Kabalat Tora

Main Menu

  • Soru-Cevap (Tümü)
  • Kavramlar (Tümü)
  • Kitap (Tümü)
  • Video (Tümü)

logo

Header Banner

Kabalat Tora

  • Soru-Cevap (Tümü)
  • Kavramlar (Tümü)
  • Kitap (Tümü)
  • Video (Tümü)
  • Yaratılışın Altı Günü Neyi Anlatıyor? (6)

  • Yaratılışın Altı Günü Neyi Anlatıyor? (5)

  • Yaratılışın Altı Günü Neyi Anlatıyor? (4)

  • Yaratılışın Altı Günü Neyi Anlatıyor? (3)

  • Yaratılışın Altı Günü Neyi Anlatıyor? (2)

Kavramlar
Home›Kavramlar›Yaratılış Kitabı’nın ilk dört ayetinin Kabalistik bir yorumu

Yaratılış Kitabı’nın ilk dört ayetinin Kabalistik bir yorumu

By Gökhan Duran
7 March 2020
765
0
Share:

Elokim’in [1] gökleri ve yeryüzünü [2] yaratmasının [3] başlangıcında,

Yeryüzü Tohu ve Bohu [4] idi, derinliklerin [5] yüzeyinde karanlık [6],

Elokim’in rüzgarı suların yüzeyinin üzerinde hareket ediyordu[7],

Elokim dedi ki [8], “Işık olacak!” [9] ve ışık oldu[10].

Elokim bu ışığı gözlemledi [11] ve iyi olduğunu gördü,

Elokim ışık ve karanlığı birbirinden ayırdı.

(Bereşit 1:1-4)

 

[1] Elokim, tüm kuvvetlerin kendisinden çıktığı tek bir varlığı ifade eder. Kuvvetlerin kendi iradesi yoktur, daha yüksek bir nedenin eserlerinden daha fazlası değillerdir. Bununla birlikte, Elokim ilk nedendir, Elokim’in eylemlerini belirleyecek kendisinden önce gelen bir neden yoktur. Elokim, bu nedenle hangi olayların olacağını ve olmayacağını özgürce belirleyen birincil bilinçli varlıktır. Hiçbir güç, gereklilik ya da sebep, Elokim’in şu veya bu biçimde yaratmasına ya da bir şey yaratmasına neden olmamıştır.

[2] “Başlangıçta, Elokim gökleri ve yeri yarattı”okuyuşuna göre, yaratılışın ilk anında, gökler ve yer, boyut ve biçime sahip değildi ve tek bir noktada toplanmıştı (Ramban). Bu, on yaratış sözünden ilki sayılır. Kabala açısından, hokmah (bilgelik / kavram) sefirasının bir yansımasıdır.

Tekillik

[3] Bu kelimeler ya burada Raşi tarafından çevrildiği gibi daha uzun bir ifadenin başlangıcı olarak, yani; “gökleri ve yeryüzünü yaratışının başlangıcında” ya da Ramban tarafından çevrildiği gibi kendi başına bir kelime olarak, yani; “Başlangıçta Elokim gökleri ve yeryüzünü yarattı” olarak okunabilir.

Her iki okuyuşta da Tora, dünyanın nasıl var olduğunu anlatmaz. Bunun yerine, yaratılış anlatısı, yaratılışın ilk durumu ile başlar.

Zamanın ilk anının yaratılması hakkında konuşmak mümkün değildir, çünkü ondan önce bir an yoktur ve bu yüzden tarif edilecek bir süreç yoktur. Elokim de zaman içindeki yaratılıştan önce düşünülemez, çünkü O, uzay-zaman içinde değildir. Elokim daha ziyade bu nokta ile uzay-zamanın başlangıcını oluşturur.

Uzay-zaman

[4] Tohu, tamamen biçimsizlik durumunun başlangıç halini ifade eder. Bohu, dört temel özelliğin oluşturulduğu ara haldir (Ramban).  Bunlar ateş, hava, su ve topraktır. Bu dört unsur, bildiğimiz anlamlarda  ya da madde veya  malzeme değil, daha sonra ortaya çıkacak maddelerin potansiyel özellikleridir.  Bu özellikler ve bu özelliklerin kombinasyonları yoluyla tüm madde halleri oluşturulacaktır.  Bununla birlikte, maddenin kendisi henüz oluşmamıştır.

Bununla birlikte, maddenin dört farklı halde bulunabileceğine dikkat edilmelidir: katı, sıvı, gaz ve plazma. Evren’de dört temel kuvvet bulunur:  yerçekimi, elektromanyetizma, zayıf nükleer kuvvet ve güçlü nükleer kuvvet. Kadim insanlar ayrıca biyosferi dört alana ayırmışlardı: domem (dilsiz, sessiz), flora, fauna ve “konuşanlar” (insanlar).

Kuark-gluon plazması

[5] “Derinlikler”, dünyanın/toprağın suyu muhafaza ettiği çanak anlamına gelir. Böylece, su ve toprak özelliklerinin her ikisi de belirtilmiştir (Ramban).

 

[6] Özde karanlık olan, ateş özelliğidir. Gözlemlediğimiz ateş, ateşin temel özelliği ile diğer üç unsur arasındaki etkileşimin bir sonucudur. Ateş, dünya atmosferinin ötesindeki alanın ana özelliğidir (Ramban).

 

[7] Havanın uygun konumu ateşin üzeridir ve bu nedenle hava unsuru Elokim ile diğer özelliklerden daha fazla ilişkilidir. Havanın suni olarak ateşin altına yerleştirilmesinin nedeni, havanın suyun üzerinde hareket etmesi içindir (Ramban).

[8] Veya “diledi” (Ramban). Ancak bu, pasif bir dilek beyanı değil, gerçek bir olayın oluşması için koyulan iradedir. Bu aynı zamanda “söyledi” kelimesinin anlamıdır. Nasıl ki bir insan için konuşmak, bir insanın düşüncelerinin ve dileklerinin gerçek dünyada ifade edilmesi ya da gerçeğe dönüşmesi ise, Elokim de söyleyerek Kendi dünya kavramını gerçeğe dönüştürür.

Elokim’in bakış açısından, sadece Kendi irade ifadeleri/sözleri ile başlatılan olaylar vardır. Özerk-bağımsız nesneler yoktur. Nasıl ki Elokim uzay-zamanın dışındadır, bu olayları başlatan sözleri de zamanın dışındadır. Yaratılmış olanların bakış açısına göre, varoluşun her anı İlahi irade ifadesiyle/İlahi sözler ile boşluktan sürekli yeniden yaratılır.

Hawking Radyasyonu

[9]  Zohar’a göre bu, dünyanın aracılığı ile yaratılmış olduğu on ifadeden ilkidir. Bu, ilk ayeti “gökleri ve yeryüzünü yaratışının başlangıcında” olarak okuyanların da görüşü olmalıdır. Talmud, “Başlangıçta, Tanrı yarattı…” ifadesinin, ilk yaratış ifadesi olduğunu belirtse de, fiili yaratımın belirli eylemsellik ifadeleriyle başladığı göz önüne alındığında, bu ifadenin genel, her şeyi kapsayan bir amaç ifadesi olarak anlaşılması gereklidir.

 

[10] Işık maddenin ilk aşamasıdır, ilk gerçek yaratılış.

Kozmik Mikrodalga Arkaplan Işınımı-Evren 380,000 yıl yaşında

[11] Yaratıcı’nın yaratılış eylemini aşan yönü artık anlatıya dahil olmaktadır. Elokim, Kendi bilincinin ortaya koyduğunu gözlemlemek için bir adım geri atar. Daha sonra Kendi gözlemine uygun olarak ilerleyerek bu yüksek yönünü yaratılışın içine çeker.

Kozmik Karanlık Çağ , 0-380,000 yıl

 

Kaynak: Tzvi Freeman

0
Shares
  • 0
  • +

Leave a reply Cancel reply

0
logo

Yahudilik hakkında makaleler yazıyor, çeviri yapıyor, videolar hazırlıyorum.

Sorularınızın tamamına yanıt vermeye çalışacağım. E-posta ile ya da "iletişim" bölümünden bana ulaşabilirsiniz.

Gökhan Duran

Hakkımda

  • ..
  • ..
  • gokhanduran.bv@gmail.com

Instagram

kabalattora

20.yüzyılda, Göbeklitepe, Çatalhöyük gibi ye 20.yüzyılda, Göbeklitepe, Çatalhöyük gibi yerleşim yerlerinin keşfedilmesi, bir görüşe göre Yahudi Kutsal Kitabı’nın geçersizliğinin kanıtı olmuştur. Geleneksel Yahudi inancı, insanın yaratılışını yaklaşık altı bin yıl önceye dayandırırken, söz konusu yerleşimlerin tarihinin M.Ö. 10.yüzyıla kadar uzanması, bu görüşe göre Tora’nın gerçek dışı bilgiler içeren bir masal kitabı olduğunu göstermektedir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #islam #hristiyanlık #evrim
Hristiyanlığın yanlışlığı en kolay göster Hristiyanlığın yanlışlığı en kolay gösterilebilen iddialarından biri Yaratılış 3:15 ayeti ile ilgili olandır.

Bunun üzerine RAB Tanrı yılana, “Bu yaptığından ötürü bütün evcil ve yabanıl hayvanların en lanetlisi sen olacaksın” dedi, “Karnının üzerinde sürünecek, yaşamın boyunca toprak yiyeceksin.

Seninle kadını, onun soyuyla senin soyunu birbirinize düşman edeceğim. Onun soyu senin başını ezecek, sen onun topuğuna saldıracaksın.”

(Yaratılış 3:14-15) Hristiyan Yeni Çevirisi

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #islam #hristiyanlık #mesih
Yahudi Kutsal Metinleri’ne göre Mesih (Maşiah) Yahudi Kutsal Metinleri’ne göre Mesih (Maşiah), Kral Davut’un (David AMeleh) ve oğlu Kral Süleyman’ın (Şelomo Ameleh) soyundan gelmelidir. Dolayısıyla Yehuda oymağının bir mensubu olmalıdır.

Bakınız: 2 Samuel 7:12-16, Yeremya 23:5-6, Yeşaya 11:1, Mezmurlar 89: 31-38, 1 Tarihler 22:9-10, 1 Tarihler 28:5, 1 Krallar 1:31…

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #islam #hristiyanlık
Melek nedir? İbranice “malak” kelimesi “ha Melek nedir?

İbranice “malak” kelimesi “haberci” anlamına gelir ve “bir mesajla göndermek” anlamındaki “lak” kökünden gelir. Örneğin “iş” anlamındaki “melaha” kelimesi de aynı kökten gelir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #islam #hristiyanlık #melek
Tohu dünyasındaki “kapların parçalanması” Tohu dünyasındaki “kapların parçalanması” (İbranice, “Şevirat HaKelim“) kavramı, Yaratılıştaki çeşitlilik ve çokluk sorununu ve kötülüğün kökenini açıklayan anahtar kavram (Daha fazla bilgi için bakınız: Rabbi J. I. Schochet, Hasidizm’deki Mistik Kavramlar, Bölüm 7) ve Arizal’ın tam bir açıklamasını yaptığı Kabala sisteminde merkezi unsurdur (Bakınız: Etz Hayim, Heihal HaNikudim (Şaar 8); Mevo Şe’arim, Şaar 2, kısım 2, Bölümler 1-11; Şaar HaHakdamot, Deruş b’Olam HaNikudim.)

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam #kabala #kabbalah
Şabat Şalom ve Hag Sameah! Şabat Şalom ve Hag Sameah!
#yahudilik #hristiyanlık #islam #tora #toraoku #yahudilik #hristiyanlık #islam #tora #toraoku
Tora’nın verilmesinden önce Tora? Her sene Ş Tora’nın verilmesinden önce Tora?

Her sene Şavuot bayramında Tanrı’nın dünyaya Tora’yı vermesini yani Matan Tora’yı anarız. Gemara’nın bize bildirdiği gibi, “Mısır’daki atalarımız Tora çalışmayı hiçbir zaman bırakmadı” (Yoma 28b).

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #islam #hristiyanlık #tora
[1] Elokim, tüm kuvvetlerin kendisinden çıktığı tek bir varlığı ifade eder. Kuvvetlerin kendi iradesi yoktur, daha yüksek bir nedenin eserlerinden daha fazlası değillerdir. Bununla birlikte, Elokim ilk nedendir, Elokim’in eylemlerini belirleyecek kendisinden önce gelen bir neden yoktur. Elokim, bu nedenle hangi olayların olacağını ve olmayacağını özgürce belirleyen birincil bilinçli varlıktır. 

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam #kabala #kabbalah
Rabbi Luria, dünyamızı her yönden düşündü Rabbi Luria, dünyamızı her yönden düşündü ve bir şeylerin yanlış gitmiş olması gerektiğini fark etti.

En başta olan bir şey… Zamanın başlamasından önce; doğa yasaları oluşturulmadan ve maddenin henüz biçime kavuşmasından önce! Gerçekliğin özünde olan bir şey ve eğer onu bulabilirse, tüm evren iyileştirilebilirdi.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam #kabbalah #kabala
Yahudi öğretilerinde, dünyayı geliştiren, iyi Yahudi öğretilerinde, dünyayı geliştiren, iyileştiren ve onu yaratılış amacına uygun durumuna yaklaştıran her eylem “Tikkun Olam” olarak tanımlanır.

Tikkun Olam, dünyanın doğası gereği iyi olduğunu, Yaratıcı’ın Kendi eserlerini geliştirmemiz amacıyla insanlık için bilerek bir miktar yer/imkan bıraktığını ima eder. Tüm insan faaliyetleri bu görevi yerine getirmek için fırsatlardır ve her insan; çocuk veya yetişkin, öğrenci veya girişimci, sanayici veya sanatçı, siyasi aktivist veya çevreci veya sadece bir başka insanı ayakta tutmak için mücadele eden her insan Tikkun Olam’a katılabilir.

Devamı için: kabalat.com

#kabala #yahudilik #hristiyanlık #islam #kabbalah
Şabat şalom! Şabat şalom!
Tanrı, Moşe’ye konuşarak şöyle dedi: “Aar Tanrı, Moşe’ye konuşarak şöyle dedi: “Aaron’a konuş ve ona [şunları] söyle: ‘Kandilleri yaktığında, [alevleri] Menora’nın merkezine doğru [yönlendirilmiş olsun]. Yedi kandil [bu şekilde] ışık verecektir’”

(Sayım 8:1-2)

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam
Rabbiler, Tora’ya neden bu kadar çok yasa ekliy Rabbiler, Tora’ya neden bu kadar çok yasa ekliyor? Adam ile Hava’nın günah işlemesine neden olan şey bu değil miydi?

Doğru. Moşe’nin kendisi Tora’nın kurallarına ekleme yapmamaları konusunda halkı uyarır: 

“Size emretmekte olduğum sözün üzerine [hiçbir şey] eklemeyin ve ondan [hiçbir şey] eksiltmeyin” 
(Yasa’nın Tekrarı 4:2). 

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam #rabbi
İstefanos, Elçilerin İşleri 7. Bölüm’de Ya İstefanos, Elçilerin İşleri 7. Bölüm’de Yahudi tarihi hakkında açıklama yapar ve Avraam’dan başlayıp tarihi bir özet anlatmaya başlar. Ancak, “Kutsal Ruh’un bilgeliği” ile dolu olduğu iddia edilen İstefanos (bakınız: Elçilerin İşleri 6:10) birçok tarihi olayı yanlış aktarır. Tüm çevirilere bakıp, kendiniz kontrol edin!

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam #septuaginta #septuagint #deadseascrolls #ölüdeniz #tora #talmud
Instagram post 17865807041329266 Instagram post 17865807041329266
Yahudi Kutsal Metinleri’ne göre kesin bir putpe Yahudi Kutsal Metinleri’ne göre kesin bir putperestlik olan üçlü birlik öğretisine inanan bir Hristiyan’a bu doktrinin Hristiyan İncili’nde nerede bulunduğunu sorduğunuzda size vereceği yanıt, 1 Yuhanna 5:7-8 cümleleridir. Yüzlerce yıldır bu cümleler, üçlü birlik doktrinin Hristiyan İncili’ndeki kanıtı olarak misyonerler tarafından kullanılmaktadır ve bu cümleler dışında üçlü birlik öğretisine açık kanıt olarak gösterilebilecek başka cümle bulunmamaktadır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam #teslis
Yahudi Kutsal Kitabı’nı okuduğumuzda, bazı a Yahudi Kutsal Kitabı’nı okuduğumuzda, bazı ayetlerin her kişinin kendi suçlarından sorumlu olduğunu söylediğini, bazı ayetlerin ise çocukların babalarının suçlarından sorumlu olduğunu söylediğini görürüz. Görünürdeki bu çelişki nasıl açıklanabilir?

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam
Tora’nın, Kenaan ülkesinin Mısır’dan çık Tora’nın, Kenaan ülkesinin Mısır’dan çıkan Yahudiler tarafından ele geçirilmesi ile ilgili emirleri bugün bize şiddet dolu ve şok edici gelmektedir. Bu emirler, kelimenin tam karşılığı ile anlaşıldığında, Kenaan topraklarındaki yerel kabilelerinin tamamen yok edilmesini istiyor gibi görülmektedir, örneğin:

Tanrın Aşem onları senin önüne teslim edecek ve onları vuracaksın. [O zaman] Onları tamamen imha etmelisin. Onlarla antlaşma yapma ve onlara lütuf gösterme. (Yasa’nın Tekrarı 7:2)

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam
Zugot ve Tanaim Zugot ve Tanaim
Load More... Takip edin

Mesih Çağı:

  • Soru-Cevap
  • Kavramlar
  • Kitap
  • Video
© Copyright kabalat.com Tüm Hakları Saklıdır.