Kabalat Tora

Main Menu

  • Soru-Cevap (Tümü)
  • Kavramlar (Tümü)
  • Kitap (Tümü)
  • Video (Tümü)

logo

Header Banner

Kabalat Tora

  • Soru-Cevap (Tümü)
  • Kavramlar (Tümü)
  • Kitap (Tümü)
  • Video (Tümü)
  • Öznellik [38]

  • Bağ’ın Merkezi [37]

  • Ham neden yaptı? [36]

  • Ham ne yaptı? [35]

  • İki Rol [34]

Soru-Cevap
Home›Soru-Cevap›Tanrı, Bugün Bizimle Konuşuyor Mu? Peygamberler Sonrası Dönemde Tanrı’ya Bağlanma

Tanrı, Bugün Bizimle Konuşuyor Mu? Peygamberler Sonrası Dönemde Tanrı’ya Bağlanma

By Gökhan Duran
28 May 2020
489
0
Share:

Tanrı Bizimle Konuştuğunda Bunu Nasıl Bilebiliriz?

 

Dua, insanlar ve Tanrı arasındaki ilişkinin gerçekten önemli bir parçasıdır, ama sorun şu ki, bizim  Tanrı ile konuşmak için ayırdığımız zamana karşılık olarak Tanrı da bizimle konuşmak için hiç zaman ayırıyor mu acaba? Burada, bazı zamanlarda kendinizi esinlenmiş veya çok yaratıcı hissetmeniz veya “Şu an Tanrı benimle konuşuyor gibi hissediyorum” dediğiniz anlardan bahsetmiyorum. Evet, bunun son derece öznel bir durum olduğunu söyleyebilirsiniz. Burada, gerçekten ayağa kalkıp, “Tanrı benimle gerçekten konuşuyor” diyebileceğiniz biraz daha somut bir şeyden bahsediyorum. Aynı zamanda hem akılcı bir insan olabilir, hem de Tanrı’nın sizinle konuştuğuna inanabilir misiniz? Bu mümkün müdür? Artık peygamberlik döneminde yaşamıyoruz. O halde bu, Tanrı’nın artık bizimle konuşmadığı anlamına mı geliyor? Artık peygamberliğin olmadığı bu çağda Tanrı bizimle bir şekilde konuşabilir mi? Eğer bu mümkünse, bu nasıl olabilir?

 

Yaratılış Kitabı’na bakarsanız, Tanrı’nın insanlıkla peygamberliğin dışında başka bir yolla iletişim kurduğu bir örneği bulmak çok zordur. Tanrı Adam’la konuştuğunda, bu bir peygamberlik gibidir. Tanrı, Noah’la konuştuğunda, bu bir peygamberlik gibidir, Avraam’a, Yaakov’a, Yitshak’a konuştuğunda bunlar birer peygamberlik gibidir. Yaratılış Kitabı’nda hiç bir peygamberliğin bulunmuyor gibi göründüğü bir nesil vardır ve bu da Yosef’in neslidir. “Ve Tanrı Yosef’e konuşarak, şöyle dedi” veya “Ve Tanrı Yehuda’ya konuşarak, şöyle dedi” sözlerini asla göremeyiz. Tanrı bu nesilde sessiz görünmektedir. Bir sonraki soru şudur: Tanrı tam anlamıyla sessiz miydi yoksa; Tanrı, Yosef gibi biriyle, önceki peygamberler ile konuşmasından farklı olarak konuşmanın bir yolunu buldu mu? Yosef’in Tanrı’nın onunla konuştuğuna emin olduğu anlar var mı? Ya da Yosef’in Tanrı’nın planı ile ilgili olarak başka kimsenin sahip olmadığı benzersiz bir kavrayışa sahip olduğuna ikna olduğu anlar var mı? Sanırım en az iki kez.

 

Tanrı Bizimle Konuşmak İçin Rüyaları Kullanır mı?

 

Tanrı’nın Yosef ile ilk kez iletişime geçtiği araç, Yosef’in rüyasıdır. Bu ilk rüyada, Yosef ve kardeşleri tarlanın ortasında demet bağlıyordur. Birden Yosef’in demedi kalkar ve dimdik durur. Kardeşlerinin demetleri ise onu çevreler ve Yosef’in demedine doğru eğilirler. Sonra Yosef, bir rüya daha görür.  Güneş, ay ve onbir yıldız Yosef’e doğru eğilir. Belki de Tanrı’nın Yosef’le konuşma şekli budur; belki de bu Tanrı’nın bizimle konuşma şekli budur; rüyalar aracılığı ile.

 

Sorun şu ki, Yosef’in rüyaları Yosef’in pek işine yaramıyor, değil mi? Aslında, yaptıkları tek şey, Yosef’in bir çukura atılmasını ve bir köle olarak satılmasını sağlamaktır. Neredeyse şöyle diyeceğiz: Eğer Tanrı böyle konuşuyorsa, o zaman kalsın, istemiyorum.

 

Öyleyse Yosef’in rüyalarını bir anlığına bir kenara bırakıp size şunu sormama izin verin: Yosef’in bir tür ilahi iletişimden mahrum kaldığı başka zamanlar var mıdır? Tanrı, Yosef ile (onunla gerçekte konuşmadan) konuşmaktadır. Akla gelen iki durum şunlardır:

 

Birincisi, Yosef’in Paro’nun rüyasını açıklamasıdır. Bu rüya, çirkin inekler tarafından canlı olarak yutulan yedi güzel inek hakkındaki bir rüyadır. Paro bu rüyanın bir şey ifade ettiğini bilmektedir ama ne anlama geldiğini anlayamaz ve tüm astrologları da anlayamaz. Paro’nun hizmetkarlarından biri, hapishanede rüyaları nasıl yorumlayacağını bilen bir İbrani olduğunu hatırlar ve Yosef’i dışarı çıkarırlar. Paro, “Senin hakkında, rüyayı dinlediği zaman çözümleyebilir dendiğini duydum” der. Yosef de “Ben değil” der, “Paro’ya cevap verecek olan Tanrı’dır.”

 

Bundan sonra, Paro rüyasını Yosef’e anlatır, Yosef de gider ve açıklar. Kutsal Kitap, Tanrı’nın Yosef ile konuştuğunu ve “Bu rüya şu anlama gelir” dediğini söylemez. Öyleyse soru şudur: Yosef, “Cevap verecek olan Tanrı’dır” derken Yosef ne kadar ciddidir? Bir yandan, belki Yosef bu konuda alçakgönüllü davranmış olabilir. Ama belki Tanrı bir şekilde onunla konuşmadan Yosef ile konuşmuştur. Belki bu konuşma, “Ve Tanrı Yosef’e dedi ki …” gibi bir peygamberlik değildir, başka bir şeydir.

 

Tanrı Bizimle Doğrudan mı Yoksa Zihnimizde mi Konuşuyor?

 

Bir daha böyle bir şey olduğunda aradan yıllar geçmiştir. Yosef, Paro’nun ardından ikinci adam haline gelmiştir ve kıtlık zamanında tüm toprakların hasatlarından sorumludur, kardeşleri onu tanımamıştır ama Yosef onları tanımıştır. Sonunda kendini açığa vurarak, “Ben, kardeşiniz Yosef’im. Hani beni Mısır’a satmıştınız” der ve devam eder, “Şimdi – beni buraya sattığınız için üzülmeyin; kendinizi suçlamayın. Çünkü [anlaşılan] Tanrı beni, bu kıtlık zamanında, hayat kurtarmak amacıyla, sizden önce göndermiş!” der. “Şimdi – Beni buraya gönderen siz değilsiniz; aslında Tanrı’dır” Ve bunu yıllar sonra, Yosef ve kardeşlerinin babası Yaakov’un ölümünden sonra tekrar söyler: “Belki siz bana kötülük etmeyi düşündünüz; ama Tanrı sonucunu iyi yaptı. [Tanrı’nın bunu] Büyük bir toplumu hayatta tutmak için yaptığı bugün gibi açık! Dolayısıyla korkmayın.”

 

Yani Yosef, İlahi plan hakkında büyük bir kavrayışa sahiptir. “Tüm bunların neden olduğunu anlıyorum, bunları Tanrı yaptı” demektedir. Bir kez daha, Tanrı’nın aşağıya inip, Yosef’e bunun kendi planı olduğunu söylediğine dair Kitap’ta bir kayıt yoktur. Peki Yosef bunu nasıl biliyordu? Bunun da Tanrı’nın Yosef ile gerçekte konuşmadan bir şekilde konuşmasına örnek olması mümkün müdür? Tanrı’nın gerçekte konuşmadan konuşmasının bir yolu var mıdır? Bu soru, peygamberlik olmadan iletişimin imkanı konusudur. Eğer bu imkan Yosef’in kuşağında var olduysa, belki bizim kuşağımızda da var olabilir. Belki Tanrı’nın bizimle konuşmasının bir yolu vardır ve belki de Yosef’in hikayesi bunun bir modelidir.

 

Tanrı’nın Bizimle Konuşma Yolları

 

Paro, tüm astrologlarına sorar ve hiçbiri rüyayı başarıyla açıklayamaz Fakat rüyayı Yosef’e söylediğinde, Yosef bu rüyanın ne anlama geldiğini hemen bilir. Yedi iyi inek, bunlar yedi iyi yıl, yedi çirkin inek, yedi korkunç yıl kıtlık demektir. Yedi kötü inek yedi iyi ineği yediğinde, yedi yıllık kıtlığın o kadar kötü olacağı anlamına gelir ki, insanlara yedi yıllık bolluk olduğunu bile unutturur. Paro, sezgisel olarak bu yorumun doğru olduğunu biliyor gibi görünmektedir. O kadar etkilenir ki, onu kendisinden sonra gelen ikinci kişi olarak atar ve on dört yıl boyunca Mısır’daki tahılların tamamını idare etmekle görevlendirir.

 

Ve şimdi Yosef’in bunu nasıl bildiği sorusuna gelelim. Tanrı, Yosef’in kulağına fısıldamaz, Tora’da bunun hiçbir kaydı yoktur. Tanrı ve Yosef arasında bu metinde gizlenen bir tür gizli iletişim varsa, bu neye benzemektedir? Burada tam olarak neyi arıyoruz?

 

Eğer Tanrı olsaydınız ve bu rüyanın anlamını Yosef’e aktarmak isteseydiniz, bu yedi iyi ineğin, diğer yedi ineğin neyi temsil ettiğini ve bunların ne anlama geldiğini söylemek zorunda değilsinizdir. Gerçekte anahtar bir bilgi vardır ve O’na bu anahtar bilgiyi verirseniz, geri kalanını mantıklı bir şekilde tahmin edebilecektir. Bu anahtar bilgi nedir? İnekler yılları temsil etmektedir. Yorumlar, Paro’nun astrologlarının bu konuda ne kadar yanlış fikirleri olduğunu anlatır: Belki inekler tahıl türleri anlamına geliyordur, belki de inekler Paro’nun kızları anlamına geliyordur, ya da belki şehirleri temsil ediyordur? Yosef’in anahtar görüsü, ineklerin temsil ettikleri şeyin zaman olduğudur ve zaman birimlerinin de yıl olduğudur.

 

Gördüğünüz gibi, ineklerin yıllara eşit olduğunu öğrendikten sonra, yedi güzel ineğin yedi güzel yıla eşit olması ve yedi kötü ineğin yedi kötü yıl demek olduğu açık hale gelir. Yedi kötü ineğin yedi iyi ineği yutması, yedi kötü yılın çok kötü olacağı anlamına gelir, yedi iyi yılı hatırlamayacaksınız bile diyebiliriz. Bütün bunlar ineklerin yıllara eşit olduğunu bildiğinizde mantıklı hale gelir. Tanrı bu küçük bilgiyi bir şekilde Yosef’e iletmenin bir yolunu bulabilir mi? Ve eğer hikayeyi yavaş çekimde tekrarlarsak, bunun nerede olduğunu öğrenebiliriz.

 

Paro, Yosef’i çukurdan çıkarır, “Senin hakkında, rüyayı dinlediği zaman çözümleyebilir dendiğini duydum” der. Yosef, “Ben değil, Paro’ya cevap verecek olan Tanrı’dır” der ve sonra Paro sadece rüyalarını anlatır ve Yosef bir şekilde bu rüyayı nasıl açıklanacağını bilmektedir. Yosef’e bir şey söyleyen tek kişi Paro’ydu. Paro’nun sözlerinde Yosef’e ipucu veren bir şey var mıydı? Belki de rüya, sadece Yosef’in anlamını anlayacağı şekilde şekillendirilmişti. Rüyaya sadece Yosef’in anlayacağı bir şeyi nasıl koyabilirsiniz?

 

Tanrı’nın Bize Aktardığı Mesajları Nasıl Anlarız?

 

Belki de bir şekilde Yosef’e yeni bir şey iletmek için Yosef’in deneyimlerinden yararlanılabilir. Örneğin, Şabat masanızın etrafında aileniz ve arkadaşlarınızla birlikte oturduğunuzu düşünelim. Önce bir gönüllü bulalım- o gönüllü Tanrı’yı oynayacaktır. Şimdi bu gönüllü, masadaki arkadaşlarından birini Yosef olarak seçecektir. Diğer kişiler ise Paro’nun astrologlarını oynayacaktır.

 

Oyun şöyle işliyor: Tanrı’yı oynayan arkadaşınız, gizli bir mesaj bulacaktıır ve bunu Yosef’i oynayan arkadaşınıza iletecektir. Gizli mesaj şudur: “Tatlı için şeftalili turta”. Tanrı’yı oynayan kişi bir şekilde bu gizli mesajı masanın diğer ucunda bulunan Yosef’e iletirken, bunu masadaki astrologların hiçbiri ne söylediğini anlamadan yapmalıdır. Kolay bir iş değil, ama yapılabilir. Tanrı ve Yosef’in ortak bir şeyleri vardır: Birbirlerini tanıyorlar. Tanrı ve Yosef birlikte ve başkalarının paylaşamayacağı deneyimler yaşamışlardır. Belki de Yosef’e yeni bir şey iletmek için bu deneyimlerden yararlanılabilir.

 

Tanrı’yı oynayan arkadaşınızın yerine geçtiğinizi düşünün. Üç yıl önce masanın diğer ucundaki Yosef’i oynayan arkadaşınızla bir kayak gezisine çıkmıştınız ve atıştırmalık için yanınıza biraz şeftali almıştınız. Şöyle diyebilirsiniz: “Kayakta yanımızda olan atıştırmalık.” Böyle sadece sizin ve arkadaşınızın bildiği önceki birkaç deneyiminizi bir araya getirerek yeni bir mesajı iletebilir ve masanın etrafında sizi anlayan başka kimse olmadan sadece onunla konuşabilirsiniz.

 

Gerçek Tanrı, gerçek Yosef ile benzer bir şey yapıyor olabilir mi? Rüyanın içinde, sadece Tanrı’nın ve Yosef’in bildiği ama diğer kişilerin bilmediği paylaşılan deneyimlerden oluşan belirli bir dizi olabilir mi?

 

Tanrı, Yosef ile paylaştığı deneyimleri yeni mesajı iletmek, yani; ineklerin yılları temsil ettiğini aktarmak için kullanmaktadır.

 

Sonraki yazımızda buna daha yakından bakalım.

 

Kaynak:www.alephbeta.org

Post Views: 546
0
Shares
  • 0
  • +

Leave a reply Cancel reply

0
logo

Yahudilik hakkında makaleler yazıyor, çeviri yapıyor, videolar hazırlıyorum.

Sorularınızın tamamına yanıt vermeye çalışacağım. E-posta ile ya da "iletişim" bölümünden bana ulaşabilirsiniz.

Hakkımda

  • ..
  • ..
  • gokhanduran.bv@gmail.com

Instagram

kabalattora

Öncelikle iddiayı görelim: Mika 5:1 (Hristiyan Öncelikle iddiayı görelim:

Mika 5:1 (Hristiyan İncili’nde 5:2) “Ama sen, Beytlehem Efrata, Yahuda boyları arasında küçük olduğun halde, İsrail üzerine hükümdar olacak bana senden çıkacak. Onun kökeni eskiden, eski günlerdendir” ayetindeki “sen, Beytlehem Efrata” “veata beytlehem efrata” ifadesi eril bir ifadedir. Tanah’ta yer alan şehir isimleri eril değil dişildir. O halde Beytlehem bir şehir olamaz.

Ayrıca, söz konusu ayetin devamında (küçük) “tsair” kelimesi de erildir. Eğer Beytlehem, bir şehri ifade ediyor olsaydı bu kelimeyi niteleyen “tsair” kelimesi de dişil “tsairah” olmalıydı. Öyleyse, beyt-lehem bir şehri değil, Lehem Evi’ni yani Lehem klanını ifade etmektedir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi #hristiyanlık
Tora, Mısır’dan Çıkış Kitabı’nda Yitro Tora, Mısır’dan Çıkış Kitabı’nda Yitro Peraşası’nda 20. Bölüm’de On Temel Buyruğun verilmesinden hemen sonraki Mişpatim Peraşası’nda, söz konusu on ilkenin ayrıntıları verilir ve bu ayrıntılara ilk olarak kölelik ile ilgili yasalarla başlanır (Bakınız Çıkış 21.2-6). Bu peraşada, Tora’nın büyük üslup özelliklerinden birini, bir olayın anlatımından sonra yasaların ilan edilişine geçişi görürüz.

Bu peraşaya kadar Mısır’dan Çıkış Kitabı’nın esas konusu Yahudiler’in Mısır’daki esaretinden kurtuluşu ve özgürlüğe doğru yolculuğudur. Şimdi ise ayrıntılı yasalar, “özgürlük anayasası” açıklanacaktır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi
Çoğu Hristiyan, Yahudilerin işlemiş olduğu günahlar, yapmış oldukları kötülükler nedeniyle, Tanrı’nın Yahudiler’den yüz çevirdiğini (İbraniler 8:9), Yahudiler ile anlaşmasını bozduğunu, Yahudiler’in artık Tanrı’nın seçilmiş ulusu olmadığını iddia eder.

Sardisli Melito’nun (M.S. 2 Yüzyıl) inanç bildirgesine göre Yahudiler, Tanrı’yı öldürdükleri için, antlaşmayı kaybetmiştir. Bu nedenle Kilise artık “Yeni İsrail”dir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #kilise
Kutsal Kitap’ın Yaratılış Kitabı’nın 6-1 Kutsal Kitap’ın Yaratılış Kitabı’nın 6-10 bölümlerinde anlatılan Noah Tufanı’nın, Gılgamış Destanı’nda anlatılan tufan hikayesinden alındığı iddia edilmektedir. İnceleyelim:

Sümerlilerin Ziusudra hikayesi, Akkadlıların Atrahasis Destanı ve Gılgamış Destanları, Yaratılış Kitabı’nda anlatılan Noah’ın Tufanı anlatımına ek olarak Yakın Doğu’da anlatılmış olan tufan hikayeleridir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi #hristiyanlık
Mika 5:1 (2) Kutsal Kitap, Mesih’in doğum yerin Mika 5:1 (2) Kutsal Kitap, Mesih’in doğum yerinin Beytlehem olacağını mı söylemektedir?

Dört kanonik İncil yazarı içerisinde sadece Matta, Yahudi Kutsal Kitabı’ndan alıntılar yaparak, bu ayetlerin İsa tarafından  yerine getirildiğini iddia eder. Her birinin yanlışlığı kolaylıkla gösterilebilecek olan Matta’nın bu iddialarından birine göre Mesih’in doğum yeri Yahudi Kutsal Kitabı’nda belirtilmiştir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudi #yahudilik #hristiyanlık #mesih
Kutsal Ruh

Mezmurlar 33:6 Gökler Rab’bin sözüyle ve onların bütün orduları ağzının nefesi ile yaratıldı.

 

Bu mezmurda, “nefes” olarak tercüme edilen kelimenin orijinali İbranice “ruah” (ר֥וּחַ) kelimesidir. “Ruh” olarak tercüme edilebilir. “Söz” olarak tercüme edilen kelimenin orijinali İbranice “devar” (דְבַ֣ר) kelimesidir. Üçlü Birlik doktrinine iman eden Hristiyanlar, bu mezmurda üçlü birliğe atıf olduğunu savunurlar. Onlara göre, “Ruh” kelimesi ile işaret edilen Kutsal Ruh, “Söz” kelimesi ile işaret edilen de Oğul’dur. Dolayısı ile hem Kutsal Ruh hem Oğul, Yaratılış’a katılmış eş yaratıcılardır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam #yahudi
İsa, kaç tane eşeğe bindi? İsa, Yeruşalayim İsa, kaç tane eşeğe bindi?

İsa, Yeruşalayim’e girerken kaç tane hayvana bindi? Dört kanonik İncil’den üç tanesine, Markos 11:7, Luka 19:29-35 ve Yuhanna 12:14’e göre İsa bir tane sıpaya binmiştir. Bu Hristiyan İncili yazarları, kendi hikayelerini, Zekeriya Peygamber’in Mesih’in Yeruşalayim’e sıpaya binerek girişi ile ilgili peygamberliği İsa tarafından yerine getirilmiş gibi yazmışlardır.

Bu sitede onlarca kez gösterildiği gibi, Matta Kitabı’nın yazarı İbranice bilmiyordu ve bu da tuhaf bir sonuca yol açmıştı. Matta Kitabı’nın yazarı, Zekeriya 9:9 ayetinde yer alan peygamberliği yanlış anlamış, Mesih’in Yeruşalayim’e bir yerine iki hayvan üzerinde girdiğini sanmıştır. Yani, Matta’nın “Palmiye Pazarı’nda” İsa, iki hayvanın üzerine binmişti!

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #yahudi
Gerçekliği Yönetmek (Haşgaha Pratis) Tanrı, E Gerçekliği Yönetmek (Haşgaha Pratis) Tanrı, Evren'i Nasıl Yaratır? Bölüm 03

Devamı için: kabalat.com

#tanya #torahvisuals #kabalat #hasidizm #Yahudilik #yahudi
Çok tanrılı dinlerde, tanrılar ile cinler aras Çok tanrılı dinlerde, tanrılar ile cinler arasındaki ayrım değişkendir. İyi ve kötü tanrılar olduğu gibi iyi ve kötü cinler de vardır. Tanrılar ile cinler arasında niteliksel bir fark yoktur; hatta cinin bir ismi “kötü tanrı”dır. Bunun nedeni, çok tanrılı dinlerde, doğadaki her büyük olay ve kuvveti yöneten bağımsız bir tanrının var olmasıdır. Bu dinlerde cinlerin tanrılardan farkı; daha az güçlü olmaları, daha az bireyselliğe sahip olmaları, ara sıra tanrılara karşı ayaklanmaları ve bazen de başarılı olmalarıdır. 

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam
Tanrı kimin kurtulacağını seçti mi? Kalvinis Tanrı kimin kurtulacağını seçti mi?

Kalvinistler neye inanır?

Kalvinistlere göre Tanrı, ezelde, henüz Dünya’ya gelmeden önce insanlardan kimin kurtulacağına kimin ise lanetli olduğuna karar vermiştir.

Tanrı, kurtulmaları için seçilmiş insanları ve lanetlileri dünya hayatında yapacakları iyi veya kötü davranışlara bakmaksızın ezelde belirlemiştir!

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #kalvinizm
Kalvinistler neye inanır? Reform Protestanlar ve Kalvinistler neye inanır?

Reform Protestanlar veya Kalvinistler, insanın başlangıçta işlemiş olduğu günah nedeniyle doğasının tamamen bozulmuş olduğuna, kendi günahlı doğasına esir olduğuna, artık kendi kurtuluşu konusunda hiçbir şey yapamayacak durumda olduğuna inanırlar.

Onlara göre insanlar, kendilerini kurtuluşa götürecek iyi işleri seçme özgür iradesine sahip değildirler. Kendi kuvvetleriyle iman edemezler. Tora’daki buyrukları yerine getirerek, iyi işler yaparak yaşama kavuşmak mümkün değildir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi #hristiyanlık
Mezmur 110:1 “Rab, Rabbim’e dedi ki?” Hrist Mezmur 110:1 “Rab, Rabbim’e dedi ki?”

Hristiyan İncili’nde Matta Kitabı’nda İsa, Ferisiler’e dönüp sorar:

Matta 22:42 Ferisiler toplu haldeyken İsa onlara şunu sordu: “Mesih’le ilgili olarak ne düşünüyorsunuz? O kimin oğludur?”

Yani, günlük konuşma diliyle “Mesih kimin soyundan gelecektir?” diye sormaktadır.

Onlar da, “Davut’un Oğlu” dediler.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #yahudi
Mezmurlar 40:6 “bana bir beden hazırladın?” Mezmurlar 40:6 “bana bir beden hazırladın?”

Kilise’nin ana inanç ilkesi, yalnızca kan sunusunun günahı aklayabileceğidir. Bu öğretiye göre, İsa’nın ölümü, her insanın sözde asli günah nedeniyle günahkar doğmasını aklayabilecek tek yoldur.

Sadece kan sunusunun günahı aklayabileceği görüşü, kolayca görülebileceği gibi Yahudi Kutsal Kitabı tarafından yalanlanmaktadır. Örneğin, Mezmurlar Kitabı, Yeşaya, Mika, Hoşea ve Yeremya Peygamberler günahkar insanları günahlarını aklamak için kurbanlara güvenmemesi konusunda uyarmaktadır. Peygamberlerin sözleri Hristiyan inancına tamamen zıttır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi #hristiyanlık
Daniel 7:13 “Göğün bulutlarıyla gelen insano Daniel 7:13 “Göğün bulutlarıyla gelen insanoğluna benzeyen biri” kimdir?

Hristiyan İncili’nde “İnsanoğlu” terimi birçok kez kullanılır ve İsa bu terimi kendisi için kullanır. (Bkz. Matta 9:6, Matta 10:23, Matta 11:19, Matta 12:8, Matta 12:32, Matta 12:40, Matta 13:37, Matta 13:41-42, Matta 16:13, Matta 16:27-28, Matta 17:9…)

Hristiyan İncili’ndeki “İnsanoğlu” belirli bir kişiyi, İsa’yı tanımlar, belirlilik edatı alır ve ilk harfi büyük harfle yazılır, Daniel 7:13 ‘deki “insanoğlu” terimi ise belirlilik edatı almaz ve “bir” insanoğlu olarak yazılır. Hristiyanlar, Daniel 7:13 ayetini tercüme ederken, “insanoğlu” kelimesinin ilk harfini büyük harfle yazarlar ki, bu terim İsa’yı işaret ediyormuş gibi görünsün. Oysa, ayetin orjinalinde belirlilik edatı olmadığı gibi, İbranice dilinde büyük harf de yoktur. Hristiyanlar, Yahudi Kutsal Kitabı’nın birçok yerinde olduğu gibi, Daniel Kitabı üzerinde de oynama yapmaktan çekinmezler.

Devamı için: kabalat.com

#yahudi #yahudilik #hristiyanlık
Sabah Yıldızı Lucifer Lucifer kelimesi, kelime Sabah Yıldızı Lucifer

Lucifer kelimesi, kelime anlamı olarak “ışık taşıyan” anlamına gelir. “Işık” anlamındaki Latince “lux” kelimesi (Proto Hint Avrupa dilinde “leuk” kelimesi) ve latince “taşıma” anlamındaki “ferre” kelimesinden (Proto Hint Avrupa dilinde “bher” kelimesi) oluşur.

Devamı için: kabalat.com

#yahudi #yahudilik #hristiyanlık
Levililer Kitabı tam olarak Mısır’dan Çıkı Levililer Kitabı tam olarak Mısır’dan Çıkış Kitabı’nın bittiği yerde başlar. Mısır’dan Çıkış 40:34-35 ayetlerinde, Tanrı’nın kevod’unu, Tanrı’nın Kutsiyeti’nin ortaya çıkışını okuruz. Daha önce Sinay Dağı’nda duran Tanrı, tarifini Moşe’ye verdiği ve dağın eteğinde inşa edilen Mişkan’a iner:

"Bulut, Buluşma Çadırı’nı kapladı ve Tanrı’nın Onuru (ukevod) Mişkan’ı doldurdu. Moşe Buluşma Çadırı’na giremedi; zira bulut [çadırın] üzerine çökmüş, Tanrı’nın Onuru (ukevod) Mişkan’ı doldurmuştu."

Devamı için: kabalat.com

#yahudi #yahudilik
Türkçe çevirilerde “peygamber” olarak tercüme edilen kelimenin orijinali İbranice “navi” kelimesidir. Bu kelime aynı dil ailesinde yer alan Arapça’da da “nebi” olarak yer almaktadır. “Navi” kelimesinin kökü “nun, bet ve alef” harflerinden oluşur (נבא). Bu kelimenin kökü “seslenmek” anlamına gelir. “Navi” kelimesi de “konuşan, seslenen” anlamındadır. Bu anlamın en açık örneği Mısır’dan Çıkış 7:1 ayetinde yer alır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi
“Yazıcıların yalancı kalemi” (Yeremya 8:8) “Yazıcıların yalancı kalemi” (Yeremya 8:8)

Müslümanlar ve Hristiyanlar, Yahudi Kutsal Metinleri’ni didik didik ederek kendi inançlarına destek bulmaya çalışmaktadırlar. Yahudi Kutsal Kitabı’nda bulabildikleri ilgisiz ayetleri öncesi ve sonrasından kopartarak, konuyu değiştirerek, bilerek yanlış tercüme ederek veya kasıtlı biçimde yeni anlamlar vererek, Yahudi Kutsal Metinleri’nden onay aramaktadırlar. Bu konuda belki de an bariz biçimde çarpıtılan ayetlerden biri Yeremya 8:8 ayetidir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi #hristiyanlık #islam
İddia 3: "İşte kendisine destek olduğum, gön İddia 3:

"İşte kendisine destek olduğum, gönlümün hoşnut olduğu seçtiğim kulum! Ruhum’u onun üzerine koydum. Adaleti uluslara ulaştıracak."
(Yeşaya 42:1)
 
Yeşaya 42:1 ‘de “destek olduğum” olarak tercüme edilen “etmak” olarak okunan kelime “ahmed” olarak okunabilir. Bu iki kelime birbirine çok benzerdir. Bu kelimenin orijinali “ahmed”dir, ancak; bu ayette bahsedilen kulun İslam Peygamber’i Muhammed’i gösterdiğini gizlemek için bu kelime “destek olduğum” olarak çevrilmiştir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi #islam
Tanah’ta İslam Peygamber’i müjdeleniyor mu? Tanah’ta İslam Peygamber’i müjdeleniyor mu?

Yahudi Kutsal Metinleri yaklaşık olarak 304.900 kelime içermektedir. Bazı müslümanlar, bu kelimeler içerisinden birkaç ayetin İslam Peygamberi’ni müjdelediğini iddia etmektedir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi
Load More... Takip edin

Mesih Çağı:

  • Soru-Cevap
  • Kavramlar
  • Kitap
  • Video
© Copyright kabalat.com Tüm Hakları Saklıdır.