Kabalat Tora

Main Menu

  • Soru-Cevap (Tümü)
  • Kavramlar (Tümü)
  • Kitap (Tümü)
  • Video (Tümü)

logo

Header Banner

Kabalat Tora

  • Soru-Cevap (Tümü)
  • Kavramlar (Tümü)
  • Kitap (Tümü)
  • Video (Tümü)
  • Öznellik [38]

  • Bağ’ın Merkezi [37]

  • Ham neden yaptı? [36]

  • Ham ne yaptı? [35]

  • İki Rol [34]

Kavramlar
Home›Kavramlar›Kutsal Ruh

Kutsal Ruh

By Gökhan Duran
30 August 2018
1212
1
Share:

Mezmurlar 33:6 Gökler Rab’bin sözüyle ve onların bütün orduları ağzının nefesi ile yaratıldı.

 

Bu mezmurda, “nefes” olarak tercüme edilen kelimenin orijinali İbranice “ruah” (ר֥וּחַ) kelimesidir. “Ruh” olarak tercüme edilebilir. “Söz” olarak tercüme edilen kelimenin orijinali İbranice “devar” (דְבַ֣ר) kelimesidir. Üçlü Birlik doktrinine iman eden Hristiyanlar, bu mezmurda üçlü birliğe atıf olduğunu savunurlar. Onlara göre, “Ruh” kelimesi ile işaret edilen Kutsal Ruh, “Söz” kelimesi ile işaret edilen de Oğul’dur. Dolayısı ile hem Kutsal Ruh hem Oğul, Yaratılış’a katılmış eş yaratıcılardır.

 

Üçlü Birlik kavramının doğruluğunu önceden koşulsuz kabul etmemiş bir okuyucunun bu mezmurda Üçlü Birlik doktrinini, eş yaratıcıları görmesi mümkün değildir. Üçlü Birlik doktrinine iman eden Hristiyanlar, bunun nedeninin Üçlü Birlik kavramının Kutsal Kitap içerisinde gizlenmiş olduğunu, Tanrı’nın özüne ilişkin vahyin ve açıklamanın insanlığa aşama aşama, derece derece verildiğini belirtirler.

 

Yahudilik, Tanrı’nın her şeyi konuşarak yarattığını söyler. Tanrı konuşmuş ve her şey oluşmuştur. Yaratılan şeylerin esası sözdür. İbranice “söz” ve “şey” kelimeleri aynı kökten (devar – דבר) gelir. Bu nedenle, İbranice’de her kelime rastgele seçilmiş birer kelime değildir; her kelime o nesnenin esasını içerir ve açıklar.

 

Dolayısıyla, tüm yaratılışın yapı taşları İbrani harfleridir. Yaratış eyleminin yöntemi konuşmak olduğu için, nefes kelimesi ile Tanrı’nın Adam’a üflediği ruh aynı kökten gelir; Neşama.

 

Hristiyanlar bu “söz” kavramını İsa olarak yorumlar. Ancak bu yorum, Yahudi Kutsal Kitabı’na dayanmaz. Bu yorum kaynağını Helenleşmiş Yahudi filozof Philo’dan (M.Ö. 25 ? – M.S. 50) alır.

 

Bu görüş şudur:

 

Tanrı, her şeyin üzerindedir, her türlü kavramın üstündedir, bildiğimiz fiziksel evren ile hiçbir bağı yoktur. Yaratılmış fiziksel evrenden o kadar ayrı ve aşkındır ki bu evren ile doğrudan bir ilişkiye sahip olamaz. Yaratılan ile yaratılmış olan arasındaki uzlaştırılamaz mesafe nedeniyle; Tanrı, Kendisi ile yaratılmış maddi dünya arasında ara ve aracı varlıklar yaratmıştır. Bu aracı varlıklara “sözler” denir. Örneğin Mezmurlar 33:6’da gökler, bu “sözler” aracılığı ile yaratılmıştır. Bu “sözler” Kutsal Kitap’ta “melekler” olarak adlandırılır. Bu güçlerin (meleklerin) tümü tek bir varlık, “Söz” veya “Logos” olarak düşünülebilir.

 

Philo bu fikri Yunan felsefesinden almıştır. Logos, aşkın ve mutlak ruhsal olan Tanrı ile maddi yaratılış arasında aracıdır ve Tanrı’nın Kendisi’ni insanlığa göstermesinin tek yoludur. Bu görüşün temelinde, Yunan felsefesindeki ikicil evren görüşü, birbirine zıt iki kavramın; madde ve ruhun çift kutuplu bir yaratılış düzeni oluşturduğu inancı bulunmaktadır. Tanrı ve dünya iki zıt uçta yer almaktadır. Philo, Logos aracılığı ile, mutlak aşkın olan Tanrı’nın, yaratmış olduğu dünya ile nasıl yakından ilgilendiğini çözmeye çalışmıştır. Philo, Logos’u Tanrı’nın yaratma, vahiy, dünya üzerindeki etkinlikleri için vasıtası olarak tanımlar.

 

Philo, Tanrı ile dünya arasındaki bu aracı Logos kavramını, Yunan filozofların Akıl kavramı ile özdeşleştirerek bu fikri Yahudileştirmiştir. Hem söz hem de akıl anlamına gelen Logos kelimesinin Aramice karşılığı olan “memra” kelimesini kullanmıştır.

 

Logos, ilk yaratılan, yaratılıştan önce var olan Oğul, Tanrı ve insan arasındaki aracı şartı gibi kavramlar Yahudi Kutsal Kitabı’nda bulunmaz. Bu kavramlar, Yunan felsefesinden alınmıştır.

 

Burada, Tanrı’nın melekleri yarattığı, peygamberler aracılığı ile insanlar ile konuştuğu söylenebilir. Ancak Tora, bu varlıkların eş-yaratıcılar olduğunu, bunlara tapılması gerektiğini veya bunlara dua edilebileceğini, Tanrı ile bağlantı kurmak ya da Tanrı ile bir ilişkiye sahip olabilmek için bunlara ihtiyaç olduğunu, bunların Tanrı ile insan arasında aracılar olduklarını veya Tanrı’ya eşit ya da Tanrı’daki kişiler olduklarını asla söylemez. Bu aracılar Tanrı’nın yarattıklarıdır, Tanrı’nın birer parçası değillerdir ve Tanrı’nın onlara bahşettiği güç dışında bağımsız güce sahip değillerdir.

 

Yahudi inancına göre Tanrı mutlak birdir. Tanrı çoklu kişilerden oluşmaz. Üçlü Birlik doktrinine iman eden Hristiyanlar’ın iddia ettiği gibi, Kutsal Ruh (Ruah HaKodeş) Tanrı’da bir kişi değildir. Kutsal Ruh, belirli durumlar için kullanılan Tanrı’nın bir ismidir ve faal haldeki Tanrı’nın Mevcudiyeti’dir.

 

Şekina

Şekina kelimesi, Rabbinik yazın içerisinde Kutsal Ruh için değişimli olarak kullanılır. Şekina kelimesinin kökü “ikamet, oturma” anlamına gelir. İlahi Mevcudiyet’in bir yerde bulunmasını anlatır. Bu dünyada, Tanrı’nın mevcudiyetinin bize olan yakınlığını algıladığımızda, bunu tarif ederken Tanrı’nın ismi olarak Şekina ismini kullanırız.

 

Örneğin, Kutsalların Kutsalı’na Koen Gadol girdiğinde veya on kişi bir araya gelerek bir minyan oluşturduğunda Şekina’nın, Tanrı’nın mevcudiyetinin onlarla olduğu belirtilir.

 

Yeruşalayim Talmudu, İkinci Tapınak döneminde peygamberliğin sona erdiğini belirtir. Rabbi Aha şöyle der:

 

“Birinci Tapınak’ta olup, İkinci Tapınak’ta olmayan beş şey vardır; İlahi ateş, Antlaşma Sandığı, Urim ve Tumim, meshedici yağ ve Kutsal Ruh [peygamberlik ilhamından]” (Yeruşalim Talmudu, Ta’anit 2:10).

 

Aynısı, Babil Talmudu’nda da belirtilir:

 

“Bilginlerimiz şöyle öğretti: Son peygamberlerin Hagay, Zekeriya ve Malaki’nin ölümü ile Kutsal Ruh İsrail’den ayrıldı” (Sanhedrin 11a).

 

Tanrı’nın aramızda olma hissini anlatırken Kutsal Ruh’u Tanrı’nın ismi olarak kullanırız. Tanrı’nın varlığını en fazla vahiy ve peygamberlik aracılığı ile hissedebiliriz. Bir peygamber, Tanrı ile peygamberlik aracılığı ile iletişim kurar. Kutsal Ruh’un İkinci Tapınak döneminde var olmamasının nedeni peygamberliğin var olmamasıdır.

 

Peygamberliğin çeşitli dereceleri vardır. Rambam, Şaşırmışlar için Kılavuz’da (More Nevuhim) bize ilk iki derecenin tarifini yapmaktadır:

 

  1. Peygamberliğin ilk derecesi, bir insana iyi ve büyük bir işi, örneğin biçok kişiyi kötülerin elinden kurtarması, birçok kişiye mutluluk getirecek işleri başarması için cesaretlendiren ve teşvik eden ilahi destektir. Kişi kendinde bu eylemleri yapmaya iten ve sevk eden sebebi bulur. Bu derecedeki İlahi etkiye “Rab’bin Ruhu” denir ve bu etkinin altındaki kişi için “Rab’bin Ruhu o kişiye geldi, Rab’bin Ruhu onu sardı, Rab’bin Ruhu onun üzerinde, Rab’bin Ruhu onunla” gibi ifadeler kullanırız. İsrail’in hakimleri bu dereceye sahipti, örneğin;

 

Hakimler 2:18 Rab onlar için ne zaman bir hakim çıkardıysa, onunla birlikte oldu; onları kurtardı.

 

Hakimler 11:29 Rab’bin Ruhu Yeftah’ın üzerine indi.

 

  1. İkinci derece şudur: Bir kişi, onu konuşmak için cesaretlendiren yeni bir gücü almış gibi, bir şeyin ona geldiğini hisseder. Bilim ile ilgilenir, şiir yazar, kardeşlerini yüreklendirir, politik ve teolojik problemlerden bahseder; ve bunların tümünü uyanık haldeyken ve tüm duyularına hakimken yapar. Bu kişinin Kutsal Ruh ile konuştuğu söylenir. Kral David Mezmurlar’ı, Kral Şlemo Özdeyişler’i, Vaiz’i ve Ezgiler Ezgisi’ni bu Kutsal Ruh ile yazmıştır. Ayrıca Daniel, İyov, Tarihler ve Ketuvim’in kalanı bu ruh ile yazılmıştır. Bu nedenle Ketuvim (Yazılar) olarak adlandırılırlar; insanlar tarafından yazılmış, Kutsal Ruh tarafından ilham edilmişlerdir.

 

Kutsal Ruh ile ilgili olarak Kral David, “Rab’bin Ruhu benim aracılığımla konuşuyor, Sözü dilimin ucundadır” (2 Samuel 23:2) demektedir. Rab’in Ruhu, O’na bu sözleri söyletmektedir. Bu sınıf ayrıca yetmiş ileri gelenleri de içerir. “O’nun üzerinde olan Ruhtan aldı, yetmiş ileri gelene verdi. Ruh’u alınca peygamberlik ettiler” (Çölde Sayım 11:25). (Rambam, 1956:241).

 

Tanrı’nın İsimleri

 Yahudilik içerisinde Tanrı’nın farklı isimleri vardır ve bu isimler açıklamanın içeriğine göre farklılık gösterir. Örneğin, Tetragrammaton en kutsal olan isimdir ve sadece Yom Kippur gününde Koen Gadol tarafından Kutsalların Kutsalı’nda söylenebilir. Bu isim yerine, sözlük anlamı olarak “isim” anlamına gelen “Aşem” adını kullanırız. Dualarımızda Tetragrammaton yerine Adonay ismini, aramızda olduğunu algıladığımızda ise dişil biçimdeki Şekina ismini kullanırız. Bu gibi Tanrı’nın birçok ismi vardır. Bu isimlerin hiçbiri farklı bir varlığı, kişiyi işaret etmez.

 

Vahiy (İlahi İlham)

Tanrı, insanı zekasını kullanarak, kendi kendine öğrenebilecek, anlayabilecek, akıl yürütebilecek ve nesneleri gözlemleyerek onlar ve onların özellikleri hakkında bilgi sahibi olabilecek biçimde tasarlamıştır. Bu temelden hareketle insan, apaçık görünür olmayan bilgiye çıkarım yaparak ulaşabilir ve böylece şeyler hakkında daha fazla anlayışa sahip olabilir. Bu insan aklının doğal sürecidir.

 

Tanrı aynı zamanda, bu yoldan daha üst bir bilgi sahibi olma vasıtası var olmasına karar vermiştir. Buna bağışlanmış aydınlanma diyoruz.

 

Bağışlanmış aydınlanma, özellikle bu amaç için hazırlanmış çeşitli vasıtalar aracılığı ile Tanrı tarafından bahşedilen Etki’yi içerir.(Araştırmak isteyenler için: hashpa’os) Bu Etki bireyin zihnine ulaştığında, belirli bir bilgi zihinde belirir. Kişi bu bilgiyi, açık, şüphe içermeyecek biçimde, tüm önerme ve sonuçları ile birlikte, genel düzen içerisindeki yeri de dahil olmak üzere algılar. Buna vahiy, ilahi ilham (Kutsal Ruh- Ruah HaKodeş) denir.

 

Bu yol ile insan, akıl yürütme ve doğal süreç ile ulaşamayacağı bilgiye çok daha net biçimde ulaşır. Ancak, bu deneyim birçok seviyede gerçekleşir. Bu seviyeler, Etki’nin gücü, ne zaman o kişiye bağışlandığı, hangi yol ile o kişiye ulaştığı ve açıklanan şeylerin doğası ile ilgilidir. Her koşulda, bu Etki’yi alan kişi, bu etkinin tümüyle farkındadır.

 

Ayrıca bir kişi, bu Etki’yi aldığını bilmeden, kendisine verilen kavramın farkına açık biçimde varabilir. Bu durumlarda bu etki, zihinde kendiliğinden beliren diğer fikirler gibi deneyimlenir. Geniş anlamda bu da, çok daha alt düzeyde de olsa, vahiy-ilahi ilham veya “gizli Etki” olarak adlandırılır. Gerçek vahiy ise buna layık olan kişi için çok canlı ve net bir deneyimdir ve kişi bunun Etkisi’nin yüksek derecede farkındadır.

 

Bu tür İlahi İlham’dan çok daha üst bir seviye vardır. Bu seviye, gerçek peygamberlik seviyesidir.

Peygamberlik nedir?

Gerçek bir peygamber ile olmayan arasında ne fark vardır?

Bu ilham derecesi, kişinin kendini Tanrı’ya tam anlamıyla bağladığı, şöyle ki, kişinin bu bağlılığı gerçekten hissettiği bir seviyeye ulaşmasıdır. O zaman, bağlanmış olduğunun Tanrı olduğunu hiçbir şüpheye yer vermeyecek biçimde, tüm açıklığı ile algılar ve anlar. Kişi bundan duyu organları ile fiziksel bir nesneyi algılıyormuş gibi emindir.

 

Gerçek peygamberliğin ana fikri, bu nedenle, insanın Tanrı’ya böyle bir bağlılığa ulaşabilmesidir. Bunun bizzat kendisi kesinlikle çok yüksek derece mükemmelliktir ve buna yanında belirli bilgi ve aydınlanma eşlik eder. Peygamberlik aracılığı ile bir kişi, Tanrı’nın saklı gizemlerinin birçok yüce gerçeği ile ilgili bilgi edinebilir. Bu şeyler, yukarıda anlatıldıği üzere bağışlanmış aydınlanma aracılığı ile edilen bilgi gibi çok açık biçimde algılanır. Ancak peygamberlik, İlahi İlham’dan çok daha fazla tesir ile gelir.

 

Bir kişi kendisini günahtan arındırdığında, o zaman bu kişinin Tora çalışması, yapmış olduğu hazırlık derecesine bağlı olarak o kişiye Etki’yi iletir. Ne kadar çok hazırlık yaparsa, Tora çalışmasının değeri ve gücü fazla olacaktır. Bazı eski bilginlerde Tora’nın onları büyük güçle sardığını ve onlara sonraki nesillerde bulunmayan statü ve mükemmellik verdiğini görürüz. Bu onların hazırlıklarının ve İlahi Mevcudiyet’in (Şekina) onları sarmasının sonucudur.

Kaynak 1

Kaynak 2 :The Way of God: Derech Hashem (Moshe Chaim Luzzatto -RAMCHAL)

 

 

Post Views: 1,055
0
Shares
  • 0
  • +

1 comment

  1. “Moşe gibi peygamber” kimdir? – Kabalat Tora 5 October, 2019 at 22:59 Reply

    […] [“Tanrı’nın Ruhu’nun üzerinde olması-üzerine inmesi” kavramı Tanah’ta birçok yerde geçer ve peygamberlikte bulunmak anlamındadır. Kanıt: İsrail’in büyükleri (Sayım 11:25), Balam (Sayım 24:12), bir grup öğrenci (1 Samuel 10:5, 1 Samuel 10:10), Saul (1 Samuel 10:6), haberciler (1 Samuel 19:20), Besalel (Çıkış 35:31…Kendiniz kontrol edin! Kutsal Ruh’un Tanrı’nın (has v’şlom – Tanrı korusun!) üçlü birliğindeki üçüncü kişi ile hiçbir ilgisi yoktur. Ayrıntılı bilgi için: Kutsal Ruh] […]

Leave a reply Cancel reply

0
logo

Yahudilik hakkında makaleler yazıyor, çeviri yapıyor, videolar hazırlıyorum.

Sorularınızın tamamına yanıt vermeye çalışacağım. E-posta ile ya da "iletişim" bölümünden bana ulaşabilirsiniz.

Hakkımda

  • ..
  • ..
  • gokhanduran.bv@gmail.com

Instagram

kabalattora

Ben Noah Yasaları SORU: Ben Noah Yasaları ismin Ben Noah Yasaları

SORU: Ben Noah Yasaları ismini nereden almaktadır?

CEVAP: Tüm insanlık, Noah’ın soyundan geldiği için, tüm insanlığın sorumlu olduğu ahlaki kurallara Noah’ın Çocukları Yasaları adı verilmiştir. Bu isim, Babil Talmudu Sanhedrin 56a bölümünde kullanılmaktadır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #yahudi
Yahudiliğin bir ırk veya belirli bir halka ait b Yahudiliğin bir ırk veya belirli bir halka ait bir din olduğunu, Yahudiliğe geçişin mümkün olmadığını, Yahudilerin aralarına diğer halklardan insanları almadıklarını, kapalı bir toplum olduklarını duymuşsunuzdur. Sayısız diğer konularda olduğu gibi bu konu hakkında da, içinde bulunduğumuz toplum içerisinde, temelsiz, kulaktan dolma ve nefret dolu yanlış bilgiler bulunmaktadır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudi #yahudilik
Öncelikle iddiayı görelim: Mika 5:1 (Hristiyan Öncelikle iddiayı görelim:

Mika 5:1 (Hristiyan İncili’nde 5:2) “Ama sen, Beytlehem Efrata, Yahuda boyları arasında küçük olduğun halde, İsrail üzerine hükümdar olacak bana senden çıkacak. Onun kökeni eskiden, eski günlerdendir” ayetindeki “sen, Beytlehem Efrata” “veata beytlehem efrata” ifadesi eril bir ifadedir. Tanah’ta yer alan şehir isimleri eril değil dişildir. O halde Beytlehem bir şehir olamaz.

Ayrıca, söz konusu ayetin devamında (küçük) “tsair” kelimesi de erildir. Eğer Beytlehem, bir şehri ifade ediyor olsaydı bu kelimeyi niteleyen “tsair” kelimesi de dişil “tsairah” olmalıydı. Öyleyse, beyt-lehem bir şehri değil, Lehem Evi’ni yani Lehem klanını ifade etmektedir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi #hristiyanlık
Tora, Mısır’dan Çıkış Kitabı’nda Yitro Tora, Mısır’dan Çıkış Kitabı’nda Yitro Peraşası’nda 20. Bölüm’de On Temel Buyruğun verilmesinden hemen sonraki Mişpatim Peraşası’nda, söz konusu on ilkenin ayrıntıları verilir ve bu ayrıntılara ilk olarak kölelik ile ilgili yasalarla başlanır (Bakınız Çıkış 21.2-6). Bu peraşada, Tora’nın büyük üslup özelliklerinden birini, bir olayın anlatımından sonra yasaların ilan edilişine geçişi görürüz.

Bu peraşaya kadar Mısır’dan Çıkış Kitabı’nın esas konusu Yahudiler’in Mısır’daki esaretinden kurtuluşu ve özgürlüğe doğru yolculuğudur. Şimdi ise ayrıntılı yasalar, “özgürlük anayasası” açıklanacaktır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi
Çoğu Hristiyan, Yahudilerin işlemiş olduğu günahlar, yapmış oldukları kötülükler nedeniyle, Tanrı’nın Yahudiler’den yüz çevirdiğini (İbraniler 8:9), Yahudiler ile anlaşmasını bozduğunu, Yahudiler’in artık Tanrı’nın seçilmiş ulusu olmadığını iddia eder.

Sardisli Melito’nun (M.S. 2 Yüzyıl) inanç bildirgesine göre Yahudiler, Tanrı’yı öldürdükleri için, antlaşmayı kaybetmiştir. Bu nedenle Kilise artık “Yeni İsrail”dir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #kilise
Kutsal Kitap’ın Yaratılış Kitabı’nın 6-1 Kutsal Kitap’ın Yaratılış Kitabı’nın 6-10 bölümlerinde anlatılan Noah Tufanı’nın, Gılgamış Destanı’nda anlatılan tufan hikayesinden alındığı iddia edilmektedir. İnceleyelim:

Sümerlilerin Ziusudra hikayesi, Akkadlıların Atrahasis Destanı ve Gılgamış Destanları, Yaratılış Kitabı’nda anlatılan Noah’ın Tufanı anlatımına ek olarak Yakın Doğu’da anlatılmış olan tufan hikayeleridir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi #hristiyanlık
Mika 5:1 (2) Kutsal Kitap, Mesih’in doğum yerin Mika 5:1 (2) Kutsal Kitap, Mesih’in doğum yerinin Beytlehem olacağını mı söylemektedir?

Dört kanonik İncil yazarı içerisinde sadece Matta, Yahudi Kutsal Kitabı’ndan alıntılar yaparak, bu ayetlerin İsa tarafından  yerine getirildiğini iddia eder. Her birinin yanlışlığı kolaylıkla gösterilebilecek olan Matta’nın bu iddialarından birine göre Mesih’in doğum yeri Yahudi Kutsal Kitabı’nda belirtilmiştir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudi #yahudilik #hristiyanlık #mesih
Kutsal Ruh

Mezmurlar 33:6 Gökler Rab’bin sözüyle ve onların bütün orduları ağzının nefesi ile yaratıldı.

 

Bu mezmurda, “nefes” olarak tercüme edilen kelimenin orijinali İbranice “ruah” (ר֥וּחַ) kelimesidir. “Ruh” olarak tercüme edilebilir. “Söz” olarak tercüme edilen kelimenin orijinali İbranice “devar” (דְבַ֣ר) kelimesidir. Üçlü Birlik doktrinine iman eden Hristiyanlar, bu mezmurda üçlü birliğe atıf olduğunu savunurlar. Onlara göre, “Ruh” kelimesi ile işaret edilen Kutsal Ruh, “Söz” kelimesi ile işaret edilen de Oğul’dur. Dolayısı ile hem Kutsal Ruh hem Oğul, Yaratılış’a katılmış eş yaratıcılardır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam #yahudi
İsa, kaç tane eşeğe bindi? İsa, Yeruşalayim İsa, kaç tane eşeğe bindi?

İsa, Yeruşalayim’e girerken kaç tane hayvana bindi? Dört kanonik İncil’den üç tanesine, Markos 11:7, Luka 19:29-35 ve Yuhanna 12:14’e göre İsa bir tane sıpaya binmiştir. Bu Hristiyan İncili yazarları, kendi hikayelerini, Zekeriya Peygamber’in Mesih’in Yeruşalayim’e sıpaya binerek girişi ile ilgili peygamberliği İsa tarafından yerine getirilmiş gibi yazmışlardır.

Bu sitede onlarca kez gösterildiği gibi, Matta Kitabı’nın yazarı İbranice bilmiyordu ve bu da tuhaf bir sonuca yol açmıştı. Matta Kitabı’nın yazarı, Zekeriya 9:9 ayetinde yer alan peygamberliği yanlış anlamış, Mesih’in Yeruşalayim’e bir yerine iki hayvan üzerinde girdiğini sanmıştır. Yani, Matta’nın “Palmiye Pazarı’nda” İsa, iki hayvanın üzerine binmişti!

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #yahudi
Gerçekliği Yönetmek (Haşgaha Pratis) Tanrı, E Gerçekliği Yönetmek (Haşgaha Pratis) Tanrı, Evren'i Nasıl Yaratır? Bölüm 03

Devamı için: kabalat.com

#tanya #torahvisuals #kabalat #hasidizm #Yahudilik #yahudi
Çok tanrılı dinlerde, tanrılar ile cinler aras Çok tanrılı dinlerde, tanrılar ile cinler arasındaki ayrım değişkendir. İyi ve kötü tanrılar olduğu gibi iyi ve kötü cinler de vardır. Tanrılar ile cinler arasında niteliksel bir fark yoktur; hatta cinin bir ismi “kötü tanrı”dır. Bunun nedeni, çok tanrılı dinlerde, doğadaki her büyük olay ve kuvveti yöneten bağımsız bir tanrının var olmasıdır. Bu dinlerde cinlerin tanrılardan farkı; daha az güçlü olmaları, daha az bireyselliğe sahip olmaları, ara sıra tanrılara karşı ayaklanmaları ve bazen de başarılı olmalarıdır. 

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam
Tanrı kimin kurtulacağını seçti mi? Kalvinis Tanrı kimin kurtulacağını seçti mi?

Kalvinistler neye inanır?

Kalvinistlere göre Tanrı, ezelde, henüz Dünya’ya gelmeden önce insanlardan kimin kurtulacağına kimin ise lanetli olduğuna karar vermiştir.

Tanrı, kurtulmaları için seçilmiş insanları ve lanetlileri dünya hayatında yapacakları iyi veya kötü davranışlara bakmaksızın ezelde belirlemiştir!

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #kalvinizm
Kalvinistler neye inanır? Reform Protestanlar ve Kalvinistler neye inanır?

Reform Protestanlar veya Kalvinistler, insanın başlangıçta işlemiş olduğu günah nedeniyle doğasının tamamen bozulmuş olduğuna, kendi günahlı doğasına esir olduğuna, artık kendi kurtuluşu konusunda hiçbir şey yapamayacak durumda olduğuna inanırlar.

Onlara göre insanlar, kendilerini kurtuluşa götürecek iyi işleri seçme özgür iradesine sahip değildirler. Kendi kuvvetleriyle iman edemezler. Tora’daki buyrukları yerine getirerek, iyi işler yaparak yaşama kavuşmak mümkün değildir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi #hristiyanlık
Mezmur 110:1 “Rab, Rabbim’e dedi ki?” Hrist Mezmur 110:1 “Rab, Rabbim’e dedi ki?”

Hristiyan İncili’nde Matta Kitabı’nda İsa, Ferisiler’e dönüp sorar:

Matta 22:42 Ferisiler toplu haldeyken İsa onlara şunu sordu: “Mesih’le ilgili olarak ne düşünüyorsunuz? O kimin oğludur?”

Yani, günlük konuşma diliyle “Mesih kimin soyundan gelecektir?” diye sormaktadır.

Onlar da, “Davut’un Oğlu” dediler.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #yahudi
Mezmurlar 40:6 “bana bir beden hazırladın?” Mezmurlar 40:6 “bana bir beden hazırladın?”

Kilise’nin ana inanç ilkesi, yalnızca kan sunusunun günahı aklayabileceğidir. Bu öğretiye göre, İsa’nın ölümü, her insanın sözde asli günah nedeniyle günahkar doğmasını aklayabilecek tek yoldur.

Sadece kan sunusunun günahı aklayabileceği görüşü, kolayca görülebileceği gibi Yahudi Kutsal Kitabı tarafından yalanlanmaktadır. Örneğin, Mezmurlar Kitabı, Yeşaya, Mika, Hoşea ve Yeremya Peygamberler günahkar insanları günahlarını aklamak için kurbanlara güvenmemesi konusunda uyarmaktadır. Peygamberlerin sözleri Hristiyan inancına tamamen zıttır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi #hristiyanlık
Daniel 7:13 “Göğün bulutlarıyla gelen insano Daniel 7:13 “Göğün bulutlarıyla gelen insanoğluna benzeyen biri” kimdir?

Hristiyan İncili’nde “İnsanoğlu” terimi birçok kez kullanılır ve İsa bu terimi kendisi için kullanır. (Bkz. Matta 9:6, Matta 10:23, Matta 11:19, Matta 12:8, Matta 12:32, Matta 12:40, Matta 13:37, Matta 13:41-42, Matta 16:13, Matta 16:27-28, Matta 17:9…)

Hristiyan İncili’ndeki “İnsanoğlu” belirli bir kişiyi, İsa’yı tanımlar, belirlilik edatı alır ve ilk harfi büyük harfle yazılır, Daniel 7:13 ‘deki “insanoğlu” terimi ise belirlilik edatı almaz ve “bir” insanoğlu olarak yazılır. Hristiyanlar, Daniel 7:13 ayetini tercüme ederken, “insanoğlu” kelimesinin ilk harfini büyük harfle yazarlar ki, bu terim İsa’yı işaret ediyormuş gibi görünsün. Oysa, ayetin orjinalinde belirlilik edatı olmadığı gibi, İbranice dilinde büyük harf de yoktur. Hristiyanlar, Yahudi Kutsal Kitabı’nın birçok yerinde olduğu gibi, Daniel Kitabı üzerinde de oynama yapmaktan çekinmezler.

Devamı için: kabalat.com

#yahudi #yahudilik #hristiyanlık
Sabah Yıldızı Lucifer Lucifer kelimesi, kelime Sabah Yıldızı Lucifer

Lucifer kelimesi, kelime anlamı olarak “ışık taşıyan” anlamına gelir. “Işık” anlamındaki Latince “lux” kelimesi (Proto Hint Avrupa dilinde “leuk” kelimesi) ve latince “taşıma” anlamındaki “ferre” kelimesinden (Proto Hint Avrupa dilinde “bher” kelimesi) oluşur.

Devamı için: kabalat.com

#yahudi #yahudilik #hristiyanlık
Levililer Kitabı tam olarak Mısır’dan Çıkı Levililer Kitabı tam olarak Mısır’dan Çıkış Kitabı’nın bittiği yerde başlar. Mısır’dan Çıkış 40:34-35 ayetlerinde, Tanrı’nın kevod’unu, Tanrı’nın Kutsiyeti’nin ortaya çıkışını okuruz. Daha önce Sinay Dağı’nda duran Tanrı, tarifini Moşe’ye verdiği ve dağın eteğinde inşa edilen Mişkan’a iner:

"Bulut, Buluşma Çadırı’nı kapladı ve Tanrı’nın Onuru (ukevod) Mişkan’ı doldurdu. Moşe Buluşma Çadırı’na giremedi; zira bulut [çadırın] üzerine çökmüş, Tanrı’nın Onuru (ukevod) Mişkan’ı doldurmuştu."

Devamı için: kabalat.com

#yahudi #yahudilik
Türkçe çevirilerde “peygamber” olarak tercüme edilen kelimenin orijinali İbranice “navi” kelimesidir. Bu kelime aynı dil ailesinde yer alan Arapça’da da “nebi” olarak yer almaktadır. “Navi” kelimesinin kökü “nun, bet ve alef” harflerinden oluşur (נבא). Bu kelimenin kökü “seslenmek” anlamına gelir. “Navi” kelimesi de “konuşan, seslenen” anlamındadır. Bu anlamın en açık örneği Mısır’dan Çıkış 7:1 ayetinde yer alır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi
“Yazıcıların yalancı kalemi” (Yeremya 8:8) “Yazıcıların yalancı kalemi” (Yeremya 8:8)

Müslümanlar ve Hristiyanlar, Yahudi Kutsal Metinleri’ni didik didik ederek kendi inançlarına destek bulmaya çalışmaktadırlar. Yahudi Kutsal Kitabı’nda bulabildikleri ilgisiz ayetleri öncesi ve sonrasından kopartarak, konuyu değiştirerek, bilerek yanlış tercüme ederek veya kasıtlı biçimde yeni anlamlar vererek, Yahudi Kutsal Metinleri’nden onay aramaktadırlar. Bu konuda belki de an bariz biçimde çarpıtılan ayetlerden biri Yeremya 8:8 ayetidir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi #hristiyanlık #islam
Load More... Takip edin

Mesih Çağı:

  • Soru-Cevap
  • Kavramlar
  • Kitap
  • Video
© Copyright kabalat.com Tüm Hakları Saklıdır.