Kabalat Tora

Main Menu

  • Soru-Cevap (Tümü)
  • Kavramlar (Tümü)
  • Kitap (Tümü)
  • Video (Tümü)

logo

Header Banner

Kabalat Tora

  • Soru-Cevap (Tümü)
  • Kavramlar (Tümü)
  • Kitap (Tümü)
  • Video (Tümü)
  • Öznellik [38]

  • Bağ’ın Merkezi [37]

  • Ham neden yaptı? [36]

  • Ham ne yaptı? [35]

  • İki Rol [34]

Kavramlar
Home›Kavramlar›Benoni

Benoni

By Gökhan Duran
21 August 2017
1273
0
Share:

Kişisel olarak biri hangi seviyeyi amaçlayabilir? Bu, akademik ya da mesleğe ilişkin başarılara ulaşılması değil, kişisel gelişim ve karakterin arıtılması, düzeltilmesi meselesidir. Her bireyin bilinen bir Tzaddik olması zorunlu mu ya da  mümkün müdür? Talmud, her insanın “eylemlerinin, ataları Avraam, Yitzhak ve Yaakov’un seviyesine ne zaman ulaşacağını” merak etmekle yükümlü olduğunu belirtir. Fakat her birey gerçekten böyle müthiş yüksekliği arıyor mudur? Liadi’li Rabbi Schneur Zalman, Hasidizm’in klasik çalışması olan Tanya’da, bu eski  soruna olağanüstü bir yanıt geliştirdi ve Benoni kavramıyla Yahudi dünyasında devrim yaptı.

 

Geleneksel olarak, kişinin durumunu tanımlamak için üç terim kullanılmıştır:

 

  1. Tzaddik- “doğru kişi”

 

  1. Benoni- “orta seviye”.

 

  1. Rasha – “kötü kişi”

 

Klasik olarak, bir Tzaddik, borçlarında daha fazla manevi alacağa sahip bir kişidir, bir Rasha’nın alacağından daha fazla borçları vardır ve bir Benoni’nin dengeli bir durumu vardır. Roş Haşana’da İlahi tartım terazileri üzerine yerleştirilir ve doğru kişilerin kitabında yazılmamız için umutlanır ve dua ederiz.

 

Ancak, böyle basit bir yaklaşım sorunludur. Kendi kendini değerlendirme kriteri nedir? Doğru, göksel mahkeme bireysel durum, insan doğası ve bireysel zorlukları görebilir, ancak; her neslin zorlukları ve belirli coğrafi konumu vs ile bileşikleşen insan ruhunun karmaşık doğası göz önüne alındığında, herhangi bir kişi kendisinin doğru olduğunu nasıl söyleyebilir ve bu ölçeğin neresinde olduğunu tam olarak tarifleyebilir? Dahası, karakterin başarısızlığı ne olabilir? Görünüşte hiç bitmeyen karar değişimi döngüsü ve takip eden başarısızlıklarla nasıl başa çıkacağız? Zafer zamanında Tsaddikim (Tsaddik kelimesinin çoğulu) ve yenilgi zamanında Reshaim (Rasha kelimesinin çoğulu) miyiz?

 

Konunun açıklığa kavuşturulmasını gerekiyor ve Tanya, insan koşullarına mükemmel bir bakış açısı sağlıyor. Yazar, kitabının akademik amaçlarla yazılmadığını, daha çok en özel manevi sorunlarına rehberlik arayışında olan binlerce hasidim için hazırladığı yazılı bir tavsiye derlemesi olduğunu belirtir. Aslında ilk olarak “sözler derlemesi” anlamındaki “Likutei Amarim” olarak adlandırdığı kitabı sadece bir tavsiye antolojisi olmanın ötesine geçti, Benoni kavramını geliştirdi ve manevi hastalıklarının çoğuyla uğraştı.

 

Daha önce de tartışıldığı gibi, Rabbi Schneur Zalman’ın görüşüne göre, bir Yahudi iki ayrı ve farklı ruhtan oluşur; her biri ayrı bir ruhsal güç altyapısına sahiptir.

 

Birincisine vücuda canlılık veren, harekete geçiren Nefesh HaBehamit (hayvansal ruh) denir. Özünde, bedene ait bir ruhdur ve inanç, zevk, irade, zeka ve duygu güçleri, bedensel arzuları yerine getirmeye çalışırlar. Aşem bu şekilde yarattığı için aslen kötü değildir. Onsuz, bedenimizin varlığını sürdürmek ya da çocuk sahibi olmak için bir arzumuz olmazdı.

 

İkinci ruh, hakiki İlahi kıvılcım olan ya da Iyov (Eyüp) tarafından “Yukarıdaki Olan’dan bir parça” olarak adlandırılan Nefesh Elokit (Tanrısal Ruh) denir. Nefesh Elokit’in de inanç, zevk, irade, zeka ve duygu güçleri vardır ancak Nefesh HaBehamit’in aksine, tüm bu ruhsal güçler Aşem odaklıdır ve maneviyata özlem duyarlar.

 

Tıpkı çıplak bir vücutun kıyafete ihtiyaç duyduğu gibi, ruhsal güçlerin de kendilerini ifade etmek için “giysiler” e ihtiyaçları vardır. Bunlar düşünme, konuşma ve eylem süreçleridir. Düşünen zihin, Nefesh Elokit ve Nefesh HaBehamit’in ruhsal güçlerinin kuvvetleri arasında kalan, her iki tarafın kontrol etmeye çalıştığı sahipsiz topraktır. Rabbi Schneur Zalman’ın tanımına göre, eğer düşünen zihin, Nefesh Elokit’in iyeliğinde ise ve Nefesh Elokit, Nefes HaBehamit’i bastırmaya ve yok etmeye çalışıyorsa bu durumda ise kişinin bir Tzaddik olduğunu söyleyebiliriz. Eğer Nefesh HaBehamit, hakimiyeti eline almış ve  Nefesh Elokit bastırılmışsa, kişi Rasha’dır. Bu, kişinin kötü ya da ahlaksız olmasını gerektirmez, daha ziyade, ben merkezli ve bencil dürtüler tarafından yönlendirildiği anlamına gelir.

 

Burada, Benoni’nin esas tanımı önemli olmaktadır. Benoni, Nefesh Elokit’in düşünen zihni kontrol ettiği bir kişidir, ancak Nefesh HaBehamit hiç arıtılmamış veya yüceltilmemiştir. Aksine, Nefesh HaBehamit, sadece Nefesh Elokit tarafından uzak tutulmakta ve sürekli olarak saldırarak düşünce sürecine girmeye çalışmaktadır.

 

Net sonuç şudur; Nefesh Elokit tarafından kontrol edilen ve düşünce, konuşma ve eylemde Mitzvot’a itaat eden bir insandır, ancak; yine de karakterinin karanlık yanıyla devam eden bir savaşta mücadele etmektedir. Benoni, tüm hayatı boyunca böyle bir durumda kalabilir. Kişi, Nefesh HaBehamit’ini arıtamamasından dolayı bunalıma girmemelidir, zira her kişinin bir Tzaddik’in arınma seviyesine ulaşma kapasitesi yoktur. Yine de, herkes bir Benoni olmaya çalışmalıdır ve bir Benoni olabilir.

 

Nitekim, çoğu insan, manevi anlarımızda örneğin dua ve Tora çalışması zamanlarında, Nefesh Elokit zihnin kontrolünü ele alsa da, diğer zamanlarda  zihnin Nefesh HaBehamit’in kontrolü altında olduğu kusurlu Rasha seviyesindedir. Tanya’nın tamamı, her bir insanın Benoni seviyesine; isyan ve egonun kuvvetleri bilinçaltı seviyede var olmasına rağmen, eylemsel bir seviyede Aşem’in tüm buyruklarına bağlılık düzeyine nasıl ulaşacağını açıklamak için tanımlanmıştır. Rabbi Schneur Zalman, kitabını bir Sefer Shel Benonim (Benoni için Bir Kitap) olarak adlandırır ve Benoni olmanın her insan için erişebilir olduğu inancına dayandırır. Nefesh HaBehamit’in ruhsal güçleri arka planda gizlice duruyor ve bireyin savunmalarında bir çatlak beklemekte olsa da, kişinin zihninin kontrolünü ele geçirmenin her bir bireye ne kadar yakın ve erişilebilir olduğunu derinlemesine açıklar.

 

Böyle bir açıklama, arzuları ve turkularıyla mücadele eden ortalama bir insana umut verir. Örneğin, biri çok güçlü ve tutkulu bir cinsel dürtü ile yaratılmış olabilir ve tüm iffetsiz düşüncelerini akıldan çıkarması çok zor olabilir. Böyle bir durumda, bazıları bu sapmayı azaltma ve durdurma konusunda sıkıntı çektiklerinden dolayı bunalıma girebilir. Burada tıbbi müdahaleye ihtiyacı olan klinik depresyona atıfta bulunmadığımızı belirtmek gerekir. Bu çaresizlik duygusu ve kendinden nefret etme, birtakım nedenlerden ötürü trajiktir; bunlardan biri de enerji eksikliği ve depresyondaki bir kişinin alt benliğine karşı savaşa devam etme isteği eksikliğidir. Bununla birlikte, Rabbi Schneur Zalman’ın dünyasında, Benoni’nin Nefesh HaBehamit’i yok etme yeteneğinin olması beklenmemektedir. Kesinlikle onun yetkisi dahilindeki şey, Nefesh HaBehamit’i barındırmak fakat asla ruhun yetilerini ele geçirmesine izin vermemektir. Sürekli olarak bu düşüncelerle mücadele ediyor olmasına rağmen, onları zihinden çıkarmak için işlevsel kapasiteye sahiptir.

 

Bir karanlık düşünce zihnine girdiğinde, Benoni, “Kaplerinizin ve gözlerinizin ardından gitmeyin” mitzvah’ını yerine getirme fırsatını bulduğu için sevinir. Bir Tzaddik olmadığını ve hala çok hayvansal bir doğaya sahip olduğunu fark eder. Bu dürtünün kaybolmadığına şaşırmamıştır ve bu düşüncelerin zihninde asla hiçbir tutunma noktası bulamaması için büyük önlem almaktadır.

 

Tanya, Nefesh HaBehamit’in günlük meydan okumaları ile nasıl başa çıkılacağı konusunda uzun reçeteler verir. Yakın ve şefkatli Aşem’i derin düşünerek, karanlık yüzünü aşmak için aktif olarak kişiye yardım eden Aşem’e sevinçle hizmet etmesini ister. En düşük alem sadece bu dünyada değil, aynı zamanda her insandadır, çünkü biz Nefesh Elokit ve Nefesh HaBehamit’ten oluşuyoruz ve vecd halindeki maneviyat ile kaba hedonizm arasında salınabiliriz. Benoni, Nefesh HaBehamit üzerine bir “boyunduruk” koyarak ve onu Aşem’in hizmetine teşvik ederek yaratılış amacını yerine getirmektedir. Dirah BeTachtonim kavramı öncelikle insanın kendisinde, daha sonra çevrelerindeki dünyaya yayılmasıyla yerine getirilir.

 

Hasidizm, bizden Nefesh HaBehamit’le akılsal bir iletişim kurmamızı ister ve Nefesh Elokit’le birlikte gitmenin neden yararlı olduğunu açıklar.

 

Zohar’da, en iyi gelenekte eğitim görmüş bir kralın oğlu hakkında güzel bir bir kıssa vardır:

 

Bir gün, Kral, oğlunun eğitiminin bir meydan okumaya dayanıp dayanmayacağını görmek için oğlunu test etmeye karar verir. Oğlunu baştan çıkartmak için bir fahişe tutar ve başarılı olursa onu ödüllendireceğini söyler. Kadın dener ve başarısız olur. Prens sınavı geçmiştir ve Kral çok sevinir. Ancak sadece oğlundan memnun olmaz, başarısız olduğu için fahişeden de memnun olur. Aynı şekilde, Kral Aşem de bizi baştan çıkarması için Kötü Eğilim’i kullanmaktadır. Kötü Eğilim başarısız olduğunda, Aşem bizimle ve onunla birlikte sevinir. Kötülük Eğilim başarılı olursa, tam tersi olur. Kötü Eğilim başarılı olduğunda, hepsi kaybeder. Nefesh Elokit’in görevi Nefesh HaBehamit ile iletişim kurmak ve ikisinin de Aşem’e kulak vermesinin her ikisi için de olumlu bir durum olduğunu, çünkü ebediyetten ödün vermeye değecek geçici bir zevk olmadığını öğretmektir.

 

Bu kuşağın muazzam güçlüklerle karşı karşıya olmasına rağmen bu nesilin Maşiah’ın çağında olduğunu bilmekle teselli bulmalıyız. Yola devam etmek için, bugün bir Yahudi çok fedakarlığa sahip olmalıdır. Dua içindeki derin tefekkür sayesinde, her şeyin Aşem tarafından yaratılmış olduğu ve İlahi irade dışında başka bir şeyin olmadığı bilinci ile bir tutum geliştirmelidir. O, dünyanın boş ve geçici yönlerini küçümseyerek görmeli ve sığ çekiciliğini fark etmelidir. Böyle bir fedakarlık, Yukarı’dan gelen güçlü bir tepkiyi ortaya çıkarır. Aklı aşan Göksel yardım ve destek ona verilir. Premishlan’lı Rabbi Meir’in sözleriyle, “Bir Yahudi Yukarı’ya bağlı ise, aşağı düşmez.”

 

Hiç kimse kendisinin çok güçlü bir kötü eğimle yaratıldığını söyleyerek İlahi hizmetten kendini muaf tutamaz, bunu gerekçe gösteremez.

 

Herkesin özgür seçimi vardır ve ne Aşem yarattıklarından imkansız olanı ister ne de bize amacı olmayan zorlukları gönderir. Aşem, bir Nefesh HaBehamit’imiz olduğu bilgisi ile Mitzvot’u yerine getirmemizi istiyorsa, bunu tümüyle yapabilecek durumda olmalıyız. Eğer yapamayacağımızı hissedersek, kendi çabalarımızı güçlendirmek için İlahi desteği istemeliyiz.

Post Views: 976
TagsadamademavraambenonibereşitchabadElohimibrahimkabalameditasyonmistisizmrabbiramchalsefiratanritanyatevrattoratorahTzimtzumyahudiyahudilikyaratılışzohar
0
Shares
  • 0
  • +

Leave a reply Cancel reply

0
logo

Yahudilik hakkında makaleler yazıyor, çeviri yapıyor, videolar hazırlıyorum.

Sorularınızın tamamına yanıt vermeye çalışacağım. E-posta ile ya da "iletişim" bölümünden bana ulaşabilirsiniz.

Hakkımda

  • ..
  • ..
  • gokhanduran.bv@gmail.com

Instagram

kabalattora

Tora, Mısır’dan Çıkış Kitabı’nda Yitro Tora, Mısır’dan Çıkış Kitabı’nda Yitro Peraşası’nda 20. Bölüm’de On Temel Buyruğun verilmesinden hemen sonraki Mişpatim Peraşası’nda, söz konusu on ilkenin ayrıntıları verilir ve bu ayrıntılara ilk olarak kölelik ile ilgili yasalarla başlanır (Bakınız Çıkış 21.2-6). Bu peraşada, Tora’nın büyük üslup özelliklerinden birini, bir olayın anlatımından sonra yasaların ilan edilişine geçişi görürüz.

Bu peraşaya kadar Mısır’dan Çıkış Kitabı’nın esas konusu Yahudiler’in Mısır’daki esaretinden kurtuluşu ve özgürlüğe doğru yolculuğudur. Şimdi ise ayrıntılı yasalar, “özgürlük anayasası” açıklanacaktır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi
Çoğu Hristiyan, Yahudilerin işlemiş olduğu günahlar, yapmış oldukları kötülükler nedeniyle, Tanrı’nın Yahudiler’den yüz çevirdiğini (İbraniler 8:9), Yahudiler ile anlaşmasını bozduğunu, Yahudiler’in artık Tanrı’nın seçilmiş ulusu olmadığını iddia eder.

Sardisli Melito’nun (M.S. 2 Yüzyıl) inanç bildirgesine göre Yahudiler, Tanrı’yı öldürdükleri için, antlaşmayı kaybetmiştir. Bu nedenle Kilise artık “Yeni İsrail”dir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #kilise
Kutsal Kitap’ın Yaratılış Kitabı’nın 6-1 Kutsal Kitap’ın Yaratılış Kitabı’nın 6-10 bölümlerinde anlatılan Noah Tufanı’nın, Gılgamış Destanı’nda anlatılan tufan hikayesinden alındığı iddia edilmektedir. İnceleyelim:

Sümerlilerin Ziusudra hikayesi, Akkadlıların Atrahasis Destanı ve Gılgamış Destanları, Yaratılış Kitabı’nda anlatılan Noah’ın Tufanı anlatımına ek olarak Yakın Doğu’da anlatılmış olan tufan hikayeleridir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi #hristiyanlık
Mika 5:1 (2) Kutsal Kitap, Mesih’in doğum yerin Mika 5:1 (2) Kutsal Kitap, Mesih’in doğum yerinin Beytlehem olacağını mı söylemektedir?

Dört kanonik İncil yazarı içerisinde sadece Matta, Yahudi Kutsal Kitabı’ndan alıntılar yaparak, bu ayetlerin İsa tarafından  yerine getirildiğini iddia eder. Her birinin yanlışlığı kolaylıkla gösterilebilecek olan Matta’nın bu iddialarından birine göre Mesih’in doğum yeri Yahudi Kutsal Kitabı’nda belirtilmiştir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudi #yahudilik #hristiyanlık #mesih
Kutsal Ruh

Mezmurlar 33:6 Gökler Rab’bin sözüyle ve onların bütün orduları ağzının nefesi ile yaratıldı.

 

Bu mezmurda, “nefes” olarak tercüme edilen kelimenin orijinali İbranice “ruah” (ר֥וּחַ) kelimesidir. “Ruh” olarak tercüme edilebilir. “Söz” olarak tercüme edilen kelimenin orijinali İbranice “devar” (דְבַ֣ר) kelimesidir. Üçlü Birlik doktrinine iman eden Hristiyanlar, bu mezmurda üçlü birliğe atıf olduğunu savunurlar. Onlara göre, “Ruh” kelimesi ile işaret edilen Kutsal Ruh, “Söz” kelimesi ile işaret edilen de Oğul’dur. Dolayısı ile hem Kutsal Ruh hem Oğul, Yaratılış’a katılmış eş yaratıcılardır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam #yahudi
İsa, kaç tane eşeğe bindi? İsa, Yeruşalayim İsa, kaç tane eşeğe bindi?

İsa, Yeruşalayim’e girerken kaç tane hayvana bindi? Dört kanonik İncil’den üç tanesine, Markos 11:7, Luka 19:29-35 ve Yuhanna 12:14’e göre İsa bir tane sıpaya binmiştir. Bu Hristiyan İncili yazarları, kendi hikayelerini, Zekeriya Peygamber’in Mesih’in Yeruşalayim’e sıpaya binerek girişi ile ilgili peygamberliği İsa tarafından yerine getirilmiş gibi yazmışlardır.

Bu sitede onlarca kez gösterildiği gibi, Matta Kitabı’nın yazarı İbranice bilmiyordu ve bu da tuhaf bir sonuca yol açmıştı. Matta Kitabı’nın yazarı, Zekeriya 9:9 ayetinde yer alan peygamberliği yanlış anlamış, Mesih’in Yeruşalayim’e bir yerine iki hayvan üzerinde girdiğini sanmıştır. Yani, Matta’nın “Palmiye Pazarı’nda” İsa, iki hayvanın üzerine binmişti!

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #yahudi
Gerçekliği Yönetmek (Haşgaha Pratis) Tanrı, E Gerçekliği Yönetmek (Haşgaha Pratis) Tanrı, Evren'i Nasıl Yaratır? Bölüm 03

Devamı için: kabalat.com

#tanya #torahvisuals #kabalat #hasidizm #Yahudilik #yahudi
Çok tanrılı dinlerde, tanrılar ile cinler aras Çok tanrılı dinlerde, tanrılar ile cinler arasındaki ayrım değişkendir. İyi ve kötü tanrılar olduğu gibi iyi ve kötü cinler de vardır. Tanrılar ile cinler arasında niteliksel bir fark yoktur; hatta cinin bir ismi “kötü tanrı”dır. Bunun nedeni, çok tanrılı dinlerde, doğadaki her büyük olay ve kuvveti yöneten bağımsız bir tanrının var olmasıdır. Bu dinlerde cinlerin tanrılardan farkı; daha az güçlü olmaları, daha az bireyselliğe sahip olmaları, ara sıra tanrılara karşı ayaklanmaları ve bazen de başarılı olmalarıdır. 

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam
Tanrı kimin kurtulacağını seçti mi? Kalvinis Tanrı kimin kurtulacağını seçti mi?

Kalvinistler neye inanır?

Kalvinistlere göre Tanrı, ezelde, henüz Dünya’ya gelmeden önce insanlardan kimin kurtulacağına kimin ise lanetli olduğuna karar vermiştir.

Tanrı, kurtulmaları için seçilmiş insanları ve lanetlileri dünya hayatında yapacakları iyi veya kötü davranışlara bakmaksızın ezelde belirlemiştir!

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #kalvinizm
Kalvinistler neye inanır? Reform Protestanlar ve Kalvinistler neye inanır?

Reform Protestanlar veya Kalvinistler, insanın başlangıçta işlemiş olduğu günah nedeniyle doğasının tamamen bozulmuş olduğuna, kendi günahlı doğasına esir olduğuna, artık kendi kurtuluşu konusunda hiçbir şey yapamayacak durumda olduğuna inanırlar.

Onlara göre insanlar, kendilerini kurtuluşa götürecek iyi işleri seçme özgür iradesine sahip değildirler. Kendi kuvvetleriyle iman edemezler. Tora’daki buyrukları yerine getirerek, iyi işler yaparak yaşama kavuşmak mümkün değildir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi #hristiyanlık
Mezmur 110:1 “Rab, Rabbim’e dedi ki?” Hrist Mezmur 110:1 “Rab, Rabbim’e dedi ki?”

Hristiyan İncili’nde Matta Kitabı’nda İsa, Ferisiler’e dönüp sorar:

Matta 22:42 Ferisiler toplu haldeyken İsa onlara şunu sordu: “Mesih’le ilgili olarak ne düşünüyorsunuz? O kimin oğludur?”

Yani, günlük konuşma diliyle “Mesih kimin soyundan gelecektir?” diye sormaktadır.

Onlar da, “Davut’un Oğlu” dediler.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #yahudi
Mezmurlar 40:6 “bana bir beden hazırladın?” Mezmurlar 40:6 “bana bir beden hazırladın?”

Kilise’nin ana inanç ilkesi, yalnızca kan sunusunun günahı aklayabileceğidir. Bu öğretiye göre, İsa’nın ölümü, her insanın sözde asli günah nedeniyle günahkar doğmasını aklayabilecek tek yoldur.

Sadece kan sunusunun günahı aklayabileceği görüşü, kolayca görülebileceği gibi Yahudi Kutsal Kitabı tarafından yalanlanmaktadır. Örneğin, Mezmurlar Kitabı, Yeşaya, Mika, Hoşea ve Yeremya Peygamberler günahkar insanları günahlarını aklamak için kurbanlara güvenmemesi konusunda uyarmaktadır. Peygamberlerin sözleri Hristiyan inancına tamamen zıttır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi #hristiyanlık
Daniel 7:13 “Göğün bulutlarıyla gelen insano Daniel 7:13 “Göğün bulutlarıyla gelen insanoğluna benzeyen biri” kimdir?

Hristiyan İncili’nde “İnsanoğlu” terimi birçok kez kullanılır ve İsa bu terimi kendisi için kullanır. (Bkz. Matta 9:6, Matta 10:23, Matta 11:19, Matta 12:8, Matta 12:32, Matta 12:40, Matta 13:37, Matta 13:41-42, Matta 16:13, Matta 16:27-28, Matta 17:9…)

Hristiyan İncili’ndeki “İnsanoğlu” belirli bir kişiyi, İsa’yı tanımlar, belirlilik edatı alır ve ilk harfi büyük harfle yazılır, Daniel 7:13 ‘deki “insanoğlu” terimi ise belirlilik edatı almaz ve “bir” insanoğlu olarak yazılır. Hristiyanlar, Daniel 7:13 ayetini tercüme ederken, “insanoğlu” kelimesinin ilk harfini büyük harfle yazarlar ki, bu terim İsa’yı işaret ediyormuş gibi görünsün. Oysa, ayetin orjinalinde belirlilik edatı olmadığı gibi, İbranice dilinde büyük harf de yoktur. Hristiyanlar, Yahudi Kutsal Kitabı’nın birçok yerinde olduğu gibi, Daniel Kitabı üzerinde de oynama yapmaktan çekinmezler.

Devamı için: kabalat.com

#yahudi #yahudilik #hristiyanlık
Sabah Yıldızı Lucifer Lucifer kelimesi, kelime Sabah Yıldızı Lucifer

Lucifer kelimesi, kelime anlamı olarak “ışık taşıyan” anlamına gelir. “Işık” anlamındaki Latince “lux” kelimesi (Proto Hint Avrupa dilinde “leuk” kelimesi) ve latince “taşıma” anlamındaki “ferre” kelimesinden (Proto Hint Avrupa dilinde “bher” kelimesi) oluşur.

Devamı için: kabalat.com

#yahudi #yahudilik #hristiyanlık
Levililer Kitabı tam olarak Mısır’dan Çıkı Levililer Kitabı tam olarak Mısır’dan Çıkış Kitabı’nın bittiği yerde başlar. Mısır’dan Çıkış 40:34-35 ayetlerinde, Tanrı’nın kevod’unu, Tanrı’nın Kutsiyeti’nin ortaya çıkışını okuruz. Daha önce Sinay Dağı’nda duran Tanrı, tarifini Moşe’ye verdiği ve dağın eteğinde inşa edilen Mişkan’a iner:

"Bulut, Buluşma Çadırı’nı kapladı ve Tanrı’nın Onuru (ukevod) Mişkan’ı doldurdu. Moşe Buluşma Çadırı’na giremedi; zira bulut [çadırın] üzerine çökmüş, Tanrı’nın Onuru (ukevod) Mişkan’ı doldurmuştu."

Devamı için: kabalat.com

#yahudi #yahudilik
Türkçe çevirilerde “peygamber” olarak tercüme edilen kelimenin orijinali İbranice “navi” kelimesidir. Bu kelime aynı dil ailesinde yer alan Arapça’da da “nebi” olarak yer almaktadır. “Navi” kelimesinin kökü “nun, bet ve alef” harflerinden oluşur (נבא). Bu kelimenin kökü “seslenmek” anlamına gelir. “Navi” kelimesi de “konuşan, seslenen” anlamındadır. Bu anlamın en açık örneği Mısır’dan Çıkış 7:1 ayetinde yer alır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi
“Yazıcıların yalancı kalemi” (Yeremya 8:8) “Yazıcıların yalancı kalemi” (Yeremya 8:8)

Müslümanlar ve Hristiyanlar, Yahudi Kutsal Metinleri’ni didik didik ederek kendi inançlarına destek bulmaya çalışmaktadırlar. Yahudi Kutsal Kitabı’nda bulabildikleri ilgisiz ayetleri öncesi ve sonrasından kopartarak, konuyu değiştirerek, bilerek yanlış tercüme ederek veya kasıtlı biçimde yeni anlamlar vererek, Yahudi Kutsal Metinleri’nden onay aramaktadırlar. Bu konuda belki de an bariz biçimde çarpıtılan ayetlerden biri Yeremya 8:8 ayetidir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi #hristiyanlık #islam
İddia 3: "İşte kendisine destek olduğum, gön İddia 3:

"İşte kendisine destek olduğum, gönlümün hoşnut olduğu seçtiğim kulum! Ruhum’u onun üzerine koydum. Adaleti uluslara ulaştıracak."
(Yeşaya 42:1)
 
Yeşaya 42:1 ‘de “destek olduğum” olarak tercüme edilen “etmak” olarak okunan kelime “ahmed” olarak okunabilir. Bu iki kelime birbirine çok benzerdir. Bu kelimenin orijinali “ahmed”dir, ancak; bu ayette bahsedilen kulun İslam Peygamber’i Muhammed’i gösterdiğini gizlemek için bu kelime “destek olduğum” olarak çevrilmiştir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi #islam
Tanah’ta İslam Peygamber’i müjdeleniyor mu? Tanah’ta İslam Peygamber’i müjdeleniyor mu?

Yahudi Kutsal Metinleri yaklaşık olarak 304.900 kelime içermektedir. Bazı müslümanlar, bu kelimeler içerisinden birkaç ayetin İslam Peygamberi’ni müjdelediğini iddia etmektedir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi
Hristiyanlar tarafından bilerek yanlış tercüme Hristiyanlar tarafından bilerek yanlış tercüme edilen, çarpıtılan, ayetin öncesinde ve sonrasında anlatılanlardan koparılarak ayetin amacı ile tamamen ilgisiz anlamlar verilen çok sayıdaki ayetlerden biri de Zekeriya 12:10 ayetidir.

Devamı için: kabalat.com

#hristiyanlık #yahudilik #yahudi
Load More... Takip edin

Mesih Çağı:

  • Soru-Cevap
  • Kavramlar
  • Kitap
  • Video
© Copyright kabalat.com Tüm Hakları Saklıdır.