Kabalat Tora

Main Menu

  • Soru-Cevap (Tümü)
  • Kavramlar (Tümü)
  • Kitap (Tümü)
  • Video (Tümü)

logo

Header Banner

Kabalat Tora

  • Soru-Cevap (Tümü)
  • Kavramlar (Tümü)
  • Kitap (Tümü)
  • Video (Tümü)
  • Mısır’a 70 mi, 75 kişi mi indi? Tora yanlış mı?

  • Ölüdeniz Parşömenleri ve Tora’nın Aktarılması

  • Ölüdeniz Parşömenleri

  • Tanrı pişman olur mu?

  • Öznellik [38]

Kavramlar
Home›Kavramlar›Noah’ın Dünyası’nda “Şabat” var mı? [20]

Noah’ın Dünyası’nda “Şabat” var mı? [20]

By Gökhan Duran
7 November 2020
395
3
Share:

Önceki yazılarımızda, bir yandan Yaratılış hikayesi diğer yandan Tufan sonrası hikaye arasındaki benzerliklere bakıyorduk. Yaratılış hikayesindeki olayların Tufan’dan sonraki dünyadaki olayların her birine karşılık geldiğini görmüştük. Baktığımız son benzerlik ise altıncı gündü. Altıncı günde insan ve hayvanlar yaratılmış, Tanrı insanı ve hayvanları kutsamıştı. Bu olayların her birine bakmış ve Noah’ın gemiden ayrılışında benzerlerini bulmuştuk. Bu benzerlikler dokuzuncu bölüm yedinci ayete kadar devam etmişti. Peki, bu paralellikler ne kadar ileri gitmektedir?

 

Yaratılış hikayesinde, altıncı günden bir sonraki olay Şabat’tır. Şabat, Tanrı’nın yaratma eylemini durdurduğu yedinci gündü.

 

Gökyüzü ve yeryüzü, ve onların tüm öğeleri [böylece] tamamlandı.

Tanrı, yedinci günle, yapmış olduğu işi tamamladı ve yedinci günde, yapmış olduğu tüm işini bıraktı.

Tanrı yedinci günü mübarek kıldı ve onu kutsal ilan etti; çünkü Tanrı, yapmak üzere yaratmış olduğu tüm işini, bu günde bırakmıştı. 

(Yaratılış 2:1-3)

 

Soru şu, Tufan sonrası dünyada bir Şabat olayı var mı? Kelimenin tam anlamıyla bir Şabat değil, ama Şabat’a karşılık gelen bir olay? Eğer karşılık gelen benzer bir olay varsa, tam da önceki benzerliklerin bittiği dokuzuncu bölüm yedinci ayetten hemen sonra başlamalıdır. Şabat’ı Tufan sonrası bir olaya bağlayan dil benzerlikleri var mı bakalım.

 

“Ben de İşte Bizzat sizinle ve sizden sonraki kuşaklarınızla bir antlaşma yapıyorum.

[Bu antlaşma aynı zamanda] Sizinle birlikte bulunan ve gemiden tüm çıkanlar – gerek kuş, gerek çiftlik hayvanları, gerekse de yeryüzünün tüm vahşi hayvanları olsun – tüm canlı türleri ve yeryüzünün tüm hayvanları [için de geçerlidir].

Sizinle [şu] antlaşmamı gerçekleştiriyorum: Bir daha asla tufan sularından [dolayı] tüm vücutlar [yaşamdan] koparılmayacak. Yeryüzünü yok edecek bir tufan, bir daha olmayacak”.

Tanrı [şöyle] dedi: “Sonsuza kadar her nesil için, Benimle, sizin aranıza ve sizinle birlikte tüm canlı türleri arasına verdiğim işaret şudur:

Gökkuşağım’ı bulut içine yerleştirdim ve o, Benimle yeryüzü arasındaki antlaşmanın işareti olacaktır. Yeryüzüne bulutlar getireceğim zaman, gökkuşağı bulutlar arasında görülecek.

O zaman sizinle ve her vücuttaki canlı türüyle olan antlaşmamı hatırlayacağım. Ve su bir daha hiçbir zaman tüm vücutları yok etmek için tufana dönüşmeyecek.

Gökkuşağı bulutların arasında olacak ve Ben onu görerek, Tanrı ile, yeryüzünde bulunan her vücuttaki tüm canlı türleri arasındaki ebedi antlaşmayı hatırlayacağım”.

Tanrı, Noah’a “Benimle yeryüzündeki tüm vücutlar arasında yapmış olduğum antlaşmanın işareti budur” dedi. 

(Yaratılış 9: 9-17)

 

Tufan sonrası dünyada, hayvanlar ve insanlar gemiden ayrıldıktan sonra, Tanrı, Noah’ı kutsadıktan sonra – ki bu, daha önce bahsettiğimiz gibi, Yaratılış hikayesindeki altıncı günün kutsamasına paraleldir  – sıradaki olay “gökkuşağı antlaşması”dır. Tanrı, Noah’a Tufan’dan sonra gökkuşağını gösterir ve der ki, “bu gökkuşağı, bir daha asla başka bir Tufan olmayacağına, dünyayı bir daha asla tümüyle yok etmeyeceğime dair bir işarettir.”

 

Tanrı, insanlarla ve tüm canlılarla bir antlaşma yapar ve bir daha dünyayı yok etmeyeceğine söz verir. Aradığımızı, Şabat’ın karşılığını bu ayetlerde bulduk mu? Sanırım hayır! “Gökkuşağı antlaşması” ile Yaratılış Kitabı ikinci bölümün ilk üç ayetinde anlatılan Şabat’ı birbirine bağlayan bir dil benzerliği yok gibi görünüyor. Acaba benzerlikler sona mı erdi?

 

Ancak bize sunulan bir yol daha var. Tufan sonrası dünyadaki Gökkuşağı Antlaşması’nda bize Şabat’ı hatırlatan dilsel işaretler var, ama bu işaretler bizi Yaratılış hikayesine değil, Çıkış Kitabı’na getiriyor! Söz konusu dil benzerlikleri bizi Çıkış Kitabı’na, Bölüm 31’e götürür.

 

Çıkış Kitabı 31. Bölüm, 13 – 17. ayetlere bakmanızı ve bu ayetleri Yaratılış 9. Bölüm’de bulunan gökkuşağı antlaşması (9 – 17 ayetler) ile karşılaştırmanızı istiyorum.

 
Yaratılış 9. Bölüm (9 – 17) Çıkış 31. Bölüm (13 -17)
9] “Ben de İşte Bizzat sizinle ve sizden sonraki kuşaklarınızla bir antlaşma yapıyorum. 13] “Sana gelince; Bene- Yisrael’e konuş ve [şöyle] söyle: Yine de, Şabatlarım’ı gözetmelisiniz. Zira [Şabat], sizi Benim – Aşem’in – kutsal kıldığımın bilinmesi için, nesilleriniz boyunca, sizinle aramda bir işarettir.
 10] [Bu antlaşma aynı zamanda] Sizinle birlikte bulunan ve gemiden tüm çıkanlar – gerek kuş, gerek çiftlik hayvanları, gerekse de yeryüzünün tüm vahşi hayvanları olsun – tüm canlı türleri ve yeryüzünün tüm hayvanları [için de geçerlidir]. 14] Şabat’ı korumalısınız – çünkü o sizin için kutsaldır ve onun [kutsiyetini] ihlal eden, kesinlikle idam edilecektir – çünkü [Şabat günü] içinde her kim melaha yaparsa, o can, halkının içinden kesilip atılacaktır.
11] Sizinle [şu] antlaşmamı gerçekleştiriyorum: Bir daha asla tufan sularından [dolayı] tüm vücutlar [yaşamdan] koparılmayacak. Yeryüzünü yok edecek bir tufan, bir daha olmayacak”. 15] Altı gün boyunca iş yapılabilir; fakat Cumartesi, tam bir işten el çekme günüdür – Tanrı Adına kutsaldır. Şabat günü melaha yapan herkes kesinlikle idam edilecektir.
12] Tanrı [şöyle] dedi: “Sonsuza kadar her nesil için, Benimle, sizin aranıza ve sizinle birlikte tüm canlı türleri arasına verdiğim işaret şudur: 16] “Bene-Yisrael, Şabat’ı nesilleri boyunca ebedi bir antlaşma şeklinde uygulayarak Şabat’ı gözetsinler.
13] Gökkuşağım’ı bulut içine yerleştirdim ve o, Benimle yeryüzü arasındaki antlaşmanın işareti olacaktır. 17] [Çünkü] O, Bene-Yisrael ile aramda, Tanrı’nın gökleri ve yeryüzünü altı günde yaptığına, yedinci günde ise işi bırakıp dinlendiğine dair ebedi bir işarettir.”
14] Yeryüzüne bulutlar getireceğim zaman, gökkuşağı bulutlar arasında görülecek.  
15] O zaman sizinle ve her vücuttaki canlı türüyle olan antlaşmamı hatırlayacağım. Ve su bir daha hiçbir zaman tüm vücutları yok etmek için tufana dönüşmeyecek.  
16] Gökkuşağı bulutların arasında olacak ve Ben onu görerek, Tanrı ile, yeryüzünde bulunan her vücuttaki tüm canlı türleri arasındaki ebedi antlaşmayı hatırlayacağım”.  
17] Tanrı, Noah’a “Benimle yeryüzündeki tüm vücutlar arasında yapmış olduğum antlaşmanın işareti budur” dedi.  
 

Tekrar edilen kelimeler “antlaşma” için “brit“, “işaret” için “ot“, “nesiller boyu” için “L’dorot Olam“, “sizinle Ben’im aramda” için “Beini U’bein” ve “sonsuza kadar” için “L’olam“, “kesmek” için “venichratah” kelimeleridir. Türkçe ve İngilizce tercümeleri okuyorsanız, bu kelimeleri fark edemeyebilirsiniz. Ama, metnin orijinalini İbranice okuyanlar için aynı kelimelerin tekrar ettiği kolayca görülebilir.

 

Mısır’dan Çıkış 31. Bölüm’de İsraeloğullarına Şabat’ı yerine getirmeleri emrinin verildiğini görürüz. Bu bölümde kullanılan kelimelere bakarsanız “Gökkuşağı Antlaşması”nı tanımlamak için kullanılan kelimelerle çok sayıda benzerlik bulunduğunu görürsünüz. Gökkuşağı Antlaşması, Şabat benzeri bir olay gibi görünmektedir. Öyle görünüyor ki, Mısır’dan Çıkış 31. Bölüm’de İsraellilere Şabat’ı tutmaları emredildiğinde, gökkuşağı antlaşmasının yankılarını tekrar tekrar duyuyoruz.

 

​​​​​​Şabat’ın Noah’ın dünyasındaki yansıması bir gökkuşağıdır, neden? Bu ne anlama geliyor? Gökkuşağının Şabat ile ne ilgisi var? Eğer bunu çözebilirsek, Şabat’ın ve gökkuşağının, ikisinin neyle ilgili olduğuna dair daha derin bir anlayış elde edebiliriz.

 

Sonraki yazımızda bunun hakkında konuşmaya başlayacağız. Katılmanızı bekliyorum.

 

Önceki Yazı: Noah’ın Dünyası

Sonraki Yazı: Bulutlarda Bir Yay

 

Kaynak: Rabbi David Fohrman

0
Shares
  • 0
  • +

3 comments

  1. Bulutlarda Bir Yay – Kabalat Tora 9 November, 2020 at 00:41 Reply

    […] Noah’ın Dünyası’nda “Şabat” var mı? […]

  2. Noah’ın Dünyası – Kabalat Tora 9 November, 2020 at 00:45 Reply

    […] Noah’ın Dünyası’nda “Şabat” var mı? […]

  3. Şabat’ın Merkezi – Kabalat Tora 14 November, 2020 at 19:16 Reply

    […] Noah’ın Dünyası’nda “Şabat” var mı? […]

Leave a reply Cancel reply

0
logo

Yahudilik hakkında makaleler yazıyor, çeviri yapıyor, videolar hazırlıyorum.

Sorularınızın tamamına yanıt vermeye çalışacağım. E-posta ile ya da "iletişim" bölümünden bana ulaşabilirsiniz.

Gökhan Duran

Hakkımda

  • ..
  • ..
  • gokhanduran.bv@gmail.com

Instagram

kabalattora

İstefanos, Elçilerin İşleri 7. Bölüm’de Ya İstefanos, Elçilerin İşleri 7. Bölüm’de Yahudi tarihi hakkında açıklama yapar ve Avraam’dan başlayıp tarihi bir özet anlatmaya başlar. Ancak, “Kutsal Ruh’un bilgeliği” ile dolu olduğu iddia edilen İstefanos (bakınız: Elçilerin İşleri 6:10) birçok tarihi olayı yanlış aktarır. Tüm çevirilere bakıp, kendiniz kontrol edin!

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam #septuaginta #septuagint #deadseascrolls #ölüdeniz #tora #talmud
Instagram post 17865807041329266 Instagram post 17865807041329266
Yahudi Kutsal Metinleri’ne göre kesin bir putpe Yahudi Kutsal Metinleri’ne göre kesin bir putperestlik olan üçlü birlik öğretisine inanan bir Hristiyan’a bu doktrinin Hristiyan İncili’nde nerede bulunduğunu sorduğunuzda size vereceği yanıt, 1 Yuhanna 5:7-8 cümleleridir. Yüzlerce yıldır bu cümleler, üçlü birlik doktrinin Hristiyan İncili’ndeki kanıtı olarak misyonerler tarafından kullanılmaktadır ve bu cümleler dışında üçlü birlik öğretisine açık kanıt olarak gösterilebilecek başka cümle bulunmamaktadır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam #teslis
Yahudi Kutsal Kitabı’nı okuduğumuzda, bazı a Yahudi Kutsal Kitabı’nı okuduğumuzda, bazı ayetlerin her kişinin kendi suçlarından sorumlu olduğunu söylediğini, bazı ayetlerin ise çocukların babalarının suçlarından sorumlu olduğunu söylediğini görürüz. Görünürdeki bu çelişki nasıl açıklanabilir?

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam
Tora’nın, Kenaan ülkesinin Mısır’dan çık Tora’nın, Kenaan ülkesinin Mısır’dan çıkan Yahudiler tarafından ele geçirilmesi ile ilgili emirleri bugün bize şiddet dolu ve şok edici gelmektedir. Bu emirler, kelimenin tam karşılığı ile anlaşıldığında, Kenaan topraklarındaki yerel kabilelerinin tamamen yok edilmesini istiyor gibi görülmektedir, örneğin:

Tanrın Aşem onları senin önüne teslim edecek ve onları vuracaksın. [O zaman] Onları tamamen imha etmelisin. Onlarla antlaşma yapma ve onlara lütuf gösterme. (Yasa’nın Tekrarı 7:2)

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam
Zugot ve Tanaim Zugot ve Tanaim
Animasyonlu Talmud Dersleri - 1 Animasyonlu Talmud Dersleri - 1
İddia: Yahudiler, Yahudi olmayanları soyabilir İddia:

Yahudiler, Yahudi olmayanları soyabilir ve öldürebilir, (Sanhedrin 57a.) Bir Yahudi, Yahudi olmayan birini öldürdüğünde ölüm cezası verilmez. Bir Yahudi, Yahudi olmayan birinden çalarsa, onu saklayabilir.

Küçük Traktatlar. Soferim 15, Kural 10. Bu, Rabbi Şimon ben Yohay’ın sözleridir: “Tov şebe goyyim harog” (“Yahudi olmayanların en iyileri bile öldürülmelidir.”)

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam #talmud
İddia: Yahudiler, Yahudi Olmayanları aldatabili İddia:

Yahudiler, Yahudi Olmayanları aldatabilir.

Sanhedrin 57a

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam #talmud
Talmud’da, İsa’nın yaşam ve ölüm hikayesi Talmud’da, İsa’nın yaşam ve ölüm hikayesinden bahsettiği iddia edilen dört bölüm vardır. Burada bu bölümleri yakından analiz edeceğiz ve bu hikayelerin İsa’nın yaşamından bahsediyor olmasının mümkün olup olmadığını göreceğiz. Kahramanlarımızı tanımlamamıza yardımcı olan iki ayrı bölüme de bakacağız. Bu metinlerden herhangi birinin İsa’ya atıfta bulunduğunu iddia etmede büyük zorluklar bulunduğunu hemen anlayacağız. Çok sayıda tarihçi ve Talmudistin bu meseleleri ele aldıklarını ve bu bölümlerin hiçbirinin İsa’yı anlatmadığını ya da teolojik nedenler ile tarihi yeniden yazma amacıyla hayatları daha sonra karıştırılan ön-İsa figürleri olduğunu göreceğiz. 

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam #talmud #isa
İddia: “Yahudiler, Yahudi Olmayanlardan Çalabi İddia: “Yahudiler, Yahudi Olmayanlardan Çalabilir” (Baba Mezia 24a). (Baba Kamma 113b’de de teyit edilmiştir). 

Bu asılsız iddiayı çürütmek son derece kolaydır. O halde, bu kadar temelsiz bir iddiayı öne sürme cesareti nereden kaynaklanmaktadır? Bu sorunun yanıtı her zaman olduğu gibi, iyi niyetli ama bilgisiz kişilerin, yeterince araştırma yapmadan kendilerine sunulanları kabul edeceklerine olan inançlarıdır. Bava Metzia 24a’daki bölüm hırsızlıkla ilgili değildir, ayrı bir bölümde ele alacağımız kayıp nesnelerin iadesi ile ilgilidir. Bununla birlikte, Talmudik metinlerle ilgili açıklamaları yapmadan önce, Talmud sonrası alaha ile ilgili çalışmalara bakalım.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam #talmud
Kuantum fiziği böylece evrendeki temel birliği Kuantum fiziği böylece evrendeki temel birliği ortaya çıkarır.”

Erwin Schrodinger

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam #kabala
İddia: “Yahudi Olmayanlar İnsan Değildir” ( İddia: “Yahudi Olmayanlar İnsan Değildir” (Baba Metzia 114a-114b). Sadece Yahudiler insandır.

Tora’nın en kapsamlı emirlerinden biri, Talmud bilgelerinin “Tora’nın büyük bir prensibi” dediği ve “tüm Tora’nın temeli” olduğunu ilan ettiği Ahavat Yisrael emridir.

“Komşunu kendin gibi seveceksin.” [Vayikra (Levililer) 19:18]

Rabbi Akiva: “Bu, Tora’nın en önemli ilkesidir.”

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam #talmud
İddia: Talmud, Yahudiliğin en kutsal kitabıdır İddia: Talmud, Yahudiliğin en kutsal kitabıdır (aslında bir kitaplar derlemesidir). Talmud’un yetkisi, Yahudilikte Tanah’tan önce gelir. Bunun kanıtı Talmud’un kendisinde bulunabilir: “Oğlum, Tora’nın sözlerinden daha çok, Yazıcılar’ın sözlerini yerine getirmede dikkatli ol. Rabbilere itaat etmeyen her kimse ölümü hak eder ve cehennemde sıcak dışkıyla kaynatılarak cezalandırılır.”

Erubin 21b (Soncino basımı)

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam #talmud
Yahudiler tüm Tora’nın Tanrı tarafından dikt Yahudiler tüm Tora’nın Tanrı tarafından dikte edilip, Moşe Rabbenu tarafından yazıldığına inanır. Tora, yaratılıştan beri kaydedilen tüm olayları içerir. Moşe Rabbenu’nun tanıklığı olarak yazılan Yasa’nın Tekrarı Kitabı bile Tanrı’nın açık emriyle yazılmıştır. Tanrı bu kitabı Moşe halka hitap ediyormuş gibi dikte etmiştir. [Rabbi Aryeh Kaplan, Yahudi Düşüncesi El Kitabı, cilt 1, 7: 22-24]

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam #talmud
Talmud karşıtı suçlamalar, engizisyoncuların Talmud karşıtı suçlamalar, engizisyoncuların Yahudileri ve Yahudiliği kötülemeye çalıştıkları 13.yüzyılda dönemine dayanan uzun bir tarihe dayanır [bkz. 1. Cilt. sayfa 150-185 Yitzchak Baer, “A History of Jews in Christian Spain” (Hristiyan İspanya’da Yahudi Tarihi)]. Raymond Martini ve Nicholas Donin gibi nefret dolu vaizler tarafından toplanan ilk derleme, bugün Talmud aleyhindeki tüm suçlamaların temeli olmaya devam etmektedir. Çoğu yanlıştır ve bağlamdan koparılan alıntılara dayanır, bazıları ise tümüyle türetilmiş iddialardır. [bkz. Baer, Raymond Martini’nin düzmece yaptığı kanıtlanmıştır.] 17 Haziran 1242 tarihinde hem Papa hem de Fransa kralı tarafından verilen emirle Paris’teki tüm Talmudlar, 10,000 ciltten oluşan İbranice el yazması kitap yakılmıştır. (Daha fazla bilgi için: “Disputation of Paris”)

Devamı: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam #talmud
Tarih öncesi insanlık ile Avraam’la yapılan özel antlaşma arasında yer alan Babil Kulesi hikayesi, medeniyetlerde ve toplumlarda neyin yanlış gidebileceği konusunda Kutsal Kitap’ın anlatılarında dönüm noktalarından biridir. Hikayenin kendisi – sadece dokuz ayette anlatıldığı gibi – edebi ve felsefi ustalığın kısa ve özlü bir şaheseridir.

Dikkat edilmesi gereken ilk konu, bu anlatının tarihsel arka planının doğru olmasıdır. Kule veya zigurat, uygarlığın beşiği olan Dicle-Fırat vadisinin eski Mezopotamya şehir devletlerinin en büyük sembolü idi. İnsanlar ilk olarak burada yerleşmiş, tarıma geçmiş ve şehirler inşa etmişlerdi.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam #yahudi
Bireysel ve Kolektif Sorumluluk Rabbi Jonathan Sa Bireysel ve Kolektif Sorumluluk

Rabbi Jonathan Sacks bir keresinde, “Yahudi Tarihi” kitabının katolik yazarı Paul Johnson’a, Yahudilerin tarihi hakkında araştırma yapmak için harcadığı uzun zaman içerisinde Yahudilik hakkında en çok neyin onu etkilediğini sorar. Johnson yaklaşık olarak şöyle cevap verir: “Tarih boyunca, bugünkü laik Batı gibi bireyi vurgulayan toplumlar oldu veya bir zamanlar komünist Rusya veya Çin gibi ortaklığa, belirli sınıfa ağırlık veren başka toplumlar oldu. Yahudilik ise her ikisi arasındaki hassas dengeyi gözeten, hem bireysel hem de kolektif sorumluluğa eşit ağırlık veren, bildiğim en başarılı örnektir. Yahudilik, güçlü bireylerin ve güçlü toplulukların dinidir. Bu, çok nadir ve zordur ve Yahudilerin en büyük başarılarından biridir.”

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam #yahudi
Yasa’nın Tekrarı Kitabı 18:18 şöyle demekte Yasa’nın Tekrarı Kitabı 18:18 şöyle demektedir:

Onlar için kardeşleri arasından senin gibi bir peygamber çıkaracağım ve sözlerimi onun ağzına koyacağım ve ona emredeceğim her şeyi onlara söyleyecek.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam
Tanah’ta peygamberler Maşiah döneminde yaşana Tanah’ta peygamberler Maşiah döneminde yaşanacak olayları kesin biçimde tariflemişlerdir. Peygamberlerin binlerce yıl sonra gerçekleşecek olan bu olayları henüz o günden anlatmasının amacı nedir? Yahudi halkını teselli etmek ya da zor günlerin geçip, iyi günlerin geleceği ile ilgili onlara cesaret ve umut vermek midir? Hayır. Maşiah dönemi, insanlığın zaten sahip olması ya da ulaşması gereken ideal toplum düzenini tarif eder. Hemen şimdi bu hedefe kavuşmak için harekete geçmemiz gerektiğini bize hatırlatır. Bu nedenle peygamberlerin Maşiah dönemi ile ilgili anlattıkları her zaman ve her yerde geçerliliğini korur.

Devamı için:kabalat.com

#yahudilik #yahudi #hristiyanlık #islam
Load More... Takip edin

Mesih Çağı:

  • Soru-Cevap
  • Kavramlar
  • Kitap
  • Video
© Copyright kabalat.com Tüm Hakları Saklıdır.