Kabalat Tora

Main Menu

  • Soru-Cevap (Tümü)
  • Kavramlar (Tümü)
  • Kitap (Tümü)
  • Video (Tümü)

logo

Header Banner

Kabalat Tora

  • Soru-Cevap (Tümü)
  • Kavramlar (Tümü)
  • Kitap (Tümü)
  • Video (Tümü)
  • Yaratılışın Altı Günü Neyi Anlatıyor? (6)

  • Yaratılışın Altı Günü Neyi Anlatıyor? (5)

  • Yaratılışın Altı Günü Neyi Anlatıyor? (4)

  • Yaratılışın Altı Günü Neyi Anlatıyor? (3)

  • Yaratılışın Altı Günü Neyi Anlatıyor? (2)

Kavramlar
Home›Kavramlar›İki Ağacın Hikayesi (10)

İki Ağacın Hikayesi (10)

By Gökhan Duran
15 June 2019
684
0
Share:

Yapbozun kalan parçaları

 

Eğer arzu, Adam ve Hava’nın yasak meyveden yiyip yememe konusunda verdikleri ilk kararlarında bu kadar güçlü rol oynadıysa, bu seçimin sonuçları onları nasıl hissettirmiştir? Ağaçtan yemek veya ondan yiyip yememek konusundaki mücadeleleri Adam ve Hava’yı nasıl değiştirmiştir? Ya da bizi nasıl değiştirmiştir?

 

Bu sorunlarla uğraşmak için, hikayemizin geri kalanına dikkatlice bakmamız gerekiyor. Adam ve Hava meyveyi yediğinde ne olur? Bu olaylar nedir?

 

Adam ve Hava, çıplak olduklarının farkındadır ve Tanrı’dan saklanırlar.

 

Tanrı, Adam’a nerede olduğunu sorar.

 

Adam çıplak olduğu için korktuğunu, bu nedenle saklandığı cevabını verir.

 

Tanrı, Adam ve Hava’nın Tanrı’nın emrini neden reddettiklerine dair açıklamalarını (Hava, bana yapmamı söyledi; yılan bana yapmamı söyledi…) reddettikten sonra, Tanrı onlara ölüm, sürgün, toprağı işleme konusunda zorluk, doğumda acı gibi çeşitli cezalar verir.

 

Daha önce, bu olayların bazı garip yönlerine dikkat çekmiştik. Fakat gerçekte, sorunlar listesi daha önce belirttiğimizden daha fazla ve daha kapsamlıdır. Ağaç’tan yemek sonrasında gerçekleşen olayların her biri kendi içerisinde kafa karıştırıcıdır. Şimdi bunları teker teker inceleyelim:

 

Adam ve Hava, çıplak olduklarını anlarlar ve Tanrı’dan saklanırlar.

 

Yazılarımızın başında, burada çıplaklık vurgusunun garip göründüğünden bahsetmiştik: Neden bu “iyi ve kötünün bilgisini” taşıyan ağaçtan yemenin temel sonucu çıplaklarının farkına varmak olmuştur?

 

Bu bilgiyi elde ettikten sonra, Adam ve Hava, yepyeni bir ahlaki ikilemler dünyasının farkına varmazlar Bunun yerine, çıplak olduklarının farkına varırlar. Neden?

 

Tanrı, Adam’a nerede olduğunu sorar.

 

Bir saniye; bana Tanrı’nın Adam’ı bulamadığını, onun nerede olduğunu bilmediğini mi söylüyorsun?

 

Tanrı zaten cevabını bildiği bir soruyu neden soruyor?

 

Adam çıplak olduğu için korktuğunu, bu nedenle saklandığını söyler.

 

Bu yanıtı tekrar okuyunuz ve Adam’ın yerinde olsaydınız böyle yapıp yapmayacağınızı veya bu cevabı verip vermeyeceğinizi düşünün. Her şeyden önce, saklanmasının nedeni olarak Adam’ın çıplaklığını öne sürmesi gariptir. Sen ve ben Adam’ın yerinde olsaydık, muhtemelen Tanrı’ya itaatsizlik ettiğimiz için utancımızdan saklandığımızı söylerdik. Fakat bazı nedenlerden dolayı, Adam’ın aklında, itaatsizlik nedeniyle yaşadığı utanç duygusundan daha baskın bir duygu vardır: Kendi çıplaklığının farkına varmak. Yine çıplaklık konusuna geri döndük: Bu onun için neden bu kadar önemliydi?

 

Gerçekte soru bundan biraz daha derindir. Yine, kendinizi Adam’ın yerine koyun. Çıplak olduğunuz için saklanacak olsaydınız, saklanmak istemenize sebep olarak hangi duyguyu gösterirdiniz? Sizi bilmem ama, saklanma nedeni olarak utanç ya da mahcubiyeti seçerdim. Toplum içerisinde çıplak olduğumuzda nasıl hissederiz? Sanırım utanırdım. Ama garip bir şekilde, Adam başka bir şeyden bahsetmektedir. Çıplak olduğu için korktuğunu söylüyor. Adam’ın zihninde, çıplaklık neden utanmaya değil de korkuya sebep oluyor?

 

Tanrı, Adam ve Hava’ya çeşitli cezalar verir.

 

Şimdi, bu cezalar üzerinde düşünelim. Her şeyi bilen ve kusursuz adil olan Tanrı’nın, vermeyi seçtiği cezaların suçla örtüşmesini beklemeliyiz. İnsanların yaptıkları yanlış ile karşılaştıkları sonuçlar arasında mantıksal karşılıklılık olmalıdır. Ancak hikayemizdeki ceza ile suç arasındaki bağlantı nedir? Görünüşe göre Tanrı rastgele cezalar yağdırmış gibidir: “Hmm, bakalım, Adam buradaki tarlaları işleyen sensin. Tamam, artık bundan sonra sana kolay toprak yok. Artık bundan sonra, topraklardan hasat almak için çalışmak zorunda kalacaksın.”

 

“Hava, çocukları taşıyan kişi sensin, madem öyle bunu senin için daha zor hale getirelim.”

 

“Yılan..Karnı üzerinde sürünecek, toz yiyecek ve onun soyu ile Hava’nın soyu arasında düşmanlık olacak. Herkes ölecek, kimse sonsuza dek yaşayamayacak. Ve son bir şey daha: Sürgün. Haydi, herkes dışarı.”

 

Sonunda, bu zorluklara cevap verecek konumda olduğumuzu düşünüyorum.

 

Bu hikayenin, Adam’ın hayvanlara isim verme ve Adam’ın, [bunların arasında] kendine uygun bir yardımcı bulamaması ile bağlantısını; yasak meyveden yeme seçimimizin bir hayvanın neden bizim asla ruh eşimiz olamayacağını anlamamızı isteyen bir deneme olduğunu; “da’at” taki yani hem içsel hem de deneyimsel türdeki bilgide ve “tov ve ra” (iyi ve kötü) deki öznelliği, doğru ve yanlışa bakmanın Cesur Yeni Dünya’sını gördük.

 

Tüm bunları gördükten sonra, nihayet bence, Ağaç’tan yemenin artçı şoklarını daha derinden anlayabiliriz: Tanrı’nın garip “Neredesin?” sorusu, Adam’ın odak noktası ve korkusu olan çıplaklık ve Tanrı’nın görünüşte rastgele ceza dağıtması.

 

Önümüzdeki yazılarda tüm bunları bir araya getirmeye çalışacağız. Bu arada, daha fazla okumadan önce biraz düşünmek isterseniz, kendinize sorabilirsiniz:

 

Bu cezalar göründüğü kadar rastgele mi?

 

Artık görmeye başladığımız Ağaç’ın doğası göz önüne alındığında, kendisini radikal biçimde yeni bir “iyi ve kötülük dünyası’nda” bulan bir kişinin buna verdiği tepki neden tam da çıplaklık korkusu olmalıdır?

 

Kaynak: Rabbi David Fohrman

0
Shares
  • 0
  • +

Leave a reply Cancel reply

0
logo

Yahudilik hakkında makaleler yazıyor, çeviri yapıyor, videolar hazırlıyorum.

Sorularınızın tamamına yanıt vermeye çalışacağım. E-posta ile ya da "iletişim" bölümünden bana ulaşabilirsiniz.

Gökhan Duran

Hakkımda

  • ..
  • ..
  • gokhanduran.bv@gmail.com

Instagram

kabalattora

Tora, karşılığı ölüm cezası olan birçok g Tora, karşılığı ölüm cezası olan birçok günahtan bahseder: Ensest ilişki, hayvanlarla ilişkiye girme, Şabat’ı ihlal etme, anne ve babasına karşı asi olma, putperestlik, cinayet, evli bir kadınla ilişkiye girme gibi.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #islam #hristiyanlık
20.yüzyılda, Göbeklitepe, Çatalhöyük gibi ye 20.yüzyılda, Göbeklitepe, Çatalhöyük gibi yerleşim yerlerinin keşfedilmesi, bir görüşe göre Yahudi Kutsal Kitabı’nın geçersizliğinin kanıtı olmuştur. Geleneksel Yahudi inancı, insanın yaratılışını yaklaşık altı bin yıl önceye dayandırırken, söz konusu yerleşimlerin tarihinin M.Ö. 10.yüzyıla kadar uzanması, bu görüşe göre Tora’nın gerçek dışı bilgiler içeren bir masal kitabı olduğunu göstermektedir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #islam #hristiyanlık #evrim
Hristiyanlığın yanlışlığı en kolay göster Hristiyanlığın yanlışlığı en kolay gösterilebilen iddialarından biri Yaratılış 3:15 ayeti ile ilgili olandır.

Bunun üzerine RAB Tanrı yılana, “Bu yaptığından ötürü bütün evcil ve yabanıl hayvanların en lanetlisi sen olacaksın” dedi, “Karnının üzerinde sürünecek, yaşamın boyunca toprak yiyeceksin.

Seninle kadını, onun soyuyla senin soyunu birbirinize düşman edeceğim. Onun soyu senin başını ezecek, sen onun topuğuna saldıracaksın.”

(Yaratılış 3:14-15) Hristiyan Yeni Çevirisi

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #islam #hristiyanlık #mesih
Yahudi Kutsal Metinleri’ne göre Mesih (Maşiah) Yahudi Kutsal Metinleri’ne göre Mesih (Maşiah), Kral Davut’un (David AMeleh) ve oğlu Kral Süleyman’ın (Şelomo Ameleh) soyundan gelmelidir. Dolayısıyla Yehuda oymağının bir mensubu olmalıdır.

Bakınız: 2 Samuel 7:12-16, Yeremya 23:5-6, Yeşaya 11:1, Mezmurlar 89: 31-38, 1 Tarihler 22:9-10, 1 Tarihler 28:5, 1 Krallar 1:31…

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #islam #hristiyanlık
Melek nedir? İbranice “malak” kelimesi “ha Melek nedir?

İbranice “malak” kelimesi “haberci” anlamına gelir ve “bir mesajla göndermek” anlamındaki “lak” kökünden gelir. Örneğin “iş” anlamındaki “melaha” kelimesi de aynı kökten gelir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #islam #hristiyanlık #melek
Tohu dünyasındaki “kapların parçalanması” Tohu dünyasındaki “kapların parçalanması” (İbranice, “Şevirat HaKelim“) kavramı, Yaratılıştaki çeşitlilik ve çokluk sorununu ve kötülüğün kökenini açıklayan anahtar kavram (Daha fazla bilgi için bakınız: Rabbi J. I. Schochet, Hasidizm’deki Mistik Kavramlar, Bölüm 7) ve Arizal’ın tam bir açıklamasını yaptığı Kabala sisteminde merkezi unsurdur (Bakınız: Etz Hayim, Heihal HaNikudim (Şaar 8); Mevo Şe’arim, Şaar 2, kısım 2, Bölümler 1-11; Şaar HaHakdamot, Deruş b’Olam HaNikudim.)

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam #kabala #kabbalah
Şabat Şalom ve Hag Sameah! Şabat Şalom ve Hag Sameah!
#yahudilik #hristiyanlık #islam #tora #toraoku #yahudilik #hristiyanlık #islam #tora #toraoku
Tora’nın verilmesinden önce Tora? Her sene Ş Tora’nın verilmesinden önce Tora?

Her sene Şavuot bayramında Tanrı’nın dünyaya Tora’yı vermesini yani Matan Tora’yı anarız. Gemara’nın bize bildirdiği gibi, “Mısır’daki atalarımız Tora çalışmayı hiçbir zaman bırakmadı” (Yoma 28b).

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #islam #hristiyanlık #tora
[1] Elokim, tüm kuvvetlerin kendisinden çıktığı tek bir varlığı ifade eder. Kuvvetlerin kendi iradesi yoktur, daha yüksek bir nedenin eserlerinden daha fazlası değillerdir. Bununla birlikte, Elokim ilk nedendir, Elokim’in eylemlerini belirleyecek kendisinden önce gelen bir neden yoktur. Elokim, bu nedenle hangi olayların olacağını ve olmayacağını özgürce belirleyen birincil bilinçli varlıktır. 

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam #kabala #kabbalah
Rabbi Luria, dünyamızı her yönden düşündü Rabbi Luria, dünyamızı her yönden düşündü ve bir şeylerin yanlış gitmiş olması gerektiğini fark etti.

En başta olan bir şey… Zamanın başlamasından önce; doğa yasaları oluşturulmadan ve maddenin henüz biçime kavuşmasından önce! Gerçekliğin özünde olan bir şey ve eğer onu bulabilirse, tüm evren iyileştirilebilirdi.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam #kabbalah #kabala
Yahudi öğretilerinde, dünyayı geliştiren, iyi Yahudi öğretilerinde, dünyayı geliştiren, iyileştiren ve onu yaratılış amacına uygun durumuna yaklaştıran her eylem “Tikkun Olam” olarak tanımlanır.

Tikkun Olam, dünyanın doğası gereği iyi olduğunu, Yaratıcı’ın Kendi eserlerini geliştirmemiz amacıyla insanlık için bilerek bir miktar yer/imkan bıraktığını ima eder. Tüm insan faaliyetleri bu görevi yerine getirmek için fırsatlardır ve her insan; çocuk veya yetişkin, öğrenci veya girişimci, sanayici veya sanatçı, siyasi aktivist veya çevreci veya sadece bir başka insanı ayakta tutmak için mücadele eden her insan Tikkun Olam’a katılabilir.

Devamı için: kabalat.com

#kabala #yahudilik #hristiyanlık #islam #kabbalah
Şabat şalom! Şabat şalom!
Tanrı, Moşe’ye konuşarak şöyle dedi: “Aar Tanrı, Moşe’ye konuşarak şöyle dedi: “Aaron’a konuş ve ona [şunları] söyle: ‘Kandilleri yaktığında, [alevleri] Menora’nın merkezine doğru [yönlendirilmiş olsun]. Yedi kandil [bu şekilde] ışık verecektir’”

(Sayım 8:1-2)

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam
Rabbiler, Tora’ya neden bu kadar çok yasa ekliy Rabbiler, Tora’ya neden bu kadar çok yasa ekliyor? Adam ile Hava’nın günah işlemesine neden olan şey bu değil miydi?

Doğru. Moşe’nin kendisi Tora’nın kurallarına ekleme yapmamaları konusunda halkı uyarır: 

“Size emretmekte olduğum sözün üzerine [hiçbir şey] eklemeyin ve ondan [hiçbir şey] eksiltmeyin” 
(Yasa’nın Tekrarı 4:2). 

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam #rabbi
İstefanos, Elçilerin İşleri 7. Bölüm’de Ya İstefanos, Elçilerin İşleri 7. Bölüm’de Yahudi tarihi hakkında açıklama yapar ve Avraam’dan başlayıp tarihi bir özet anlatmaya başlar. Ancak, “Kutsal Ruh’un bilgeliği” ile dolu olduğu iddia edilen İstefanos (bakınız: Elçilerin İşleri 6:10) birçok tarihi olayı yanlış aktarır. Tüm çevirilere bakıp, kendiniz kontrol edin!

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam #septuaginta #septuagint #deadseascrolls #ölüdeniz #tora #talmud
Instagram post 17865807041329266 Instagram post 17865807041329266
Yahudi Kutsal Metinleri’ne göre kesin bir putpe Yahudi Kutsal Metinleri’ne göre kesin bir putperestlik olan üçlü birlik öğretisine inanan bir Hristiyan’a bu doktrinin Hristiyan İncili’nde nerede bulunduğunu sorduğunuzda size vereceği yanıt, 1 Yuhanna 5:7-8 cümleleridir. Yüzlerce yıldır bu cümleler, üçlü birlik doktrinin Hristiyan İncili’ndeki kanıtı olarak misyonerler tarafından kullanılmaktadır ve bu cümleler dışında üçlü birlik öğretisine açık kanıt olarak gösterilebilecek başka cümle bulunmamaktadır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam #teslis
Yahudi Kutsal Kitabı’nı okuduğumuzda, bazı a Yahudi Kutsal Kitabı’nı okuduğumuzda, bazı ayetlerin her kişinin kendi suçlarından sorumlu olduğunu söylediğini, bazı ayetlerin ise çocukların babalarının suçlarından sorumlu olduğunu söylediğini görürüz. Görünürdeki bu çelişki nasıl açıklanabilir?

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam
Tora’nın, Kenaan ülkesinin Mısır’dan çık Tora’nın, Kenaan ülkesinin Mısır’dan çıkan Yahudiler tarafından ele geçirilmesi ile ilgili emirleri bugün bize şiddet dolu ve şok edici gelmektedir. Bu emirler, kelimenin tam karşılığı ile anlaşıldığında, Kenaan topraklarındaki yerel kabilelerinin tamamen yok edilmesini istiyor gibi görülmektedir, örneğin:

Tanrın Aşem onları senin önüne teslim edecek ve onları vuracaksın. [O zaman] Onları tamamen imha etmelisin. Onlarla antlaşma yapma ve onlara lütuf gösterme. (Yasa’nın Tekrarı 7:2)

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam
Load More... Takip edin

Mesih Çağı:

  • Soru-Cevap
  • Kavramlar
  • Kitap
  • Video
© Copyright kabalat.com Tüm Hakları Saklıdır.