, beyt-lehem bir şehri değil, Lehem Evi’ni yani Lehem klanını ifade etmektedir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi #hristiyanlık
Tora, Mısır’dan Çıkış Kitabı’nda Yitro Tora, Mısır’dan Çıkış Kitabı’nda Yitro Peraşası’nda 20. Bölüm’de On Temel Buyruğun verilmesinden hemen sonraki Mişpatim Peraşası’nda, söz konusu on ilkenin ayrıntıları verilir ve bu ayrıntılara ilk olarak kölelik ile ilgili yasalarla başlanır (Bakınız Çıkış 21.2-6). Bu peraşada, Tora’nın büyük üslup özelliklerinden birini, bir olayın anlatımından sonra yasaların ilan edilişine geçişi görürüz.

Bu peraşaya kadar Mısır’dan Çıkış Kitabı’nın esas konusu Yahudiler’in Mısır’daki esaretinden kurtuluşu ve özgürlüğe doğru yolculuğudur. Şimdi ise ayrıntılı yasalar, “özgürlük anayasası” açıklanacaktır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi
Çoğu Hristiyan, Yahudilerin işlemiş olduğu günahlar, yapmış oldukları kötülükler nedeniyle, Tanrı’nın Yahudiler’den yüz çevirdiğini (İbraniler 8:9), Yahudiler ile anlaşmasını bozduğunu, Yahudiler’in artık Tanrı’nın seçilmiş ulusu olmadığını iddia eder.

Sardisli Melito’nun (M.S. 2 Yüzyıl) inanç bildirgesine göre Yahudiler, Tanrı’yı öldürdükleri için, antlaşmayı kaybetmiştir. Bu nedenle Kilise artık “Yeni İsrail”dir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #kilise
Kutsal Kitap’ın Yaratılış Kitabı’nın 6-1 Kutsal Kitap’ın Yaratılış Kitabı’nın 6-10 bölümlerinde anlatılan Noah Tufanı’nın, Gılgamış Destanı’nda anlatılan tufan hikayesinden alındığı iddia edilmektedir. İnceleyelim:

Sümerlilerin Ziusudra hikayesi, Akkadlıların Atrahasis Destanı ve Gılgamış Destanları, Yaratılış Kitabı’nda anlatılan Noah’ın Tufanı anlatımına ek olarak Yakın Doğu’da anlatılmış olan tufan hikayeleridir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi #hristiyanlık
Mika 5:1 (2) Kutsal Kitap, Mesih’in doğum yerin Mika 5:1 (2) Kutsal Kitap, Mesih’in doğum yerinin Beytlehem olacağını mı söylemektedir?

Dört kanonik İncil yazarı içerisinde sadece Matta, Yahudi Kutsal Kitabı’ndan alıntılar yaparak, bu ayetlerin İsa tarafından  yerine getirildiğini iddia eder. Her birinin yanlışlığı kolaylıkla gösterilebilecek olan Matta’nın bu iddialarından birine göre Mesih’in doğum yeri Yahudi Kutsal Kitabı’nda belirtilmiştir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudi #yahudilik #hristiyanlık #mesih
Kutsal Ruh

Mezmurlar 33:6 Gökler Rab’bin sözüyle ve onların bütün orduları ağzının nefesi ile yaratıldı.

 

Bu mezmurda, “nefes” olarak tercüme edilen kelimenin orijinali İbranice “ruah” (ר֥וּחַ) kelimesidir. “Ruh” olarak tercüme edilebilir. “Söz” olarak tercüme edilen kelimenin orijinali İbranice “devar” (דְבַ֣ר) kelimesidir. Üçlü Birlik doktrinine iman eden Hristiyanlar, bu mezmurda üçlü birliğe atıf olduğunu savunurlar. Onlara göre, “Ruh” kelimesi ile işaret edilen Kutsal Ruh, “Söz” kelimesi ile işaret edilen de Oğul’dur. Dolayısı ile hem Kutsal Ruh hem Oğul, Yaratılış’a katılmış eş yaratıcılardır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam #yahudi
İsa, kaç tane eşeğe bindi? İsa, Yeruşalayim İsa, kaç tane eşeğe bindi?

İsa, Yeruşalayim’e girerken kaç tane hayvana bindi? Dört kanonik İncil’den üç tanesine, Markos 11:7, Luka 19:29-35 ve Yuhanna 12:14’e göre İsa bir tane sıpaya binmiştir. Bu Hristiyan İncili yazarları, kendi hikayelerini, Zekeriya Peygamber’in Mesih’in Yeruşalayim’e sıpaya binerek girişi ile ilgili peygamberliği İsa tarafından yerine getirilmiş gibi yazmışlardır.

Bu sitede onlarca kez gösterildiği gibi, Matta Kitabı’nın yazarı İbranice bilmiyordu ve bu da tuhaf bir sonuca yol açmıştı. Matta Kitabı’nın yazarı, Zekeriya 9:9 ayetinde yer alan peygamberliği yanlış anlamış, Mesih’in Yeruşalayim’e bir yerine iki hayvan üzerinde girdiğini sanmıştır. Yani, Matta’nın “Palmiye Pazarı’nda” İsa, iki hayvanın üzerine binmişti!

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #yahudi
Gerçekliği Yönetmek (Haşgaha Pratis) Tanrı, E Gerçekliği Yönetmek (Haşgaha Pratis) Tanrı, Evren'i Nasıl Yaratır? Bölüm 03

Devamı için: kabalat.com

#tanya #torahvisuals #kabalat #hasidizm #Yahudilik #yahudi
Çok tanrılı dinlerde, tanrılar ile cinler aras Çok tanrılı dinlerde, tanrılar ile cinler arasındaki ayrım değişkendir. İyi ve kötü tanrılar olduğu gibi iyi ve kötü cinler de vardır. Tanrılar ile cinler arasında niteliksel bir fark yoktur; hatta cinin bir ismi “kötü tanrı”dır. Bunun nedeni, çok tanrılı dinlerde, doğadaki her büyük olay ve kuvveti yöneten bağımsız bir tanrının var olmasıdır. Bu dinlerde cinlerin tanrılardan farkı; daha az güçlü olmaları, daha az bireyselliğe sahip olmaları, ara sıra tanrılara karşı ayaklanmaları ve bazen de başarılı olmalarıdır. 

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam
Tanrı kimin kurtulacağını seçti mi? Kalvinis Tanrı kimin kurtulacağını seçti mi?

Kalvinistler neye inanır?

Kalvinistlere göre Tanrı, ezelde, henüz Dünya’ya gelmeden önce insanlardan kimin kurtulacağına kimin ise lanetli olduğuna karar vermiştir.

Tanrı, kurtulmaları için seçilmiş insanları ve lanetlileri dünya hayatında yapacakları iyi veya kötü davranışlara bakmaksızın ezelde belirlemiştir!

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #kalvinizm
Kalvinistler neye inanır? Reform Protestanlar ve Kalvinistler neye inanır?

Reform Protestanlar veya Kalvinistler, insanın başlangıçta işlemiş olduğu günah nedeniyle doğasının tamamen bozulmuş olduğuna, kendi günahlı doğasına esir olduğuna, artık kendi kurtuluşu konusunda hiçbir şey yapamayacak durumda olduğuna inanırlar.

Onlara göre insanlar, kendilerini kurtuluşa götürecek iyi işleri seçme özgür iradesine sahip değildirler. Kendi kuvvetleriyle iman edemezler. Tora’daki buyrukları yerine getirerek, iyi işler yaparak yaşama kavuşmak mümkün değildir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi #hristiyanlık
Mezmur 110:1 “Rab, Rabbim’e dedi ki?” Hrist Mezmur 110:1 “Rab, Rabbim’e dedi ki?”

Hristiyan İncili’nde Matta Kitabı’nda İsa, Ferisiler’e dönüp sorar:

Matta 22:42 Ferisiler toplu haldeyken İsa onlara şunu sordu: “Mesih’le ilgili olarak ne düşünüyorsunuz? O kimin oğludur?”

Yani, günlük konuşma diliyle “Mesih kimin soyundan gelecektir?” diye sormaktadır.

Onlar da, “Davut’un Oğlu” dediler.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #yahudi
Mezmurlar 40:6 “bana bir beden hazırladın?” Mezmurlar 40:6 “bana bir beden hazırladın?”

Kilise’nin ana inanç ilkesi, yalnızca kan sunusunun günahı aklayabileceğidir. Bu öğretiye göre, İsa’nın ölümü, her insanın sözde asli günah nedeniyle günahkar doğmasını aklayabilecek tek yoldur.

Sadece kan sunusunun günahı aklayabileceği görüşü, kolayca görülebileceği gibi Yahudi Kutsal Kitabı tarafından yalanlanmaktadır. Örneğin, Mezmurlar Kitabı, Yeşaya, Mika, Hoşea ve Yeremya Peygamberler günahkar insanları günahlarını aklamak için kurbanlara güvenmemesi konusunda uyarmaktadır. Peygamberlerin sözleri Hristiyan inancına tamamen zıttır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi #hristiyanlık
Daniel 7:13 “Göğün bulutlarıyla gelen insano Daniel 7:13 “Göğün bulutlarıyla gelen insanoğluna benzeyen biri” kimdir?

Hristiyan İncili’nde “İnsanoğlu” terimi birçok kez kullanılır ve İsa bu terimi kendisi için kullanır. (Bkz. Matta 9:6, Matta 10:23, Matta 11:19, Matta 12:8, Matta 12:32, Matta 12:40, Matta 13:37, Matta 13:41-42, Matta 16:13, Matta 16:27-28, Matta 17:9…)

Hristiyan İncili’ndeki “İnsanoğlu” belirli bir kişiyi, İsa’yı tanımlar, belirlilik edatı alır ve ilk harfi büyük harfle yazılır, Daniel 7:13 ‘deki “insanoğlu” terimi ise belirlilik edatı almaz ve “bir” insanoğlu olarak yazılır. Hristiyanlar, Daniel 7:13 ayetini tercüme ederken, “insanoğlu” kelimesinin ilk harfini büyük harfle yazarlar ki, bu terim İsa’yı işaret ediyormuş gibi görünsün. Oysa, ayetin orjinalinde belirlilik edatı olmadığı gibi, İbranice dilinde büyük harf de yoktur. Hristiyanlar, Yahudi Kutsal Kitabı’nın birçok yerinde olduğu gibi, Daniel Kitabı üzerinde de oynama yapmaktan çekinmezler.

Devamı için: kabalat.com

#yahudi #yahudilik #hristiyanlık
Sabah Yıldızı Lucifer Lucifer kelimesi, kelime Sabah Yıldızı Lucifer

Lucifer kelimesi, kelime anlamı olarak “ışık taşıyan” anlamına gelir. “Işık” anlamındaki Latince “lux” kelimesi (Proto Hint Avrupa dilinde “leuk” kelimesi) ve latince “taşıma” anlamındaki “ferre” kelimesinden (Proto Hint Avrupa dilinde “bher” kelimesi) oluşur.

Devamı için: kabalat.com

#yahudi #yahudilik #hristiyanlık
Levililer Kitabı tam olarak Mısır’dan Çıkı Levililer Kitabı tam olarak Mısır’dan Çıkış Kitabı’nın bittiği yerde başlar. Mısır’dan Çıkış 40:34-35 ayetlerinde, Tanrı’nın kevod’unu, Tanrı’nın Kutsiyeti’nin ortaya çıkışını okuruz. Daha önce Sinay Dağı’nda duran Tanrı, tarifini Moşe’ye verdiği ve dağın eteğinde inşa edilen Mişkan’a iner:

"Bulut, Buluşma Çadırı’nı kapladı ve Tanrı’nın Onuru (ukevod) Mişkan’ı doldurdu. Moşe Buluşma Çadırı’na giremedi; zira bulut [çadırın] üzerine çökmüş, Tanrı’nın Onuru (ukevod) Mişkan’ı doldurmuştu."

Devamı için: kabalat.com

#yahudi #yahudilik
Türkçe çevirilerde “peygamber” olarak tercüme edilen kelimenin orijinali İbranice “navi” kelimesidir. Bu kelime aynı dil ailesinde yer alan Arapça’da da “nebi” olarak yer almaktadır. “Navi” kelimesinin kökü “nun, bet ve alef” harflerinden oluşur (נבא). Bu kelimenin kökü “seslenmek” anlamına gelir. “Navi” kelimesi de “konuşan, seslenen” anlamındadır. Bu anlamın en açık örneği Mısır’dan Çıkış 7:1 ayetinde yer alır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi
“Yazıcıların yalancı kalemi” (Yeremya 8:8) “Yazıcıların yalancı kalemi” (Yeremya 8:8)

Müslümanlar ve Hristiyanlar, Yahudi Kutsal Metinleri’ni didik didik ederek kendi inançlarına destek bulmaya çalışmaktadırlar. Yahudi Kutsal Kitabı’nda bulabildikleri ilgisiz ayetleri öncesi ve sonrasından kopartarak, konuyu değiştirerek, bilerek yanlış tercüme ederek veya kasıtlı biçimde yeni anlamlar vererek, Yahudi Kutsal Metinleri’nden onay aramaktadırlar. Bu konuda belki de an bariz biçimde çarpıtılan ayetlerden biri Yeremya 8:8 ayetidir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi #hristiyanlık #islam
Load More... Takip edin

Mesih Çağı:

  • Soru-Cevap
  • Kavramlar
  • Kitap
  • Video
© Copyright kabalat.com Tüm Hakları Saklıdır.