Kabalat Tora

Main Menu

  • Soru-Cevap (Tümü)
  • Kavramlar (Tümü)
  • Kitap (Tümü)
  • Video (Tümü)

logo

Header Banner

Kabalat Tora

  • Soru-Cevap (Tümü)
  • Kavramlar (Tümü)
  • Kitap (Tümü)
  • Video (Tümü)
  • Yaratılışın Altı Günü Neyi Anlatıyor? (6)

  • Yaratılışın Altı Günü Neyi Anlatıyor? (5)

  • Yaratılışın Altı Günü Neyi Anlatıyor? (4)

  • Yaratılışın Altı Günü Neyi Anlatıyor? (3)

  • Yaratılışın Altı Günü Neyi Anlatıyor? (2)

Kavramlar
Home›Kavramlar›Nesiller [29]

Nesiller [29]

By Gökhan Duran
28 November 2020
322
1
Share:

Yaratılış 2. Bölüm’de, yaratılış hikayesi olarak adlandırdığımız hikayedeki nesiller ile ilgili ayetler ile 9. Bölüm’de yeniden yaratılış hikayesi olarak adlandırdığımız bölümdeki nesiller ile ilgili ayetler arasında ilginç bir zıtlık olduğunu düşünüyorum.

2. Bölüm’e bakarsanız, hangi nesillerden bahsediyor? “Yaratıldıklarında, göklerin ve yeryüzünün türevleri bunlardı” (2:4). Daha önce de bahsettiğim gibi, nesilleri göklerle ve yeryüzü ile ilişkilendirme fikri bile tuhaf. Normalde nesilleri organik varlıklar olarak düşünürsünüz, biyolojik olarak ürediğinde bir kişiden gelen nesilleriniz olur. Normalde gökleri ve yeri nesilleri olacak türden şeyler olarak düşünmezsiniz. Burada, yaratılmış olan her şeyin göklerden ve dünyadan türediği fikrini öne sürüyor ki kozmolojik bir bakış açısıyla bunun doğru olduğunu düşünüyorum. Ama yine de biraz eğreti bir ifade gibi görünüyor.

Burada anlatılan nesiller ile Yaratılış 9. Bölüm’de anlatılan nesiller çok farklıdır. Yeniden yaratılış hikayesinde geçen dört nesiller bölümü, Noah’ın bağı hikayesinin öncesi ve sonrasında, kule hikayesinin öncesi ve sonrasında geçer. Bu ayetlerin herhangi birine bakarsanız, göklerin ve yeryüzünün nesilleriyle ilgili değillerdir, peki neyle ilgililerdir? İnsanların nesli, Noah’ın oğullarının nesilleri ile ilgililerdir. “Noah’ın, gemiden çıkan oğulları Şem, Ham ve Yefet idi. Ham, Kenaan’ın babasıdır. Bu üçü, Noah’ın oğullarıydı ve tüm dünya onlardan [gelenlerle] tekrar kalabalıklaştı” (9:18-19). Öyleyse burada nesiller söz konusu olduğunda, Noah’ın üç oğlunun nesillerinden bahsediyoruz.

Bunun nedeni nedir? Nesiller arasında neden bu farklılık vardır? Daha önce tartıştığımız bir fikre geri dönersek, size şunu önermek istiyorum. Daha önce yaratılış ve yeniden yaratılış dünyalarının ne açıdan farklı olduğunu konuştuğumuzu hatırlarsanız. Şu soruyu sormuştuk, yaratılış dünyası ile yeniden yaratılış dünyası aynı dünyalar mıdır? Tanrı aynı dünyayı yeniden mi yaratıyor? Yoksa yeni bir yaratılış olduğu için farklı temel kurallar olması mümkün müdür? ​​

Temelde iki dünya arasında nasıl farklı kuralların var olduğunu göstermiştik.

Bakınız: Cesur Yeni Dünya

Bakınız: Noah’ın Dünyası

İlk dünyanın Tanrı’nın dünyasına benzediğini, sanki insan ve hayvanların ikisinin de Tanrı’nın dünyasında birer kiracı olduğunu öne sürmüştük, hatırladınız mı? İnsan ve hayvanlar, yaratılış dünyasında, yeniden yaratılış dünyasında sahip olmadıkları belirli bir eşitliğe sahipti. Yeniden yaratılış dünyasında, Noah’ın dünyasında ise insanlar hayvanları yiyebilir. Yeniden yaratılış dünyası, yaratılış dünyasından çok farklı bir besin zincirine sahiptir. İnsanlar ve hayvanlar, Yaratılış dünyasında, Tanrı’nın dünyasında ortak kiracılar iken, yeniden yaratılış dünyasında insanlar sanki ev sahibi olur ve diğer her şey kiracıdır. İkinci dünyada insanlığın sahip olduğu hakimiyet artmıştır.

​Ancak, bu yeni dünya daha düşük bir dünyadır,  insanın dünyasıdır. Tanrı’nın belki de bu yüzden dünyayı bir daha asla tümüyle yok etmeyeceğine söz verdiğini söylemiştik. Tanrı sanki şunu söylüyor gibidir: “Bu (ilk dünya), Benim dünyamdı ve artık bu (ikinci dünya) senin dünyan ve bu senin dünyan olduğuna göre, eğer onu mahvetmek istiyorsan, git mahvet!”

Yaratılış dünyasının Tanrı’nın dünyası olduğu, yeniden yaratılış dünyasının ise Noah’ın veya insanlığın dünyası olduğu fikri, nesiller konusu ile desteklenmektedir. Peki, Tanrı’nın dünyasında ne tür nesiller olurdu? Tanrı’nın yarattığı ilk şey nedir? O, gökleri ve yeri yaratır ve burada 2. Bölüm 4. ayette gördüğünüz tam olarak budur: “Yaratıldıklarında, göklerin ve yeryüzünün nesilleri bunlardı” – bunlar O’nun yarattığı ilk şeylerdir. Tanrı Baba’dır ve gökleri ve yeri yaratır ve bunlar O’nun ilk çocuklarıdır. Bu çocuklar, tabiri caizse, bu cansız nesneler, gökler ve yeryüzü, her şey onlardan türer. Noah’ın dünyasındaki benzerliğe bir bakın. Baba kimdir? Noah. İlk çocukları kimlerdir? Şem, Ham ve Yefet. Bu çocuklar “Bu üçü, Noah’ın oğullarıydı ve tüm dünya onlardan [gelenlerle] tekrar kalabalıklaştı” (9:19).

​Bir başka deyişle, 1 numaralı dünyada, Baba’nın çocukları gökler ve yeryüzü, 2 numaralı dünyada Noah’ın, Baba’nın üç çocuğuna karşılık gelmektedir. Birinci dünyada her şeyin kendisinden türediği gökler ve yeryüzünü yerini ikinci dünyada tüm insanlığın türediği Şem, Ham ve Yefet’e bırakır. Bu çok etkileyicidir. Tanrı’nın dünyası ve insanlığın dünyası fikrini desteklemektedir.

Bu fikri destekleyen son bir küçük parça daha var, size göstermek istiyorum. Yaratılış hikayesinde, 2. Bölüm’de, göklerin ve yerin nesillerini anlatan, sonraki hikayeye bir ortam hazırlayan üç ayetimiz bulunmaktadır (2:4-6). Bu üç ayetten sonraki hikaye nedir?

Söz konusu üç ayetten sonra, yedinci ayette insanlığın yaratılışı anlatılmaya başlanır. Tanrı, insanı toprağın tozundan yaratır. Tanrı, ağaç dikmeye başlar ve Eden Bahçesi’ni yaratır ve Tanrı insanlığı oraya koyar. Tamam, çok güzel, bu ayetler insanlığın yaratılış hikayesinin ve bilgi ağacının hikayesinin başlangıcı. Ama sonra burada küçük bir kırılma olur, bilgi ağacının hikayesi ya da Eden’in gelişimi ya da insanın gelişiminin hikayesi kesintiye uğrar ve çok tuhaf bir coğrafya dersini almaya başlarız.

Metne biraz daha dikkatli bir şekilde bakalım. 10. ayet’te, Eden’den bahçeyi sulamak üzere bir nehir çıkar ve dört ana kola ayrılır. Sonra bu kolların adını duyarız: Pişon, Gihon, Hidekel, Perat. Sonra, sanki hiçbir şey olmamış gibi, Eden nehirleri hakkındaki bu uzun coğrafya dersinden sonra, bilgi ağacı hikayemize geri döneriz. Ve sonra Tanrı insanlığı bahçeye koyar ve “o ağaçtan yeme” der.

İyi de, bu nehirler bölümünün burada ne işi var? Buradaki nehirler kimin umurunda? Eden’den çıkan nehirlerle ilgili bu coğrafya dersine neden ihtiyacım var? Bu bölümü okurken bunu hiç merak ettiniz mi? Neden bu nehirleri duyuyorum ve neden dört tane?

Yaratılış dünyasına bakarsak, bu dünyanın ne olduğundan bahsediyorduk? Bu dünya bir şekilde Tanrı’nın dünyasıdır. O dünyada birincil olan nedir? O dünyada birincil olan şey, Tanrı’nın yaratımı, göklerin ve yerin nesilleridir. Yani, birincil olan, insanın bakış açısından “çevre” olarak adlandırdığımız yaratımdır. Bunu insanlığın dünyadaki amacı açısından bile görürsünüz. Biliyorsunuz, biz çok insanmerkezciyiz, insanlığın dünyadaki amacının yine insanın kendisi olduğunu düşünüyoruz, ama burada anlatılan bu değildir. Bu dünyada insanlığın amacına bakın, nehirleri anlatan bölümden hemen sonra 15. ayette Tanrı, insanı ne yapmaya götürdü?

“Tanrı adamı aldı ve hem işlemesi, hem de koruması için onu Eden Bahçesi’ne yerleştirdi.”

Yaratılış 2:15

Yaratılış dünyasında, insanlığın amacı Tanrı’nın bahçesine bakmak ve ona hizmet etmektir.

Çok etkileyici. Bunu gerçekten düşünürseniz, ilk dünyada insanlık çevreye kıyasla ikincildir. İnsanın orada olmasının tek nedeni, Tanrı’nın dünyasına bakmak, Tanrı’nın dünyasının en özel parçası olan Tanrı’nın bahçesine bakmaktır ve insanlığın yaptığı da budur. Tanrı’nın dünyasında insanlık neredeyse ikincildir, insanlık bu saf, şaşırtıcı, kırılgan dünyayla ilgilenmek için oradadır, maneviyatın her yerde olduğu bu dünya, Tanrı’nın dünyasıdır. İnsan bunun için oradadır.

Şimdi bu tür bir dünya hakkında düşünürseniz, evet belki nehirler önemlidir, coğrafya önemlidir, coğrafya merkezidir, hepsi bununla ilgilidir. Yeniden yaratılış dünyasına, insanın dünyasına geçerseniz, orada da nesilleri görüyoruz, ama  ne tür nesilleri görüyoruz?

Bu üçü, Noah’ın oğullarıydı ve tüm dünya onlardan [gelenlerle] tekrar kalabalıklaştı.

Yaratılış 9:19

Bu size bir şeyi hatırlatıyor mu? Aslında size nehirleri hatırlatıyor, değil mi?

Eden’den bahçeyi sulamak üzere bir nehir çıktı. Oradan dört ana kola ayrıldı.

Yaratılış 2:10

Yani ayrışan nesillere sahipsiniz; birinci hikayede bir nehir, dört ana kola ayrılır, ikinci hikayede bir adam üç ana kola, birbirinden ayrışan nesile ayrılır.

Tek fark, ikinci hikayede dört değil, üç nesil var. Öyle değil mi?  Ama bir saniye, 9. Bölüm 18. ayete tekrar dikkatlice bakın:

Noah’ın, gemiden çıkan oğulları Şem, Ham ve Yefet idi. Ham, Kenaan’ın babasıdır.

Yaratılış 9:18

Bu üçü, Noah’ın oğullarıydı ve tüm dünya onlardan [gelenlerle] tekrar kalabalıklaştı. Bu üçü, Noah’ın oğullarıydı ve tüm dünya onlardan tekrar kalabalıklaştı.

Yaratılış 9:19

Evet, Noah’ın üç oğlu var. Ama ayetin geri kalanına bakın. “Ham, Kenaan’ın babasıdır” – tuhaf, değil mi? Oraya yerleştirilmiş bir başka bir çocuk var: Kenaan. Neden, Kenaan’ı bu üç oğlun yanına eklemiş ki?

Öyleyse üç mü yoksa dört nesil mi var? Üç tane birinci nesil var, bir tane ikinci nesil var. Kenaan oraya nasıl girdi? Garip. Sonra 19. ayet sanki tuhaf bir şey olduğunu hissediyormuş gibi belirtir: “Bu üçü, Noah’ın oğullarıydı.” Ama görüyor musunuz? Sanki, bu dört nehiri gösteriyor gibi..Sanki üç çocuk bir şekilde aslında dört çocuk gibi. Ama her iki durumda da, tüm dünya onlardan dallanarak türedi.

Bu, daha sonra biraz daha açık hale gelecek. Nasıl mı? 10. bölüme gidersek ve gelecek nesiller bölümüne bakarsak, bunlar Noah’ın çocuklarının nesilleridir. 5. ayete bakalım:

Yalıtılmış halklar, kendi ülkelerine bunlardan ayrılmışlardır.

Yaratılış 10:5

Türkçe çeviride “yalıtılmış halklar” olarak tercüme edilen kelimeler aslında “ulus adaları” anlamına gelir. Yani, onlar “adalar”dır.

Ulus adaları, kendi ülkelerine bunlardan ayrılmışlardır.

Yaratılış 10:5

“Adalar”? Ulusları tanımlamanın ne tuhaf bir yolu. Bu çocuklardan ulus adaları ayrıldı. “Ulus adaları” ne demek? Neden onlara “ada” diyorsunuz? Adalarınız nerede? Suda. Bu, sizin için hangi metaforu ortaya çıkarıyor? Bu nesiller neye benziyor? Noah’ın oğulları sanki nehirlermiş gibi ve bu nehirlerin içinden çıkan ulus adaları var. Bu anlatım dilini yaratılış hikayesinden alıyor: “Eden’den bahçeyi sulamak üzere bir nehir çıktı. Oradan dört ana kola ayrıldı” (2:5). Gökler ve yeryüzü nesillerindeki nehir Eden’den gelir ve kollara ayrılır. Bir sonraki dünyada insan nesillerindeki bir kişi, Noah, kollara ayrılır ve bu kollardan ulus adaları oluşur. Tarihin akışı gibi.

​Eden’in nehirleri, sonraki dünyada artık nehirlere benzemiyorlar, insanlara benziyorlar, uluslara benziyorlar. Peki, nehirlerin ve ulusların birbirleriyle ne ilgisi var? Bunu sorduğunuza sevindim. Nehirler ve uluslar hakkında konuşalım. Umarım siz de benim kadar zevkle takip ediyorsunuzdur. Bu konuda biraz düşünün, bir sonraki yazıda görüşelim.

Önceki Yazı: Gökler ve Yeryüzünün Nesilleri

Sonraki Yazı:

Kaynak: Rabbi David Fohrman

0
Shares
  • 0
  • +

1 comment

  1. Gökler ve Yeryüzünün Nesilleri – Kabalat Tora 29 November, 2020 at 14:47 Reply

    […] Nesiller […]

Leave a reply Cancel reply

0
logo

Yahudilik hakkında makaleler yazıyor, çeviri yapıyor, videolar hazırlıyorum.

Sorularınızın tamamına yanıt vermeye çalışacağım. E-posta ile ya da "iletişim" bölümünden bana ulaşabilirsiniz.

Gökhan Duran

Hakkımda

  • ..
  • ..
  • gokhanduran.bv@gmail.com

Instagram

kabalattora

Tora, karşılığı ölüm cezası olan birçok g Tora, karşılığı ölüm cezası olan birçok günahtan bahseder: Ensest ilişki, hayvanlarla ilişkiye girme, Şabat’ı ihlal etme, anne ve babasına karşı asi olma, putperestlik, cinayet, evli bir kadınla ilişkiye girme gibi.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #islam #hristiyanlık
20.yüzyılda, Göbeklitepe, Çatalhöyük gibi ye 20.yüzyılda, Göbeklitepe, Çatalhöyük gibi yerleşim yerlerinin keşfedilmesi, bir görüşe göre Yahudi Kutsal Kitabı’nın geçersizliğinin kanıtı olmuştur. Geleneksel Yahudi inancı, insanın yaratılışını yaklaşık altı bin yıl önceye dayandırırken, söz konusu yerleşimlerin tarihinin M.Ö. 10.yüzyıla kadar uzanması, bu görüşe göre Tora’nın gerçek dışı bilgiler içeren bir masal kitabı olduğunu göstermektedir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #islam #hristiyanlık #evrim
Hristiyanlığın yanlışlığı en kolay göster Hristiyanlığın yanlışlığı en kolay gösterilebilen iddialarından biri Yaratılış 3:15 ayeti ile ilgili olandır.

Bunun üzerine RAB Tanrı yılana, “Bu yaptığından ötürü bütün evcil ve yabanıl hayvanların en lanetlisi sen olacaksın” dedi, “Karnının üzerinde sürünecek, yaşamın boyunca toprak yiyeceksin.

Seninle kadını, onun soyuyla senin soyunu birbirinize düşman edeceğim. Onun soyu senin başını ezecek, sen onun topuğuna saldıracaksın.”

(Yaratılış 3:14-15) Hristiyan Yeni Çevirisi

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #islam #hristiyanlık #mesih
Yahudi Kutsal Metinleri’ne göre Mesih (Maşiah) Yahudi Kutsal Metinleri’ne göre Mesih (Maşiah), Kral Davut’un (David AMeleh) ve oğlu Kral Süleyman’ın (Şelomo Ameleh) soyundan gelmelidir. Dolayısıyla Yehuda oymağının bir mensubu olmalıdır.

Bakınız: 2 Samuel 7:12-16, Yeremya 23:5-6, Yeşaya 11:1, Mezmurlar 89: 31-38, 1 Tarihler 22:9-10, 1 Tarihler 28:5, 1 Krallar 1:31…

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #islam #hristiyanlık
Melek nedir? İbranice “malak” kelimesi “ha Melek nedir?

İbranice “malak” kelimesi “haberci” anlamına gelir ve “bir mesajla göndermek” anlamındaki “lak” kökünden gelir. Örneğin “iş” anlamındaki “melaha” kelimesi de aynı kökten gelir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #islam #hristiyanlık #melek
Tohu dünyasındaki “kapların parçalanması” Tohu dünyasındaki “kapların parçalanması” (İbranice, “Şevirat HaKelim“) kavramı, Yaratılıştaki çeşitlilik ve çokluk sorununu ve kötülüğün kökenini açıklayan anahtar kavram (Daha fazla bilgi için bakınız: Rabbi J. I. Schochet, Hasidizm’deki Mistik Kavramlar, Bölüm 7) ve Arizal’ın tam bir açıklamasını yaptığı Kabala sisteminde merkezi unsurdur (Bakınız: Etz Hayim, Heihal HaNikudim (Şaar 8); Mevo Şe’arim, Şaar 2, kısım 2, Bölümler 1-11; Şaar HaHakdamot, Deruş b’Olam HaNikudim.)

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam #kabala #kabbalah
Şabat Şalom ve Hag Sameah! Şabat Şalom ve Hag Sameah!
#yahudilik #hristiyanlık #islam #tora #toraoku #yahudilik #hristiyanlık #islam #tora #toraoku
Tora’nın verilmesinden önce Tora? Her sene Ş Tora’nın verilmesinden önce Tora?

Her sene Şavuot bayramında Tanrı’nın dünyaya Tora’yı vermesini yani Matan Tora’yı anarız. Gemara’nın bize bildirdiği gibi, “Mısır’daki atalarımız Tora çalışmayı hiçbir zaman bırakmadı” (Yoma 28b).

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #islam #hristiyanlık #tora
[1] Elokim, tüm kuvvetlerin kendisinden çıktığı tek bir varlığı ifade eder. Kuvvetlerin kendi iradesi yoktur, daha yüksek bir nedenin eserlerinden daha fazlası değillerdir. Bununla birlikte, Elokim ilk nedendir, Elokim’in eylemlerini belirleyecek kendisinden önce gelen bir neden yoktur. Elokim, bu nedenle hangi olayların olacağını ve olmayacağını özgürce belirleyen birincil bilinçli varlıktır. 

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam #kabala #kabbalah
Rabbi Luria, dünyamızı her yönden düşündü Rabbi Luria, dünyamızı her yönden düşündü ve bir şeylerin yanlış gitmiş olması gerektiğini fark etti.

En başta olan bir şey… Zamanın başlamasından önce; doğa yasaları oluşturulmadan ve maddenin henüz biçime kavuşmasından önce! Gerçekliğin özünde olan bir şey ve eğer onu bulabilirse, tüm evren iyileştirilebilirdi.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam #kabbalah #kabala
Yahudi öğretilerinde, dünyayı geliştiren, iyi Yahudi öğretilerinde, dünyayı geliştiren, iyileştiren ve onu yaratılış amacına uygun durumuna yaklaştıran her eylem “Tikkun Olam” olarak tanımlanır.

Tikkun Olam, dünyanın doğası gereği iyi olduğunu, Yaratıcı’ın Kendi eserlerini geliştirmemiz amacıyla insanlık için bilerek bir miktar yer/imkan bıraktığını ima eder. Tüm insan faaliyetleri bu görevi yerine getirmek için fırsatlardır ve her insan; çocuk veya yetişkin, öğrenci veya girişimci, sanayici veya sanatçı, siyasi aktivist veya çevreci veya sadece bir başka insanı ayakta tutmak için mücadele eden her insan Tikkun Olam’a katılabilir.

Devamı için: kabalat.com

#kabala #yahudilik #hristiyanlık #islam #kabbalah
Şabat şalom! Şabat şalom!
Tanrı, Moşe’ye konuşarak şöyle dedi: “Aar Tanrı, Moşe’ye konuşarak şöyle dedi: “Aaron’a konuş ve ona [şunları] söyle: ‘Kandilleri yaktığında, [alevleri] Menora’nın merkezine doğru [yönlendirilmiş olsun]. Yedi kandil [bu şekilde] ışık verecektir’”

(Sayım 8:1-2)

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam
Rabbiler, Tora’ya neden bu kadar çok yasa ekliy Rabbiler, Tora’ya neden bu kadar çok yasa ekliyor? Adam ile Hava’nın günah işlemesine neden olan şey bu değil miydi?

Doğru. Moşe’nin kendisi Tora’nın kurallarına ekleme yapmamaları konusunda halkı uyarır: 

“Size emretmekte olduğum sözün üzerine [hiçbir şey] eklemeyin ve ondan [hiçbir şey] eksiltmeyin” 
(Yasa’nın Tekrarı 4:2). 

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam #rabbi
İstefanos, Elçilerin İşleri 7. Bölüm’de Ya İstefanos, Elçilerin İşleri 7. Bölüm’de Yahudi tarihi hakkında açıklama yapar ve Avraam’dan başlayıp tarihi bir özet anlatmaya başlar. Ancak, “Kutsal Ruh’un bilgeliği” ile dolu olduğu iddia edilen İstefanos (bakınız: Elçilerin İşleri 6:10) birçok tarihi olayı yanlış aktarır. Tüm çevirilere bakıp, kendiniz kontrol edin!

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam #septuaginta #septuagint #deadseascrolls #ölüdeniz #tora #talmud
Instagram post 17865807041329266 Instagram post 17865807041329266
Yahudi Kutsal Metinleri’ne göre kesin bir putpe Yahudi Kutsal Metinleri’ne göre kesin bir putperestlik olan üçlü birlik öğretisine inanan bir Hristiyan’a bu doktrinin Hristiyan İncili’nde nerede bulunduğunu sorduğunuzda size vereceği yanıt, 1 Yuhanna 5:7-8 cümleleridir. Yüzlerce yıldır bu cümleler, üçlü birlik doktrinin Hristiyan İncili’ndeki kanıtı olarak misyonerler tarafından kullanılmaktadır ve bu cümleler dışında üçlü birlik öğretisine açık kanıt olarak gösterilebilecek başka cümle bulunmamaktadır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam #teslis
Yahudi Kutsal Kitabı’nı okuduğumuzda, bazı a Yahudi Kutsal Kitabı’nı okuduğumuzda, bazı ayetlerin her kişinin kendi suçlarından sorumlu olduğunu söylediğini, bazı ayetlerin ise çocukların babalarının suçlarından sorumlu olduğunu söylediğini görürüz. Görünürdeki bu çelişki nasıl açıklanabilir?

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam
Tora’nın, Kenaan ülkesinin Mısır’dan çık Tora’nın, Kenaan ülkesinin Mısır’dan çıkan Yahudiler tarafından ele geçirilmesi ile ilgili emirleri bugün bize şiddet dolu ve şok edici gelmektedir. Bu emirler, kelimenin tam karşılığı ile anlaşıldığında, Kenaan topraklarındaki yerel kabilelerinin tamamen yok edilmesini istiyor gibi görülmektedir, örneğin:

Tanrın Aşem onları senin önüne teslim edecek ve onları vuracaksın. [O zaman] Onları tamamen imha etmelisin. Onlarla antlaşma yapma ve onlara lütuf gösterme. (Yasa’nın Tekrarı 7:2)

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam
Load More... Takip edin

Mesih Çağı:

  • Soru-Cevap
  • Kavramlar
  • Kitap
  • Video
© Copyright kabalat.com Tüm Hakları Saklıdır.