Kabalat Tora

Main Menu

  • Soru-Cevap (Tümü)
  • Kavramlar (Tümü)
  • Kitap (Tümü)
  • Video (Tümü)

logo

Header Banner

Kabalat Tora

  • Soru-Cevap (Tümü)
  • Kavramlar (Tümü)
  • Kitap (Tümü)
  • Video (Tümü)
  • Öznellik [38]

  • Bağ’ın Merkezi [37]

  • Ham neden yaptı? [36]

  • Ham ne yaptı? [35]

  • İki Rol [34]

Kavramlar
Home›Kavramlar›İnsan hayatının korunması

İnsan hayatının korunması

By Gökhan Duran
18 November 2017
1154
0
Share:

İnsan hayatının korunması, (Pikuach Nefesh) Yahudilikte diğer tüm emirlerden önceliklidir. Talmud, bu ilkeyi, Vayikra (Levililer) 18: 5 ayetinden yola çıkarak “Kurallarıma, ilkelerime sarılın. Çünkü onları yerine getiren onlar sayesinde yaşayacaktır. Rab benim.” vurgulamaktadır. Rabbiler de şunu eklemektedir : “Onlar ile yaşayacak, Onlar ile ölmeyeceksin.”(Babil Talmudu, Yoma 85b)

 

Yaşam veya sağlık söz konusu olduğunda bir yasayı gözardı etmeye sadece izin verilmez, artık gereklidir de! Örneğin, Yahudi Alaha’sını (Halakhah) belirleyen Şulhan Aruh’a göre, “Şabat’ı, tehlikeli olabilecek bir hastalıktan etkilenmiş herhangi bir kişi için bozmak dini bir kuraldır” (Shulhan Arukh, Orah Hayyim 328: 2)

 

Birinin hayatını tehlikeye atacak kanunları yerine getirmek erdemli bir davranış değildir. Bu davranış, aptalca, hatta günah olarak görülür.

 

Yahudilik’te çok önemli bir kavram “Ahavat Hinam” dır. Karşılıksız, şartsız sevgi demektir.

 

Geleneksel Yahudiliğe aşina olmayan bir çok kişi, sevgiye yapılan bu derin Yahudi vurgusunu Hıristiyanlığın getirdiği bir yenilik sanmaktadır.

 

Avraam’ın hayatından bir kesit şudur: Avraam, sünnetinin nekahat dönemimde onu ziyarete gelen Tanrı’yı ağırlamaktadır. Aniden uzakta yabancılar olduğunu görür. Bunların yol yorgunu olduklarını ve yiyecek ile barınmaya umutsuzca gereksinim uyduklarını tahmin eder. Dolayısıyla bu insanlarla ilgilenmek için Tanrı’yı bırakır. Bu ilk başta korkunç bir öncelik şaşması gibi görünmektedir.

 

Tanrı’dan önce insan mı?

Ancak Avraam, Tanrı o kadar büyük olduğu için, hiçbir zaman ihtiyaç içinde olmayacağını anlamaktadır. İnsana ihtiyacı olan insanlarla, Kadir-i Mutlak olan Yaratan’dan (O’na hizmet etmeden önce) önce ilgilenmelidir.

 

“Dindar bir Aptal”

Talmud bu fikri harika bir örnekle süsler. Şöyle sorar: “Dindar bir aptalın kim olduğunu bilmek ister misiniz? Deniz kıyısında talite (dua şalı) sarılmış, huşu ile dua eden bir adamdır. Aniden boğulmakta olan yardım isteyen birinin çığlığını duyar. Suya atlarsa adamı kurtarabileceği halde, yerinde dua etmeye devam eder. Konuşmakta olduğu Tanrı’yı, yardım isteyen bir insan için nasıl bırakabilirim diye düşünür. Bu tür davranışa cevap olarak Rabbiler ona “Dindar Aptal” der.

 

Tek Ayak Üzerinde Yahudilik

Aynı fikri, yine Hillel’in kahramanı olduğu ünlü bir öykünün derinliklerinde bulabiliriz. Talmud bize şunu anlatır: Yahudi olmayan biri önce Şamay’a (zamanının ünlü rabbinik bir şahsiyeti) gider ve Tora’nın tamamını kendisine “tek ayak üzerinde” öğretip öğretemeyeceğini sorar. Şamay onu geri çevirir. Adam bu kez, sabrı ve iyiliği ile ünlü Hillel’e gider.

 

Ancak Hillel, adamı geri çevirmez ve anlatmaya başlar: “Bir ayak üzerinde, Yahudiliğin en önemli fikri, “sana yapılmasını istemediğini bir başkasına yapmamaktır.” Dinimizin ana öğretisi, diye açıklar Hillel, Levililer’deki (Vayikra 19:18) dizeden doğar: “Komşunu kendin gibi seveceksin.” Hillel sonra adama gidip daha fazlasını öğrenmesini söyler. Adam öğrendiklerinden o kadar etkilenir ki sonunda din değiştirir.

 

Öyküyü yüzeysel bir şekilde okurken, soruyu soran adamın sadece acelesinin olduğu sanılır. Tek ayak üzerinde öğrenme talebi, adamın vaktinin olmaması anlamına gelmiyordu. Çok daha derin bir yorumlama vardır: Yahudilik iki temel üzerinde durur; bu da On Emir’in iki tablet üzerine yazılmış olmasıyla temsil edilir.

 

Yahudi olmayan adam, duyduğu bu dinin, her ikisine de bağlı olmasına şaşmıyordu. Yahudiliğin hem Tanrı’ya, hem insana hizmet edilmesini emrettiğini anlıyordu. Bilmek istediği, Yahudiliğin bu iki ayaktan hangisine daha çok önem verdiği idi. Kişi, ikisi arasında seçim yapacak olsa, Yahudilik hangisine karar verirdi? Şamay soruyu küstahça bulur. İki tablet vardır, her ikisi de eşit derecede geçerlidir. Şamay ikisi arasında seçim yapmak zorunda kalmak istemiyordu.

 

Hillel, adamın neden o kadar ısrar ettiğini daha iyi anlamıştır. Adam aslında Yahudiliğin Tanrı-merkezci mi yoksa insan-merkezci mi olduğunu bilmek istiyordu. Zorda kalındığında öncelik birinci tablete mi, ikinci tablete mi verilecekti?

 

Yahudiliğin gerçekten de insanın bağlılığını talep eden iki önemli dizesi vardır. Birincisi, Yasa’nın Tekrarı’nda (Devarim 6:5) yer alır: “Ve Tanrı’yı bütün kalbinle seveceksin, ve bütün ruhunla, ve bütün varlığınla.”

 

İkincisi ise Levililer’de, insanın komşularını sevmesini isteyen dizedir. İlgi çekici olan, Hillel adama Tanrı’yı sevme gerekliliği hakkındaki cümleyi söylemedi. Her iki cümleyi söylemedi, çünkü; adam Yahudiliğin özünü tek ayak üzerinde öğrenmek için ısrar ediyordu. Aslında öğrenmek istediği, iki idealden hangisinin daha önemli olduğu idi.

 

Dolayısıyla Hillel şöyle dedi; “Bir seçim yapmak zorunda isem, sana söylemek zorundayım ki Tanrı, Kendisi’ne tapılmasından çok, insanların birbirlerine iyi davranması ile ilgilenir. Tanrı her zaman Başının çaresine bakabilir, en büyük endişesi halkıdır. Dolayısıyla dünyanın iyiliği için Kendi onurunu yana atmaya hazırdı.

 

Yıkılan İki Mabet

Tarih Hillel’i haklı çıkarmıştır. Yahudi halkının uzun öyküsü sırasında en kutsal mekanları iki kere yıkıldı. ilk Bet Amikdaş (Mabet) M.Ö. 586 yılında Babilliler tarafından yakıldı; ikinci Bet Amikdaş ise M.S. 70 yılında Romalılar tarafından. Yahudiler bu iki korkunç trajedinin, günahlarının sonucu olduğunu anladı.

 

Peygamberler bunların, Öğretileri’ni reddettiği için Tanrı’nın arasında olmasını haketmeyen bir ulusun cezaları olduğunu açıkça belirtmişti.

 

Yıne de bu trajedilerin herbiri, farklı bir nedene sahipti: Tanrı’yı öfkelendirerek Yahudi tarihindeki bu iki büyük felakete neden olan günahlar, her iki durumda aynı değildi. Birinci Bet Amikdaş, Yahudiler putlara taptığı için yıkılmıştı. Kısacası, birinci tableti kırmışlardı.

 

İkinci seferde ise Yahudiler Tanrı’ya bağlılıklannda yeterince “dindardı” ama aralarındaki etik davranışlara çok duyarsızdılar.

 

Rabbiler, İkinci Bet Amikdaş’ın Yahudilerin birbirlerine karşı duyduğu anlamsız nefret yüzünden ylkıldığını anladı. Bu kez de ikinci tabletteki değerler gözardı edilmişti.

 

Bu ihlallerin herbiri cezalandırıldı. Herbiri, Tanrı’nın cezasız kalmasına izin veremeyeceği türden bir retti. Ancak Yahudiler, Tanrı’nın cezalarının ağırlığı arasındaki önemli farkı görmezden gelemezdi. İlk günahın (putperestlik) cezası yetmiş yıl sürdü.

 

İkinci Bet Amikdaş sadece bir nesil sonra yeniden inşa edildi. İkinci Bet Amikdaş’ın kaybının sonuçları ise bugün bile hissedilmektedir. Tanrı’nın Kendisine yapılan hakaretleri, insanların birbirine karşı gaddarlıklanndan daha kolay affedebildiği açıktır.

 

Hayırseverlikten Fazlası

Bu, Talmud’un neden “hayırseverlik, bütün diğer emirlerin toplamına eşit bir önem taşır” sonucuna vardığını açıklar. Bu dikkat çekici kanundan söz ederken bile, Yahudiliğin “hayırseverlik” kavramını dahi kabul etmediğini açıkça gösteren İbranice bir sözcük kullanır.

 

Başlıkta hayırseverlik olarak kullandığımız ancak Türkçe ’ye “sadaka” olarak da çevirebileceğimiz, ingilizce “charity” sözcüğü Latince charitas sözcüğünden gelir; anlamı büyük saygı, sevgi olup, yapmamız gerekenden fazlasını yapma fikrini aktarır.

 

Bu asil bir davranış, kalbin derinliğinden gelen bir yapma, övgüye değer bir eylemdir çünkü tamamıyla istemlidir. Charity’nin Yahudi karşılığı olan “tzedaka” sözcüğünün kastettiği kesinlikle bu değildir. Kelime anlamı adalet veya doğruluktur.

 

Sadece yapılması iyi olan birşey değil; bir gereklilik, şart koşulan bir eylem, bir zorunluluk, bir mitsva’dır.

 

Kutsal Kitabınızı bilin!

Eğer Kutsal Kitabınızı bilirseniz, hiç kimse Tanrı’ya olan inancınızı ve O’nunla olan bağlantınızı çalamayacaktır.

Post Views: 770
Tagsahavathinamnefeshpikuach
0
Shares
  • 0
  • +

Leave a reply Cancel reply

0
logo

Yahudilik hakkında makaleler yazıyor, çeviri yapıyor, videolar hazırlıyorum.

Sorularınızın tamamına yanıt vermeye çalışacağım. E-posta ile ya da "iletişim" bölümünden bana ulaşabilirsiniz.

Hakkımda

  • ..
  • ..
  • gokhanduran.bv@gmail.com

Instagram

kabalattora

Ben Noah Yasaları SORU: Ben Noah Yasaları ismin Ben Noah Yasaları

SORU: Ben Noah Yasaları ismini nereden almaktadır?

CEVAP: Tüm insanlık, Noah’ın soyundan geldiği için, tüm insanlığın sorumlu olduğu ahlaki kurallara Noah’ın Çocukları Yasaları adı verilmiştir. Bu isim, Babil Talmudu Sanhedrin 56a bölümünde kullanılmaktadır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #yahudi
Yahudiliğin bir ırk veya belirli bir halka ait b Yahudiliğin bir ırk veya belirli bir halka ait bir din olduğunu, Yahudiliğe geçişin mümkün olmadığını, Yahudilerin aralarına diğer halklardan insanları almadıklarını, kapalı bir toplum olduklarını duymuşsunuzdur. Sayısız diğer konularda olduğu gibi bu konu hakkında da, içinde bulunduğumuz toplum içerisinde, temelsiz, kulaktan dolma ve nefret dolu yanlış bilgiler bulunmaktadır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudi #yahudilik
Öncelikle iddiayı görelim: Mika 5:1 (Hristiyan Öncelikle iddiayı görelim:

Mika 5:1 (Hristiyan İncili’nde 5:2) “Ama sen, Beytlehem Efrata, Yahuda boyları arasında küçük olduğun halde, İsrail üzerine hükümdar olacak bana senden çıkacak. Onun kökeni eskiden, eski günlerdendir” ayetindeki “sen, Beytlehem Efrata” “veata beytlehem efrata” ifadesi eril bir ifadedir. Tanah’ta yer alan şehir isimleri eril değil dişildir. O halde Beytlehem bir şehir olamaz.

Ayrıca, söz konusu ayetin devamında (küçük) “tsair” kelimesi de erildir. Eğer Beytlehem, bir şehri ifade ediyor olsaydı bu kelimeyi niteleyen “tsair” kelimesi de dişil “tsairah” olmalıydı. Öyleyse, beyt-lehem bir şehri değil, Lehem Evi’ni yani Lehem klanını ifade etmektedir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi #hristiyanlık
Tora, Mısır’dan Çıkış Kitabı’nda Yitro Tora, Mısır’dan Çıkış Kitabı’nda Yitro Peraşası’nda 20. Bölüm’de On Temel Buyruğun verilmesinden hemen sonraki Mişpatim Peraşası’nda, söz konusu on ilkenin ayrıntıları verilir ve bu ayrıntılara ilk olarak kölelik ile ilgili yasalarla başlanır (Bakınız Çıkış 21.2-6). Bu peraşada, Tora’nın büyük üslup özelliklerinden birini, bir olayın anlatımından sonra yasaların ilan edilişine geçişi görürüz.

Bu peraşaya kadar Mısır’dan Çıkış Kitabı’nın esas konusu Yahudiler’in Mısır’daki esaretinden kurtuluşu ve özgürlüğe doğru yolculuğudur. Şimdi ise ayrıntılı yasalar, “özgürlük anayasası” açıklanacaktır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi
Çoğu Hristiyan, Yahudilerin işlemiş olduğu günahlar, yapmış oldukları kötülükler nedeniyle, Tanrı’nın Yahudiler’den yüz çevirdiğini (İbraniler 8:9), Yahudiler ile anlaşmasını bozduğunu, Yahudiler’in artık Tanrı’nın seçilmiş ulusu olmadığını iddia eder.

Sardisli Melito’nun (M.S. 2 Yüzyıl) inanç bildirgesine göre Yahudiler, Tanrı’yı öldürdükleri için, antlaşmayı kaybetmiştir. Bu nedenle Kilise artık “Yeni İsrail”dir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #kilise
Kutsal Kitap’ın Yaratılış Kitabı’nın 6-1 Kutsal Kitap’ın Yaratılış Kitabı’nın 6-10 bölümlerinde anlatılan Noah Tufanı’nın, Gılgamış Destanı’nda anlatılan tufan hikayesinden alındığı iddia edilmektedir. İnceleyelim:

Sümerlilerin Ziusudra hikayesi, Akkadlıların Atrahasis Destanı ve Gılgamış Destanları, Yaratılış Kitabı’nda anlatılan Noah’ın Tufanı anlatımına ek olarak Yakın Doğu’da anlatılmış olan tufan hikayeleridir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi #hristiyanlık
Mika 5:1 (2) Kutsal Kitap, Mesih’in doğum yerin Mika 5:1 (2) Kutsal Kitap, Mesih’in doğum yerinin Beytlehem olacağını mı söylemektedir?

Dört kanonik İncil yazarı içerisinde sadece Matta, Yahudi Kutsal Kitabı’ndan alıntılar yaparak, bu ayetlerin İsa tarafından  yerine getirildiğini iddia eder. Her birinin yanlışlığı kolaylıkla gösterilebilecek olan Matta’nın bu iddialarından birine göre Mesih’in doğum yeri Yahudi Kutsal Kitabı’nda belirtilmiştir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudi #yahudilik #hristiyanlık #mesih
Kutsal Ruh

Mezmurlar 33:6 Gökler Rab’bin sözüyle ve onların bütün orduları ağzının nefesi ile yaratıldı.

 

Bu mezmurda, “nefes” olarak tercüme edilen kelimenin orijinali İbranice “ruah” (ר֥וּחַ) kelimesidir. “Ruh” olarak tercüme edilebilir. “Söz” olarak tercüme edilen kelimenin orijinali İbranice “devar” (דְבַ֣ר) kelimesidir. Üçlü Birlik doktrinine iman eden Hristiyanlar, bu mezmurda üçlü birliğe atıf olduğunu savunurlar. Onlara göre, “Ruh” kelimesi ile işaret edilen Kutsal Ruh, “Söz” kelimesi ile işaret edilen de Oğul’dur. Dolayısı ile hem Kutsal Ruh hem Oğul, Yaratılış’a katılmış eş yaratıcılardır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam #yahudi
İsa, kaç tane eşeğe bindi? İsa, Yeruşalayim İsa, kaç tane eşeğe bindi?

İsa, Yeruşalayim’e girerken kaç tane hayvana bindi? Dört kanonik İncil’den üç tanesine, Markos 11:7, Luka 19:29-35 ve Yuhanna 12:14’e göre İsa bir tane sıpaya binmiştir. Bu Hristiyan İncili yazarları, kendi hikayelerini, Zekeriya Peygamber’in Mesih’in Yeruşalayim’e sıpaya binerek girişi ile ilgili peygamberliği İsa tarafından yerine getirilmiş gibi yazmışlardır.

Bu sitede onlarca kez gösterildiği gibi, Matta Kitabı’nın yazarı İbranice bilmiyordu ve bu da tuhaf bir sonuca yol açmıştı. Matta Kitabı’nın yazarı, Zekeriya 9:9 ayetinde yer alan peygamberliği yanlış anlamış, Mesih’in Yeruşalayim’e bir yerine iki hayvan üzerinde girdiğini sanmıştır. Yani, Matta’nın “Palmiye Pazarı’nda” İsa, iki hayvanın üzerine binmişti!

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #yahudi
Gerçekliği Yönetmek (Haşgaha Pratis) Tanrı, E Gerçekliği Yönetmek (Haşgaha Pratis) Tanrı, Evren'i Nasıl Yaratır? Bölüm 03

Devamı için: kabalat.com

#tanya #torahvisuals #kabalat #hasidizm #Yahudilik #yahudi
Çok tanrılı dinlerde, tanrılar ile cinler aras Çok tanrılı dinlerde, tanrılar ile cinler arasındaki ayrım değişkendir. İyi ve kötü tanrılar olduğu gibi iyi ve kötü cinler de vardır. Tanrılar ile cinler arasında niteliksel bir fark yoktur; hatta cinin bir ismi “kötü tanrı”dır. Bunun nedeni, çok tanrılı dinlerde, doğadaki her büyük olay ve kuvveti yöneten bağımsız bir tanrının var olmasıdır. Bu dinlerde cinlerin tanrılardan farkı; daha az güçlü olmaları, daha az bireyselliğe sahip olmaları, ara sıra tanrılara karşı ayaklanmaları ve bazen de başarılı olmalarıdır. 

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam
Tanrı kimin kurtulacağını seçti mi? Kalvinis Tanrı kimin kurtulacağını seçti mi?

Kalvinistler neye inanır?

Kalvinistlere göre Tanrı, ezelde, henüz Dünya’ya gelmeden önce insanlardan kimin kurtulacağına kimin ise lanetli olduğuna karar vermiştir.

Tanrı, kurtulmaları için seçilmiş insanları ve lanetlileri dünya hayatında yapacakları iyi veya kötü davranışlara bakmaksızın ezelde belirlemiştir!

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #kalvinizm
Kalvinistler neye inanır? Reform Protestanlar ve Kalvinistler neye inanır?

Reform Protestanlar veya Kalvinistler, insanın başlangıçta işlemiş olduğu günah nedeniyle doğasının tamamen bozulmuş olduğuna, kendi günahlı doğasına esir olduğuna, artık kendi kurtuluşu konusunda hiçbir şey yapamayacak durumda olduğuna inanırlar.

Onlara göre insanlar, kendilerini kurtuluşa götürecek iyi işleri seçme özgür iradesine sahip değildirler. Kendi kuvvetleriyle iman edemezler. Tora’daki buyrukları yerine getirerek, iyi işler yaparak yaşama kavuşmak mümkün değildir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi #hristiyanlık
Mezmur 110:1 “Rab, Rabbim’e dedi ki?” Hrist Mezmur 110:1 “Rab, Rabbim’e dedi ki?”

Hristiyan İncili’nde Matta Kitabı’nda İsa, Ferisiler’e dönüp sorar:

Matta 22:42 Ferisiler toplu haldeyken İsa onlara şunu sordu: “Mesih’le ilgili olarak ne düşünüyorsunuz? O kimin oğludur?”

Yani, günlük konuşma diliyle “Mesih kimin soyundan gelecektir?” diye sormaktadır.

Onlar da, “Davut’un Oğlu” dediler.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #yahudi
Mezmurlar 40:6 “bana bir beden hazırladın?” Mezmurlar 40:6 “bana bir beden hazırladın?”

Kilise’nin ana inanç ilkesi, yalnızca kan sunusunun günahı aklayabileceğidir. Bu öğretiye göre, İsa’nın ölümü, her insanın sözde asli günah nedeniyle günahkar doğmasını aklayabilecek tek yoldur.

Sadece kan sunusunun günahı aklayabileceği görüşü, kolayca görülebileceği gibi Yahudi Kutsal Kitabı tarafından yalanlanmaktadır. Örneğin, Mezmurlar Kitabı, Yeşaya, Mika, Hoşea ve Yeremya Peygamberler günahkar insanları günahlarını aklamak için kurbanlara güvenmemesi konusunda uyarmaktadır. Peygamberlerin sözleri Hristiyan inancına tamamen zıttır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi #hristiyanlık
Daniel 7:13 “Göğün bulutlarıyla gelen insano Daniel 7:13 “Göğün bulutlarıyla gelen insanoğluna benzeyen biri” kimdir?

Hristiyan İncili’nde “İnsanoğlu” terimi birçok kez kullanılır ve İsa bu terimi kendisi için kullanır. (Bkz. Matta 9:6, Matta 10:23, Matta 11:19, Matta 12:8, Matta 12:32, Matta 12:40, Matta 13:37, Matta 13:41-42, Matta 16:13, Matta 16:27-28, Matta 17:9…)

Hristiyan İncili’ndeki “İnsanoğlu” belirli bir kişiyi, İsa’yı tanımlar, belirlilik edatı alır ve ilk harfi büyük harfle yazılır, Daniel 7:13 ‘deki “insanoğlu” terimi ise belirlilik edatı almaz ve “bir” insanoğlu olarak yazılır. Hristiyanlar, Daniel 7:13 ayetini tercüme ederken, “insanoğlu” kelimesinin ilk harfini büyük harfle yazarlar ki, bu terim İsa’yı işaret ediyormuş gibi görünsün. Oysa, ayetin orjinalinde belirlilik edatı olmadığı gibi, İbranice dilinde büyük harf de yoktur. Hristiyanlar, Yahudi Kutsal Kitabı’nın birçok yerinde olduğu gibi, Daniel Kitabı üzerinde de oynama yapmaktan çekinmezler.

Devamı için: kabalat.com

#yahudi #yahudilik #hristiyanlık
Sabah Yıldızı Lucifer Lucifer kelimesi, kelime Sabah Yıldızı Lucifer

Lucifer kelimesi, kelime anlamı olarak “ışık taşıyan” anlamına gelir. “Işık” anlamındaki Latince “lux” kelimesi (Proto Hint Avrupa dilinde “leuk” kelimesi) ve latince “taşıma” anlamındaki “ferre” kelimesinden (Proto Hint Avrupa dilinde “bher” kelimesi) oluşur.

Devamı için: kabalat.com

#yahudi #yahudilik #hristiyanlık
Levililer Kitabı tam olarak Mısır’dan Çıkı Levililer Kitabı tam olarak Mısır’dan Çıkış Kitabı’nın bittiği yerde başlar. Mısır’dan Çıkış 40:34-35 ayetlerinde, Tanrı’nın kevod’unu, Tanrı’nın Kutsiyeti’nin ortaya çıkışını okuruz. Daha önce Sinay Dağı’nda duran Tanrı, tarifini Moşe’ye verdiği ve dağın eteğinde inşa edilen Mişkan’a iner:

"Bulut, Buluşma Çadırı’nı kapladı ve Tanrı’nın Onuru (ukevod) Mişkan’ı doldurdu. Moşe Buluşma Çadırı’na giremedi; zira bulut [çadırın] üzerine çökmüş, Tanrı’nın Onuru (ukevod) Mişkan’ı doldurmuştu."

Devamı için: kabalat.com

#yahudi #yahudilik
Türkçe çevirilerde “peygamber” olarak tercüme edilen kelimenin orijinali İbranice “navi” kelimesidir. Bu kelime aynı dil ailesinde yer alan Arapça’da da “nebi” olarak yer almaktadır. “Navi” kelimesinin kökü “nun, bet ve alef” harflerinden oluşur (נבא). Bu kelimenin kökü “seslenmek” anlamına gelir. “Navi” kelimesi de “konuşan, seslenen” anlamındadır. Bu anlamın en açık örneği Mısır’dan Çıkış 7:1 ayetinde yer alır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi
“Yazıcıların yalancı kalemi” (Yeremya 8:8) “Yazıcıların yalancı kalemi” (Yeremya 8:8)

Müslümanlar ve Hristiyanlar, Yahudi Kutsal Metinleri’ni didik didik ederek kendi inançlarına destek bulmaya çalışmaktadırlar. Yahudi Kutsal Kitabı’nda bulabildikleri ilgisiz ayetleri öncesi ve sonrasından kopartarak, konuyu değiştirerek, bilerek yanlış tercüme ederek veya kasıtlı biçimde yeni anlamlar vererek, Yahudi Kutsal Metinleri’nden onay aramaktadırlar. Bu konuda belki de an bariz biçimde çarpıtılan ayetlerden biri Yeremya 8:8 ayetidir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi #hristiyanlık #islam
Load More... Takip edin

Mesih Çağı:

  • Soru-Cevap
  • Kavramlar
  • Kitap
  • Video
© Copyright kabalat.com Tüm Hakları Saklıdır.