Kabalat Tora

Main Menu

  • Soru-Cevap (Tümü)
  • Kavramlar (Tümü)
  • Kitap (Tümü)
  • Video (Tümü)

logo

Header Banner

Kabalat Tora

  • Soru-Cevap (Tümü)
  • Kavramlar (Tümü)
  • Kitap (Tümü)
  • Video (Tümü)
  • Yaratılışın Altı Günü Neyi Anlatıyor? (6)

  • Yaratılışın Altı Günü Neyi Anlatıyor? (5)

  • Yaratılışın Altı Günü Neyi Anlatıyor? (4)

  • Yaratılışın Altı Günü Neyi Anlatıyor? (3)

  • Yaratılışın Altı Günü Neyi Anlatıyor? (2)

Kavramlar
Home›Kavramlar›Melekler ve Takımyıldızlar

Melekler ve Takımyıldızlar

By Gökhan Duran
18 August 2017
1648
0
Share:

Bir önceki bölümde, Atzilut, Beriah, Yetzirah ve Assiyah’ın dört dünyası boyunca İlahi yaratıcı enerjinin akışını tartıştık. Beriah’ın ruhların ve meleklerin tezahür ettiği yer olduğunu, üst Eden Bahçesi’nin Beriah’da, alt Eden Bahçesi’nin ise Yetzirah’da olduğunu gördük.

 

Bu bölümde, özellikle Assiyah’ın fiziksel dünyasına akış üzerine odaklanacağız.

 

Daha önce de açıklandığı gibi, üst Sefirot Atzilut dünyasında tezahür eder. Bunun altında Beriah; İhtişam Tahtı’nın dünyası (Kisei Hakavod) yer alır. Beriah, Sefirot’un alt dünyalarla etkileşime girmesine izin verir. Beriah ve Assiyah arasındaki Yetzirah, melekler dünyasıdır. Beriah ve Assiyah dünyasında melekler olsa da Kabalistler, duygusal yoğunluğundan dolayı melekleri öncelikle Yetzirah dünyasıyla ilişkilendirirler.

 

Kabalistler Beriah, Yetzirah ve Assiyah’ın üç dünyasını insandaki üç yeti, düşünce, konuşma ve eylem ile birleştirirler. Bu üçlünün ruhun giysileri gibi davranması gibi, Beriah, Yetzirah ve Assiyah dünyaları da aynı şekilde Atzilut Sefirot’unun giysileri gibi davranırlar. Yetzirah konuşma dünyası olarak bilinir. Talmud, “Aşem’den çıkan her söz bir melek yaratır” demektedir. Ruhsal alemi bir uçtan diğerine geçen güce melek adını veririz ve “Tanrı’nın sözü” nden söz ettiğimizde, aslında O’nun alt dünyalar ile etkileşiminden bahsetmekteyiz. Aynı zamanda bunu İlahi enerji akışı için bir kanal olarak tanımlarız. Aslında birçok farklı melek türü vardır. Bazıları günlük olarak oluşturulur ve diğerleri Michael ve Gabriel gibi sabit isimlerle kalıcıdır.

 

Midraş aslında meleklerin yaratılışta hangi günde yaratıldıklarına dair farklı görüşleri beyan etmektedir, ikinci mi yoksa beşinci günde mi olduğu tartışılmaktadır. Tüm bu fikirler geçerli kabul edildiğinden, farklı işlevlere sahip farklı melekler grubuna atıfta bulunduklarını söylemeliyiz.

 

Astrolojide en önemli faktörlerden biri, kişinin doğum saati ve tarihidir. Talmud, “Saatin bir Mazal’i (takımyıldız)” olduğunu belirtmektedir. Kişinin doğduğu zaman, gün ve tarih, kaderi üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Gökyüzündeki yıldızlar, Aşem’in fiziksel dünya üzerindeki tasarrufunda önemli bir bağlantı oluştururlar. Aşem ile insan arasında birçok etkileşim seviyesi vardır. Bunun en alt olanı melekler ve yıldızlar arasındaki etkileşim düzeyidir. Midraş ve Zohar, “Ona büyümesini söylemeyen bir Mazal’i -takımyıldızı olmayan bir ot yaprağı yoktur.” demektedir. Bu, Aşem’in dünya üzerindeki tasarrufunun, İlahi Takdir’in melekler aracılığı ile işlediği, meleklerin de sırasıyla yıldızlar ve gezegenler aracılığı ile işlediği anlamına gelir. Bir bakıma, meleklerden yıldızların ruhları olarak bahsedebiliriz. Bazı kaynaklar, yıldızların akıla sahip olduklarından bahsederken, yorumlar bunun aslında onlarla bağlantılı olan meleklerden bahsedildiğini belirtmektedir. Zohar, evrendeki her yıldızın bir isme sahip olduğunu öğretir ve Midraş, yıldızların adlarının farklı meleklerin adlarına karşılık geldiğini gösterir. İlahi etkinin ve akışın meleklerden, yıldızlardan ve nihayetinde dünyaya geldiğini görüyoruz. Enoş günlerinde neden yıldızlara tapmaya başladıklarını şimdi anlayabiliriz. Yıldızlara tapınışın kurucuları Aşem’i bilseler de, Aşem’in bu dünyanın boş şeylerinden, beyhudeliklerinden çok ötesinde olduğuna inandıkları için, emri altındaki yıldızlara hizmet etmenin dünya üzerinde daha etkileyici olacağını düşünüyorlardı. Zamanla Aşem’in emri altındaki astlar asıl haline gelmiş ve Avraam’a kadar tektanrıcılık kavramı kaybolmuştur (bkz. 2. bölüm). Yıldızların insan yaşamı üzerinde görünen etkisine rağmen, Mazalot (takımyıldızlar) kavramı aslında fiziksel bir kavramdır. Bunlar, ruhsal güçlerin dünyaya aktığı kanallardır. Bir kimse duayla doğrudan Aşem ile temas kurabilir ve yıldızların etkisini aşabilir, atlayabilir.

 

Etki yalnızca güneş sistemimizin görülebilen üyelerinden yayılır. Uranüs, Neptün ve Pluto gibi çıplak gözle görülemeyen uzak gezegenlerin önemli bir astrolojik etkisi olmadığı düşünülmektedir.

 

Dünya’dan uzaklıkları sırasıyla gezegenler; Satürn, Jüpiter, Mars, Güneş, Venüs, Merkür ve Ay’dır. Satürn dünyadan uzak, Ay ise en yakındır. Bereşit Kitabı’nda yıldızların ve gezegenlerin yaratılışının yaratılışın dördüncü gününde olduğunu belirtilmektedir. Pazar gününden saymaya başladığımızda, yaratılışın çarşamba günü yapıldığı anlamına gelmektedir. Kutsal Kitap’a göre gece her zaman günden önce gelmektedir. Dolayısıyla gezegenler dördüncü gün arifesinde, yani salı gecesi yerleştirilmiştir.

 

Tümü tek seferde, Dünya’dan uzaklıklarına göre birer saat arayla yerleştirilmiştir. Böylece akşam saat 6’da Satürn, ikinci saatte saat 7’de Jüpiter, Mars 8:00, Güneş 9:00, Venüs 10:00, Merkür 11:00, Ay gece 12:00’de yerleştirilmiştir. Her gezegen yerleştirilmiş olduğu saate hâkim oldu. İlk yedi saatten sonra, egemenlikleri gezegenler aynı sırada olacak şekilde yeni bir döngüye başladı. Bu yedi saatlik döngü hafta içerisinde devam eder ve her hafta aynıdır. Bu düzeni takiben her akşamın ilk saatine farklı bir gezegen hakimdir. Pazar-Merkür, Pazartesi-Jüpiter, Salı-Venüs, Çarşamba-Satürn, Perşembe-Güneş, Cuma-Ay, Cumartesi-Mars. Her günün ilk saatine de başka bir gezegen hakim durumdadır; Pazar- Güneş, Pazartesi-Ay, Salı-Mars, Çarşamba-Merkür, Perşembe-Jüpiter, Cuma-Venüs, Cumartesi-Satürn. Her günün adından, sabahın ilk saatine hakim gezegenle ilişkili olduğu açıkça görülmektedir. Pazar (Sun day) Güneş tarafından, Pazartesi (Moon day) Ay tarafından, Salı (Mardi-Mars day) Mars tarafından, Çarşamba (Mercredi -Mercury day) Merkür tarafından, Perşembe (Jeudi – Jupiters day) Jüpiter tarafından, Cuma (vendredi – Venus’s day) Venüs tarafından, Cumartesi (Saturday) Satürn tarafından yönetilir. İbranice’de Satürn’e Şabat kelimesinden gelen Shabbatai denir.

 

Tora’da (Devarim18:10) “Zamanları hesaplayan aranızda bulunmayacak” demektedir. Talmud, Rabbi Akiva’ya dayanarak bu yasağı uğurlu zamanları hesaplayan kişiye de uygulamaktadır. Bu, astrolojiyi kişinin günlük yaşantısında egemen bir etken olarak kabul etmesini ve astrolojiye dayanarak öngörülerde bulunmasını yasaklamaktadır. Bu nedenle, astroloji ile karakter analizi yapmaya izin verilse de, birinin gelecekteki eylemlerini belirlemek için horoskop, yıldız haritaları kullanması yasaktır.

 

Doğum gibi mutlu bir vesileyle, çocuk üzerindeki gezegensel etkinin iyi olması arzusunu belirten “Mazal tov” dilemek yaygın bir alışkanlıktır. Tora’nın “Tanrınız Aşem önünde kusursuz olacaksınız” ile belirttiği gibi gezegenlerin kölesi değiliz (Devarim 18:13). Bu, ruhsal boyut ile olan ilişkimizi ne kadar mükemmelleştirirsek, olayların doğal seyrini değiştirmede Aşem’in bize o kadar yardım edeceğini bildirmektedir. Bu, astrolojik tahminlere dayalı her eylemi gereksiz yapmaktadır. Talmud’da açıkça “Ein Mazal LeYisroel” yani “Yahudi halkı için Mazal yoktur” ifade edilmektedir. Bu, Yahudilerin Tora’yı almaları, kabul etmeleri nedeniyle bir bütün olarak Mazalot’un etkilerinin üzerine kaldırıldıkları anlamına gelmektedir.

KİTABI OKU

 

 

 

 

 

 

 

 

Rabbi Nissan Dovid Dubov

TagsadamangelsbereşitchabaddavidElohimibrahimincilkabalakuranmaşiahmazalotmelekmistisizmmoşemusanissanrabbistarstakımyıldıztanritevratTzimtzumyahudiyahudilikyaratılışzohar
0
Shares
  • 0
  • +

Leave a reply Cancel reply

0
logo

Yahudilik hakkında makaleler yazıyor, çeviri yapıyor, videolar hazırlıyorum.

Sorularınızın tamamına yanıt vermeye çalışacağım. E-posta ile ya da "iletişim" bölümünden bana ulaşabilirsiniz.

Gökhan Duran

Hakkımda

  • ..
  • ..
  • gokhanduran.bv@gmail.com

Instagram

kabalattora

Tora, karşılığı ölüm cezası olan birçok g Tora, karşılığı ölüm cezası olan birçok günahtan bahseder: Ensest ilişki, hayvanlarla ilişkiye girme, Şabat’ı ihlal etme, anne ve babasına karşı asi olma, putperestlik, cinayet, evli bir kadınla ilişkiye girme gibi.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #islam #hristiyanlık
20.yüzyılda, Göbeklitepe, Çatalhöyük gibi ye 20.yüzyılda, Göbeklitepe, Çatalhöyük gibi yerleşim yerlerinin keşfedilmesi, bir görüşe göre Yahudi Kutsal Kitabı’nın geçersizliğinin kanıtı olmuştur. Geleneksel Yahudi inancı, insanın yaratılışını yaklaşık altı bin yıl önceye dayandırırken, söz konusu yerleşimlerin tarihinin M.Ö. 10.yüzyıla kadar uzanması, bu görüşe göre Tora’nın gerçek dışı bilgiler içeren bir masal kitabı olduğunu göstermektedir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #islam #hristiyanlık #evrim
Hristiyanlığın yanlışlığı en kolay göster Hristiyanlığın yanlışlığı en kolay gösterilebilen iddialarından biri Yaratılış 3:15 ayeti ile ilgili olandır.

Bunun üzerine RAB Tanrı yılana, “Bu yaptığından ötürü bütün evcil ve yabanıl hayvanların en lanetlisi sen olacaksın” dedi, “Karnının üzerinde sürünecek, yaşamın boyunca toprak yiyeceksin.

Seninle kadını, onun soyuyla senin soyunu birbirinize düşman edeceğim. Onun soyu senin başını ezecek, sen onun topuğuna saldıracaksın.”

(Yaratılış 3:14-15) Hristiyan Yeni Çevirisi

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #islam #hristiyanlık #mesih
Yahudi Kutsal Metinleri’ne göre Mesih (Maşiah) Yahudi Kutsal Metinleri’ne göre Mesih (Maşiah), Kral Davut’un (David AMeleh) ve oğlu Kral Süleyman’ın (Şelomo Ameleh) soyundan gelmelidir. Dolayısıyla Yehuda oymağının bir mensubu olmalıdır.

Bakınız: 2 Samuel 7:12-16, Yeremya 23:5-6, Yeşaya 11:1, Mezmurlar 89: 31-38, 1 Tarihler 22:9-10, 1 Tarihler 28:5, 1 Krallar 1:31…

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #islam #hristiyanlık
Melek nedir? İbranice “malak” kelimesi “ha Melek nedir?

İbranice “malak” kelimesi “haberci” anlamına gelir ve “bir mesajla göndermek” anlamındaki “lak” kökünden gelir. Örneğin “iş” anlamındaki “melaha” kelimesi de aynı kökten gelir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #islam #hristiyanlık #melek
Tohu dünyasındaki “kapların parçalanması” Tohu dünyasındaki “kapların parçalanması” (İbranice, “Şevirat HaKelim“) kavramı, Yaratılıştaki çeşitlilik ve çokluk sorununu ve kötülüğün kökenini açıklayan anahtar kavram (Daha fazla bilgi için bakınız: Rabbi J. I. Schochet, Hasidizm’deki Mistik Kavramlar, Bölüm 7) ve Arizal’ın tam bir açıklamasını yaptığı Kabala sisteminde merkezi unsurdur (Bakınız: Etz Hayim, Heihal HaNikudim (Şaar 8); Mevo Şe’arim, Şaar 2, kısım 2, Bölümler 1-11; Şaar HaHakdamot, Deruş b’Olam HaNikudim.)

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam #kabala #kabbalah
Şabat Şalom ve Hag Sameah! Şabat Şalom ve Hag Sameah!
#yahudilik #hristiyanlık #islam #tora #toraoku #yahudilik #hristiyanlık #islam #tora #toraoku
Tora’nın verilmesinden önce Tora? Her sene Ş Tora’nın verilmesinden önce Tora?

Her sene Şavuot bayramında Tanrı’nın dünyaya Tora’yı vermesini yani Matan Tora’yı anarız. Gemara’nın bize bildirdiği gibi, “Mısır’daki atalarımız Tora çalışmayı hiçbir zaman bırakmadı” (Yoma 28b).

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #islam #hristiyanlık #tora
[1] Elokim, tüm kuvvetlerin kendisinden çıktığı tek bir varlığı ifade eder. Kuvvetlerin kendi iradesi yoktur, daha yüksek bir nedenin eserlerinden daha fazlası değillerdir. Bununla birlikte, Elokim ilk nedendir, Elokim’in eylemlerini belirleyecek kendisinden önce gelen bir neden yoktur. Elokim, bu nedenle hangi olayların olacağını ve olmayacağını özgürce belirleyen birincil bilinçli varlıktır. 

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam #kabala #kabbalah
Rabbi Luria, dünyamızı her yönden düşündü Rabbi Luria, dünyamızı her yönden düşündü ve bir şeylerin yanlış gitmiş olması gerektiğini fark etti.

En başta olan bir şey… Zamanın başlamasından önce; doğa yasaları oluşturulmadan ve maddenin henüz biçime kavuşmasından önce! Gerçekliğin özünde olan bir şey ve eğer onu bulabilirse, tüm evren iyileştirilebilirdi.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam #kabbalah #kabala
Yahudi öğretilerinde, dünyayı geliştiren, iyi Yahudi öğretilerinde, dünyayı geliştiren, iyileştiren ve onu yaratılış amacına uygun durumuna yaklaştıran her eylem “Tikkun Olam” olarak tanımlanır.

Tikkun Olam, dünyanın doğası gereği iyi olduğunu, Yaratıcı’ın Kendi eserlerini geliştirmemiz amacıyla insanlık için bilerek bir miktar yer/imkan bıraktığını ima eder. Tüm insan faaliyetleri bu görevi yerine getirmek için fırsatlardır ve her insan; çocuk veya yetişkin, öğrenci veya girişimci, sanayici veya sanatçı, siyasi aktivist veya çevreci veya sadece bir başka insanı ayakta tutmak için mücadele eden her insan Tikkun Olam’a katılabilir.

Devamı için: kabalat.com

#kabala #yahudilik #hristiyanlık #islam #kabbalah
Şabat şalom! Şabat şalom!
Tanrı, Moşe’ye konuşarak şöyle dedi: “Aar Tanrı, Moşe’ye konuşarak şöyle dedi: “Aaron’a konuş ve ona [şunları] söyle: ‘Kandilleri yaktığında, [alevleri] Menora’nın merkezine doğru [yönlendirilmiş olsun]. Yedi kandil [bu şekilde] ışık verecektir’”

(Sayım 8:1-2)

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam
Rabbiler, Tora’ya neden bu kadar çok yasa ekliy Rabbiler, Tora’ya neden bu kadar çok yasa ekliyor? Adam ile Hava’nın günah işlemesine neden olan şey bu değil miydi?

Doğru. Moşe’nin kendisi Tora’nın kurallarına ekleme yapmamaları konusunda halkı uyarır: 

“Size emretmekte olduğum sözün üzerine [hiçbir şey] eklemeyin ve ondan [hiçbir şey] eksiltmeyin” 
(Yasa’nın Tekrarı 4:2). 

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam #rabbi
İstefanos, Elçilerin İşleri 7. Bölüm’de Ya İstefanos, Elçilerin İşleri 7. Bölüm’de Yahudi tarihi hakkında açıklama yapar ve Avraam’dan başlayıp tarihi bir özet anlatmaya başlar. Ancak, “Kutsal Ruh’un bilgeliği” ile dolu olduğu iddia edilen İstefanos (bakınız: Elçilerin İşleri 6:10) birçok tarihi olayı yanlış aktarır. Tüm çevirilere bakıp, kendiniz kontrol edin!

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam #septuaginta #septuagint #deadseascrolls #ölüdeniz #tora #talmud
Instagram post 17865807041329266 Instagram post 17865807041329266
Yahudi Kutsal Metinleri’ne göre kesin bir putpe Yahudi Kutsal Metinleri’ne göre kesin bir putperestlik olan üçlü birlik öğretisine inanan bir Hristiyan’a bu doktrinin Hristiyan İncili’nde nerede bulunduğunu sorduğunuzda size vereceği yanıt, 1 Yuhanna 5:7-8 cümleleridir. Yüzlerce yıldır bu cümleler, üçlü birlik doktrinin Hristiyan İncili’ndeki kanıtı olarak misyonerler tarafından kullanılmaktadır ve bu cümleler dışında üçlü birlik öğretisine açık kanıt olarak gösterilebilecek başka cümle bulunmamaktadır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam #teslis
Yahudi Kutsal Kitabı’nı okuduğumuzda, bazı a Yahudi Kutsal Kitabı’nı okuduğumuzda, bazı ayetlerin her kişinin kendi suçlarından sorumlu olduğunu söylediğini, bazı ayetlerin ise çocukların babalarının suçlarından sorumlu olduğunu söylediğini görürüz. Görünürdeki bu çelişki nasıl açıklanabilir?

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam
Tora’nın, Kenaan ülkesinin Mısır’dan çık Tora’nın, Kenaan ülkesinin Mısır’dan çıkan Yahudiler tarafından ele geçirilmesi ile ilgili emirleri bugün bize şiddet dolu ve şok edici gelmektedir. Bu emirler, kelimenin tam karşılığı ile anlaşıldığında, Kenaan topraklarındaki yerel kabilelerinin tamamen yok edilmesini istiyor gibi görülmektedir, örneğin:

Tanrın Aşem onları senin önüne teslim edecek ve onları vuracaksın. [O zaman] Onları tamamen imha etmelisin. Onlarla antlaşma yapma ve onlara lütuf gösterme. (Yasa’nın Tekrarı 7:2)

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam
Load More... Takip edin

Mesih Çağı:

  • Soru-Cevap
  • Kavramlar
  • Kitap
  • Video
© Copyright kabalat.com Tüm Hakları Saklıdır.