Kabalat Tora

Main Menu

  • Soru-Cevap (Tümü)
  • Kavramlar (Tümü)
  • Kitap (Tümü)
  • Video (Tümü)

logo

Header Banner

Kabalat Tora

  • Soru-Cevap (Tümü)
  • Kavramlar (Tümü)
  • Kitap (Tümü)
  • Video (Tümü)
  • Öznellik [38]

  • Bağ’ın Merkezi [37]

  • Ham neden yaptı? [36]

  • Ham ne yaptı? [35]

  • İki Rol [34]

Kavramlar
Home›Kavramlar›Şeytan kimdir?

Şeytan kimdir?

By Gökhan Duran
21 April 2019
901
1
Share:

Tora’da “şeytan” kelimesi ilk kez Çölde Sayım 22:22’de geçmektedir, bir melek Bilam ve eşeğinin önünde onları engellemek, yollarını kapamak için durduğunda geçmektedir. “l’satan” kelimesi “engel” demektir.

“…Tanrı’nın bir meleği ona engel teşkil etmek üzere yolda sabit durdu…” (Çölde Sayım 22:22)

Şeytan, günaha götürecek olan kötü arzuları uyandırır ve Ölüm Meleği (ölüm ile ilgili olarak bakınız: Yasanın Tekrarı 30:15-19) olarak da adlandırılır. Buna Kötü Dürtü (İbranice: Yetzer HaRa) de denir. (Kaynak: Bereşit Rabba; Zohar, Yitro, Mişpatim, Meam Loez Yaratılış 1:31)

Şeytan’ın ya da “Kötü Dürtü”nün görevi, insanın manevi gelişiminde bir engel vazifesi görmektir. Eğer yaşamda “kötü eğilim” veya “engeller” yoksa, eylemlerde fazilet veya erdemden söz etmek mümkün olmayacaktır.

Yahudi Kutsal Kitabı’na göre Şeytan, Tanrı’nın bir vasıtasıdır, bağımsız bir eylemi, kendi başına karar verme yetkisi veya özerkliği yoktur. Tanrı’nın tam bir egemenliği, hükümdarlığı altındadır ve Tanrı’nın verdiği görev dışında eylem yapamaz. Tanrı, Kendi Bilgeliği ve amacı doğrultusunda insanoğlunun inancını test etmek için Kötü Dürtü’yü veya Şeytan’ı yaratmıştır.

Buna tamamen zıt olarak Kilise, Şeytan’ı İblis ile eşanlamlı olarak anlatır. Hristiyan teolojisine göre Şeytan veya İblis, günahtan ötürü gökteki konumundan düşen ve şimdi Tanrı’nın tamamen aleyhinde olan ve Tanrı’nın amaçlarını engellemek için gücünün yettiği her şeyi yapan bir melektir.

Hristiyanlık’taki Şeytan, bu dünyanın egemeni (Yuhanna 12:31), bu çağın, dünyanın ilahı (2 Korintliler 4:4), havadaki hükümranlığın egemenidir (Efesliler 2:2). İblis cennetten atıldığı halde, hala tahtını Tanrı’nın tahtının üzerine yükseltmeye çalışmaktadır.

Kilise’ye göre Şeytan isyan etmeden önce, meleklerin en yükseklerinden ve göklerdeki en parlaklarından biriydi. Kibiri Tanrı’ya boyun eğmesine neden olmuş, Tanrı olmak ve Tanrı’yı tahtından ederek, evrenin hakimi olmak istemiştir. Bunun sonucunda, Tanrı tarafından yüksek konumundan indirilmiş, cennetten kovulmuş ve Tanrı’nın baş düşmanı olmuştur. Dünyadaki her kötülüğün sorumlusu Şeytan’dır.

Konu ile ilgili olarak bakınız: Lucifer

Hristiyanlık inancındaki Şeytan’ın kibiri nedeniyle Tanrı’ya isyan etmesi, isyanı sonucunda yüksek konumundan indirilmesi hikayesi İslam’da da mevcuttur.

“Hani meleklere, “Adem için saygı ile eğilin” demiştik de İblis hariç bütün melekler hemen saygı ile eğilmişler, İblis (bundan) kaçınmış, büyüklük taslamış ve kâfirlerden olmuştu.

Derken, şeytan ayaklarını oradan kaydırdı. Onları içinde bulundukları konumdan çıkardı. Bunun üzerine biz de, “Birbirinize düşman olarak inin. Sizin için yeryüzünde belli bir süre barınak ve yararlanma vardır” dedik. (Bakara 2:34-36)

Yahudi öğretilerindeki şeytan inancı ise kişiliği, doğası, işlevi açısından Hristiyan inancı ile tamamen zıttır.

Tüm Yahudi Kutsal Kitabı içerisinde Şeytan, asi bir melek olarak değil, Tanrı’nın sadık bir hizmetkarı olarak tanımlanır. Yahudi Kutsal Kitabı boyunca, melekler sadece mesajı taşıyan vasıtalardır, özgür iradeye ve seçim hakkına sahip değillerdir ve görevleri sadece Tanrı tarafından kendilerine verilen ödevleri yerine getirmektir.

Örneğin, Iyov (Eyüp) Kitabı’nın başlangıcında Şeytan, tamamen Tanrı’ya itaat eden ilahi konseyin (Tanrı Oğulları) bir üyesidir. Iyov, iyi bir insandır, “Tanrı’dan korkar, kötülükten kaçınırdı” (Iyov 1:1) ve bu nedenle Tanrı tarafından ödüllendirilmişti. İlahi konsey toplandığında Tanrı, Şeytan’a Iyov’un kusursuz ve doğru kişiliği hakkında bilgi verir.

Iyov 1:9-10 ve Iyov 2:4-5 arasında Şeytan, Tanrı’ya Iyov’un Tanrı’ya sadık olmasının nedeninin Tanrı’nın bir insanın isteyebileceği her şeyi ona vermesi olduğunu söyler. Eğer Iyov’dan bunlar alınırsa, sağlığı da dahil olmak üzere, Tanrı’ya olan inancının sona ereceğini belirtir. Tanrı da Şeytan’ı Iyov’u test etmek için görevlendirir.

Bu, Tanrı’nın Kendisi’nin Iyov’a olan konuşmasının devamında tasvir edilmeye devam edilmektedir. Şeytan, bu diyaloglarda bulunmamaktadır. Iyov, Iyov’un arkadaşları ve Anlatıcı için Iyov’un sıkıntılarından sorumlu olan Tanrı’nın Kendisi’dir. (Iyov 2:3)

Iyov’un korumasını kaldıran, Iyov’un Tanrı’yı lanetleyip lanetlemeyeceğini test etmek için Şeytan’ın onun servetini, çocuklarını, sağlığını almasına izin veren Tanrı’dır. Büyük sıkıntılarına rağmen Iyov, Tanrı’yı lanetlemez, bunun yerine doğduğu günü lanetler. Iyov kötü durumundan şikayet etse ve olanlara bir açıklama arasa da, doğru ve Tanrı’ya sadık bir kişi olarak kalır. Sonunda, önceki durumundan daha iyi duruma ulaştırılır. Iyov Kitabı, Yahudi düşüncesi içerisinde ıstırabın varlık nedenine değinen en bilinen formülasyondür.

Yahudilik, Şeytan’ın insanları Tanrı’ya karşı saygısız ve kötü olmak ile suçlayan bir savcı olarak Tanrı’ya sadık biçimde hizmet eden bir melek olduğunu öğretir. Tanrı’nın emri doğrultusunda, Iyov Kitabı’nda olduğu gibi, Şeytan’ın bu suçlamaları test etmesine izin verilebilir. Yani, Şeytan’ın görevi insanları Tanrı’ya olan inançlarından uzaklaştırmaya çalışmak değil, insanların Tanrı’ya olan inançlarının, sadakatlerinin ve bağlılıklarının derinliğini ortaya çıkarmaktır.

Hristiyanlığın temel inanç doktrinine göre Iyov Kitabı’nda gerçekleşen olayların hiçbirinin olmaması gerekirdi. Çünkü; Iyov sadece kendi eylemleri ile Tanrı’ya sadık kalamazdı. Kilise’ye göre, asli günah nedeniyle insanoğlu tümüyle bozulmuş durumdadır ve kendi kurtuluşu için hiçbir şey yapamaz. Kilise’ye göre insanoğlu, Adam ve Hava’nın günahını miras olarak taşımakta ve hamile kalınır kalınmaz günahkar olmaktadır. İnsanoğlunun bu kalıtsal günahkar doğası nedeniyle insan, Tanrı’ya kendi başına yakınlaşamaz . Iyov ise, ne “Mesih’e iman, ne kan, ne kurban, ne çarmıh” ile kurtulmuştur. Kilise’ye göre bunun gereçkleşmesi mümkün değildir.

Kilise’nin iddia ettiği gibi Şeytan baş kafir, Tanrı’nın düşmanı, düşmüş bir melek değil, Iyov Kitabı’nda Şeytan, insanların erdemlerini test etmek için yaratılmış, Tanrı’nın sadık bir hizmetkarıdır.

Esasen, Şeytan olmasaydı, hakiki erdem, fazilet mümkün olmayacaktı.

Aşağıda, görünüşte zıt olan iki ayet, Şeytan’ın Tanrı’nın bir vasıtası olduğunu, düşmanı ya da rakibi olmadığını göstermektedir:

.

Tanrı mı yoksa Şeytan mı yaptı?
2 Samuel 24:11 Tarihler 21:1
Rab, İsrail halkına yine öfkelendi. Davut’u onlara karşı kışkırtarak, “Git, İsrail ve Yahuda halkını say” dedi.Şeytan İsrailliler’e karşı çıkıp İsrail’de sayım yapması için Davut’u kışkırttı.

.

Kilise’ye göre çelişkili görünen bu iki ayeti uzlaştırmak mümkün değildir. Hristiyan teolojisine göre Şeytan, Tanrı’nın baş düşmanıdır. Hristiyan İncili, Şeytan’a “yasa tanımazlığın gizli gücü” (2 Selanikliler 2:7), “Büyük Ejderha” (Vahiy 12:9), tüm kötüklerin nedeni gibi özellikler atfetmektedir. Yine Hristiyanlığa göre, Tanrı’nın baş düşmanı olan Şeytan’ın Tanrı’nın isteğini yerine getirme gibi bir eğilimi, amacı asla yoktur. Cinlerin lideri’dir (Matta 12:24). Şeytan’ı tümüyle Tanrı’nın ve Tanrı’nın planının aleyhinde çalışan baş düşman olarak tanımlayan Hristiyan İncili’ne göre bu iki ayet çelişkilidir.

Yahudi inancına göre ise, bu iki ayet birbiriyle tam bir uyum içerisindedir. Şeytan kendi başına, bağımsız bir varlığa, yetkiye sahip olmayan Tanrı’nın melekten bir vasıtasıdır. Bir hizmetkar olarak sadece Tanrı’nın verdiği görevi yerine getirmektedir. Tanrı, David’in kalbini kışkırtmak için bir vasıtası olan Şeytan’ı kullanmaktadır.

Şeytan, Kutsal Kitap’ta bahsedilen birçok melekten biridir. Melek kelimesinin İbranice orijinali מַלְאָךְ‎ (malah), “mesaj taşıyan” demektir. İngilizce “angel” kelimesi de aynı anlama gelir, Grekçe “angelos” “mesaj taşıyan” anlamına gelir.

Yahudi Kutsal Kitabı’na göre Tanrı, evrendeki her şeyi, iyiyi ve kötüyü yaratmıştır:

“Işığı biçimlendiren, karanlığı yaratan, esenliği yapan ve kötüyü yaratan, bütün bunları yapan Rab Benim” (Yeşaya 45:7).

Hristiyan İncili’ne göre ise Tanrı kötüyü yaratmamıştır. “Tanrı ışıktır, O’nda hiç karanlık yoktur” (1 Yuhanna 1:5) ve “Tanrı, karışıklığın yaratıcısı değildir” (1 Korintliler 14:33).

Hristiyanlar, bu iddialarına destek olarak Tanrı’nın birçok yerde “Ben Kutsal’ım” dediğini, örneğin Levililer 11:44, kutsal olmanın günahtan arınmışlığı ifade ettiğini, Tanrı’nın kötülükten nefret ettiğini belirtmektedirler. Bu nedenle Tanrı’nın kötülüğü yaratmamış olduğunu iddia etmektedirler.

Bu iddialarına uygun olarak da, bu sitede onlarca kez gösterildiği gibi, Yeşaya’nın sözlerinin anlamını değiştirmekte bir sakınca görmemişlerdir.

Yeşaya 45:7’de, Yeşaya “kötü” anlamındaki İbranice (ra) “רָ֑ע” kelimesini, felaket, bela, afet gibi kelimeler olarak tercüme etmişlerdir.

Hristiyan inancına göre, Tanrı kötüyü yaratmadığı için, kötüyü yaratacak başka bir güç gerekecektir. Bu güç, iyi olan Tanrı’nın karşısında, tüm kötülüklerin kaynağı Şeytan olacaktır. İyiden sorumlu bir güç ve kötüden sorumlu başka bir gücün bulunduğu bu dualistik kozmoloji, Hristiyanlıktan başka Zerdüştlük, Gnostisizm, Hinduizm gibi inançlarda mevcuttur.

Yahudilik’te Tanrı hem iyiyi hem de kötüyü yaratarak, insanoğlunun önüne koymuştur ki insan özgür iradesiyle seçim yapabilsin. Ancak özgür irade ile seçim söz konusu ise erdemden bahsedilebilir. Özgür seçime dayanmayan bir eylemin anlamı ve değeri yoktur. Bu ana prensip Tora’da şöyle ifade edilmiştir:

Yasanın Tekrarı 30:15-19

İşte bugün önünüze yaşamla iyiliği, ölümle kötülüğü koyuyorum.

Bugün size Tanrınız Rab’bi sevmeyi, yollarında yürümeyi, buyruklarına, kurallarına, ilkelerine uymayı buyuruyorum. Öyle ki, yaşayasınız, çoğalasınız ve mülk edinmek için gideceğiniz ülkede Tanrınız Rab tarafından kutsanasınız.

Eğer yoldan döner, kulak vermezseniz, ayartılır, başka ilahlara eğilip taparsanız, bugün size kesinlikle yok olacağınızı bildiriyorum. Şeria Irmağı’ndan geçip mülk edinmek için gideceğiniz ülkede uzun yaşamayacaksınız.

Önünüze yaşamla ölümü, kutsamayla laneti koyduğuma bugün yeri göğü size karşı tanık gösteriyorum. Yaşamı seçin ki, siz de çocuklarınız da yaşayasınız.

Tora’da Tanrı insanın önüne iyiliği ve kötülüğü koyduğunu açıkça belirtiyorken, Kilise niçin Tanrı’nın kötülüğü yaratmadığını iddia etmektedir?

Bunun bir nedeni de, Kilise’nin iddiasına göre insanoğlunun düşüşü sonucunda bu dünyadaki her insanın kötülüğün nedeni olan Şeytan’a esir olarak doğması, insanın kendi seçimi ve eylemleri ile Şeytan’ın gücüne dayanma kuvveti olmamasıdır.

Kilisenin bu öğretisi Tora’nın öğretisinin tam zıttıdır. Eden Bahçesi günahından sonra Tanrı, günahın kapıda pusuda olmasına rağmen, insanın günaha hakim olabileceğini söylemektedir:

“Doğru davransan affedilmeyecek misin? Ve [bil ki] eğer doğru davranmazsan günah kapıda pusudadır. Seni arzulamaktadır; ama sen ona hakim olabilirsin” (Yaratılış 4:7)

Kutsal Kitabınızı bilin!

Eğer Kutsal Kitabınızı bilirseniz, hiç kimse Tanrı’ya olan inancınızı ve O’nunla olan bağlantınızı çalamayacaktır.

Kaynak: Rabbi Tovia Singer

Post Views: 1,092
0
Shares
  • 0
  • +

1 comment

  1. Melek nedir? – Kabalat Tora 20 March, 2020 at 13:55 Reply

    […] İlave okuma: Şeytan kimdir? […]

Leave a reply Cancel reply

0
logo

Yahudilik hakkında makaleler yazıyor, çeviri yapıyor, videolar hazırlıyorum.

Sorularınızın tamamına yanıt vermeye çalışacağım. E-posta ile ya da "iletişim" bölümünden bana ulaşabilirsiniz.

Hakkımda

  • ..
  • ..
  • gokhanduran.bv@gmail.com

Instagram

kabalattora

Ben Noah Yasaları SORU: Ben Noah Yasaları ismin Ben Noah Yasaları

SORU: Ben Noah Yasaları ismini nereden almaktadır?

CEVAP: Tüm insanlık, Noah’ın soyundan geldiği için, tüm insanlığın sorumlu olduğu ahlaki kurallara Noah’ın Çocukları Yasaları adı verilmiştir. Bu isim, Babil Talmudu Sanhedrin 56a bölümünde kullanılmaktadır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #yahudi
Yahudiliğin bir ırk veya belirli bir halka ait b Yahudiliğin bir ırk veya belirli bir halka ait bir din olduğunu, Yahudiliğe geçişin mümkün olmadığını, Yahudilerin aralarına diğer halklardan insanları almadıklarını, kapalı bir toplum olduklarını duymuşsunuzdur. Sayısız diğer konularda olduğu gibi bu konu hakkında da, içinde bulunduğumuz toplum içerisinde, temelsiz, kulaktan dolma ve nefret dolu yanlış bilgiler bulunmaktadır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudi #yahudilik
Öncelikle iddiayı görelim: Mika 5:1 (Hristiyan Öncelikle iddiayı görelim:

Mika 5:1 (Hristiyan İncili’nde 5:2) “Ama sen, Beytlehem Efrata, Yahuda boyları arasında küçük olduğun halde, İsrail üzerine hükümdar olacak bana senden çıkacak. Onun kökeni eskiden, eski günlerdendir” ayetindeki “sen, Beytlehem Efrata” “veata beytlehem efrata” ifadesi eril bir ifadedir. Tanah’ta yer alan şehir isimleri eril değil dişildir. O halde Beytlehem bir şehir olamaz.

Ayrıca, söz konusu ayetin devamında (küçük) “tsair” kelimesi de erildir. Eğer Beytlehem, bir şehri ifade ediyor olsaydı bu kelimeyi niteleyen “tsair” kelimesi de dişil “tsairah” olmalıydı. Öyleyse, beyt-lehem bir şehri değil, Lehem Evi’ni yani Lehem klanını ifade etmektedir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi #hristiyanlık
Tora, Mısır’dan Çıkış Kitabı’nda Yitro Tora, Mısır’dan Çıkış Kitabı’nda Yitro Peraşası’nda 20. Bölüm’de On Temel Buyruğun verilmesinden hemen sonraki Mişpatim Peraşası’nda, söz konusu on ilkenin ayrıntıları verilir ve bu ayrıntılara ilk olarak kölelik ile ilgili yasalarla başlanır (Bakınız Çıkış 21.2-6). Bu peraşada, Tora’nın büyük üslup özelliklerinden birini, bir olayın anlatımından sonra yasaların ilan edilişine geçişi görürüz.

Bu peraşaya kadar Mısır’dan Çıkış Kitabı’nın esas konusu Yahudiler’in Mısır’daki esaretinden kurtuluşu ve özgürlüğe doğru yolculuğudur. Şimdi ise ayrıntılı yasalar, “özgürlük anayasası” açıklanacaktır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi
Çoğu Hristiyan, Yahudilerin işlemiş olduğu günahlar, yapmış oldukları kötülükler nedeniyle, Tanrı’nın Yahudiler’den yüz çevirdiğini (İbraniler 8:9), Yahudiler ile anlaşmasını bozduğunu, Yahudiler’in artık Tanrı’nın seçilmiş ulusu olmadığını iddia eder.

Sardisli Melito’nun (M.S. 2 Yüzyıl) inanç bildirgesine göre Yahudiler, Tanrı’yı öldürdükleri için, antlaşmayı kaybetmiştir. Bu nedenle Kilise artık “Yeni İsrail”dir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #kilise
Kutsal Kitap’ın Yaratılış Kitabı’nın 6-1 Kutsal Kitap’ın Yaratılış Kitabı’nın 6-10 bölümlerinde anlatılan Noah Tufanı’nın, Gılgamış Destanı’nda anlatılan tufan hikayesinden alındığı iddia edilmektedir. İnceleyelim:

Sümerlilerin Ziusudra hikayesi, Akkadlıların Atrahasis Destanı ve Gılgamış Destanları, Yaratılış Kitabı’nda anlatılan Noah’ın Tufanı anlatımına ek olarak Yakın Doğu’da anlatılmış olan tufan hikayeleridir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi #hristiyanlık
Mika 5:1 (2) Kutsal Kitap, Mesih’in doğum yerin Mika 5:1 (2) Kutsal Kitap, Mesih’in doğum yerinin Beytlehem olacağını mı söylemektedir?

Dört kanonik İncil yazarı içerisinde sadece Matta, Yahudi Kutsal Kitabı’ndan alıntılar yaparak, bu ayetlerin İsa tarafından  yerine getirildiğini iddia eder. Her birinin yanlışlığı kolaylıkla gösterilebilecek olan Matta’nın bu iddialarından birine göre Mesih’in doğum yeri Yahudi Kutsal Kitabı’nda belirtilmiştir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudi #yahudilik #hristiyanlık #mesih
Kutsal Ruh

Mezmurlar 33:6 Gökler Rab’bin sözüyle ve onların bütün orduları ağzının nefesi ile yaratıldı.

 

Bu mezmurda, “nefes” olarak tercüme edilen kelimenin orijinali İbranice “ruah” (ר֥וּחַ) kelimesidir. “Ruh” olarak tercüme edilebilir. “Söz” olarak tercüme edilen kelimenin orijinali İbranice “devar” (דְבַ֣ר) kelimesidir. Üçlü Birlik doktrinine iman eden Hristiyanlar, bu mezmurda üçlü birliğe atıf olduğunu savunurlar. Onlara göre, “Ruh” kelimesi ile işaret edilen Kutsal Ruh, “Söz” kelimesi ile işaret edilen de Oğul’dur. Dolayısı ile hem Kutsal Ruh hem Oğul, Yaratılış’a katılmış eş yaratıcılardır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam #yahudi
İsa, kaç tane eşeğe bindi? İsa, Yeruşalayim İsa, kaç tane eşeğe bindi?

İsa, Yeruşalayim’e girerken kaç tane hayvana bindi? Dört kanonik İncil’den üç tanesine, Markos 11:7, Luka 19:29-35 ve Yuhanna 12:14’e göre İsa bir tane sıpaya binmiştir. Bu Hristiyan İncili yazarları, kendi hikayelerini, Zekeriya Peygamber’in Mesih’in Yeruşalayim’e sıpaya binerek girişi ile ilgili peygamberliği İsa tarafından yerine getirilmiş gibi yazmışlardır.

Bu sitede onlarca kez gösterildiği gibi, Matta Kitabı’nın yazarı İbranice bilmiyordu ve bu da tuhaf bir sonuca yol açmıştı. Matta Kitabı’nın yazarı, Zekeriya 9:9 ayetinde yer alan peygamberliği yanlış anlamış, Mesih’in Yeruşalayim’e bir yerine iki hayvan üzerinde girdiğini sanmıştır. Yani, Matta’nın “Palmiye Pazarı’nda” İsa, iki hayvanın üzerine binmişti!

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #yahudi
Gerçekliği Yönetmek (Haşgaha Pratis) Tanrı, E Gerçekliği Yönetmek (Haşgaha Pratis) Tanrı, Evren'i Nasıl Yaratır? Bölüm 03

Devamı için: kabalat.com

#tanya #torahvisuals #kabalat #hasidizm #Yahudilik #yahudi
Çok tanrılı dinlerde, tanrılar ile cinler aras Çok tanrılı dinlerde, tanrılar ile cinler arasındaki ayrım değişkendir. İyi ve kötü tanrılar olduğu gibi iyi ve kötü cinler de vardır. Tanrılar ile cinler arasında niteliksel bir fark yoktur; hatta cinin bir ismi “kötü tanrı”dır. Bunun nedeni, çok tanrılı dinlerde, doğadaki her büyük olay ve kuvveti yöneten bağımsız bir tanrının var olmasıdır. Bu dinlerde cinlerin tanrılardan farkı; daha az güçlü olmaları, daha az bireyselliğe sahip olmaları, ara sıra tanrılara karşı ayaklanmaları ve bazen de başarılı olmalarıdır. 

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam
Tanrı kimin kurtulacağını seçti mi? Kalvinis Tanrı kimin kurtulacağını seçti mi?

Kalvinistler neye inanır?

Kalvinistlere göre Tanrı, ezelde, henüz Dünya’ya gelmeden önce insanlardan kimin kurtulacağına kimin ise lanetli olduğuna karar vermiştir.

Tanrı, kurtulmaları için seçilmiş insanları ve lanetlileri dünya hayatında yapacakları iyi veya kötü davranışlara bakmaksızın ezelde belirlemiştir!

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #kalvinizm
Kalvinistler neye inanır? Reform Protestanlar ve Kalvinistler neye inanır?

Reform Protestanlar veya Kalvinistler, insanın başlangıçta işlemiş olduğu günah nedeniyle doğasının tamamen bozulmuş olduğuna, kendi günahlı doğasına esir olduğuna, artık kendi kurtuluşu konusunda hiçbir şey yapamayacak durumda olduğuna inanırlar.

Onlara göre insanlar, kendilerini kurtuluşa götürecek iyi işleri seçme özgür iradesine sahip değildirler. Kendi kuvvetleriyle iman edemezler. Tora’daki buyrukları yerine getirerek, iyi işler yaparak yaşama kavuşmak mümkün değildir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi #hristiyanlık
Mezmur 110:1 “Rab, Rabbim’e dedi ki?” Hrist Mezmur 110:1 “Rab, Rabbim’e dedi ki?”

Hristiyan İncili’nde Matta Kitabı’nda İsa, Ferisiler’e dönüp sorar:

Matta 22:42 Ferisiler toplu haldeyken İsa onlara şunu sordu: “Mesih’le ilgili olarak ne düşünüyorsunuz? O kimin oğludur?”

Yani, günlük konuşma diliyle “Mesih kimin soyundan gelecektir?” diye sormaktadır.

Onlar da, “Davut’un Oğlu” dediler.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #yahudi
Mezmurlar 40:6 “bana bir beden hazırladın?” Mezmurlar 40:6 “bana bir beden hazırladın?”

Kilise’nin ana inanç ilkesi, yalnızca kan sunusunun günahı aklayabileceğidir. Bu öğretiye göre, İsa’nın ölümü, her insanın sözde asli günah nedeniyle günahkar doğmasını aklayabilecek tek yoldur.

Sadece kan sunusunun günahı aklayabileceği görüşü, kolayca görülebileceği gibi Yahudi Kutsal Kitabı tarafından yalanlanmaktadır. Örneğin, Mezmurlar Kitabı, Yeşaya, Mika, Hoşea ve Yeremya Peygamberler günahkar insanları günahlarını aklamak için kurbanlara güvenmemesi konusunda uyarmaktadır. Peygamberlerin sözleri Hristiyan inancına tamamen zıttır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi #hristiyanlık
Daniel 7:13 “Göğün bulutlarıyla gelen insano Daniel 7:13 “Göğün bulutlarıyla gelen insanoğluna benzeyen biri” kimdir?

Hristiyan İncili’nde “İnsanoğlu” terimi birçok kez kullanılır ve İsa bu terimi kendisi için kullanır. (Bkz. Matta 9:6, Matta 10:23, Matta 11:19, Matta 12:8, Matta 12:32, Matta 12:40, Matta 13:37, Matta 13:41-42, Matta 16:13, Matta 16:27-28, Matta 17:9…)

Hristiyan İncili’ndeki “İnsanoğlu” belirli bir kişiyi, İsa’yı tanımlar, belirlilik edatı alır ve ilk harfi büyük harfle yazılır, Daniel 7:13 ‘deki “insanoğlu” terimi ise belirlilik edatı almaz ve “bir” insanoğlu olarak yazılır. Hristiyanlar, Daniel 7:13 ayetini tercüme ederken, “insanoğlu” kelimesinin ilk harfini büyük harfle yazarlar ki, bu terim İsa’yı işaret ediyormuş gibi görünsün. Oysa, ayetin orjinalinde belirlilik edatı olmadığı gibi, İbranice dilinde büyük harf de yoktur. Hristiyanlar, Yahudi Kutsal Kitabı’nın birçok yerinde olduğu gibi, Daniel Kitabı üzerinde de oynama yapmaktan çekinmezler.

Devamı için: kabalat.com

#yahudi #yahudilik #hristiyanlık
Sabah Yıldızı Lucifer Lucifer kelimesi, kelime Sabah Yıldızı Lucifer

Lucifer kelimesi, kelime anlamı olarak “ışık taşıyan” anlamına gelir. “Işık” anlamındaki Latince “lux” kelimesi (Proto Hint Avrupa dilinde “leuk” kelimesi) ve latince “taşıma” anlamındaki “ferre” kelimesinden (Proto Hint Avrupa dilinde “bher” kelimesi) oluşur.

Devamı için: kabalat.com

#yahudi #yahudilik #hristiyanlık
Levililer Kitabı tam olarak Mısır’dan Çıkı Levililer Kitabı tam olarak Mısır’dan Çıkış Kitabı’nın bittiği yerde başlar. Mısır’dan Çıkış 40:34-35 ayetlerinde, Tanrı’nın kevod’unu, Tanrı’nın Kutsiyeti’nin ortaya çıkışını okuruz. Daha önce Sinay Dağı’nda duran Tanrı, tarifini Moşe’ye verdiği ve dağın eteğinde inşa edilen Mişkan’a iner:

"Bulut, Buluşma Çadırı’nı kapladı ve Tanrı’nın Onuru (ukevod) Mişkan’ı doldurdu. Moşe Buluşma Çadırı’na giremedi; zira bulut [çadırın] üzerine çökmüş, Tanrı’nın Onuru (ukevod) Mişkan’ı doldurmuştu."

Devamı için: kabalat.com

#yahudi #yahudilik
Türkçe çevirilerde “peygamber” olarak tercüme edilen kelimenin orijinali İbranice “navi” kelimesidir. Bu kelime aynı dil ailesinde yer alan Arapça’da da “nebi” olarak yer almaktadır. “Navi” kelimesinin kökü “nun, bet ve alef” harflerinden oluşur (נבא). Bu kelimenin kökü “seslenmek” anlamına gelir. “Navi” kelimesi de “konuşan, seslenen” anlamındadır. Bu anlamın en açık örneği Mısır’dan Çıkış 7:1 ayetinde yer alır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi
“Yazıcıların yalancı kalemi” (Yeremya 8:8) “Yazıcıların yalancı kalemi” (Yeremya 8:8)

Müslümanlar ve Hristiyanlar, Yahudi Kutsal Metinleri’ni didik didik ederek kendi inançlarına destek bulmaya çalışmaktadırlar. Yahudi Kutsal Kitabı’nda bulabildikleri ilgisiz ayetleri öncesi ve sonrasından kopartarak, konuyu değiştirerek, bilerek yanlış tercüme ederek veya kasıtlı biçimde yeni anlamlar vererek, Yahudi Kutsal Metinleri’nden onay aramaktadırlar. Bu konuda belki de an bariz biçimde çarpıtılan ayetlerden biri Yeremya 8:8 ayetidir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi #hristiyanlık #islam
Load More... Takip edin

Mesih Çağı:

  • Soru-Cevap
  • Kavramlar
  • Kitap
  • Video
© Copyright kabalat.com Tüm Hakları Saklıdır.