Kabalat Tora

Main Menu

  • Soru-Cevap (Tümü)
  • Kavramlar (Tümü)
  • Kitap (Tümü)
  • Video (Tümü)

logo

Header Banner

Kabalat Tora

  • Soru-Cevap (Tümü)
  • Kavramlar (Tümü)
  • Kitap (Tümü)
  • Video (Tümü)
  • Yaratılışın Altı Günü Neyi Anlatıyor? (6)

  • Yaratılışın Altı Günü Neyi Anlatıyor? (5)

  • Yaratılışın Altı Günü Neyi Anlatıyor? (4)

  • Yaratılışın Altı Günü Neyi Anlatıyor? (3)

  • Yaratılışın Altı Günü Neyi Anlatıyor? (2)

Soru-Cevap
Home›Soru-Cevap›Kıtlık: 3 yıl mı, yoksa 7 yıl mı?

Kıtlık: 3 yıl mı, yoksa 7 yıl mı?

By Gökhan Duran
18 March 2021
161
0
Share:

“Tanrı mı, Şeytan mı?” adlı yazımızda bahsetmiş olduğumuz gibi, Yahudi Kutsal Kitabı’nda bir çelişki ve dolayısıyla kitlelerin ilgisini ve övgüsünü arayanların gösterdiği “çelişkilerin” neredeyse tamamı Krallar / Samuel kitapları ile Tarihler kitapları arasındadır. Dikkat ediniz.

Peygamberler ve Yazılar Bölümü Arasındaki Farkın Nedeni

Yahudi Kutsal Kitabı, üç ana bölümden oluşur: Tora, Peygamberler ve Yazılar. Peygamberler bölümü (Krallar, Samuel Kitapları gibi) bize yapılan hataları, örneğin 1. Tapınağın yıkılma nedenleri gibi yanlışlarımızı anlatır. Yahudi Kutsal Kitabı genel olarak, insanların hatalarından bahseder, bu yanlışlardan ders çıkarmamızı ve bu yanlışları tekrarlamamamızı bekler. Peygamberlerin, hakimlerin, büyük insanların yaptığı hatalardan bahsetmesi, bunları görmezden gelmemesinin bir nedeni de budur. Bize onların hatasız olduklarını değil, hatalarına rağmen nasıl ayağa kalkıp, Tanrı’ya sadakatle döndüklerini anlatır.

Yazılar bölümü ise, Tarihler, Mezmurlar, Özdeyişler kitapları gibi, bu sorunları nasıl çözmemiz gerektiğini anlatır. Bize şifayı, çareyi verir. Bu bölümleri birbirinden ayıran kriter, amaçlarıdır.

Birinci Tapınağın neden yıkıldığını öğrenmek mi istiyorsunuz? Tanrı’nın neye, ne kadar öfkelendiğini öğrenmek mi istiyorsunuz? O halde Birinci Tapınak dönemini anlatan Peygamberler bölümündeki Samuel, Krallar kitaplarına bakın. Bu kitaplar sizden bu yanlışları görüp, tövbe etmenizi bekler. Bu yanlışların nasıl düzeltileceğini mi öğrenmek istiyorsunuz? O halde, Yazılar bölümüne bakın. 

Tarihler Kitabı, Samuel Kitabı’ndan çok daha sonra yazılmıştır. Samuel Kitabı yaklaşık 2800 yıl önce, Tarihler Kitabı ise yüzyıllar sonra, Pers İmparatorluğu’nun başlangıcında İsrael topraklarına döndüğünde Ezra tarafından yazılmıştır. Yazıcı Ezra, elbette ki Samuel Kitabı’nda tam olarak neyin yazıldığına çok hakimdi. Ezra, teolojik bir mesajı aktarmak için tarihi olayları kullanmaktadır. Artık, Samuel ve Krallar kitaplarının anlattığı, Birinci Tapınağın yıkılmasını önlemek için, peygamberlerin insanların yollarından dönmeleri için yaptığı sarsıcı uyarılara, azarlamaya gerek kalmamıştır.Ezra, İkinci Tapınak döneminin başında İsrael’e döner ve İsrael topraklarına geri dönen, darmadağın olmuş halka işlerin yeniden düzeleceğini bildirmek için yazmaktadır ve bu yüzden İsrael halkının toparlanması, İkinci Tapınağın inşa edilmesi için azarlanmaya değil, güçlendirilmeye, teşvik edilmeye ihtiyacı olduğu için farklı bir teolojik mesaj vermek amacıyla, aynı tarihi olayı daha az sarsıcı biçimde ve hafifleterek aktarır.

Kıtlık 3 yıl mı sürdü, yoksa 7 yıl mı?

Biraz okuma ve araştırma ile aksi kolayca gösterilebilecek olan ve artık moda haline gelen iftiralardan biri şudur:

Ve Gad, Davud’a gelip ona bildirdi, ve kendisine dedi: Sana memleketinde yedi kıtlık yılı mı gelsin? Yoksa düşmanların seni kovalarken onların önünde üç ay mı kaçarsın? Yoksa memleketinde üç gün veba mı olsun? Şimdi düşün ve bak, beni gönderene ne cevap götüreyim?

2 Samuel 24:13 (Hristiyan Çevirisi)

Ve Gad, Davud’a gelip ona dedi: RAB şöyle diyor: İstediğini al: Ya üç yıl kıtlık; yahut düşmanlarının kılıcı sana erişerek seni sıkıştıranların önünde üç ay bitip tükenmek; yahut da üç gün RABBİN kılıcı, ve RABBİN meleği İsrailin bütün sınırlarında harap ederek memlekette veba. Ve şimdi bak, beni gönderene ne cevap götüreyim? 

1 Tarihler 21:11-12 (Hristiyan Çevirisi)

Gad Peygamber, Kral David’e “İsrael’e yedi yıl sürecek kıtlığın gelmesini mi tercih edersin?” mi dedi yoksa, “üç yıl kıtlık” olmasını mı tercih edersin?” mi dedi? O halde, Yahudi Kutsal Kitabı’nda çelişki mi bulunmaktadır?

2 Samuel 24. Bölüm’de Peygamber Gad, David’e üç seçenek sunmaktadır:

[1] Ülkene gelecek olan yedi yıl sürecek kıtlık

[2] Düşmanlarından üç ay boyunca kaçmak

[3] Ülkende üç gün süren salgın

1 Tarihler 21. Bölüm’de Peygamber Gad, David’e üç seçenek sunmaktadır:

[1] Üç yıl kıtlık

[2] Düşmanlarından üç ay boyunca kaçmak

[3] Ülkende üç gün süren salgın

Dikkatli okuyucu şimdiden konuyu anlamıştır, yine de basitçe açıklayalım:

2 Samuel 24. Bölüm’den sadece üç bölüm geriye gidip 21:1 ayetini okuyalım. Ne diyor?

Ve Davud’un günlerinde arka arkaya üç yıl kıtlık oldu; ve Davud Rab’den  sordu

2 Samuel 21:1 (Hristiyan Çevirisi)

21. Bölüm’de kıtlık, zaten başlamış, üç yıllık kıtlık çoktan dolmuştu! 2 Samuel 21:9-10 ayetlerindeki en az bir aylık süreyi, 2 Samuel 24:8’deki 9 ay 20 günü eklerseniz, (en az 10 ay 20 gün) 2 Samuel 24:13’e gelene dek 4 yıllık kıtlık zaten dolmuştu!

2 Samuel 21:1’e kadar yaşanan 3 yıllık kıtlığı, 21:1’den 24:13’e kadar süren, içinde bulunan güncel yılı ve 1 Tarihler 21:12’deki muhtemel üç yıllık kıtlığı eklerseniz, (yaşanan 3 yıl + anlatının içinde bulunulan güncel yıl + 3 yıl daha kıtlık ) (3 + 1 + 3 = 7) ülkeye gelmesi muhtemel 7 yıllık kıtlık süresine ulaşırsınız.

Tanrı, 2 Samuel 24. Bölüm’de David’e şunu sormaktadır:  “3 bölüm önce, 2 Samuel 21:1’de zaten 3 yıldır ülkende kıtlık olduğunu söyledim. Şimdi dördüncü yılın içindesin. Şimdi soruyorum: Bir üç yıl daha kıtlık olup, ülkene toplamda yedi kıtlık yılı mı gelsin?

2 Samuel 24:13, ülkeye gelmesi muhtemel toplam 7 kıtlık yılını sayarken, Ezra; 1 Tarihler 21’de David’in seçeneği olan üç kıtlık yılını saymaktadır. Hiçbir yazım yanlışı, kopyalama hatası yoktur.

Tanrı, hileleleri böyle ortaya çıkarmaktadır.

Kutsal Kitabınızı bilin!

Kutsal Kitabınızı bilirseniz, kimse inancınızı ve Tanrı ile olan bağlantınızı çalamaz.

0
Shares
  • 0
  • +

Leave a reply Cancel reply

0
logo

Yahudilik hakkında makaleler yazıyor, çeviri yapıyor, videolar hazırlıyorum.

Sorularınızın tamamına yanıt vermeye çalışacağım. E-posta ile ya da "iletişim" bölümünden bana ulaşabilirsiniz.

Gökhan Duran

Hakkımda

  • ..
  • ..
  • gokhanduran.bv@gmail.com

Instagram

kabalattora

20.yüzyılda, Göbeklitepe, Çatalhöyük gibi ye 20.yüzyılda, Göbeklitepe, Çatalhöyük gibi yerleşim yerlerinin keşfedilmesi, bir görüşe göre Yahudi Kutsal Kitabı’nın geçersizliğinin kanıtı olmuştur. Geleneksel Yahudi inancı, insanın yaratılışını yaklaşık altı bin yıl önceye dayandırırken, söz konusu yerleşimlerin tarihinin M.Ö. 10.yüzyıla kadar uzanması, bu görüşe göre Tora’nın gerçek dışı bilgiler içeren bir masal kitabı olduğunu göstermektedir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #islam #hristiyanlık #evrim
Hristiyanlığın yanlışlığı en kolay göster Hristiyanlığın yanlışlığı en kolay gösterilebilen iddialarından biri Yaratılış 3:15 ayeti ile ilgili olandır.

Bunun üzerine RAB Tanrı yılana, “Bu yaptığından ötürü bütün evcil ve yabanıl hayvanların en lanetlisi sen olacaksın” dedi, “Karnının üzerinde sürünecek, yaşamın boyunca toprak yiyeceksin.

Seninle kadını, onun soyuyla senin soyunu birbirinize düşman edeceğim. Onun soyu senin başını ezecek, sen onun topuğuna saldıracaksın.”

(Yaratılış 3:14-15) Hristiyan Yeni Çevirisi

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #islam #hristiyanlık #mesih
Yahudi Kutsal Metinleri’ne göre Mesih (Maşiah) Yahudi Kutsal Metinleri’ne göre Mesih (Maşiah), Kral Davut’un (David AMeleh) ve oğlu Kral Süleyman’ın (Şelomo Ameleh) soyundan gelmelidir. Dolayısıyla Yehuda oymağının bir mensubu olmalıdır.

Bakınız: 2 Samuel 7:12-16, Yeremya 23:5-6, Yeşaya 11:1, Mezmurlar 89: 31-38, 1 Tarihler 22:9-10, 1 Tarihler 28:5, 1 Krallar 1:31…

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #islam #hristiyanlık
Melek nedir? İbranice “malak” kelimesi “ha Melek nedir?

İbranice “malak” kelimesi “haberci” anlamına gelir ve “bir mesajla göndermek” anlamındaki “lak” kökünden gelir. Örneğin “iş” anlamındaki “melaha” kelimesi de aynı kökten gelir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #islam #hristiyanlık #melek
Tohu dünyasındaki “kapların parçalanması” Tohu dünyasındaki “kapların parçalanması” (İbranice, “Şevirat HaKelim“) kavramı, Yaratılıştaki çeşitlilik ve çokluk sorununu ve kötülüğün kökenini açıklayan anahtar kavram (Daha fazla bilgi için bakınız: Rabbi J. I. Schochet, Hasidizm’deki Mistik Kavramlar, Bölüm 7) ve Arizal’ın tam bir açıklamasını yaptığı Kabala sisteminde merkezi unsurdur (Bakınız: Etz Hayim, Heihal HaNikudim (Şaar 8); Mevo Şe’arim, Şaar 2, kısım 2, Bölümler 1-11; Şaar HaHakdamot, Deruş b’Olam HaNikudim.)

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam #kabala #kabbalah
Şabat Şalom ve Hag Sameah! Şabat Şalom ve Hag Sameah!
#yahudilik #hristiyanlık #islam #tora #toraoku #yahudilik #hristiyanlık #islam #tora #toraoku
Tora’nın verilmesinden önce Tora? Her sene Ş Tora’nın verilmesinden önce Tora?

Her sene Şavuot bayramında Tanrı’nın dünyaya Tora’yı vermesini yani Matan Tora’yı anarız. Gemara’nın bize bildirdiği gibi, “Mısır’daki atalarımız Tora çalışmayı hiçbir zaman bırakmadı” (Yoma 28b).

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #islam #hristiyanlık #tora
[1] Elokim, tüm kuvvetlerin kendisinden çıktığı tek bir varlığı ifade eder. Kuvvetlerin kendi iradesi yoktur, daha yüksek bir nedenin eserlerinden daha fazlası değillerdir. Bununla birlikte, Elokim ilk nedendir, Elokim’in eylemlerini belirleyecek kendisinden önce gelen bir neden yoktur. Elokim, bu nedenle hangi olayların olacağını ve olmayacağını özgürce belirleyen birincil bilinçli varlıktır. 

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam #kabala #kabbalah
Rabbi Luria, dünyamızı her yönden düşündü Rabbi Luria, dünyamızı her yönden düşündü ve bir şeylerin yanlış gitmiş olması gerektiğini fark etti.

En başta olan bir şey… Zamanın başlamasından önce; doğa yasaları oluşturulmadan ve maddenin henüz biçime kavuşmasından önce! Gerçekliğin özünde olan bir şey ve eğer onu bulabilirse, tüm evren iyileştirilebilirdi.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam #kabbalah #kabala
Yahudi öğretilerinde, dünyayı geliştiren, iyi Yahudi öğretilerinde, dünyayı geliştiren, iyileştiren ve onu yaratılış amacına uygun durumuna yaklaştıran her eylem “Tikkun Olam” olarak tanımlanır.

Tikkun Olam, dünyanın doğası gereği iyi olduğunu, Yaratıcı’ın Kendi eserlerini geliştirmemiz amacıyla insanlık için bilerek bir miktar yer/imkan bıraktığını ima eder. Tüm insan faaliyetleri bu görevi yerine getirmek için fırsatlardır ve her insan; çocuk veya yetişkin, öğrenci veya girişimci, sanayici veya sanatçı, siyasi aktivist veya çevreci veya sadece bir başka insanı ayakta tutmak için mücadele eden her insan Tikkun Olam’a katılabilir.

Devamı için: kabalat.com

#kabala #yahudilik #hristiyanlık #islam #kabbalah
Şabat şalom! Şabat şalom!
Tanrı, Moşe’ye konuşarak şöyle dedi: “Aar Tanrı, Moşe’ye konuşarak şöyle dedi: “Aaron’a konuş ve ona [şunları] söyle: ‘Kandilleri yaktığında, [alevleri] Menora’nın merkezine doğru [yönlendirilmiş olsun]. Yedi kandil [bu şekilde] ışık verecektir’”

(Sayım 8:1-2)

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam
Rabbiler, Tora’ya neden bu kadar çok yasa ekliy Rabbiler, Tora’ya neden bu kadar çok yasa ekliyor? Adam ile Hava’nın günah işlemesine neden olan şey bu değil miydi?

Doğru. Moşe’nin kendisi Tora’nın kurallarına ekleme yapmamaları konusunda halkı uyarır: 

“Size emretmekte olduğum sözün üzerine [hiçbir şey] eklemeyin ve ondan [hiçbir şey] eksiltmeyin” 
(Yasa’nın Tekrarı 4:2). 

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam #rabbi
İstefanos, Elçilerin İşleri 7. Bölüm’de Ya İstefanos, Elçilerin İşleri 7. Bölüm’de Yahudi tarihi hakkında açıklama yapar ve Avraam’dan başlayıp tarihi bir özet anlatmaya başlar. Ancak, “Kutsal Ruh’un bilgeliği” ile dolu olduğu iddia edilen İstefanos (bakınız: Elçilerin İşleri 6:10) birçok tarihi olayı yanlış aktarır. Tüm çevirilere bakıp, kendiniz kontrol edin!

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam #septuaginta #septuagint #deadseascrolls #ölüdeniz #tora #talmud
Instagram post 17865807041329266 Instagram post 17865807041329266
Yahudi Kutsal Metinleri’ne göre kesin bir putpe Yahudi Kutsal Metinleri’ne göre kesin bir putperestlik olan üçlü birlik öğretisine inanan bir Hristiyan’a bu doktrinin Hristiyan İncili’nde nerede bulunduğunu sorduğunuzda size vereceği yanıt, 1 Yuhanna 5:7-8 cümleleridir. Yüzlerce yıldır bu cümleler, üçlü birlik doktrinin Hristiyan İncili’ndeki kanıtı olarak misyonerler tarafından kullanılmaktadır ve bu cümleler dışında üçlü birlik öğretisine açık kanıt olarak gösterilebilecek başka cümle bulunmamaktadır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam #teslis
Yahudi Kutsal Kitabı’nı okuduğumuzda, bazı a Yahudi Kutsal Kitabı’nı okuduğumuzda, bazı ayetlerin her kişinin kendi suçlarından sorumlu olduğunu söylediğini, bazı ayetlerin ise çocukların babalarının suçlarından sorumlu olduğunu söylediğini görürüz. Görünürdeki bu çelişki nasıl açıklanabilir?

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam
Tora’nın, Kenaan ülkesinin Mısır’dan çık Tora’nın, Kenaan ülkesinin Mısır’dan çıkan Yahudiler tarafından ele geçirilmesi ile ilgili emirleri bugün bize şiddet dolu ve şok edici gelmektedir. Bu emirler, kelimenin tam karşılığı ile anlaşıldığında, Kenaan topraklarındaki yerel kabilelerinin tamamen yok edilmesini istiyor gibi görülmektedir, örneğin:

Tanrın Aşem onları senin önüne teslim edecek ve onları vuracaksın. [O zaman] Onları tamamen imha etmelisin. Onlarla antlaşma yapma ve onlara lütuf gösterme. (Yasa’nın Tekrarı 7:2)

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam
Zugot ve Tanaim Zugot ve Tanaim
Load More... Takip edin

Mesih Çağı:

  • Soru-Cevap
  • Kavramlar
  • Kitap
  • Video
© Copyright kabalat.com Tüm Hakları Saklıdır.