Kabalat Tora

Main Menu

  • Soru-Cevap (Tümü)
  • Kavramlar (Tümü)
  • Kitap (Tümü)
  • Video (Tümü)

logo

Header Banner

Kabalat Tora

  • Soru-Cevap (Tümü)
  • Kavramlar (Tümü)
  • Kitap (Tümü)
  • Video (Tümü)
  • Yaratılışın Altı Günü Neyi Anlatıyor? (6)

  • Yaratılışın Altı Günü Neyi Anlatıyor? (5)

  • Yaratılışın Altı Günü Neyi Anlatıyor? (4)

  • Yaratılışın Altı Günü Neyi Anlatıyor? (3)

  • Yaratılışın Altı Günü Neyi Anlatıyor? (2)

Kavramlar
Home›Kavramlar›Pesah ve Ehad

Pesah ve Ehad

By Gökhan Duran
23 March 2018
1211
0
Share:

Tanrı’nın Bir Olduğunu söylemek, başımıza gelen ve tüm dünyada gerçekleşen her şeyin Tanrı’dan geldiğini ve hiçbir şeyin tesadüfen gerçekleşmediğini bilmek anlamına gelir.

Köle halindeyken matza yemiştik ve sonra özgür insanlar olarak da matza yedik. Bu bize ne öğretir? Bu, bize Tanrı’nın daima iş başında olduğunu, her şeyi yönettiğini, O’nun isteği ve iradesi dışında hiç bir şey yapamayacağımızı anlatır. Mısır’daki Yahudiler, özgür olacakları ve tam bir ekmek yiyebilecekleri zamanı dört gözle bekliyorlardı. Fakat Mısır’ı terk ettiklerinden sonra, yine matza yediler! Bu durum onlara özgür insanlar olarak bile olayları yönetmediklerini, Tanrı’nın isteği değilse hiçbir şey yapamayacaklarını öğretti.

“Bir kişi, göklerde kararlaştırılmadığı sürece, parmağını bile incitmez.” En küçük ayrıntıya kadar her şey, Tanrı’dan gelir. Bunu bilmek demek, Tanrı’nın Bir olduğunu bilmek demektir.

Baal HaTanya zt’l, אחד (ehad-Bir) kelimesindeki ד (d harfi) harfinin çekice benzediğini, çünkü herkesin Tanrı’nın Bir olduğuna imanı kendi kafasına çakması gerektiğini öğretir. Bir kişi, Birliğe olan inancını sürekli tetkik edip, bu Birliği kendisinin bir hakikati hale getirerek bunu gerçekleştirebilir.

Reb Avraham Genichovsky öğrencilerine buna imanın (emuna) güçlü olması gerektiğini, böylece düştüğünde ya da zor zamanlar geçirdiğinde bile inancının başarısız olmayacağını öğretir. Eğer emunası zayıfsa, her küçük mücadele ve zorluk bile onun başarısız olmasına sebep olabilir.

Pesah Sederi’nin sonunda אחד מי יודע … şarkısını söyleriz. Şarkı, soru ve cevap biçiminde yazılmıştır: “Bir’i kim biliyor? Bir’i ben biliyorum. Göklerde ve yerde Bir olan Tanrı’dır. İki’yi kim biliyor? Tabletler ikidir…” diye devam eder.

Sheim Mishmuel zt’l şöyle sorar: “Neden bu şarkı sorular ve cevapları içerir? Doğrudan şöyle de diyebilirdi: “Bir olan Tanrı’dır. İki olan tabletlerdir. Üç olan atalarımızdır

Sheim MiShmuel bu şarkının bir sınav olduğunu öğretir. Seder’ın sonunda, Seder’in bize öğrettiği dersleri alıp almadığımızı görmek isteriz. “Bir dediğimde, aklına gelen ilk düşünce nedir? ‘Bir dolar’ mı? Başka maddi, dünyevi nesneler mi yoksa Tanrı’nın Bir olduğu düşüncesi mi?” Birden onüçe kadar sayıları sayar ve ailemize sorarız. Bu sayıları duyduğunuzda sizde ilk neyi çağrıştırıyor? Seder’in derslerini doğru bir şekilde kavradıysak, sorulara cevap verebilmeliyiz. Bir, Tanrı’dır. İki, tabletlerdir. Üç, atalarımızdır, çünkü diğer her şey ile kıyaslandığında, sadece bu meselelerin önemli olduğunu anlarız.

Slonim Tzaddikim’i zt’l, şöyle demiştir: “Akıl ve kalbin arasındaki mesafe, gökler ve yerin arasındaki mesafeden fazladır.” Örneğin, aklı, sinirlenmenin mantıklı olmadığını biliyordu ama kalbi bilmiyordu ve kalbi kızgındı.

Bir kişi, entelektüel olarak emunayı anlayabilir, ama eğer yüreği bunun farkında değilse, emuna kavramları, o kişinin yaşamı algılayış biçimini ve yaşamın ona meydan okumalarına karşı verdiği tepki biçimini değiştirmez.

İnsanların “ “כל דעביד רחמנא לטב עביד” Her şeyin iyilik için olduğunu biliyorum, ama yine de ciddi bir sorunum var. Her şeyin iyilik için olduğunu bilmek bana yardımcı olmuyor” dediğini duyuyoruz. Benzer şekilde, çoğunlukla maddi konularla ilgili olarak, insanlar geleceğe dair endişe duyuyorlar, onlara emuna ve bitakon hakkında konuştuğumuzda, bunların hepsini bildiklerini ancak hala kaygılı olduklarını bize söylüyorlar.

Mitzvalar ile mutlu olmayan insanları görürüz. “Tanrı’ya hizmet etmenin mümkün olan en büyük neşe ve ayrıcalık olduğunu anlamıyor musunuz?” diye sorduğumuzda, bunu bildiklerini ama bunların yine de onlara neşe getirmediğini belirtmektedirler. Bunun nedeni, emunanın henüz onların kalplerine ulaşmamış olmasıdır. Entellektüel olarak her şeyin iyilik için olduğunu, Tanrı’nın onlara yardım ettiğini, O’na güvendiklerini, Tanrı’ya hizmet etmenin ayrıcalığını bildiklerini anlatmaktadırlar. Ama emunah henüz kalplerine yerleşmemiştir ve kalp olmadan emuna onlara tesir etmez.

Özellikle, Seder gecesinde ve Pesah’ın tüm “yom tov” günlerinde, bu emunayı elde etmeye çalışırız.  Riminov’un Rebbe Mendel’i zt’l, Lizensk’li Rebbe Elimelech zt’l’den alıntı yaparak, emunada kusursuzluğa ulaşmak için en uygun zamanın, Pesah’ın 7. gününün gecesi olduğunu söylemiştir.

Hag Sameah!

Kaynak: www.torahlectures.org

Tagsagadabitakonehademunaimanpesahseder
0
Shares
  • 0
  • +

Leave a reply Cancel reply

0
logo

Yahudilik hakkında makaleler yazıyor, çeviri yapıyor, videolar hazırlıyorum.

Sorularınızın tamamına yanıt vermeye çalışacağım. E-posta ile ya da "iletişim" bölümünden bana ulaşabilirsiniz.

Gökhan Duran

Hakkımda

  • ..
  • ..
  • gokhanduran.bv@gmail.com

Instagram

kabalattora

Tora, karşılığı ölüm cezası olan birçok g Tora, karşılığı ölüm cezası olan birçok günahtan bahseder: Ensest ilişki, hayvanlarla ilişkiye girme, Şabat’ı ihlal etme, anne ve babasına karşı asi olma, putperestlik, cinayet, evli bir kadınla ilişkiye girme gibi.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #islam #hristiyanlık
20.yüzyılda, Göbeklitepe, Çatalhöyük gibi ye 20.yüzyılda, Göbeklitepe, Çatalhöyük gibi yerleşim yerlerinin keşfedilmesi, bir görüşe göre Yahudi Kutsal Kitabı’nın geçersizliğinin kanıtı olmuştur. Geleneksel Yahudi inancı, insanın yaratılışını yaklaşık altı bin yıl önceye dayandırırken, söz konusu yerleşimlerin tarihinin M.Ö. 10.yüzyıla kadar uzanması, bu görüşe göre Tora’nın gerçek dışı bilgiler içeren bir masal kitabı olduğunu göstermektedir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #islam #hristiyanlık #evrim
Hristiyanlığın yanlışlığı en kolay göster Hristiyanlığın yanlışlığı en kolay gösterilebilen iddialarından biri Yaratılış 3:15 ayeti ile ilgili olandır.

Bunun üzerine RAB Tanrı yılana, “Bu yaptığından ötürü bütün evcil ve yabanıl hayvanların en lanetlisi sen olacaksın” dedi, “Karnının üzerinde sürünecek, yaşamın boyunca toprak yiyeceksin.

Seninle kadını, onun soyuyla senin soyunu birbirinize düşman edeceğim. Onun soyu senin başını ezecek, sen onun topuğuna saldıracaksın.”

(Yaratılış 3:14-15) Hristiyan Yeni Çevirisi

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #islam #hristiyanlık #mesih
Yahudi Kutsal Metinleri’ne göre Mesih (Maşiah) Yahudi Kutsal Metinleri’ne göre Mesih (Maşiah), Kral Davut’un (David AMeleh) ve oğlu Kral Süleyman’ın (Şelomo Ameleh) soyundan gelmelidir. Dolayısıyla Yehuda oymağının bir mensubu olmalıdır.

Bakınız: 2 Samuel 7:12-16, Yeremya 23:5-6, Yeşaya 11:1, Mezmurlar 89: 31-38, 1 Tarihler 22:9-10, 1 Tarihler 28:5, 1 Krallar 1:31…

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #islam #hristiyanlık
Melek nedir? İbranice “malak” kelimesi “ha Melek nedir?

İbranice “malak” kelimesi “haberci” anlamına gelir ve “bir mesajla göndermek” anlamındaki “lak” kökünden gelir. Örneğin “iş” anlamındaki “melaha” kelimesi de aynı kökten gelir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #islam #hristiyanlık #melek
Tohu dünyasındaki “kapların parçalanması” Tohu dünyasındaki “kapların parçalanması” (İbranice, “Şevirat HaKelim“) kavramı, Yaratılıştaki çeşitlilik ve çokluk sorununu ve kötülüğün kökenini açıklayan anahtar kavram (Daha fazla bilgi için bakınız: Rabbi J. I. Schochet, Hasidizm’deki Mistik Kavramlar, Bölüm 7) ve Arizal’ın tam bir açıklamasını yaptığı Kabala sisteminde merkezi unsurdur (Bakınız: Etz Hayim, Heihal HaNikudim (Şaar 8); Mevo Şe’arim, Şaar 2, kısım 2, Bölümler 1-11; Şaar HaHakdamot, Deruş b’Olam HaNikudim.)

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam #kabala #kabbalah
Şabat Şalom ve Hag Sameah! Şabat Şalom ve Hag Sameah!
#yahudilik #hristiyanlık #islam #tora #toraoku #yahudilik #hristiyanlık #islam #tora #toraoku
Tora’nın verilmesinden önce Tora? Her sene Ş Tora’nın verilmesinden önce Tora?

Her sene Şavuot bayramında Tanrı’nın dünyaya Tora’yı vermesini yani Matan Tora’yı anarız. Gemara’nın bize bildirdiği gibi, “Mısır’daki atalarımız Tora çalışmayı hiçbir zaman bırakmadı” (Yoma 28b).

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #islam #hristiyanlık #tora
[1] Elokim, tüm kuvvetlerin kendisinden çıktığı tek bir varlığı ifade eder. Kuvvetlerin kendi iradesi yoktur, daha yüksek bir nedenin eserlerinden daha fazlası değillerdir. Bununla birlikte, Elokim ilk nedendir, Elokim’in eylemlerini belirleyecek kendisinden önce gelen bir neden yoktur. Elokim, bu nedenle hangi olayların olacağını ve olmayacağını özgürce belirleyen birincil bilinçli varlıktır. 

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam #kabala #kabbalah
Rabbi Luria, dünyamızı her yönden düşündü Rabbi Luria, dünyamızı her yönden düşündü ve bir şeylerin yanlış gitmiş olması gerektiğini fark etti.

En başta olan bir şey… Zamanın başlamasından önce; doğa yasaları oluşturulmadan ve maddenin henüz biçime kavuşmasından önce! Gerçekliğin özünde olan bir şey ve eğer onu bulabilirse, tüm evren iyileştirilebilirdi.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam #kabbalah #kabala
Yahudi öğretilerinde, dünyayı geliştiren, iyi Yahudi öğretilerinde, dünyayı geliştiren, iyileştiren ve onu yaratılış amacına uygun durumuna yaklaştıran her eylem “Tikkun Olam” olarak tanımlanır.

Tikkun Olam, dünyanın doğası gereği iyi olduğunu, Yaratıcı’ın Kendi eserlerini geliştirmemiz amacıyla insanlık için bilerek bir miktar yer/imkan bıraktığını ima eder. Tüm insan faaliyetleri bu görevi yerine getirmek için fırsatlardır ve her insan; çocuk veya yetişkin, öğrenci veya girişimci, sanayici veya sanatçı, siyasi aktivist veya çevreci veya sadece bir başka insanı ayakta tutmak için mücadele eden her insan Tikkun Olam’a katılabilir.

Devamı için: kabalat.com

#kabala #yahudilik #hristiyanlık #islam #kabbalah
Şabat şalom! Şabat şalom!
Tanrı, Moşe’ye konuşarak şöyle dedi: “Aar Tanrı, Moşe’ye konuşarak şöyle dedi: “Aaron’a konuş ve ona [şunları] söyle: ‘Kandilleri yaktığında, [alevleri] Menora’nın merkezine doğru [yönlendirilmiş olsun]. Yedi kandil [bu şekilde] ışık verecektir’”

(Sayım 8:1-2)

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam
Rabbiler, Tora’ya neden bu kadar çok yasa ekliy Rabbiler, Tora’ya neden bu kadar çok yasa ekliyor? Adam ile Hava’nın günah işlemesine neden olan şey bu değil miydi?

Doğru. Moşe’nin kendisi Tora’nın kurallarına ekleme yapmamaları konusunda halkı uyarır: 

“Size emretmekte olduğum sözün üzerine [hiçbir şey] eklemeyin ve ondan [hiçbir şey] eksiltmeyin” 
(Yasa’nın Tekrarı 4:2). 

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam #rabbi
İstefanos, Elçilerin İşleri 7. Bölüm’de Ya İstefanos, Elçilerin İşleri 7. Bölüm’de Yahudi tarihi hakkında açıklama yapar ve Avraam’dan başlayıp tarihi bir özet anlatmaya başlar. Ancak, “Kutsal Ruh’un bilgeliği” ile dolu olduğu iddia edilen İstefanos (bakınız: Elçilerin İşleri 6:10) birçok tarihi olayı yanlış aktarır. Tüm çevirilere bakıp, kendiniz kontrol edin!

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam #septuaginta #septuagint #deadseascrolls #ölüdeniz #tora #talmud
Instagram post 17865807041329266 Instagram post 17865807041329266
Yahudi Kutsal Metinleri’ne göre kesin bir putpe Yahudi Kutsal Metinleri’ne göre kesin bir putperestlik olan üçlü birlik öğretisine inanan bir Hristiyan’a bu doktrinin Hristiyan İncili’nde nerede bulunduğunu sorduğunuzda size vereceği yanıt, 1 Yuhanna 5:7-8 cümleleridir. Yüzlerce yıldır bu cümleler, üçlü birlik doktrinin Hristiyan İncili’ndeki kanıtı olarak misyonerler tarafından kullanılmaktadır ve bu cümleler dışında üçlü birlik öğretisine açık kanıt olarak gösterilebilecek başka cümle bulunmamaktadır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam #teslis
Yahudi Kutsal Kitabı’nı okuduğumuzda, bazı a Yahudi Kutsal Kitabı’nı okuduğumuzda, bazı ayetlerin her kişinin kendi suçlarından sorumlu olduğunu söylediğini, bazı ayetlerin ise çocukların babalarının suçlarından sorumlu olduğunu söylediğini görürüz. Görünürdeki bu çelişki nasıl açıklanabilir?

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam
Tora’nın, Kenaan ülkesinin Mısır’dan çık Tora’nın, Kenaan ülkesinin Mısır’dan çıkan Yahudiler tarafından ele geçirilmesi ile ilgili emirleri bugün bize şiddet dolu ve şok edici gelmektedir. Bu emirler, kelimenin tam karşılığı ile anlaşıldığında, Kenaan topraklarındaki yerel kabilelerinin tamamen yok edilmesini istiyor gibi görülmektedir, örneğin:

Tanrın Aşem onları senin önüne teslim edecek ve onları vuracaksın. [O zaman] Onları tamamen imha etmelisin. Onlarla antlaşma yapma ve onlara lütuf gösterme. (Yasa’nın Tekrarı 7:2)

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam
Load More... Takip edin

Mesih Çağı:

  • Soru-Cevap
  • Kavramlar
  • Kitap
  • Video
© Copyright kabalat.com Tüm Hakları Saklıdır.