Kabalat Tora

Main Menu

  • Soru-Cevap (Tümü)
  • Kavramlar (Tümü)
  • Kitap (Tümü)
  • Video (Tümü)

logo

Header Banner

Kabalat Tora

  • Soru-Cevap (Tümü)
  • Kavramlar (Tümü)
  • Kitap (Tümü)
  • Video (Tümü)
  • Öznellik [38]

  • Bağ’ın Merkezi [37]

  • Ham neden yaptı? [36]

  • Ham ne yaptı? [35]

  • İki Rol [34]

Kavramlar
Home›Kavramlar›Kabala Hakkında Sık Sorulan Sorular

Kabala Hakkında Sık Sorulan Sorular

By Gökhan Duran
18 August 2017
1329
0
Share:

Kabala nedir?

Kelime anlamı “Alınan” olup, Kabala, Yahudi mistik geleneğidir.

Torahın ruhu ve içsel boyutudur. Kabala insan tarafından tasarlanmış bir teoloji değil, tersine Aşem tarafından iletilen ve insanlar tarafından alınan İlahi bilgidir.

 

 

Kabala’dan ne bahsediyor?

Kabala, yaratılışın amacı, Aşem’in dünyayı nasıl yarattığı, ruhun inişi, İlahi takdir ve Tora ve Mitzvalar’ın anlam ve yararları gibi temel konuları ele alır.

 

 

Kim Kabala’yı çalışabilir?

Kabala, Sözlü Tora geleneğinin bir parçasıdır ve her Yahudi’nin, Tora’nın tüm alanlarını, Kabala’yı da kapsayacak şekilde, Yahudi yasası kurallarında belirtildiği üzere kişisel kabiliyetleri nispetince incelemesi vazifesidir.

 

 

Kabala çalışmak için 40 yaşın üzerinde olmak gerekiyor mu?

Hayır. Geçmiş çağlarda Kabala’yı kimin çalışabileceği konusunda sınırlamalar vardı. Bununla birlikte, bu sınırlamalar büyük Kabalistler ve liderler tarafından kaldırılmıştır. İsminin kısaltması Arizal olarak bilinen Rabbi Isaac Luria, 16. yüzyılın önde gelen Kabalistiydi. Bu çağda, bu bilgeliği açığa çıkarmanın bir Mitzva olduğunu ve Hasidizm hareketin kurucusu Baal Shem Tov da, Mashiach’ın gelişinin onu çalışmaya bağlı olduğunu ortaya koydu. Bu nedenle, başarılı, işini iye bilen bir bilge ve deneyimli bir öğretmen tarafından yönlendirilmesi koşuluyla, geçmiş nesillerin sınırlamaları geçerli değildir.

 

 

Yahudi olmayan bir kişi Kabbala’yı çalışabilir mi?

Yahudi olmayan herkes, Sina’da vahiy olarak tüm dünyaya iletilen Yedi Noahid Yasasını yerine getirmekle yükümlüdür. Onlar, bu yasaları incelemekle ve içerdikleri mantıksal ve manevi aksiyomları kavramakla yükümlüdürler. Bu yedi yasada putlara ve küfre karşı yasaklar yer almaktadır. Dolayısıyla, Yahudi olmayan bir kişinin Aşem’in birliği ve monoteistik ahlakın temelleri ile ilgili doktrinler hakkında sağlam bir anlayışa sahip olması gerekir. Tek tanrı kavramını ve Aşem’in emirlerine uyma sonuçlarını açıklayan ve geliştiren metinler okuyabilir. Buna Kabala çalışması dahildir, bununla birlikte doğru bir yol gösterici ile yapılmalıdır.

 

 

Kabalistik metinleri anlayamadığı halde çalışmaya devam etmeli midir?

Zohar’dan pasajları anlamadan okumanın ruhsal bir geçerliliği olsa da, bu bir öncelik değildir ve kısıtlı zamanını metni kavrayacak ve onu içselleştirmesini sağlayacak şekilde Tora’yı çalışması daha doğrudur.

 

 

Mitzvalara bağlı olmayan, itaat etmeyen bir Yahudi Kabala çalışabilir mi?

Kabala, Yahudi uygulamalarından kopuk bir din değildir. Yahudi kanunlarıyla (Halaka) el ele gider.

Mitzvalara bağlı olmayan, itaat etmeyen Yahudiler, günlük yaşamı düzenleyen pragmatik yasaların yanında Yahudiliğin mistik tarafını keşfetmek için aktif olarak teşvik edilirler. Çoğu zaman, bu yoldan geçerek gelişme arzuları uyandırılır. Tora’nın “ruhu”, “vücudunu” aydınlatır ve ikisi birlikte kişinin Yahudiliğini canlandırmaya yardımcı olur.

Bir kişi tek başına çalışabilir mi, yoksa bir öğretmene mi ihtiyaç duyar? Kabala’yı çalışmak büyük özen gerektirir. Kabala, ruhsallık ve soyut teoloji konusunu ele aldığından, fikirleri kolayca yanlış anlaşılabilir, hatta bayağılaştırılabilir. Bazı amatör öğretmenler ve daha da kötüsü, hırslı fırsatçılar ne yazık ki Kabala’nın öğretilerini yanlış yorumlayan ve fikirlerini bozan bir tür “fast food Kabala” yı popülerleştirmektedirler. Yukarıdakilerin ışığında, yaratılış gizemlerine yaklaşırken son derece temkinli olunmalıdır. Konuyla ilgili tanıtım kitaplarını okumak yararlı olabilir, ancak sonuç olarak nitelikli bir öğretmen tarafından incelenmelidir.

 

 

Kim bir Kabalist olabilir?

Ön koşul olarak, gerçek bir Kabalist bütünüyle Tora çalışması ve pratiğine dalmış bir Tora dindarıdır. Tora’nın sırlarını inceleyen önde gelen Kabalistlerin rehberliğinde uzun yıllar ciddi bir çalışma geçirmiş olmalıdır. Kardeşlerine, diğer insanlara karşı davranışlarında üstünlük gösteren biri olmalıdır. Çünkü insan sevgisi Aşem’e açılan kapıdır. Gerçek bir Kabalacı bu dünyanın beyhudeliğinden, gösterişinden uzak durur, maddi kazanç, itibar veya benzeri unsurlar tarafından motive edilmez ve bunlara heves etmez.

 

 

Farklı Kabalistik düşünce okulları var mıdır?

Evet. Tıpkı bir nehrin çok sayıda kolu olduğu gibi, Kabala’nın da yaklaşıma önem veren çok sayıda düşünce ve çeşitliliği vardır. Bu kitapta, Tora’nın içsel boyutuna ortalama bir akıl tarafından anlaşılmasını sağlayan ChaBaD okulunu izliyoruz.

 

 

Hasidizm ve Kabala arasında bir fark var mıdır?

Evet. Kabala, Aşem’i rakamlar, sayılar ve şemalar içeren çok teknik ve anatomik bir şekilde tartışır. Hasidizm, insan psikolojisi modelini kullanır ve kendi bilinç ve bilinçdışımızın derinliklerine inerek görkemli özellikleri anlamamıza yardımcı olur. Bu kitapta Kabala’yı hem Hasidizm hem Kabala için genel bir terim olarak kullanıyoruz.

 

 

Neden bazı ana akım Yahudi grupları kendilerini Kabala çalışmasından uzak tutuyor?

Geleneksel olarak, Kabala’yı çalışan kişinin Kutsal Yazılar, Mişna ve Talmud konularında sağlam temele sahip olması şarttı.

Bu nedenle bazıları Kabala’yı yeni başlayanlara öğretmeye karşıdırlar.

Bununla birlikte, uyuklayan Yahudi ruhunun uyanması gereği ve Maşiah’ın gelişine hazırlık nedeniyle “Tora’nın içsel boyutu” (Pnimiyut HaTorah) çalışması bir hayat iksiri haline gelmiştir. Talmudik çalışmada henüz tam yetkinliğe ulaşamamış olanlar için bile çağdaş toplumda artık bir zorunluluktur. Kabala ve Hasidizm, bugün mevcut olan geniş Judaica dizisi içerisine kesinlikle girmişlerdir.

 

 

Ya Madalyonlar ve kırmızı ipler takmak?

Ne yazık ki, bu tür uygulamalara aşırı ve sağlıksız derecede önem verilmiştir. Bazı durumlarda, bazı gruplar tarafından mali kazanç için yanlı şekilde yayılmaya çalışılmıştır. En önemli olan konu, Mitzva’nın – Yahudi Kanunu’nun gerekliliklerini (Shulchan Aruch) – bütün ayrıntılarıyla yerine getirilmesidir. Kabalistik düşüncenin tüm okullarına göre, bu şekilde Mitzva’nın yerine getirilmesi Aşem’in kutsaması ve koruması için en emin araçtır.

KİTABI OKU

 

 

 

 

 

 

 

 

Rabbi Nissan Dovid Dubov

Post Views: 813
Tagskabalamistisizmtanritoratorahyahudiyahudilik
0
Shares
  • 0
  • +

Leave a reply Cancel reply

0
logo

Yahudilik hakkında makaleler yazıyor, çeviri yapıyor, videolar hazırlıyorum.

Sorularınızın tamamına yanıt vermeye çalışacağım. E-posta ile ya da "iletişim" bölümünden bana ulaşabilirsiniz.

Hakkımda

  • ..
  • ..
  • gokhanduran.bv@gmail.com

Instagram

kabalattora

Ben Noah Yasaları SORU: Ben Noah Yasaları ismin Ben Noah Yasaları

SORU: Ben Noah Yasaları ismini nereden almaktadır?

CEVAP: Tüm insanlık, Noah’ın soyundan geldiği için, tüm insanlığın sorumlu olduğu ahlaki kurallara Noah’ın Çocukları Yasaları adı verilmiştir. Bu isim, Babil Talmudu Sanhedrin 56a bölümünde kullanılmaktadır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #yahudi
Yahudiliğin bir ırk veya belirli bir halka ait b Yahudiliğin bir ırk veya belirli bir halka ait bir din olduğunu, Yahudiliğe geçişin mümkün olmadığını, Yahudilerin aralarına diğer halklardan insanları almadıklarını, kapalı bir toplum olduklarını duymuşsunuzdur. Sayısız diğer konularda olduğu gibi bu konu hakkında da, içinde bulunduğumuz toplum içerisinde, temelsiz, kulaktan dolma ve nefret dolu yanlış bilgiler bulunmaktadır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudi #yahudilik
Öncelikle iddiayı görelim: Mika 5:1 (Hristiyan Öncelikle iddiayı görelim:

Mika 5:1 (Hristiyan İncili’nde 5:2) “Ama sen, Beytlehem Efrata, Yahuda boyları arasında küçük olduğun halde, İsrail üzerine hükümdar olacak bana senden çıkacak. Onun kökeni eskiden, eski günlerdendir” ayetindeki “sen, Beytlehem Efrata” “veata beytlehem efrata” ifadesi eril bir ifadedir. Tanah’ta yer alan şehir isimleri eril değil dişildir. O halde Beytlehem bir şehir olamaz.

Ayrıca, söz konusu ayetin devamında (küçük) “tsair” kelimesi de erildir. Eğer Beytlehem, bir şehri ifade ediyor olsaydı bu kelimeyi niteleyen “tsair” kelimesi de dişil “tsairah” olmalıydı. Öyleyse, beyt-lehem bir şehri değil, Lehem Evi’ni yani Lehem klanını ifade etmektedir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi #hristiyanlık
Tora, Mısır’dan Çıkış Kitabı’nda Yitro Tora, Mısır’dan Çıkış Kitabı’nda Yitro Peraşası’nda 20. Bölüm’de On Temel Buyruğun verilmesinden hemen sonraki Mişpatim Peraşası’nda, söz konusu on ilkenin ayrıntıları verilir ve bu ayrıntılara ilk olarak kölelik ile ilgili yasalarla başlanır (Bakınız Çıkış 21.2-6). Bu peraşada, Tora’nın büyük üslup özelliklerinden birini, bir olayın anlatımından sonra yasaların ilan edilişine geçişi görürüz.

Bu peraşaya kadar Mısır’dan Çıkış Kitabı’nın esas konusu Yahudiler’in Mısır’daki esaretinden kurtuluşu ve özgürlüğe doğru yolculuğudur. Şimdi ise ayrıntılı yasalar, “özgürlük anayasası” açıklanacaktır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi
Çoğu Hristiyan, Yahudilerin işlemiş olduğu günahlar, yapmış oldukları kötülükler nedeniyle, Tanrı’nın Yahudiler’den yüz çevirdiğini (İbraniler 8:9), Yahudiler ile anlaşmasını bozduğunu, Yahudiler’in artık Tanrı’nın seçilmiş ulusu olmadığını iddia eder.

Sardisli Melito’nun (M.S. 2 Yüzyıl) inanç bildirgesine göre Yahudiler, Tanrı’yı öldürdükleri için, antlaşmayı kaybetmiştir. Bu nedenle Kilise artık “Yeni İsrail”dir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #kilise
Kutsal Kitap’ın Yaratılış Kitabı’nın 6-1 Kutsal Kitap’ın Yaratılış Kitabı’nın 6-10 bölümlerinde anlatılan Noah Tufanı’nın, Gılgamış Destanı’nda anlatılan tufan hikayesinden alındığı iddia edilmektedir. İnceleyelim:

Sümerlilerin Ziusudra hikayesi, Akkadlıların Atrahasis Destanı ve Gılgamış Destanları, Yaratılış Kitabı’nda anlatılan Noah’ın Tufanı anlatımına ek olarak Yakın Doğu’da anlatılmış olan tufan hikayeleridir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi #hristiyanlık
Mika 5:1 (2) Kutsal Kitap, Mesih’in doğum yerin Mika 5:1 (2) Kutsal Kitap, Mesih’in doğum yerinin Beytlehem olacağını mı söylemektedir?

Dört kanonik İncil yazarı içerisinde sadece Matta, Yahudi Kutsal Kitabı’ndan alıntılar yaparak, bu ayetlerin İsa tarafından  yerine getirildiğini iddia eder. Her birinin yanlışlığı kolaylıkla gösterilebilecek olan Matta’nın bu iddialarından birine göre Mesih’in doğum yeri Yahudi Kutsal Kitabı’nda belirtilmiştir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudi #yahudilik #hristiyanlık #mesih
Kutsal Ruh

Mezmurlar 33:6 Gökler Rab’bin sözüyle ve onların bütün orduları ağzının nefesi ile yaratıldı.

 

Bu mezmurda, “nefes” olarak tercüme edilen kelimenin orijinali İbranice “ruah” (ר֥וּחַ) kelimesidir. “Ruh” olarak tercüme edilebilir. “Söz” olarak tercüme edilen kelimenin orijinali İbranice “devar” (דְבַ֣ר) kelimesidir. Üçlü Birlik doktrinine iman eden Hristiyanlar, bu mezmurda üçlü birliğe atıf olduğunu savunurlar. Onlara göre, “Ruh” kelimesi ile işaret edilen Kutsal Ruh, “Söz” kelimesi ile işaret edilen de Oğul’dur. Dolayısı ile hem Kutsal Ruh hem Oğul, Yaratılış’a katılmış eş yaratıcılardır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam #yahudi
İsa, kaç tane eşeğe bindi? İsa, Yeruşalayim İsa, kaç tane eşeğe bindi?

İsa, Yeruşalayim’e girerken kaç tane hayvana bindi? Dört kanonik İncil’den üç tanesine, Markos 11:7, Luka 19:29-35 ve Yuhanna 12:14’e göre İsa bir tane sıpaya binmiştir. Bu Hristiyan İncili yazarları, kendi hikayelerini, Zekeriya Peygamber’in Mesih’in Yeruşalayim’e sıpaya binerek girişi ile ilgili peygamberliği İsa tarafından yerine getirilmiş gibi yazmışlardır.

Bu sitede onlarca kez gösterildiği gibi, Matta Kitabı’nın yazarı İbranice bilmiyordu ve bu da tuhaf bir sonuca yol açmıştı. Matta Kitabı’nın yazarı, Zekeriya 9:9 ayetinde yer alan peygamberliği yanlış anlamış, Mesih’in Yeruşalayim’e bir yerine iki hayvan üzerinde girdiğini sanmıştır. Yani, Matta’nın “Palmiye Pazarı’nda” İsa, iki hayvanın üzerine binmişti!

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #yahudi
Gerçekliği Yönetmek (Haşgaha Pratis) Tanrı, E Gerçekliği Yönetmek (Haşgaha Pratis) Tanrı, Evren'i Nasıl Yaratır? Bölüm 03

Devamı için: kabalat.com

#tanya #torahvisuals #kabalat #hasidizm #Yahudilik #yahudi
Çok tanrılı dinlerde, tanrılar ile cinler aras Çok tanrılı dinlerde, tanrılar ile cinler arasındaki ayrım değişkendir. İyi ve kötü tanrılar olduğu gibi iyi ve kötü cinler de vardır. Tanrılar ile cinler arasında niteliksel bir fark yoktur; hatta cinin bir ismi “kötü tanrı”dır. Bunun nedeni, çok tanrılı dinlerde, doğadaki her büyük olay ve kuvveti yöneten bağımsız bir tanrının var olmasıdır. Bu dinlerde cinlerin tanrılardan farkı; daha az güçlü olmaları, daha az bireyselliğe sahip olmaları, ara sıra tanrılara karşı ayaklanmaları ve bazen de başarılı olmalarıdır. 

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam
Tanrı kimin kurtulacağını seçti mi? Kalvinis Tanrı kimin kurtulacağını seçti mi?

Kalvinistler neye inanır?

Kalvinistlere göre Tanrı, ezelde, henüz Dünya’ya gelmeden önce insanlardan kimin kurtulacağına kimin ise lanetli olduğuna karar vermiştir.

Tanrı, kurtulmaları için seçilmiş insanları ve lanetlileri dünya hayatında yapacakları iyi veya kötü davranışlara bakmaksızın ezelde belirlemiştir!

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #kalvinizm
Kalvinistler neye inanır? Reform Protestanlar ve Kalvinistler neye inanır?

Reform Protestanlar veya Kalvinistler, insanın başlangıçta işlemiş olduğu günah nedeniyle doğasının tamamen bozulmuş olduğuna, kendi günahlı doğasına esir olduğuna, artık kendi kurtuluşu konusunda hiçbir şey yapamayacak durumda olduğuna inanırlar.

Onlara göre insanlar, kendilerini kurtuluşa götürecek iyi işleri seçme özgür iradesine sahip değildirler. Kendi kuvvetleriyle iman edemezler. Tora’daki buyrukları yerine getirerek, iyi işler yaparak yaşama kavuşmak mümkün değildir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi #hristiyanlık
Mezmur 110:1 “Rab, Rabbim’e dedi ki?” Hrist Mezmur 110:1 “Rab, Rabbim’e dedi ki?”

Hristiyan İncili’nde Matta Kitabı’nda İsa, Ferisiler’e dönüp sorar:

Matta 22:42 Ferisiler toplu haldeyken İsa onlara şunu sordu: “Mesih’le ilgili olarak ne düşünüyorsunuz? O kimin oğludur?”

Yani, günlük konuşma diliyle “Mesih kimin soyundan gelecektir?” diye sormaktadır.

Onlar da, “Davut’un Oğlu” dediler.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #yahudi
Mezmurlar 40:6 “bana bir beden hazırladın?” Mezmurlar 40:6 “bana bir beden hazırladın?”

Kilise’nin ana inanç ilkesi, yalnızca kan sunusunun günahı aklayabileceğidir. Bu öğretiye göre, İsa’nın ölümü, her insanın sözde asli günah nedeniyle günahkar doğmasını aklayabilecek tek yoldur.

Sadece kan sunusunun günahı aklayabileceği görüşü, kolayca görülebileceği gibi Yahudi Kutsal Kitabı tarafından yalanlanmaktadır. Örneğin, Mezmurlar Kitabı, Yeşaya, Mika, Hoşea ve Yeremya Peygamberler günahkar insanları günahlarını aklamak için kurbanlara güvenmemesi konusunda uyarmaktadır. Peygamberlerin sözleri Hristiyan inancına tamamen zıttır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi #hristiyanlık
Daniel 7:13 “Göğün bulutlarıyla gelen insano Daniel 7:13 “Göğün bulutlarıyla gelen insanoğluna benzeyen biri” kimdir?

Hristiyan İncili’nde “İnsanoğlu” terimi birçok kez kullanılır ve İsa bu terimi kendisi için kullanır. (Bkz. Matta 9:6, Matta 10:23, Matta 11:19, Matta 12:8, Matta 12:32, Matta 12:40, Matta 13:37, Matta 13:41-42, Matta 16:13, Matta 16:27-28, Matta 17:9…)

Hristiyan İncili’ndeki “İnsanoğlu” belirli bir kişiyi, İsa’yı tanımlar, belirlilik edatı alır ve ilk harfi büyük harfle yazılır, Daniel 7:13 ‘deki “insanoğlu” terimi ise belirlilik edatı almaz ve “bir” insanoğlu olarak yazılır. Hristiyanlar, Daniel 7:13 ayetini tercüme ederken, “insanoğlu” kelimesinin ilk harfini büyük harfle yazarlar ki, bu terim İsa’yı işaret ediyormuş gibi görünsün. Oysa, ayetin orjinalinde belirlilik edatı olmadığı gibi, İbranice dilinde büyük harf de yoktur. Hristiyanlar, Yahudi Kutsal Kitabı’nın birçok yerinde olduğu gibi, Daniel Kitabı üzerinde de oynama yapmaktan çekinmezler.

Devamı için: kabalat.com

#yahudi #yahudilik #hristiyanlık
Sabah Yıldızı Lucifer Lucifer kelimesi, kelime Sabah Yıldızı Lucifer

Lucifer kelimesi, kelime anlamı olarak “ışık taşıyan” anlamına gelir. “Işık” anlamındaki Latince “lux” kelimesi (Proto Hint Avrupa dilinde “leuk” kelimesi) ve latince “taşıma” anlamındaki “ferre” kelimesinden (Proto Hint Avrupa dilinde “bher” kelimesi) oluşur.

Devamı için: kabalat.com

#yahudi #yahudilik #hristiyanlık
Levililer Kitabı tam olarak Mısır’dan Çıkı Levililer Kitabı tam olarak Mısır’dan Çıkış Kitabı’nın bittiği yerde başlar. Mısır’dan Çıkış 40:34-35 ayetlerinde, Tanrı’nın kevod’unu, Tanrı’nın Kutsiyeti’nin ortaya çıkışını okuruz. Daha önce Sinay Dağı’nda duran Tanrı, tarifini Moşe’ye verdiği ve dağın eteğinde inşa edilen Mişkan’a iner:

"Bulut, Buluşma Çadırı’nı kapladı ve Tanrı’nın Onuru (ukevod) Mişkan’ı doldurdu. Moşe Buluşma Çadırı’na giremedi; zira bulut [çadırın] üzerine çökmüş, Tanrı’nın Onuru (ukevod) Mişkan’ı doldurmuştu."

Devamı için: kabalat.com

#yahudi #yahudilik
Türkçe çevirilerde “peygamber” olarak tercüme edilen kelimenin orijinali İbranice “navi” kelimesidir. Bu kelime aynı dil ailesinde yer alan Arapça’da da “nebi” olarak yer almaktadır. “Navi” kelimesinin kökü “nun, bet ve alef” harflerinden oluşur (נבא). Bu kelimenin kökü “seslenmek” anlamına gelir. “Navi” kelimesi de “konuşan, seslenen” anlamındadır. Bu anlamın en açık örneği Mısır’dan Çıkış 7:1 ayetinde yer alır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi
“Yazıcıların yalancı kalemi” (Yeremya 8:8) “Yazıcıların yalancı kalemi” (Yeremya 8:8)

Müslümanlar ve Hristiyanlar, Yahudi Kutsal Metinleri’ni didik didik ederek kendi inançlarına destek bulmaya çalışmaktadırlar. Yahudi Kutsal Kitabı’nda bulabildikleri ilgisiz ayetleri öncesi ve sonrasından kopartarak, konuyu değiştirerek, bilerek yanlış tercüme ederek veya kasıtlı biçimde yeni anlamlar vererek, Yahudi Kutsal Metinleri’nden onay aramaktadırlar. Bu konuda belki de an bariz biçimde çarpıtılan ayetlerden biri Yeremya 8:8 ayetidir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi #hristiyanlık #islam
Load More... Takip edin

Mesih Çağı:

  • Soru-Cevap
  • Kavramlar
  • Kitap
  • Video
© Copyright kabalat.com Tüm Hakları Saklıdır.