Kabalat Tora

Main Menu

  • Soru-Cevap (Tümü)
  • Kavramlar (Tümü)
  • Kitap (Tümü)
  • Video (Tümü)

logo

Header Banner

Kabalat Tora

  • Soru-Cevap (Tümü)
  • Kavramlar (Tümü)
  • Kitap (Tümü)
  • Video (Tümü)
  • Yaratılışın Altı Günü Neyi Anlatıyor? (6)

  • Yaratılışın Altı Günü Neyi Anlatıyor? (5)

  • Yaratılışın Altı Günü Neyi Anlatıyor? (4)

  • Yaratılışın Altı Günü Neyi Anlatıyor? (3)

  • Yaratılışın Altı Günü Neyi Anlatıyor? (2)

Kavramlar
Home›Kavramlar›Şabat Duaları

Şabat Duaları

By Gökhan Duran
10 June 2017
1901
0
Share:

Tora der ki (Şemot 20:8-11):

Şabat gününü, onu kutsal ilan etmek üzere hatırla. Altı gün boyunca çalış ve tüm işlerini yap; fakat Cumartesi günü şabat’tır; Tanrın Aşem’indir. Hiçbir melaha yapmamalısın – sen, oğlun ve kızın, kölen ve cariyen, hayvanın, şehirlerindeki Ger [– hiçbiriniz]. Çünkü Tanrı, altı gün boyunca gökleri, yeryüzünü, denizi ve [her birinin] içindekileri yapmış, yedinci günde ise dinlenmiştir. Tanrı bu yüzden şabat gününü mübarek kılmış ve onu kutsal ilan etmiştir.

Şabat ve hafta içi günlerin ayrımı yapılmaktadır: hafta içi günler çalışma günleridir, Şabat ise çalışmanın yasaklandığı dinlenme günüdür. Tora, Tanrı’nın Yaradılış’ın Yedinci Günü’nde yaptığı gibi, Şabat’ta tüm işlerimizi bırakmamızı emreder. Böylece O’nun gökleri, yeryüzünü ve üzerindekileri yarattığını, varlığımızı O’na borçlu olduğumuzu ve O’na hizmet etmek için yaratıldığımızı hatırlar, buna şahitlik etmiş oluruz.

Bu anlam doğru olsa da Şabat ve hafta içi günlerin ayrımı çok daha derin bir doğaya sahiptir.

Tora’nın seçtiği kelimeler “Altı gün çalışacak ve tüm işlerinizi yapacaksınız”, bir soruyu akla getirir: Bir insan nasıl tüm işlerini Şabat’tan önce bitirmeyi başarabilir? Daha sonra tamamlanması gereken bitmemiş işler mutlaka kalacaktır.

Raşi bunu şöyle yorumlar: Şabat geldiğinde aklınız tüm işleriniz bitmişçesine rahat olmalıdır; işi aklınızdan bile geçirmemelisiniz.
Bu yüzden Şabat, tatil yapılan ve hafta içi işlerinin güçlüğünden kurtulunan sadece fiziksel anlamda bir dinlenmeden daha fazlasıdır. Yahudi, bir hafta boyunca olağan, maddi ve dünyevi konulara gömüldükten sonra Şabat’ta düşünsel, duygusal ve ruhsal olarak hafta içindeki mevcudiyetini bir yana bırakıp Şabat’ın ruhunu tazeleyip moralini yükseltmesinden yararlanarak sükunet ve kutsallığa kavuşur.
Bu sebeple Yahudi’nin varlığının her unsuru Şabat’ta farklıdır: tavırları farklıdır, konuşması farklıdır, yürüyüşü farklıdır, giyimi farklıdır, yemekleri farklıdır; ve duaları farklıdır: Hafta içi duaları aslında kişinin fiziksel ihtiyaçları ve isteklerini kapsar (Örneğin sağlık, zenginlik, bilgelik, pişmanlık vs.) , ve bunlar hafta içi yaşamının yansımalarıdır. Şabat duaları ise maddi hiçbir eksiğimiz yokmuş, tüm ihtiyaçlarımız karşılanmış gibi, sadece Tanrı’yı ve yarattıklarını yüceltmeye odaklanır. Gerçekten de Yeruşalim Talmudu’na göre (Şabat, 15,3), Şabat’ta kişinin bireysel ihtiyaçları için dua etmesi yasaklanmıştır. Yahudi, Şabat’ta Talmud’un “Gelecek Dünya’dan bir görünüm” diye bahsettiği yeni bir ruhani seviye kazanır. Şabat duaları bu farkı yansıtır; Şabat’ın güzelliği ve kutsallığını hatırlatırlar,

…ve Tanrı’yla Halk’ı arasındaki özel ilişkiyi betimlerler. Hafta içi günlerde akşam, sabah ve öğleden sonra dualarındaki Amidalar birbirinin aynıdır oysa Şabat’ta dört Amida’nın da ana kutsama kısımları farklıdır. Kabalistik geleneğe göre Şabat’ta, Şabat ve Yahudi Halkı “kala” gelin ve Tanrı ” hatan” “damat”tır. Avudarham, Amidalar arasındaki farkları şöyle açıklar; Arvit Amidası’nın ana kutsaması “Ata kidaşta”  sen kutsal kıldın, “gelin” ve “damat”ın nişanlanmasını temsil eder (“kidaşta”nın kökü, “kiduşin” nişanlanma ile aynıdır; Şahrit Amidası’nın ana kutsaması  “Yismah Moşe” Moşe’nin neşesi, “gelin” ve “damat”ın neşesini temsil eder; Musaf (ek dua) Amidası’nın ana kutsaması, aşık “damat”ın “ketuba” evlilik sözleşmesine eklediği hediyeleri temsil eder; ve Minha Amidası’nın ana kutsaması “Ata ehad” Sen Teksin, “gelin” ve “damat”ın birleşmesini temsil eder. Bu birleşme, Tanrı ve Halkı’nın bir araya gelip mutlak bütünü oluşturmasını sembolize eder.

Kutsal Zohar (Teruma Peraşası’nda) der ki:

İsraeloğulları duaya (ör: Şabat’ın gelişinde Barehu söylemeye) başladığında Şabat’ın gelişinin kutsallığıyla kutsanmış olan göklerde bir ses yankılanır; “Şanslısınız, kutlu halk, günkü siz aşağıda kutsayıp yücelttiğinizde, yukarıda, yüce ve kutsal olanların dinlendiği yerler de kutsanıp yücelecek. (İsraeloğulları) Bu Dünya’da şanslılar ve Gelecek Olan Dünya’da şanslı olacaklar.”

Şabat, Yahudiler için bir kutsanma kaynağıdır. Şabat’a baktığımız, Şabat’tan keyif aldığımız ve Şabat’a dua ettiğimiz süre boyunca iyi ve uzun bir hayata (Pirke deRibbi Eliezer, 18. bölüm), Tora’yı öğrenmiş oğullara (Şabat 23b), hastaların iyileşmesine (aynı kitapta 12a), zenginliğe (aynı kitapta 119a), Tanrı’dan dilediğimiz her şeyin yerine getirilmesine, günahlarımızın affına, Kurtuluş Günü’ne (aynı kitapta 118b), İsrael Toprakları’na (Mehilta’dan Çıkış’a 16, 25) ve Gelecek Dünya’ya (Mehilta, aynı kitap; Pirke deRibbi Eliezer, aynı kitap) kavuşmaya hak kazanırız.

Kutsal Zohar (Yitro Peraşası’nda) bunu kısaca ifade eder: Yukarının ve aşağının tüm kutsallığı Yedinci Gün’e bağlıdır.

Kaynak: Sidur Kol Yaakov
Tagsamidaduaşabattoratorahyahudiyahudilik
0
Shares
  • 0
  • +

Leave a reply Cancel reply

logo

Yahudilik hakkında makaleler yazıyor, çeviri yapıyor, videolar hazırlıyorum.

Sorularınızın tamamına yanıt vermeye çalışacağım. E-posta ile ya da "iletişim" bölümünden bana ulaşabilirsiniz.

Gökhan Duran

Hakkımda

  • ..
  • ..
  • gokhanduran.bv@gmail.com

Instagram

kabalattora

Tora, karşılığı ölüm cezası olan birçok g Tora, karşılığı ölüm cezası olan birçok günahtan bahseder: Ensest ilişki, hayvanlarla ilişkiye girme, Şabat’ı ihlal etme, anne ve babasına karşı asi olma, putperestlik, cinayet, evli bir kadınla ilişkiye girme gibi.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #islam #hristiyanlık
20.yüzyılda, Göbeklitepe, Çatalhöyük gibi ye 20.yüzyılda, Göbeklitepe, Çatalhöyük gibi yerleşim yerlerinin keşfedilmesi, bir görüşe göre Yahudi Kutsal Kitabı’nın geçersizliğinin kanıtı olmuştur. Geleneksel Yahudi inancı, insanın yaratılışını yaklaşık altı bin yıl önceye dayandırırken, söz konusu yerleşimlerin tarihinin M.Ö. 10.yüzyıla kadar uzanması, bu görüşe göre Tora’nın gerçek dışı bilgiler içeren bir masal kitabı olduğunu göstermektedir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #islam #hristiyanlık #evrim
Hristiyanlığın yanlışlığı en kolay göster Hristiyanlığın yanlışlığı en kolay gösterilebilen iddialarından biri Yaratılış 3:15 ayeti ile ilgili olandır.

Bunun üzerine RAB Tanrı yılana, “Bu yaptığından ötürü bütün evcil ve yabanıl hayvanların en lanetlisi sen olacaksın” dedi, “Karnının üzerinde sürünecek, yaşamın boyunca toprak yiyeceksin.

Seninle kadını, onun soyuyla senin soyunu birbirinize düşman edeceğim. Onun soyu senin başını ezecek, sen onun topuğuna saldıracaksın.”

(Yaratılış 3:14-15) Hristiyan Yeni Çevirisi

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #islam #hristiyanlık #mesih
Yahudi Kutsal Metinleri’ne göre Mesih (Maşiah) Yahudi Kutsal Metinleri’ne göre Mesih (Maşiah), Kral Davut’un (David AMeleh) ve oğlu Kral Süleyman’ın (Şelomo Ameleh) soyundan gelmelidir. Dolayısıyla Yehuda oymağının bir mensubu olmalıdır.

Bakınız: 2 Samuel 7:12-16, Yeremya 23:5-6, Yeşaya 11:1, Mezmurlar 89: 31-38, 1 Tarihler 22:9-10, 1 Tarihler 28:5, 1 Krallar 1:31…

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #islam #hristiyanlık
Melek nedir? İbranice “malak” kelimesi “ha Melek nedir?

İbranice “malak” kelimesi “haberci” anlamına gelir ve “bir mesajla göndermek” anlamındaki “lak” kökünden gelir. Örneğin “iş” anlamındaki “melaha” kelimesi de aynı kökten gelir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #islam #hristiyanlık #melek
Tohu dünyasındaki “kapların parçalanması” Tohu dünyasındaki “kapların parçalanması” (İbranice, “Şevirat HaKelim“) kavramı, Yaratılıştaki çeşitlilik ve çokluk sorununu ve kötülüğün kökenini açıklayan anahtar kavram (Daha fazla bilgi için bakınız: Rabbi J. I. Schochet, Hasidizm’deki Mistik Kavramlar, Bölüm 7) ve Arizal’ın tam bir açıklamasını yaptığı Kabala sisteminde merkezi unsurdur (Bakınız: Etz Hayim, Heihal HaNikudim (Şaar 8); Mevo Şe’arim, Şaar 2, kısım 2, Bölümler 1-11; Şaar HaHakdamot, Deruş b’Olam HaNikudim.)

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam #kabala #kabbalah
Şabat Şalom ve Hag Sameah! Şabat Şalom ve Hag Sameah!
#yahudilik #hristiyanlık #islam #tora #toraoku #yahudilik #hristiyanlık #islam #tora #toraoku
Tora’nın verilmesinden önce Tora? Her sene Ş Tora’nın verilmesinden önce Tora?

Her sene Şavuot bayramında Tanrı’nın dünyaya Tora’yı vermesini yani Matan Tora’yı anarız. Gemara’nın bize bildirdiği gibi, “Mısır’daki atalarımız Tora çalışmayı hiçbir zaman bırakmadı” (Yoma 28b).

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #islam #hristiyanlık #tora
[1] Elokim, tüm kuvvetlerin kendisinden çıktığı tek bir varlığı ifade eder. Kuvvetlerin kendi iradesi yoktur, daha yüksek bir nedenin eserlerinden daha fazlası değillerdir. Bununla birlikte, Elokim ilk nedendir, Elokim’in eylemlerini belirleyecek kendisinden önce gelen bir neden yoktur. Elokim, bu nedenle hangi olayların olacağını ve olmayacağını özgürce belirleyen birincil bilinçli varlıktır. 

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam #kabala #kabbalah
Rabbi Luria, dünyamızı her yönden düşündü Rabbi Luria, dünyamızı her yönden düşündü ve bir şeylerin yanlış gitmiş olması gerektiğini fark etti.

En başta olan bir şey… Zamanın başlamasından önce; doğa yasaları oluşturulmadan ve maddenin henüz biçime kavuşmasından önce! Gerçekliğin özünde olan bir şey ve eğer onu bulabilirse, tüm evren iyileştirilebilirdi.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam #kabbalah #kabala
Yahudi öğretilerinde, dünyayı geliştiren, iyi Yahudi öğretilerinde, dünyayı geliştiren, iyileştiren ve onu yaratılış amacına uygun durumuna yaklaştıran her eylem “Tikkun Olam” olarak tanımlanır.

Tikkun Olam, dünyanın doğası gereği iyi olduğunu, Yaratıcı’ın Kendi eserlerini geliştirmemiz amacıyla insanlık için bilerek bir miktar yer/imkan bıraktığını ima eder. Tüm insan faaliyetleri bu görevi yerine getirmek için fırsatlardır ve her insan; çocuk veya yetişkin, öğrenci veya girişimci, sanayici veya sanatçı, siyasi aktivist veya çevreci veya sadece bir başka insanı ayakta tutmak için mücadele eden her insan Tikkun Olam’a katılabilir.

Devamı için: kabalat.com

#kabala #yahudilik #hristiyanlık #islam #kabbalah
Şabat şalom! Şabat şalom!
Tanrı, Moşe’ye konuşarak şöyle dedi: “Aar Tanrı, Moşe’ye konuşarak şöyle dedi: “Aaron’a konuş ve ona [şunları] söyle: ‘Kandilleri yaktığında, [alevleri] Menora’nın merkezine doğru [yönlendirilmiş olsun]. Yedi kandil [bu şekilde] ışık verecektir’”

(Sayım 8:1-2)

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam
Rabbiler, Tora’ya neden bu kadar çok yasa ekliy Rabbiler, Tora’ya neden bu kadar çok yasa ekliyor? Adam ile Hava’nın günah işlemesine neden olan şey bu değil miydi?

Doğru. Moşe’nin kendisi Tora’nın kurallarına ekleme yapmamaları konusunda halkı uyarır: 

“Size emretmekte olduğum sözün üzerine [hiçbir şey] eklemeyin ve ondan [hiçbir şey] eksiltmeyin” 
(Yasa’nın Tekrarı 4:2). 

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam #rabbi
İstefanos, Elçilerin İşleri 7. Bölüm’de Ya İstefanos, Elçilerin İşleri 7. Bölüm’de Yahudi tarihi hakkında açıklama yapar ve Avraam’dan başlayıp tarihi bir özet anlatmaya başlar. Ancak, “Kutsal Ruh’un bilgeliği” ile dolu olduğu iddia edilen İstefanos (bakınız: Elçilerin İşleri 6:10) birçok tarihi olayı yanlış aktarır. Tüm çevirilere bakıp, kendiniz kontrol edin!

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam #septuaginta #septuagint #deadseascrolls #ölüdeniz #tora #talmud
Instagram post 17865807041329266 Instagram post 17865807041329266
Yahudi Kutsal Metinleri’ne göre kesin bir putpe Yahudi Kutsal Metinleri’ne göre kesin bir putperestlik olan üçlü birlik öğretisine inanan bir Hristiyan’a bu doktrinin Hristiyan İncili’nde nerede bulunduğunu sorduğunuzda size vereceği yanıt, 1 Yuhanna 5:7-8 cümleleridir. Yüzlerce yıldır bu cümleler, üçlü birlik doktrinin Hristiyan İncili’ndeki kanıtı olarak misyonerler tarafından kullanılmaktadır ve bu cümleler dışında üçlü birlik öğretisine açık kanıt olarak gösterilebilecek başka cümle bulunmamaktadır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam #teslis
Yahudi Kutsal Kitabı’nı okuduğumuzda, bazı a Yahudi Kutsal Kitabı’nı okuduğumuzda, bazı ayetlerin her kişinin kendi suçlarından sorumlu olduğunu söylediğini, bazı ayetlerin ise çocukların babalarının suçlarından sorumlu olduğunu söylediğini görürüz. Görünürdeki bu çelişki nasıl açıklanabilir?

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam
Tora’nın, Kenaan ülkesinin Mısır’dan çık Tora’nın, Kenaan ülkesinin Mısır’dan çıkan Yahudiler tarafından ele geçirilmesi ile ilgili emirleri bugün bize şiddet dolu ve şok edici gelmektedir. Bu emirler, kelimenin tam karşılığı ile anlaşıldığında, Kenaan topraklarındaki yerel kabilelerinin tamamen yok edilmesini istiyor gibi görülmektedir, örneğin:

Tanrın Aşem onları senin önüne teslim edecek ve onları vuracaksın. [O zaman] Onları tamamen imha etmelisin. Onlarla antlaşma yapma ve onlara lütuf gösterme. (Yasa’nın Tekrarı 7:2)

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam
Load More... Takip edin

Mesih Çağı:

  • Soru-Cevap
  • Kavramlar
  • Kitap
  • Video
© Copyright kabalat.com Tüm Hakları Saklıdır.