Kabalat Tora

Main Menu

  • Soru-Cevap (Tümü)
  • Kavramlar (Tümü)
  • Kitap (Tümü)
  • Video (Tümü)

logo

Header Banner

Kabalat Tora

  • Soru-Cevap (Tümü)
  • Kavramlar (Tümü)
  • Kitap (Tümü)
  • Video (Tümü)
  • Öznellik [38]

  • Bağ’ın Merkezi [37]

  • Ham neden yaptı? [36]

  • Ham ne yaptı? [35]

  • İki Rol [34]

Soru-Cevap
Home›Soru-Cevap›Rabbiler, Tora’ya nasıl ekleme yapabilir?

Rabbiler, Tora’ya nasıl ekleme yapabilir?

By Gökhan Duran
23 February 2020
784
0
Share:

Rabbiler, Tora’ya neden bu kadar çok yasa ekliyor? Adam ile Hava’nın günah işlemesine neden olan şey bu değil miydi?

 

Doğru. Moşe’nin kendisi Tora’nın kurallarına ekleme yapmamaları konusunda halkı uyarır: “Size emretmekte olduğum sözün üzerine [hiçbir şey] eklemeyin ve ondan [hiçbir şey] eksiltmeyin” (Yasa’nın Tekrarı 4:2). Tora, yapmamız ve yapmamamız gereken tüm kuralları sağlar ve bunlardan biri de “onu daha da güzelleştirmeye çalışmamaktır.”

 

Tam bu noktada Ramban (1194 – 1270) aynı soruyu sorar: Durum buysa, Rabbiler Tora’ya nasıl çit yapabilir? Tora yasaklanmış ensest ilişkilerin bir listesini yapar; Rabbiler buna birkaç tane daha ekler. Tora, Şabat’ta çalışmayı yasaklar; Rabbiler, “Şabat ile ilgili değilse, yapma” diye ekler. Aynı durum Koşer yasaları ve diğer birçok yasak için de geçerlidir. Ve zaman geçtikçe daha fazla çit eklenir.

 

Ramban, bu çitlerin iyi ve gerekli olduğunu belirtir. Bir şartla, “onların doğrudan Tora’dan değil, fakat birer çit olduklarını bildiğimiz sürece!”

 

Onlar doğrudan Tora’dan değillerdir, ama yine de Tora’dır- çünkü; Tora’nın kendisi bize gerekli olduğunda kendi yasakları çevresine çitler inşa etmemizi emreder. Bakınız: Yevamot 21a. “Bene-Yisrael’i tumalarından (saflığı bozan şeyler) ayrı tutun” der (Levililer 15:31). “Koruyucularımı koru!” der (Levililer 18. Bölüm). Manevi liderlik, içinde bulunduğu neslin önceki nesillerden daha büyük bir ayartıya sahip olduğunu görürse – ya da önceki nesiller kadar dikkatli olamıyorsa – onları yasaklardan uzak tutmak için bazı uyarılar ekler.

 

İnsanlar Şabat’ta iş mi yapıyor? Tüm gün boyunca para kullanmayı yasaklayın. Kadınlar cinsel tacize mi uğruyor? Herhangi bir erkeğin, doğrudan ilişkisi olmayan bir kadınla yalnız kalmasını yasaklayın.

 

Çitsiz yasaklar kapaksız kitaplar gibidir – kısa zamanda hikayenin en iyi kısımları kaybolur. Ya da çiti olmayan kasaba meydanındaki bir çiçek bahçesi gibidir. Bununla birlikte, Ramban önemli bir ayrım yapar: Hepimizin, neyin çit ve neyin bahçe olduğunu bilmemiz gerekir.

 

Hava bu ayrımı yapmadı. Yılana “Fakat bahçenin ortasındaki ağacın meyvesinden ise; Tanrı ‘ondan yemeyin ve ona dokunmayın [bile]; yoksa ölürsünüz’ dedi” diye yanıt verdi (Yaratılış 3:3). Bunun sonucunda, Yılan onu ağaca itip ve ölmediğini görünce, Hava’nın tüm iddiası çöktü. Yılanın artık ona anlatması gereken, ağaçtan yememesi gerekliliğinin “gerçek nedeninin” Tanrı’nın bildiği şeyleri bilmesini istememesi olduğuydu ve Hava artık Yılan’ın pullu ellerinin pençesine düşmüştü.

 

Midraş’ın söylediği gibi, çit düştü ve bahçe ezildi.

Hava’nın konuyla ilgisi nedir?

Ancak soru hala Hava ile ilgilidir. Tanrı’nın emrini kendi çitiyle karıştırmayı nasıl başardı? Bazı yorumlar (Siftei Hahamim (Rabbi Shabtai Bass, 1641-1718); Ohr Hahayim (Rabbi Hayim ibn Attar, 1696-1743), bu çiti oluşturan kişinin Hava değil, aşırı koruyucu Adam’ın olduğunu belirtir. Bu, Adam’a emir verildiğinde Hava’nın onun etrafında olmadığı anlamına gelir. Bu biraz zordur, çünkü anlayışımıza göre, ikiye ayrılmadan önce Hava, Adam’a dahildi ve kendi zihnine sahipti.

 

Her halükarda, daha derine inmek ve belki de daha tatmin edici bir çözüm sunmak istiyorum. Gerçekte benim bulduğum değil, çünkü; Hasidut Habad’da ortaya çıkan retorik bir soruya dayanıyor. Çok temel bir soru: Tanrı’nın emirlerine ekleme yapmak neden bu kadar sakıncalıdır? Tanrı, “Böyle bu yemeği yemenizi istemiyorum” dediğinde, biz de “Peki, eğer bunu beğenmiyorsa, muhtemelen buna benzer olan şunu da yemememizi isterdi” diye bir çıkarsama yaparsak, böyle düşünmenin nesi yanlıştır? Tanrı eğer robot isteseydi, bizi robot yapardı. Açıkçası, bizden biraz sağduyumuzu kullanmamızı istemesinin nesi yanlış olabilir?

 

Örneğin, öğretmeniniz sizden beş sayfalık bir makale yazmanızı isterse ve siz altı sayfa yazarsanız, bunun için sizden not kırar mı?

 

Evet, olabilir. Öğretmeniniz size az ve öz yazmayı öğretmeye çalışıyor olabilir. Fakat, her şeyin ötesinde, sonsuz bilgeliğe sahip Sonsuz bir Tanrı söz konusu olduğunda, gerçek nedir?

 

Gerçekte durum bundan daha fazlasıdır. Mitsvalar sadece Tanrı’nın derin nedenlerle yapmamızı istediği şeyler değildir. Mitsvaların varoluş nedeni, bizzat kendileridir. Talmud’un belirttiği gibi, “Bir emri yerine getirmenin ödülü, o emri yerine getirmiş olmaktır” ve “Mitsvaları yerine getirmenin bu dünyada ödülü yoktur.” Yani mitsvalar, başka bir amacı yerine getirmek için yaratılmış değildir. Bir problemi ortadan kaldırmak için bir mitsva yaratılmış değildir. Aksine, mitsvaları ve yasakları yarattı ve bu mitsvalar ve yasaklar ile uyumlu, problemleri olan bir dünya tasarladı. Bilgi ağacı örneği gibi: Bir ağaç yaratıp, Adam’a “Ondan yeme” demedi. Aksine, “Yiyemeyecekleri bir ağaç yaratacağım” dedi.

 

Mitsvalar başka hiçbir şey için değildir; onlar diğer her şeyin nedenleridir. Bütün sebepler mitsvalar ile başlar ve biter. Doğru, Tora bazen bazı mitsvalar için sebepler belirtir ve bizim de sebeplerini bulduğumuz birçok mitsva vardır – örneğin, çalmak, cinayet iyi değildir, çünkü; toplum bu şekilde devam edemez – veya mistik (keten ve yünü karıştırmak, üst sefirotu karıştırır gibi). Fakat bunların hepsi fiilen daha sonraki olaylara uyarlanabilen mitsvalardır, Tanrı, bu dünyayı bu mitsvaların etrafına inşa etmiştir ve bu yüzden sistemin nasıl çalıştığını anladıktan sonra elbette makul görünürler. Ama gerçek kural şudur: önce mitsvalar geldi, sonra sistem ve mantığı geldi.

 

Bunun güzelliği, bize Tanrı ile daha derin bir bağlantı sağlamasıdır. Eğer mitsvaların bir sebebi olsaydı, ortada sadece Tanrı’nın akıl yürütmesi olurdu. Ve Tanrı aklın çok ötesinde olduğundan, Tanrı’ya dokunamazdık. O mitsvalara yalnızca sebebine ihtiyaç duyduğu şekilde girerdi – O’nun Tanrı olduğu göz önüne alındığında bu çok da fazla olmazdı. Ancak mitsvalar sadece O’nun katkısız, saf iradesidir ve yaptığımız her mitzva ile ya da tuttuğumuz her yasakla – her mitsvanın ve her yasağın özünde Tanrı’ya dokunuruz.

 

Hava, Tanrı’nın şöyle dediğini duyunca, “Ancak İyi ve Kötüyü Bilme Ağacı’ndan yeme; çünkü ondan yediğin gün, kesinlikle öleceksin” (Yaratılış 2:17), şöyle düşünmüş olmalı, “Demek ki gerçekten kötü bir ağaç. Eğer ondan yemek öldürüyorsa, ona dokunmak da bir hayli kötü olmalı.”

 

Hava, insan mantığını Tanrı’nın iradesine uyguladı. Yılana, “Ölmemek için yememeliyiz ya da dokunmamalıyız …” diyordu – o ağaçtan yememesi gerekliliğinin tüm sebebinin ölmemek olduğunu anlatıyordu. Ona göre bu yasakta Tanrı yoktu, Tanrı sadece belirli bir konuda onları uyarmıştı. Konuşmasından önce bile, aklında Tanrı’yı kaybetmişti ve şimdi ise akıllı bir yılana inanıyordu.

 

Aynı durum herkes için geçerli olabilir. Tora çalışmak büyük bir entelektüel arayış olsa da, yine de Tora’yı tamamen anladığınızı düşündüğünüz anda onu kaybetmişsinizdir. Çünkü onun Tanrısallığını kaybettiniz demektir.

 

Moşe, “Eklemeyin” dediğinde kastettiği buydu. Çitler inşa etmeye karşı değildi – bunlardan birkaçını bizzat kendisi yaptı. Bizi uyardığı konu, “Tanrı’nın mantığını” Tanrı’nın asla söylemediği şeylere genişletmeye çalışmamızdı. Tanrı’nın aslında ne söylediğini tahmin etmeye çalışmayın. O’nu olduğu gibi alın, O’nu anladığınız gibi değil. Ancak o zaman gerçek Tanrınız olacaktır, zihninizde yaratmış olduğunuz bir put değil.

Çitler Nerede Olmaz?

Bir soru daha: Bunların tümü söylendikten ve yapıldıktan sonra, Hava’nın veya Adam’ın, Tanrı’nın yasağına bir çit eklemesi iyi bir fikir değil midir? Yani, Hava’nın niyeti mükemmel olmayabilirdi, ama uygulamada, bu kadar kötü olan nedir?

 

Bu konuda, Rebbe’ın söyleyecek bir şeyi vardır (Torat Menahem, 5716, Şelah Peraşası). Çitler, gerekli olduğunda iyidir. Dışarda, fiziksel veya ruhsal olarak karanlık olduğunda, insanlar neyin iyi ve neyin kötü olduğunu ayırt edemez, çünkü; karanlık çok ezici, kafa karıştırıcı ve ayartıcıdır. Bu yüzden sürgün daha karanlık ve koyu hale geldikçe daha fazla çit eklenmiştir. Şelah (Bayit Tlita’a) Moşe zamanlarında sadece Tora’nın açıkça yasakladığı şeylerin yasak olduğunu söyler. Moşe sadece birkaç çit eklemiştir. Çitlerin çoğu İkinci Tapınak zamanından kalmadır. En zorlu kurallarımızın çoğu Haçlı Seferleri’nin karanlık zamanlarından ve Fransa ile Rhinelands’deki katliam dönemlerinden gelmektedir.

 

Ama burada, kötülüğün bulunmadığı Eden Bahçesi’nden bahsediyoruz. Bunun kanıtı, Adam ile Hava’nın kötülükle bir ilgisi olur olmaz bahçeden ayrılmak zorunda kalmalarıdır. Burada, çitler sadece gereksiz değil, aynı zamanda bir engeldir.

 

Neye engel? Adam ve Hava şunu yapmak için bahçeye yerleştirilmişti: “İşlemek ve korumak için” (Yaratılış 2:15). Bunun anlamı, bahçenin her parçasını yükseltmek ve geliştirmektir. O ağaç dahil. Ve böylece ağacın etrafındaki bu ekstra çiti yaparak bu konuda yardımcı olmuyorlardı – sorumluluktan kaçıyorlardı.

 

Yeruşalayim Talmudu’nun (Traktat Kiduşin) bize söylediği gibi, bu dünyadaki bir ömürden sonra, her insan, yemediği her bir koşer yemeği için göksel mahkeme önünde bir açıklama yapmak zorundadır. Sonuçta o yemek oradaydı ve insan onu Tanrısal bir şekilde, bir beraha ile yiyebilir ve böylece elde ettiği enerjiyi Tora ve mitsvalar için kullanabilirdi. Öyleyse neden yapmadı?

 

Benzer şekilde, yaşamlarımız belirli becerileri öğrenmeye ve belirli yetenekleri geliştirmeye yönlendirilmiştir. Çoğumuz bunları Tora’yı yerine getirmeye başlamadan önce öğrendik. Bu yüzden diyebiliriz ki, “Hepsi geçmişte kaldı. Şimdi sadece Tora öğrenmek / iyi bir Yahudi aile kurmak / çok sayıda mitsva yapmak istiyorum. Tüm müzik, sanat, dans, bilim üzerinde neden tekrar tekrar düşünmeye ihtiyacım var? Muhtemelen bunlar beni aşağı çekecek.”

 

İşte hepimiz için basit bir ders: Eğer Tanrı bahçenize bir şeyi koyduysa, o sizin onu yükseltmeniz için oradadır. Sizi bu yeteneklerle biçimlendirdi, sizi bu becerileri öğrenmeye yönlendirdi ve tümünü bir amaç için yarattı. Bunu görmezden gelmek çok asil, çok kutsal, çok dindarca gelebilir – ama aslında bu yılanlarla konuşmanın başka bir biçimidir. Ve çiçeklerin üzerine basmak!

 

Kutsal Kitabınızı bilin!

Kutsal Kitabınızı bilirseniz, kimse inancınızı ve Tanrı ile olan bağlantınızı çalamaz.

Kaynak: Tzvi Freeman

Post Views: 872
0
Shares
  • 0
  • +

Leave a reply Cancel reply

0
logo

Yahudilik hakkında makaleler yazıyor, çeviri yapıyor, videolar hazırlıyorum.

Sorularınızın tamamına yanıt vermeye çalışacağım. E-posta ile ya da "iletişim" bölümünden bana ulaşabilirsiniz.

Hakkımda

  • ..
  • ..
  • gokhanduran.bv@gmail.com

Instagram

kabalattora

Ben Noah Yasaları SORU: Ben Noah Yasaları ismin Ben Noah Yasaları

SORU: Ben Noah Yasaları ismini nereden almaktadır?

CEVAP: Tüm insanlık, Noah’ın soyundan geldiği için, tüm insanlığın sorumlu olduğu ahlaki kurallara Noah’ın Çocukları Yasaları adı verilmiştir. Bu isim, Babil Talmudu Sanhedrin 56a bölümünde kullanılmaktadır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #yahudi
Yahudiliğin bir ırk veya belirli bir halka ait b Yahudiliğin bir ırk veya belirli bir halka ait bir din olduğunu, Yahudiliğe geçişin mümkün olmadığını, Yahudilerin aralarına diğer halklardan insanları almadıklarını, kapalı bir toplum olduklarını duymuşsunuzdur. Sayısız diğer konularda olduğu gibi bu konu hakkında da, içinde bulunduğumuz toplum içerisinde, temelsiz, kulaktan dolma ve nefret dolu yanlış bilgiler bulunmaktadır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudi #yahudilik
Öncelikle iddiayı görelim: Mika 5:1 (Hristiyan Öncelikle iddiayı görelim:

Mika 5:1 (Hristiyan İncili’nde 5:2) “Ama sen, Beytlehem Efrata, Yahuda boyları arasında küçük olduğun halde, İsrail üzerine hükümdar olacak bana senden çıkacak. Onun kökeni eskiden, eski günlerdendir” ayetindeki “sen, Beytlehem Efrata” “veata beytlehem efrata” ifadesi eril bir ifadedir. Tanah’ta yer alan şehir isimleri eril değil dişildir. O halde Beytlehem bir şehir olamaz.

Ayrıca, söz konusu ayetin devamında (küçük) “tsair” kelimesi de erildir. Eğer Beytlehem, bir şehri ifade ediyor olsaydı bu kelimeyi niteleyen “tsair” kelimesi de dişil “tsairah” olmalıydı. Öyleyse, beyt-lehem bir şehri değil, Lehem Evi’ni yani Lehem klanını ifade etmektedir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi #hristiyanlık
Tora, Mısır’dan Çıkış Kitabı’nda Yitro Tora, Mısır’dan Çıkış Kitabı’nda Yitro Peraşası’nda 20. Bölüm’de On Temel Buyruğun verilmesinden hemen sonraki Mişpatim Peraşası’nda, söz konusu on ilkenin ayrıntıları verilir ve bu ayrıntılara ilk olarak kölelik ile ilgili yasalarla başlanır (Bakınız Çıkış 21.2-6). Bu peraşada, Tora’nın büyük üslup özelliklerinden birini, bir olayın anlatımından sonra yasaların ilan edilişine geçişi görürüz.

Bu peraşaya kadar Mısır’dan Çıkış Kitabı’nın esas konusu Yahudiler’in Mısır’daki esaretinden kurtuluşu ve özgürlüğe doğru yolculuğudur. Şimdi ise ayrıntılı yasalar, “özgürlük anayasası” açıklanacaktır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi
Çoğu Hristiyan, Yahudilerin işlemiş olduğu günahlar, yapmış oldukları kötülükler nedeniyle, Tanrı’nın Yahudiler’den yüz çevirdiğini (İbraniler 8:9), Yahudiler ile anlaşmasını bozduğunu, Yahudiler’in artık Tanrı’nın seçilmiş ulusu olmadığını iddia eder.

Sardisli Melito’nun (M.S. 2 Yüzyıl) inanç bildirgesine göre Yahudiler, Tanrı’yı öldürdükleri için, antlaşmayı kaybetmiştir. Bu nedenle Kilise artık “Yeni İsrail”dir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #kilise
Kutsal Kitap’ın Yaratılış Kitabı’nın 6-1 Kutsal Kitap’ın Yaratılış Kitabı’nın 6-10 bölümlerinde anlatılan Noah Tufanı’nın, Gılgamış Destanı’nda anlatılan tufan hikayesinden alındığı iddia edilmektedir. İnceleyelim:

Sümerlilerin Ziusudra hikayesi, Akkadlıların Atrahasis Destanı ve Gılgamış Destanları, Yaratılış Kitabı’nda anlatılan Noah’ın Tufanı anlatımına ek olarak Yakın Doğu’da anlatılmış olan tufan hikayeleridir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi #hristiyanlık
Mika 5:1 (2) Kutsal Kitap, Mesih’in doğum yerin Mika 5:1 (2) Kutsal Kitap, Mesih’in doğum yerinin Beytlehem olacağını mı söylemektedir?

Dört kanonik İncil yazarı içerisinde sadece Matta, Yahudi Kutsal Kitabı’ndan alıntılar yaparak, bu ayetlerin İsa tarafından  yerine getirildiğini iddia eder. Her birinin yanlışlığı kolaylıkla gösterilebilecek olan Matta’nın bu iddialarından birine göre Mesih’in doğum yeri Yahudi Kutsal Kitabı’nda belirtilmiştir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudi #yahudilik #hristiyanlık #mesih
Kutsal Ruh

Mezmurlar 33:6 Gökler Rab’bin sözüyle ve onların bütün orduları ağzının nefesi ile yaratıldı.

 

Bu mezmurda, “nefes” olarak tercüme edilen kelimenin orijinali İbranice “ruah” (ר֥וּחַ) kelimesidir. “Ruh” olarak tercüme edilebilir. “Söz” olarak tercüme edilen kelimenin orijinali İbranice “devar” (דְבַ֣ר) kelimesidir. Üçlü Birlik doktrinine iman eden Hristiyanlar, bu mezmurda üçlü birliğe atıf olduğunu savunurlar. Onlara göre, “Ruh” kelimesi ile işaret edilen Kutsal Ruh, “Söz” kelimesi ile işaret edilen de Oğul’dur. Dolayısı ile hem Kutsal Ruh hem Oğul, Yaratılış’a katılmış eş yaratıcılardır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam #yahudi
İsa, kaç tane eşeğe bindi? İsa, Yeruşalayim İsa, kaç tane eşeğe bindi?

İsa, Yeruşalayim’e girerken kaç tane hayvana bindi? Dört kanonik İncil’den üç tanesine, Markos 11:7, Luka 19:29-35 ve Yuhanna 12:14’e göre İsa bir tane sıpaya binmiştir. Bu Hristiyan İncili yazarları, kendi hikayelerini, Zekeriya Peygamber’in Mesih’in Yeruşalayim’e sıpaya binerek girişi ile ilgili peygamberliği İsa tarafından yerine getirilmiş gibi yazmışlardır.

Bu sitede onlarca kez gösterildiği gibi, Matta Kitabı’nın yazarı İbranice bilmiyordu ve bu da tuhaf bir sonuca yol açmıştı. Matta Kitabı’nın yazarı, Zekeriya 9:9 ayetinde yer alan peygamberliği yanlış anlamış, Mesih’in Yeruşalayim’e bir yerine iki hayvan üzerinde girdiğini sanmıştır. Yani, Matta’nın “Palmiye Pazarı’nda” İsa, iki hayvanın üzerine binmişti!

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #yahudi
Gerçekliği Yönetmek (Haşgaha Pratis) Tanrı, E Gerçekliği Yönetmek (Haşgaha Pratis) Tanrı, Evren'i Nasıl Yaratır? Bölüm 03

Devamı için: kabalat.com

#tanya #torahvisuals #kabalat #hasidizm #Yahudilik #yahudi
Çok tanrılı dinlerde, tanrılar ile cinler aras Çok tanrılı dinlerde, tanrılar ile cinler arasındaki ayrım değişkendir. İyi ve kötü tanrılar olduğu gibi iyi ve kötü cinler de vardır. Tanrılar ile cinler arasında niteliksel bir fark yoktur; hatta cinin bir ismi “kötü tanrı”dır. Bunun nedeni, çok tanrılı dinlerde, doğadaki her büyük olay ve kuvveti yöneten bağımsız bir tanrının var olmasıdır. Bu dinlerde cinlerin tanrılardan farkı; daha az güçlü olmaları, daha az bireyselliğe sahip olmaları, ara sıra tanrılara karşı ayaklanmaları ve bazen de başarılı olmalarıdır. 

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam
Tanrı kimin kurtulacağını seçti mi? Kalvinis Tanrı kimin kurtulacağını seçti mi?

Kalvinistler neye inanır?

Kalvinistlere göre Tanrı, ezelde, henüz Dünya’ya gelmeden önce insanlardan kimin kurtulacağına kimin ise lanetli olduğuna karar vermiştir.

Tanrı, kurtulmaları için seçilmiş insanları ve lanetlileri dünya hayatında yapacakları iyi veya kötü davranışlara bakmaksızın ezelde belirlemiştir!

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #kalvinizm
Kalvinistler neye inanır? Reform Protestanlar ve Kalvinistler neye inanır?

Reform Protestanlar veya Kalvinistler, insanın başlangıçta işlemiş olduğu günah nedeniyle doğasının tamamen bozulmuş olduğuna, kendi günahlı doğasına esir olduğuna, artık kendi kurtuluşu konusunda hiçbir şey yapamayacak durumda olduğuna inanırlar.

Onlara göre insanlar, kendilerini kurtuluşa götürecek iyi işleri seçme özgür iradesine sahip değildirler. Kendi kuvvetleriyle iman edemezler. Tora’daki buyrukları yerine getirerek, iyi işler yaparak yaşama kavuşmak mümkün değildir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi #hristiyanlık
Mezmur 110:1 “Rab, Rabbim’e dedi ki?” Hrist Mezmur 110:1 “Rab, Rabbim’e dedi ki?”

Hristiyan İncili’nde Matta Kitabı’nda İsa, Ferisiler’e dönüp sorar:

Matta 22:42 Ferisiler toplu haldeyken İsa onlara şunu sordu: “Mesih’le ilgili olarak ne düşünüyorsunuz? O kimin oğludur?”

Yani, günlük konuşma diliyle “Mesih kimin soyundan gelecektir?” diye sormaktadır.

Onlar da, “Davut’un Oğlu” dediler.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #yahudi
Mezmurlar 40:6 “bana bir beden hazırladın?” Mezmurlar 40:6 “bana bir beden hazırladın?”

Kilise’nin ana inanç ilkesi, yalnızca kan sunusunun günahı aklayabileceğidir. Bu öğretiye göre, İsa’nın ölümü, her insanın sözde asli günah nedeniyle günahkar doğmasını aklayabilecek tek yoldur.

Sadece kan sunusunun günahı aklayabileceği görüşü, kolayca görülebileceği gibi Yahudi Kutsal Kitabı tarafından yalanlanmaktadır. Örneğin, Mezmurlar Kitabı, Yeşaya, Mika, Hoşea ve Yeremya Peygamberler günahkar insanları günahlarını aklamak için kurbanlara güvenmemesi konusunda uyarmaktadır. Peygamberlerin sözleri Hristiyan inancına tamamen zıttır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi #hristiyanlık
Daniel 7:13 “Göğün bulutlarıyla gelen insano Daniel 7:13 “Göğün bulutlarıyla gelen insanoğluna benzeyen biri” kimdir?

Hristiyan İncili’nde “İnsanoğlu” terimi birçok kez kullanılır ve İsa bu terimi kendisi için kullanır. (Bkz. Matta 9:6, Matta 10:23, Matta 11:19, Matta 12:8, Matta 12:32, Matta 12:40, Matta 13:37, Matta 13:41-42, Matta 16:13, Matta 16:27-28, Matta 17:9…)

Hristiyan İncili’ndeki “İnsanoğlu” belirli bir kişiyi, İsa’yı tanımlar, belirlilik edatı alır ve ilk harfi büyük harfle yazılır, Daniel 7:13 ‘deki “insanoğlu” terimi ise belirlilik edatı almaz ve “bir” insanoğlu olarak yazılır. Hristiyanlar, Daniel 7:13 ayetini tercüme ederken, “insanoğlu” kelimesinin ilk harfini büyük harfle yazarlar ki, bu terim İsa’yı işaret ediyormuş gibi görünsün. Oysa, ayetin orjinalinde belirlilik edatı olmadığı gibi, İbranice dilinde büyük harf de yoktur. Hristiyanlar, Yahudi Kutsal Kitabı’nın birçok yerinde olduğu gibi, Daniel Kitabı üzerinde de oynama yapmaktan çekinmezler.

Devamı için: kabalat.com

#yahudi #yahudilik #hristiyanlık
Sabah Yıldızı Lucifer Lucifer kelimesi, kelime Sabah Yıldızı Lucifer

Lucifer kelimesi, kelime anlamı olarak “ışık taşıyan” anlamına gelir. “Işık” anlamındaki Latince “lux” kelimesi (Proto Hint Avrupa dilinde “leuk” kelimesi) ve latince “taşıma” anlamındaki “ferre” kelimesinden (Proto Hint Avrupa dilinde “bher” kelimesi) oluşur.

Devamı için: kabalat.com

#yahudi #yahudilik #hristiyanlık
Levililer Kitabı tam olarak Mısır’dan Çıkı Levililer Kitabı tam olarak Mısır’dan Çıkış Kitabı’nın bittiği yerde başlar. Mısır’dan Çıkış 40:34-35 ayetlerinde, Tanrı’nın kevod’unu, Tanrı’nın Kutsiyeti’nin ortaya çıkışını okuruz. Daha önce Sinay Dağı’nda duran Tanrı, tarifini Moşe’ye verdiği ve dağın eteğinde inşa edilen Mişkan’a iner:

"Bulut, Buluşma Çadırı’nı kapladı ve Tanrı’nın Onuru (ukevod) Mişkan’ı doldurdu. Moşe Buluşma Çadırı’na giremedi; zira bulut [çadırın] üzerine çökmüş, Tanrı’nın Onuru (ukevod) Mişkan’ı doldurmuştu."

Devamı için: kabalat.com

#yahudi #yahudilik
Türkçe çevirilerde “peygamber” olarak tercüme edilen kelimenin orijinali İbranice “navi” kelimesidir. Bu kelime aynı dil ailesinde yer alan Arapça’da da “nebi” olarak yer almaktadır. “Navi” kelimesinin kökü “nun, bet ve alef” harflerinden oluşur (נבא). Bu kelimenin kökü “seslenmek” anlamına gelir. “Navi” kelimesi de “konuşan, seslenen” anlamındadır. Bu anlamın en açık örneği Mısır’dan Çıkış 7:1 ayetinde yer alır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi
“Yazıcıların yalancı kalemi” (Yeremya 8:8) “Yazıcıların yalancı kalemi” (Yeremya 8:8)

Müslümanlar ve Hristiyanlar, Yahudi Kutsal Metinleri’ni didik didik ederek kendi inançlarına destek bulmaya çalışmaktadırlar. Yahudi Kutsal Kitabı’nda bulabildikleri ilgisiz ayetleri öncesi ve sonrasından kopartarak, konuyu değiştirerek, bilerek yanlış tercüme ederek veya kasıtlı biçimde yeni anlamlar vererek, Yahudi Kutsal Metinleri’nden onay aramaktadırlar. Bu konuda belki de an bariz biçimde çarpıtılan ayetlerden biri Yeremya 8:8 ayetidir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi #hristiyanlık #islam
Load More... Takip edin

Mesih Çağı:

  • Soru-Cevap
  • Kavramlar
  • Kitap
  • Video
© Copyright kabalat.com Tüm Hakları Saklıdır.