Kabalat Tora

Main Menu

  • Soru-Cevap (Tümü)
  • Kavramlar (Tümü)
  • Kitap (Tümü)
  • Video (Tümü)

logo

Header Banner

Kabalat Tora

  • Soru-Cevap (Tümü)
  • Kavramlar (Tümü)
  • Kitap (Tümü)
  • Video (Tümü)
  • Öznellik [38]

  • Bağ’ın Merkezi [37]

  • Ham neden yaptı? [36]

  • Ham ne yaptı? [35]

  • İki Rol [34]

Soru-Cevap
Home›Soru-Cevap›Melek nedir?

Melek nedir?

By Gökhan Duran
11 March 2020
1053
1
Share:

İbranice “malak” kelimesi “haberci” anlamına gelir ve “bir mesajla göndermek” anlamındaki “lak” kökünden gelir. Örneğin “iş” anlamındaki “melaha” kelimesi de aynı kökten gelir.

 

Yahudiliğe göre her bir melek, belirli tek bir işi yerine getirmek için yaratılmış, isimlerini yaptıkları işten alan, Tanrı’nın iadesini yerine getirmek ve Tanrı’nın mesajını iletmekle görevli habercilerdir. Bir melek birden fazla görevi yerine getirmez, verilen işi yapıp yapmamayı seçme iradeleri yoktur ve dolayısıyla Tanrı’nın isteği dışına çıkma olanakları bulunmaz.

İlave okuma: Cin nedir? Cinler var mıdır?

İlave okuma: Şeytan kimdir?

İlave okuma: Lucifer

Örneğin, melek Rafael, yalnızca Tanrı’nın iyileştirme görevini yerine getirir; Avraam kendini sünnet ettiğinde iyileşmesi için gönderilen melek Rafael’dir, başka bir görevi yerine getiremez. Üç melek içerisinde Sedom ve Amora’yı yok etmekle görevlendirilen melekler ayrıdır. Rafael’in Avraam’ı iyileştirip iyileştirmemeyi seçme olanağı yoktur ve ismini de yerine getirdiği işten ve dolayısı ile ilettiği mesajdan alır: “İyileştiren Tanrı’dır.”

 

Örneğin, elektromanyetik kuvvetin taşıyıcısı olan fotonlar, yalnızca bu görevi yerine getirirler, kütleçekim kuvvetini taşıma imkanları yoktur, elektromanyetik kuvveti iletip iletmemeyi seçme yeteneğine sahip değillerdir, isimlerini fiziksel dünyada elektromanyetik kuvvetin taşınmasında aracılık etme özelliklerinden alırlar.

 

Yüksek seviyedeki insanlar da belirli bir işi yerine getirmekle ve bir mesajı iletmekle görevli olduklarında veya peygamberler de “melekler” olarak adlandırılırlar. Örneğin Moşe Rabbenu, Sayım 20:16’da melek olarak adlandırılır: “Tanrı’ya haykırdık. Sesimizi duydu ve bir melek göndererek bizi Mısır’dan çıkardı.” Ayrıca kanıt için bakınız: Tanhuma, VaYişlah (Sayım 20:16).

 

Rambam, Aklı Karışıklar/Şaşırmışlar İçin Kılavuz, 2.Cilt, 41. bölümde şöyle yazar:

Kutsal Kitap’ta bir meleğin görünmesinden veya konuşmasından bahsedildiğinde, bunun bir vizyonda veya rüyada gerçekleştiğini göstermiştik.

Rambam, bir melek “göründüğünde” veya “konuştuğu zaman” bunun bir peygamberliğin veya rüyanın parçası olduğunu, fiziksel dünyada meydana gelmediğini belirtir.

 

Rambam, bir kişinin bilinçli haldeyken bir meleği deneyimlemesinin mümkün olmadığını belirtir. Neden? Rambam’ın söylediği gibi, görünen ve konuşan melekler, iki özelliğe sahiptir. Bunlar: 1) Zeka (konuşan bir melek) ve 2) İrade (görünen bir melek). Rambam, önemli bir kavramı öğretmektedir; fiziksel dünyada insan dışında insana benzer zeka sahibi yoktur.

 

Kutsal Kitap’ta bir bölüm, bir meleğin “konuştuğunu” veya “göründüğünü” söylediğinde, Rambam, bu bölümün bir vizyonda gerçekleşmiş olduğunu belirtir. Fiziksel olmayan dünya, insandan başka zekanın var olduğu tek düzlemdir.

 

İlk melek türü, meleğin “konuştuğu” veya “göründüğü” durumlar için geçerlidir. Bu melek türü fizik ötesi bir varlıktır ve bu nedenle yalnızca, zihnin bir olgusu olan, fizik ötesi bir unsur olan bir vizyonda algılanabilir.

 

Bununla birlikte, bir rüya veya vizyonun parçası olmayan “melekler” ile ilgili de örnekler vardır. Rambam, Tora’da meleklerin yalnızca “göründüğü” veya “konuştuğu” zaman bir vizyon veya rüyada yer alması gerektiğini belirtir. Ancak “melek”, bir konuşma veya görünüm gerçekleştirmiyorsa, bu metni bir vizyon olarak anlamak zorunda değilizdir. Örneğin, “melek”, Rambam’ın üst düzeyde olduğunu tanımladığı ve bir “melek” olarak adlandırılabilen Pinehas gibi bir kişiye de atıfta bulunabilir. Yani melek, yüksek seviyedeki normal bir insanı ifade eder.

 

Baruhi Nafşi’de (Mezmurlar 104:4), Kral David, “Ose malahav ruhot, meşaretav eş loet” der, “O (Tanrı) rüzgarı melekleri, alevli ateşi elçileri yapar.”

Raşi ve Metsudat David bunu Tanrı’nın doğal güçleri melekleri/habercileri yaptığı şeklinde açıklar. Melekler aynı zamanda doğal güçler anlamına gelir.

 

Rambam,Tanrı’ya yapılan her fiziksel referansı, saf bir metafor olarak görür ve asla kelimenin sözlük karşılığı olarak anlamaz. Çünkü, Tanrı oturmaz, Tanrı konuşmaz, Tanrı’nın gerçekten “güçlü bir eli ve uzanmış bir kolu” yoktur – örneklerin listesi uzatılabilir. Rambam, bu tür ifadelerin hepsinin açık bir şekilde mecazi olduğu söyler. Örneğin, John Donne’ün “Ölüm, gurur duyma… Ölüm, öleceksin” sözleri gibi. Ölüm gerçekten şahsi bir varlık değildir.

 

Rambam çok açık bir şekilde ifade ettiği gibi “hepsi metafor, benzetme ve insanbiçimcilik”tir.

 

O halde, bizim için kavranması mümkün olmayan olan Tanrı hakkında ancak metaforik anlatımlar ile konuşabildiğimize göre; Tanrı ile melekler ile nasıl ilişkilendirilebilir? Rambam şöyle yazar:

Gayretli bir eğitim olmadan, fiziksel olmayan kavramların insanlar için kavranmasının çok zor olduğunu zaten biliyorsunuz… Bu konunun zorluğu nedeniyle peygamberlerin kitapları, meleklerin bedensel olduklarını, hareket ettiklerini, insan biçimine sahip olduklarını, Tanrı tarafından onlara emir verildiğini ve onların Tanrı’nın emirlerini yerine getirdiklerini içermektedir.

[Aklı Karışıklar/Şaşırmışlar  İçin Kılavuz, 1:49]

 

Bütün kuvvetler melektir. Cehaletin körlüğü ne kadar büyük ve ne kadar zararlı! Kendilerini İsrail’in “bilgelerinden!” biri olarak kabul eden birisine, Tanrı’nın bir kadının rahmine giren ve cenini oluşturan bir melek gönderdiğini söylerseniz, bu iddia karşısında memnun olacak ve kabul edecektir. Bunu Tanrı’nın büyüklüğünün ve gücünün tezahürü olarak görecektir. Ama ona Tanrı’nın spermler içerisine uzuvları şekillendiren biçimlendirici bir kuvvet yerleştirdiğini söylerseniz… ve bu kuvvetin bir melek olduğunu söylerseniz… bu görüşten çekinecektir…

[Aklı Karışıklar/Şaşırmışlar İçin Kılavuz, 2:6]

 

Rambam, DNA aracılığı ile tek bir hücreden, bir bebeğin gelişmesini sağlayan hücresel makinenin gerçekten bir Malak [melek] olduğu konusunda bizimle hemfikirdir. Bu melek, fiziksel dünyada Tanrı’nın iradesini yerine getirmektedir. Bir yandan bilimsel dil, hücreler, moleküller, aminoasitler, kodonlar, genler ve bunların ifadelerinden bahsederken, öte yandan, dini dilimiz rahimdeki cenini oluşturan meleklerden bahseder. Rambam’a göre her iki dil de doğrudur – moleküler biyolojinin tüm üreme makineleri aslında Tanrı’nın isteğini yerine getiren bir çeşit malaktır [melektir.]

 

Elbette Rambam’ın zamanındaki bilim, bizim dönemimizde olduğu gibi DNA’dan bahsetmiyordu ama “Tanrı spermlere uzuvları şekillendiren biçimlendirici bir kuvvet yerleştirdi” ifadesi, o dönemde çağdaş bilimi anladığı gibi yansıtıyordu. Rambam, bilim ve dinin dilleri arasında bir çelişki görmüyordu.

 

Şalom Aleyhem ve bir midraş

Tanrı’nın iradesinin mekanizmaları olarak, “Şalom Aleyhem” şiirinin “Mal’akhei haŞaret” ini [Elçi Melekler] de anlayabiliriz. Bir midraşın bize öğrettiği gibi, Erev Şabat [Şabat akşamı ] iki melek bize eşlik eder. Biri, bizim için iyi olana sevk eder ve diğeri ise bize kötülüğü teşvik eder. Eğer bu melekler, evi Şabat için hazır bulursa, “iyi” melek bizi “her Şabat böyle olsun” diyerek kutsar ve “kötü” melek “Amen” diye cevap verir. Eğer evin Şabat için hazır olmadığını, Şabat’ın bu evde gözetilmediğini görürlerse, roller tersine döner; “kötü” melek, “her Şabat böyle olsun” diyerek bizi “kutsar” ve “iyi” melek “Amen” diye cevap verir. (Gemara, Shabbat 119b)

 

Buradaki melekler, insan hareket gücünün ve eylemsizliğinin dini bir ifadesidir. Bizi biz yapan alışkanlıklarımızdır. Bu melekler, Şabat ile ilgili alışkanlıklarımızı ve onun için hazırlıklarımızı güçlendirmektedir. Şabat geldiğinde evimizin durumuna göre bizi kutsayarak, işlerini yapmaktadırlar.

 

Bu yüzden şarkıyı, bu melekler ile olan etkileşimimizi açıkça tanımanın, meleklerin işlerine olan güvenimizi ve memnuniyetimizi ifade etmenin bir yolu olarak anlayabiliriz. Sonuçta meleklerin yaptıkları iş, hem bizim çalışmamızın sonucudur hem de Tanrı’nın iradesinin bir ifadesidir. Birinci cümlede onları selamlarız; yani onları oldukları biçimde tanırız, yaptıkları işlerin sonucunun bizim elimizde olduğunu hatırlarız ve onları etkileme yeteneğimizin bu hafta için bittiğini hatırlatırız. Yine de sonraki haftalarda sonucu etkileyebiliriz.

 

Söz konusu şarkı ve ilgili midraş, Tanrı’nın iradesinin ve insanın seçim özgürlüğünün birbiri içine girip çıktığı karmaşık bir dansı tasvir etmektedir. Her biri diğerini takip etmektedir. Tanrı, elde ettiğimiz sonuçları onaylayarak özgür irademizi yeniden teyit eder: “Şabat’ın böyle olmasını mı istiyorsunuz, öyle olsun.” Özgür irademiz vardır, ancak yaptığımız her seçim gelecekteki seçeneklerimizi kısıtlamaktadır – derinden yerleşmiş bir davranış tarzından/alışkanlıklarımızdan kurtulmak büyük bir kararlılık gerektirmektedir.

 

Tanrı’nın isteğini yapmaktan başka seçeneğimiz olmasaydı, yani melekler gibi olabilseydik, hayat ne kadar basit olurdu. Fakat Tanrı’nın bizim için istediği bu değildir; bunun yerine kendi seçimlerimizi yapmalı ve Tanrı’nın isteğini yerine getirdiğimizde bizi teşvik eden, ferahlatan melekleri içtenlikle karşılamalıyız.

Kabala açısından melek

Kabala içerisinde ana iki dal bulunmaktadır: Birincisi ma’ase bereşit, yaratılışın işlerini konu alırken, ikinci ma’ase merkava, savaş arabasının işlerini konu alır. Merkava işleri (savaş arabası), Peygamber Ezekiel tarafından anlatılan görümü merkeze alır (Ezekiel 1. Bölüm). Ma’ase merkava genel olarak meleklerin işlevini konu alan manevi öğretileri araştırır.

 

Peki ama melekler nedir?

 

En basit terimlerle, bir melek bir habercidir veya elçidir. Bir enerji iletim kanalıdır. Evrendeki her şey bir enerji taşıdığına göre, hayattaki her şey meleksi kabul edilebilir.

 

Her düşünce, söylediğimiz her söz, yaptığımız her iş ile enerji meleklerini ya da enerjiyi ileten dalgaları yayımlarız. Pozitif düşünceler, sözler ve eylemler, pozitif titreşimler yaratırken, negatiflik ise negatif ortam yaratır. Çevremizde yarattığımız enerji alanı, bizim kim olduğumuzu ve nasıl davrandığımızı yansıtır.

 

Bahsettiğimiz bu kişisel, öznel meleklerin yanı sıra kozmik nesnel melekler de bulunur. Bu melekler,fiziksel evrenin yaratılması ile birlikte yaratılmıştır. Bu meleklerin görevi, bir varlık düzlemindeki İlahi yaşam gücünü alıp, diğerine iletmektir. Bu yol ile melekler, evrendeki enerjinin aşağı veya yukarı düzlemlere iletilmesinde kanallar olarak görev yapar.

 

Kozmik melekler tümüyle manevidir ve meditasyon ile ulaşılan trans hali ile algılanabilir. Fiziksel olmayan ama algılanabilen bu melekler, bu nedenle elle tutulamayan fiziksel varlık olan ışığa benzetilir. Bazen bu enerjiler kendilerini “alçaltır” ve fiziksel düzleme inerek fiziksel görünüme bürünürler.

 

Fiziksel madde dört sembolik unsurdan oluşur: ateş, rüzgar, su ve toprak. Bunlar aynı zamanda, sıcaklık, nem, soğukluk ve kuruluk olarak sınıflandırılır. Modern bilimsel dil açısından bu terimler farklı unsurları tarif etmektedir. Ateş, rüzgar, su ve toprak isimleri sözlük karşılıklarını ifade etmez. Bunlar daha çok maddenin ilk biçimleri olarak anlaşılır.

 

Bir melek kendisini somut madde biçiminde dışa vurabilir. Bir melek, ateş biçimini alabilir veya birden fazla elementin karışımı biçiminde, örneğin; ateş ve rüzgarın karışımı olarak dışa vurabilir. Bu biçimde, bir melek görüntü veya silüet olarak algılanabilir. Bir melek, dört unsuru da içeren bir elbise edinebilir ve deneyimsiz göze bile görünebilir.

 

Üç grup melek vardır: Serafim (ateşsi melekler), hayot (enerjik,canlı melekler) ve ofanim (tekerlekler). Bu üç grup melek grubu, sıra ile üç dünyaya, beriya, yetzira ve asiya dünyalarına karşılık gelir.

 

Serafim, beriya dünyası ile bağlantılıdır. Serafim, Sonsuz Olan’ın farkındalığıyla, yoğunluğuyla ve bu nedenle Sonsuz’dan sonlu olanın çıkma paradoksu ile yanmaktadır.

 

Hayot, yetzira dünyası yani duygular evreni ile bağlantılıdır. İlahi enerjinin aşağı akışına duygusal tepki alanı ile bağlantılıdır.

 

Ofanim, asiya yani eylem dünyası ile bağlantılıdır. Ofanim, tekerleklerdir. Nasıl ki tekerlekler, taşıt ile yeryüzü arasındaki sürtünmeyi azaltıyorsa, ofanim de fiziksel olmayan dünyalar; beriya ve yetzira ile fiziksel dünya asiya arasında arayüz olarak görev yapar.

 

Peygamber Ezekiel, yeryüzünün üzerinde bir ofan gördü. Talmud, bunun yeryüzünde duran ve başı hayot’a erişen Sandalfon adlı bir meleğin tarifi olduğunu belirtir. Sandalfon kelimesinin kökü sandal, ayakkabı demektir. Yani bir melek, bu dünyada duran İlahi Kutsiyet’in ayakkabısı görevi görür. Bu ne demektir? Sandalfon, manevi yaşam enerjisi ile maddi fiziksel dünya arasındaki bütünleşmeye imkan sağlar.

 

Sandalfon, aynı zamanda “aşağı aklı” sembolize eder. “Sandal”, golem’i (nesnelerin şekilsiz biçimi) ifade eder, “fon” ise “yönelmek” anlamına gelir. Fiziksel madde dünyasındaki yaratıcılık eylemi, aklımızı bir nesneye yönelttiğimizde oluşur. Sanat yaratabilme yeteneğimiz, ofanim/sandalfon’un görevine benzer. Kendi egomuzun üzerinde bir düşüncenin saf, aşkın berraklığını deneyimlediğimizde, Yaratıcı’nın Bir oluşunun ateşli, ezici, çok yoğun farkındalığını deneyimlediğimizde, serafim’i deneyimliyoruzdur.

 

Yüksek, soylu, tümüyle adanmış, odaklanmış ve Kaynak’a yönelmiş duyguları deneyimlediğimizde, hayot’u deneyimliyoruzdur.

 

Kaplerimiz ve aklımız, fiziksel olan ile daha çok ilgiliyse, ofanim’i deneyimliyoruzdur.

 

Yaşamımızda, evrende karşılaştığımız her olgunun hem bir fiziksel açıklaması vardır hem de manevi yorumu veya verdiği ders vardır. Bu manevi yorum veya derse “melek” denir. Yaşamdaki her deneyim bir enerji taşır, bu nedenle bir melektir. Deneyimimiz bize sevgiye, farkındalığa ve Kaynak ile daha yüksek bir uyuma yönlendirirse, meleksi mesaj pozitif/olumludur. Tersine, deneyimlerimiz boğucuysa, bizi bloke edilmiş, karışık, bağlantısı zayıflamış, yabancılaşmış hissettiriyorsa, o halde melek örtücü olma ve olumsuzluk mesajı taşıyor demektir.

Kutsal Kitabınızı bilin!

Kutsal Kitabınızı bilirseniz, hiç kimse Tanrı’ya olan inancınızı ve O’nunla olan bağlantınızı çalamayacaktır.

Post Views: 1,135
0
Shares
  • 0
  • +

1 comment

  1. Malaki 3:1 İsa’dan mı bahsediyor? – Kabalat Tora 31 July, 2020 at 16:41 Reply

    […] Malaki kelimesi “habercim” demektir. Bakınız: Melek nedir? […]

Leave a reply Cancel reply

0
logo

Yahudilik hakkında makaleler yazıyor, çeviri yapıyor, videolar hazırlıyorum.

Sorularınızın tamamına yanıt vermeye çalışacağım. E-posta ile ya da "iletişim" bölümünden bana ulaşabilirsiniz.

Hakkımda

  • ..
  • ..
  • gokhanduran.bv@gmail.com

Instagram

kabalattora

Tora, Mısır’dan Çıkış Kitabı’nda Yitro Tora, Mısır’dan Çıkış Kitabı’nda Yitro Peraşası’nda 20. Bölüm’de On Temel Buyruğun verilmesinden hemen sonraki Mişpatim Peraşası’nda, söz konusu on ilkenin ayrıntıları verilir ve bu ayrıntılara ilk olarak kölelik ile ilgili yasalarla başlanır (Bakınız Çıkış 21.2-6). Bu peraşada, Tora’nın büyük üslup özelliklerinden birini, bir olayın anlatımından sonra yasaların ilan edilişine geçişi görürüz.

Bu peraşaya kadar Mısır’dan Çıkış Kitabı’nın esas konusu Yahudiler’in Mısır’daki esaretinden kurtuluşu ve özgürlüğe doğru yolculuğudur. Şimdi ise ayrıntılı yasalar, “özgürlük anayasası” açıklanacaktır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi
Çoğu Hristiyan, Yahudilerin işlemiş olduğu günahlar, yapmış oldukları kötülükler nedeniyle, Tanrı’nın Yahudiler’den yüz çevirdiğini (İbraniler 8:9), Yahudiler ile anlaşmasını bozduğunu, Yahudiler’in artık Tanrı’nın seçilmiş ulusu olmadığını iddia eder.

Sardisli Melito’nun (M.S. 2 Yüzyıl) inanç bildirgesine göre Yahudiler, Tanrı’yı öldürdükleri için, antlaşmayı kaybetmiştir. Bu nedenle Kilise artık “Yeni İsrail”dir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #kilise
Kutsal Kitap’ın Yaratılış Kitabı’nın 6-1 Kutsal Kitap’ın Yaratılış Kitabı’nın 6-10 bölümlerinde anlatılan Noah Tufanı’nın, Gılgamış Destanı’nda anlatılan tufan hikayesinden alındığı iddia edilmektedir. İnceleyelim:

Sümerlilerin Ziusudra hikayesi, Akkadlıların Atrahasis Destanı ve Gılgamış Destanları, Yaratılış Kitabı’nda anlatılan Noah’ın Tufanı anlatımına ek olarak Yakın Doğu’da anlatılmış olan tufan hikayeleridir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi #hristiyanlık
Mika 5:1 (2) Kutsal Kitap, Mesih’in doğum yerin Mika 5:1 (2) Kutsal Kitap, Mesih’in doğum yerinin Beytlehem olacağını mı söylemektedir?

Dört kanonik İncil yazarı içerisinde sadece Matta, Yahudi Kutsal Kitabı’ndan alıntılar yaparak, bu ayetlerin İsa tarafından  yerine getirildiğini iddia eder. Her birinin yanlışlığı kolaylıkla gösterilebilecek olan Matta’nın bu iddialarından birine göre Mesih’in doğum yeri Yahudi Kutsal Kitabı’nda belirtilmiştir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudi #yahudilik #hristiyanlık #mesih
Kutsal Ruh

Mezmurlar 33:6 Gökler Rab’bin sözüyle ve onların bütün orduları ağzının nefesi ile yaratıldı.

 

Bu mezmurda, “nefes” olarak tercüme edilen kelimenin orijinali İbranice “ruah” (ר֥וּחַ) kelimesidir. “Ruh” olarak tercüme edilebilir. “Söz” olarak tercüme edilen kelimenin orijinali İbranice “devar” (דְבַ֣ר) kelimesidir. Üçlü Birlik doktrinine iman eden Hristiyanlar, bu mezmurda üçlü birliğe atıf olduğunu savunurlar. Onlara göre, “Ruh” kelimesi ile işaret edilen Kutsal Ruh, “Söz” kelimesi ile işaret edilen de Oğul’dur. Dolayısı ile hem Kutsal Ruh hem Oğul, Yaratılış’a katılmış eş yaratıcılardır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam #yahudi
İsa, kaç tane eşeğe bindi? İsa, Yeruşalayim İsa, kaç tane eşeğe bindi?

İsa, Yeruşalayim’e girerken kaç tane hayvana bindi? Dört kanonik İncil’den üç tanesine, Markos 11:7, Luka 19:29-35 ve Yuhanna 12:14’e göre İsa bir tane sıpaya binmiştir. Bu Hristiyan İncili yazarları, kendi hikayelerini, Zekeriya Peygamber’in Mesih’in Yeruşalayim’e sıpaya binerek girişi ile ilgili peygamberliği İsa tarafından yerine getirilmiş gibi yazmışlardır.

Bu sitede onlarca kez gösterildiği gibi, Matta Kitabı’nın yazarı İbranice bilmiyordu ve bu da tuhaf bir sonuca yol açmıştı. Matta Kitabı’nın yazarı, Zekeriya 9:9 ayetinde yer alan peygamberliği yanlış anlamış, Mesih’in Yeruşalayim’e bir yerine iki hayvan üzerinde girdiğini sanmıştır. Yani, Matta’nın “Palmiye Pazarı’nda” İsa, iki hayvanın üzerine binmişti!

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #yahudi
Gerçekliği Yönetmek (Haşgaha Pratis) Tanrı, E Gerçekliği Yönetmek (Haşgaha Pratis) Tanrı, Evren'i Nasıl Yaratır? Bölüm 03

Devamı için: kabalat.com

#tanya #torahvisuals #kabalat #hasidizm #Yahudilik #yahudi
Çok tanrılı dinlerde, tanrılar ile cinler aras Çok tanrılı dinlerde, tanrılar ile cinler arasındaki ayrım değişkendir. İyi ve kötü tanrılar olduğu gibi iyi ve kötü cinler de vardır. Tanrılar ile cinler arasında niteliksel bir fark yoktur; hatta cinin bir ismi “kötü tanrı”dır. Bunun nedeni, çok tanrılı dinlerde, doğadaki her büyük olay ve kuvveti yöneten bağımsız bir tanrının var olmasıdır. Bu dinlerde cinlerin tanrılardan farkı; daha az güçlü olmaları, daha az bireyselliğe sahip olmaları, ara sıra tanrılara karşı ayaklanmaları ve bazen de başarılı olmalarıdır. 

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam
Tanrı kimin kurtulacağını seçti mi? Kalvinis Tanrı kimin kurtulacağını seçti mi?

Kalvinistler neye inanır?

Kalvinistlere göre Tanrı, ezelde, henüz Dünya’ya gelmeden önce insanlardan kimin kurtulacağına kimin ise lanetli olduğuna karar vermiştir.

Tanrı, kurtulmaları için seçilmiş insanları ve lanetlileri dünya hayatında yapacakları iyi veya kötü davranışlara bakmaksızın ezelde belirlemiştir!

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #kalvinizm
Kalvinistler neye inanır? Reform Protestanlar ve Kalvinistler neye inanır?

Reform Protestanlar veya Kalvinistler, insanın başlangıçta işlemiş olduğu günah nedeniyle doğasının tamamen bozulmuş olduğuna, kendi günahlı doğasına esir olduğuna, artık kendi kurtuluşu konusunda hiçbir şey yapamayacak durumda olduğuna inanırlar.

Onlara göre insanlar, kendilerini kurtuluşa götürecek iyi işleri seçme özgür iradesine sahip değildirler. Kendi kuvvetleriyle iman edemezler. Tora’daki buyrukları yerine getirerek, iyi işler yaparak yaşama kavuşmak mümkün değildir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi #hristiyanlık
Mezmur 110:1 “Rab, Rabbim’e dedi ki?” Hrist Mezmur 110:1 “Rab, Rabbim’e dedi ki?”

Hristiyan İncili’nde Matta Kitabı’nda İsa, Ferisiler’e dönüp sorar:

Matta 22:42 Ferisiler toplu haldeyken İsa onlara şunu sordu: “Mesih’le ilgili olarak ne düşünüyorsunuz? O kimin oğludur?”

Yani, günlük konuşma diliyle “Mesih kimin soyundan gelecektir?” diye sormaktadır.

Onlar da, “Davut’un Oğlu” dediler.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #yahudi
Mezmurlar 40:6 “bana bir beden hazırladın?” Mezmurlar 40:6 “bana bir beden hazırladın?”

Kilise’nin ana inanç ilkesi, yalnızca kan sunusunun günahı aklayabileceğidir. Bu öğretiye göre, İsa’nın ölümü, her insanın sözde asli günah nedeniyle günahkar doğmasını aklayabilecek tek yoldur.

Sadece kan sunusunun günahı aklayabileceği görüşü, kolayca görülebileceği gibi Yahudi Kutsal Kitabı tarafından yalanlanmaktadır. Örneğin, Mezmurlar Kitabı, Yeşaya, Mika, Hoşea ve Yeremya Peygamberler günahkar insanları günahlarını aklamak için kurbanlara güvenmemesi konusunda uyarmaktadır. Peygamberlerin sözleri Hristiyan inancına tamamen zıttır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi #hristiyanlık
Daniel 7:13 “Göğün bulutlarıyla gelen insano Daniel 7:13 “Göğün bulutlarıyla gelen insanoğluna benzeyen biri” kimdir?

Hristiyan İncili’nde “İnsanoğlu” terimi birçok kez kullanılır ve İsa bu terimi kendisi için kullanır. (Bkz. Matta 9:6, Matta 10:23, Matta 11:19, Matta 12:8, Matta 12:32, Matta 12:40, Matta 13:37, Matta 13:41-42, Matta 16:13, Matta 16:27-28, Matta 17:9…)

Hristiyan İncili’ndeki “İnsanoğlu” belirli bir kişiyi, İsa’yı tanımlar, belirlilik edatı alır ve ilk harfi büyük harfle yazılır, Daniel 7:13 ‘deki “insanoğlu” terimi ise belirlilik edatı almaz ve “bir” insanoğlu olarak yazılır. Hristiyanlar, Daniel 7:13 ayetini tercüme ederken, “insanoğlu” kelimesinin ilk harfini büyük harfle yazarlar ki, bu terim İsa’yı işaret ediyormuş gibi görünsün. Oysa, ayetin orjinalinde belirlilik edatı olmadığı gibi, İbranice dilinde büyük harf de yoktur. Hristiyanlar, Yahudi Kutsal Kitabı’nın birçok yerinde olduğu gibi, Daniel Kitabı üzerinde de oynama yapmaktan çekinmezler.

Devamı için: kabalat.com

#yahudi #yahudilik #hristiyanlık
Sabah Yıldızı Lucifer Lucifer kelimesi, kelime Sabah Yıldızı Lucifer

Lucifer kelimesi, kelime anlamı olarak “ışık taşıyan” anlamına gelir. “Işık” anlamındaki Latince “lux” kelimesi (Proto Hint Avrupa dilinde “leuk” kelimesi) ve latince “taşıma” anlamındaki “ferre” kelimesinden (Proto Hint Avrupa dilinde “bher” kelimesi) oluşur.

Devamı için: kabalat.com

#yahudi #yahudilik #hristiyanlık
Levililer Kitabı tam olarak Mısır’dan Çıkı Levililer Kitabı tam olarak Mısır’dan Çıkış Kitabı’nın bittiği yerde başlar. Mısır’dan Çıkış 40:34-35 ayetlerinde, Tanrı’nın kevod’unu, Tanrı’nın Kutsiyeti’nin ortaya çıkışını okuruz. Daha önce Sinay Dağı’nda duran Tanrı, tarifini Moşe’ye verdiği ve dağın eteğinde inşa edilen Mişkan’a iner:

"Bulut, Buluşma Çadırı’nı kapladı ve Tanrı’nın Onuru (ukevod) Mişkan’ı doldurdu. Moşe Buluşma Çadırı’na giremedi; zira bulut [çadırın] üzerine çökmüş, Tanrı’nın Onuru (ukevod) Mişkan’ı doldurmuştu."

Devamı için: kabalat.com

#yahudi #yahudilik
Türkçe çevirilerde “peygamber” olarak tercüme edilen kelimenin orijinali İbranice “navi” kelimesidir. Bu kelime aynı dil ailesinde yer alan Arapça’da da “nebi” olarak yer almaktadır. “Navi” kelimesinin kökü “nun, bet ve alef” harflerinden oluşur (נבא). Bu kelimenin kökü “seslenmek” anlamına gelir. “Navi” kelimesi de “konuşan, seslenen” anlamındadır. Bu anlamın en açık örneği Mısır’dan Çıkış 7:1 ayetinde yer alır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi
“Yazıcıların yalancı kalemi” (Yeremya 8:8) “Yazıcıların yalancı kalemi” (Yeremya 8:8)

Müslümanlar ve Hristiyanlar, Yahudi Kutsal Metinleri’ni didik didik ederek kendi inançlarına destek bulmaya çalışmaktadırlar. Yahudi Kutsal Kitabı’nda bulabildikleri ilgisiz ayetleri öncesi ve sonrasından kopartarak, konuyu değiştirerek, bilerek yanlış tercüme ederek veya kasıtlı biçimde yeni anlamlar vererek, Yahudi Kutsal Metinleri’nden onay aramaktadırlar. Bu konuda belki de an bariz biçimde çarpıtılan ayetlerden biri Yeremya 8:8 ayetidir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi #hristiyanlık #islam
İddia 3: "İşte kendisine destek olduğum, gön İddia 3:

"İşte kendisine destek olduğum, gönlümün hoşnut olduğu seçtiğim kulum! Ruhum’u onun üzerine koydum. Adaleti uluslara ulaştıracak."
(Yeşaya 42:1)
 
Yeşaya 42:1 ‘de “destek olduğum” olarak tercüme edilen “etmak” olarak okunan kelime “ahmed” olarak okunabilir. Bu iki kelime birbirine çok benzerdir. Bu kelimenin orijinali “ahmed”dir, ancak; bu ayette bahsedilen kulun İslam Peygamber’i Muhammed’i gösterdiğini gizlemek için bu kelime “destek olduğum” olarak çevrilmiştir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi #islam
Tanah’ta İslam Peygamber’i müjdeleniyor mu? Tanah’ta İslam Peygamber’i müjdeleniyor mu?

Yahudi Kutsal Metinleri yaklaşık olarak 304.900 kelime içermektedir. Bazı müslümanlar, bu kelimeler içerisinden birkaç ayetin İslam Peygamberi’ni müjdelediğini iddia etmektedir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi
Hristiyanlar tarafından bilerek yanlış tercüme Hristiyanlar tarafından bilerek yanlış tercüme edilen, çarpıtılan, ayetin öncesinde ve sonrasında anlatılanlardan koparılarak ayetin amacı ile tamamen ilgisiz anlamlar verilen çok sayıdaki ayetlerden biri de Zekeriya 12:10 ayetidir.

Devamı için: kabalat.com

#hristiyanlık #yahudilik #yahudi
Load More... Takip edin

Mesih Çağı:

  • Soru-Cevap
  • Kavramlar
  • Kitap
  • Video
© Copyright kabalat.com Tüm Hakları Saklıdır.