Kabalat Tora

Main Menu

  • Soru-Cevap (Tümü)
  • Kavramlar (Tümü)
  • Kitap (Tümü)
  • Video (Tümü)

logo

Header Banner

Kabalat Tora

  • Soru-Cevap (Tümü)
  • Kavramlar (Tümü)
  • Kitap (Tümü)
  • Video (Tümü)
  • Tanrı pişman olur mu?

  • Öznellik [38]

  • Bağ’ın Merkezi [37]

  • Ham neden yaptı? [36]

  • Ham ne yaptı? [35]

Kavramlar
Home›Kavramlar›Noah’ın Bağı [31]

Noah’ın Bağı [31]

By Gökhan Duran
2 December 2020
229
0
Share:

Noah’ın gemiden çıkan çocuklarına paralel olan gökler ve yeryüzü nesillerini ve dört ana kola ayrılan bir nehir hakkında konuştuğumuzu hatırlıyor musunuz? Burada yaratılış hikayesinde sahip olduğunuz, bir su kaynağı fikridir – Eden’de bulunan ve daha sonra dört ana kola bölünen ve oradan dünyaya geçen bir tür su kaynağından bahsetmiştik. Yaratılış hikayesinde tüm yaşam, daha sonra tüm dünyayı sulayan bu su kaynağından gelir. Peki, Tufan’dan sonra hayat nereden gelir? Bir kaynaktan gelen hayat var ama kaynak nedir? Kaynak, insanları sudan, etrafındaki sudan kurtarmak için kullanılan bir gemidir. Buradaki ayna görüntüsü; gemiden kuru karaya çıkan insanlar, tüm dünyaya yayılan insan yaşamının kaynağı haline gelirler.

Artık Noah’ın bağı hikayesine bakabiliriz:

Noah’ın, gemiden çıkan oğulları Şem, Ham ve Yefet idi. Ham, Kenaan’ın babasıdır.

Yaratılış 9:18

Noah’ın oğulları kimmiş?  Şem, Ham ve Yefet. Peki kaç kişilermiş? Üç. Ancak, Tora şimdi garip bir şekilde, bu kişilerden bahsettikten hemen sonra, bu insanların her birinin başka çocukları olmasına rağmen, sadece birinin, Ham’ın çocuğunu bu üç kişinin yanında anar: Ham, Kenaan’ın babasıdır. Ham, aslında pek çok insanın babasıydı; Kenaan aslında Ham’ın dördüncü çocuğuydu, neden sadece Kenaan’ı duyuyoruz? Cevap, muhtemelen daha sonra Kenaan buradaki hikayede önemli bir rol oynayacağı içindir.

Ama Noah’ın çocukları, Ben Noah hakkında konuşmamız biraz tuhaf çünkü,  Noah’ın çocukları derken ne demek istiyoruz? Noah’ın birinci nesil çocuklarından mı bahsediyoruz yoksa Noah’ın ikinci nesil torunlarından mı bahsediyoruz? Ayet biraz kafa karıştırıcı, çünkü; önce Noah’ın birinci nesil çocuğu olan üç kişiyi sıralıyor ve sonra dördüncü kişinin ikinci nesil bir torun olduğunu duyuyoruz, biraz kafa karıştırıcı görünüyor.

Bu üçü, Noah’ın oğullarıydı ve tüm dünya onlardan [gelenlerle] tekrar kalabalıklaştı.

Yaratılış 9:19

Sanki bu yeterince kafa karıştırıcı değilmiş gibi, 19. ayete biraz daha dikkatli bakarsanız, daha karışık hale geliyor, çünkü; burada dördüncü bir kişiden bahsettikten hemen bir ayet sonra; “Bu üçü, Noah’ın oğullarıydı” diyor. Sanki bu sefer Kenaan’ı görmezden geliyor gibiyiz. Gerçekten çok karışık. Burada dört kişiden mi bahsediyoruz, yani Şem, Ham ve Yefet, Kenaan adlı bu çocuk dahil olmak üzere dört kişiden mi bahsediyoruz, yoksa burada sadece Şem, Ham ve Yefet olan üç kişiden mi bahsediyoruz? Bu durumda Kenaan’ı bir nevi görmezden gelmiş oluyoruz. Neden bu konuya giriyoruz? Bu, daha sonra önemli olacak. Öyleyse buraya 1 numaralı soruyu yazalım: Birinci nesil çocuklardan mı yoksa ikinci nesil torunlardan mı bahsediyoruz ve Kenaan burada ne yapıyor?

Tamam, şimdilik bu konuya ara verip, biraz ilerleyelim ve bakalım bu hikayede başka ne bulacağız.

20.ayet:

Vayahel Noah iş ha’adamah vayitah kerem

Türkçe çeviri şöyledir:

Noah, toprak adamı olmaya başladı ve bir bağ dikti.

Buradaki “Vayahel” kelimesi “Ve o başladı” demektir. Bağ dikmeye mi başladı yoksa toprak adamı olmaya mı başladı? Ama bu çeviri, literal bir çeviri değildir. Çünkü dikkatlice bakarsanız; Vayahel Noah iş ha’adamah va – “ve başladı Noah toprak adamı ve” Sonra buradaki “Vav” “ve” anlamındadır. Yani “Ve bir üzüm bağı dikti.” Buradaki “Ve” başladığı şeyin aslında bir üzüm bağı dikmek olmadığını gösteriyor. Başka bir deyişle, Noah X’e başladı, Noah bir şeye başladı. Noah neye başladı? Neye başladığını bilmiyoruz, X diye adlandıracağımız bir şeye başladı ve bunu yaptıktan sonra başka bir şey yaptı, bir bağ dikti.

O halde literal çeviri şöyledir:  Ve Noah toprak adamı başladı ve bir bağ dikti.

O halde buradaki ikinci soru şudur: Noah neye başladı? Bu konu neden belirsiz bırakılıyor?

Birinci soru, Kenaan burada ne arıyor? İkinci soru: Noah neye başladı?

Noah, toprak adamı olmaya başladı ve bir bağ dikti.

[Yaptığı] şaraptan içti ve sarhoş oldu. Çadırın içinde soyundu.

Kenaan’ın babası Ham, babasının çıplaklığını gördü ve dışarıda iki kardeşine anlattı.

Şem, Yefet ile bir giysi aldı ve ikisi, onu omuzlarına yerleştirdiler. Geri geri gittiler ve babalarının çıplaklığını örttüler. Yüzleri aksi yöne dönüktü ve babalarının çıplaklığını görmediler.

Noah, şarabın uyuşukluğundan ayıldı ve en küçük oğlunun kendisine yaptığı şeyi anladı.

Yaratılış 9:20-24

Biraz daha devam edelim. Sonra Noah bu bağı diker ve şarap içer. Belli ki Noah şarap yapar ve kendini sarhoş eder ve çıplak olur, çadırında. Sonra aniden, Kenaan’ın babası Ham, babasının çıplaklığını görür ve Şem ve Yefet’e diğer iki erkek kardeşine söyler. Ve sonra Şem ve Yefet giysiyi alır. Burada “giysi” olarak tercüme edilen kelime biraz tuhaftır; “hasimlah” – bir giysiyi değil, belirli bir giysiyi ifade eder. Giysiyi aldılar ve ikisi birlikte Noah’ın omuzlarına yerleştirdiler ve geriye doğru yürüdüler ve babalarının çıplaklığını örttüler. Her zaman geriye dönüktüler, böylece babalarının çıplaklığını görmediler. Böylece babalarının haysiyetini sarhoşken çıplakken ona bakmayarak korudular. Kısa bir süre sonra Noah şarabın etkisinden ayılır ve küçük oğlu Ham’ın ona ne yaptığını görür.

Şimdi burada ilginç olan şey şudur, yine bu soruyu üçüncü soru olarak adlandırabiliriz ki bu burada 22. ayet ile 24. ayet arasında küçük bir tutarsızlık var gibi görünüyor. Size şunu soracağım: Ham tam olarak ne yaptı? Eğer 22.ayete bakarsanız, biraz masum görünür. Kenaan’ın babası Ham, babasının çıplaklığını gördü ve dışarıda iki kardeşine anlattı. Ham ne yaptı, ne oldu? Gerçekte ona hiçbir şey yapmamış gibi görünüyor, sadece babasını çıplak görmüş gibidir. Şimdi 24. ayete bakın: Noah, şarabın uyuşukluğundan ayıldı ve en küçük oğlunun kendisine ne yaptığını gördü. Bir dakika! Ham ona bir şey yaptı mı, yapmadı mı? Ham bir şey mi gördü mü yoksa bir şey mi yaptı? Bunu üç numaralı soru olarak adlandıracağız: Ham ne yaptı?

“Kenaan lanetlidir!” dedi. “Kendi kardeşlerine köleler kölesi olsun!”

Yaratılış 9: 25

Devam edelim. Bu nedenle Noah sinirlenir ve şöyle der: “Kenaan lanetlidir. Kendi kardeşlerine köleler kölesi olsun.” Sizi bilmiyorum ama bu beni dördüncü soruya götürüyor. Dördüncü soru, Noah yanlış kişiye mi lanet ediyor? Kenaan’a neden lanet ediyor ki? Noah’ın çıplaklığını gören kişi Kenaan değildi. Gerçekte kızdığı kişi kimdi? Görünüşe göre, Ham adındaki en küçük oğluna kızmıştı. Doğru mu? Neden babası yerine oğlunu lanetliyor? Oğul hiçbir şey yapmadı ki! Kenaan masum görünüyor. Bu yüzden dördüncü soru şudur:  Noah, yanlış kişiyi mi lanetliyor? Neden Kenaan’ı lanetliyor?

[Noah sonra] “Şem’in Tanrı’sı Aşem Mübarek’tir! Kenaan ona [Şem’e] köle olsun!” dedi. “Tanrı, Yefet’i genişletsin, ama [Tanrı’nın kutsal Varlığı] Şem’in çadırlarında barınsın. Ve Kenaan onlara köle olsun!” Noah, Tufan’dan sonra 350 yıl yaşadı. Noah’ın tüm günleri 950 yıldı; ve öldü.

Yaratılış 9: 26-29

Noah, sonra Şem’in Tanrı’sının kutsanmış olduğunu söyler. “Kenaan ona hizmet etsin. Tanrı, Yefet’e güzellik versin.” Yefet kelimesi, “güzellik” anlamındaki “yafah” kelimesiyle ilgilidir. “Yefet, Şem’in çadırlarında otursun” – artık bu ne anlama geliyorsa – “ve Kenaan her ikisine de hizmet etsin.” Yani Noah temelde Kenaan’a lanet ediyor, Kenaan hem Şem hem de Yefet’e hizmet etmelidir. Sonra, Tufan’dan sonra Noah 350 yıl yaşar ve ölür. Hikayenin sonu.

Yani metinde dört temel soru var:

Birinci soru: Kenaan’ın burada, Noah’ın üç oğluyla ilgili görünen bir hikayede ne işi var? Neden dördüncü kişi olarak tanıtılıyor? Sonra sanki Kenaan yokmuş gibi konuşuluyor.  

İkinci soru: Noah ne yapmaya başladı? Üzüm bağını dikmeye başlamadıysa neye başladı?

Üçüncü soru: Ham ne yaptı? Herhangi bir şey yaptı mı? Ham, 22. ayetin ima ettiği gibi sadece gördü mü yoksa 24. ayetin ima ettiği şekilde bir şey mi yaptı?

Dördüncü soru: Noah nasıl oluyor da yanlış kişiye lanet ediyor?

Bu sorular hakkında düşünmenizi istiyorum. Sıradaki soru, bu hikaye ile göklerin ve yerin nesillerinden sonraki yaratılış hikayesi arasında herhangi bir paralellik var mı? Bu paralelliklerden herhangi biri, Noah ve bağın hikayesine dair bu sorulardan bazılarına ışık tutuyor olabilir mi? Sonraki yazıda bunun hakkında konuşacağız. Görüşmeyi umuyorum.

Kaynak: Rabbi David Fohrman

Post Views: 251
0
Shares
  • 0
  • +

Leave a reply Cancel reply

0
logo

Yahudilik hakkında makaleler yazıyor, çeviri yapıyor, videolar hazırlıyorum.

Sorularınızın tamamına yanıt vermeye çalışacağım. E-posta ile ya da "iletişim" bölümünden bana ulaşabilirsiniz.

Hakkımda

  • ..
  • ..
  • gokhanduran.bv@gmail.com

Instagram

kabalattora

Hristiyan İncili, İsa’nın insanların işlemi Hristiyan İncili, İsa’nın insanların işlemiş olduğu suçlardan kurtarılması için kendisini çarmıhta kurban ederek fidye olarak öldüğünü iddia eder. Bakınız: Matta 20:28, İbraniler 9:15, 1 Timoteos 2:6, Efesliler 1:7-8, 1 Korintliler 15:3.

Hristiyanların temel aldanışlarından biri, Hristiyan İncili’ni ön kabul olarak doğru kabul etmeleri, Yahudi Kutsal Kitapları’nı da bu ön kabulden yola çıkarak ayetleri Hristiyan İncili gözlüğüyle okumalarıdır. Bu yolla, Yahudi Kutsal Kitabı’nı Hristiyan İncili’ne uydurmaya çalışmaktadırlar.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #yahudi
Yeşaya 9.Bölüm 1-7 ayetler arasında kimden bah Yeşaya 9.Bölüm 1-7 ayetler arasında kimden bahsettiğini anlamak için ayetlere biraz daha yakından bakalım:

Yeşaya 9:1 (9:2 Hristiyan İncili)
Yeşaya Peygamber, 9. Bölüm’ün başında Yahudi ulusunun içinden geçmekte olduğu karanlık dönemden, ancak bu durumdan kurtulacaklarından bahsetmektedir. Bu karanlık dönemi “ölüm gölgesi diyarı” olarak tarif etmektedir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #yahudi
Kutsal sayılan metinlerin, aşamalı olarak kayda Kutsal sayılan metinlerin, aşamalı olarak kayda geçirilmiş, ilkel insanın zihninde üretilen hayal ürünleri veya tarihi olayların fantezilerle karıştırılarak sunulan toplum yönetim araçları olduğu, doğa güçlerine atanan çok sayıdaki tanrıdan tek tanrılı inanca geçişte, gelişmemiş insanın zihninde insani duygular gösteren insan benzeri bir tanrı kavramının geliştiği iddiası çok yaygındır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi
Bu yazıları okumadan önce, sizleri Adam, Hava, Bu yazıları okumadan önce, sizleri Adam, Hava, Yılan ve Eden Bahçesi öyküsünü yeniden okumaya davet ediyorum. Evet, biliyorum: Hikayeyi siz zaten çok iyi biliyorsunuz. Aklınıza hemen ağacın etrafına sarılı bir yılanın Hava’ya bir elma sunması geldi. Ama konu tam olarak da bu. Bunların tümünü unutmalısınız. Bu görüntüleri silmeniz ve hikayeyi yeniden okumanız gerekiyor.

Hikayeyi yavaşça ve dikkatlice okuyun ve kendinize şu soruları sorun: Bunu ilk defa okuyor olsaydım, bana ne garip gelirdi? Tora’nın bu hikaye ile ilgili benden sormamı istediği “büyük sorular” nedir?

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi
Peygamber Yeremya /Artscroll Yayınları Peygamber Yeremya /Artscroll Yayınları
Satın almak için: www.amazon.com/Torah-Commenta Satın almak için:

www.amazon.com/Torah-Commentary-Midrash-Rabbeinu-Bachya/dp/9657108454
Tora’da “şeytan” kelimesi ilk kez Çölde S Tora’da “şeytan” kelimesi ilk kez Çölde Sayım 22:22’de geçmektedir, bir melek Bilam ve eşeğinin önünde onları engellemek, yollarını kapamak için durduğunda geçmektedir. “l’satan” kelimesi “engel” demektir.

“…Tanrı’nın bir meleği ona engel teşkil etmek üzere yolda sabit durdu…” (Çölde Sayım 22:22)

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam
“Jews for Jesus” adlı Hristiyan misyonerlik k “Jews for Jesus” adlı Hristiyan misyonerlik kurumunun kurucusu olan Moshe Rosen, Mezmurlar 22:17 (16)’de כָּ֝אֲרִ֗י (kaari) kelimesinin Hristiyan çevirilerinde niçin “deliyorlar” olarak tercüme edildiğini açıklamak için yaratıcı çözümler bulmaya çalışmaktadır.

Rosen, misyoner faaliyetleri için çok sayıda dağıtılmış “Y’shua” adlı kitabında,  כָּ֝אֲרִ֗י (kaari) kelimesinin “aslan gibi” anlamına geldiğini ve “deliyorlar” anlamına gelmediğini kabul etmektedir! Ancak bu durum Yahudiler’in söylediklerinin doğru olduğunu kabul etmek anlamına geldiği için, başka bir iddiada bulunmaktadır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #yahudi
Ben Noah Yasaları SORU: Ben Noah Yasaları ismin Ben Noah Yasaları

SORU: Ben Noah Yasaları ismini nereden almaktadır?

CEVAP: Tüm insanlık, Noah’ın soyundan geldiği için, tüm insanlığın sorumlu olduğu ahlaki kurallara Noah’ın Çocukları Yasaları adı verilmiştir. Bu isim, Babil Talmudu Sanhedrin 56a bölümünde kullanılmaktadır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #yahudi
Yahudiliğin bir ırk veya belirli bir halka ait b Yahudiliğin bir ırk veya belirli bir halka ait bir din olduğunu, Yahudiliğe geçişin mümkün olmadığını, Yahudilerin aralarına diğer halklardan insanları almadıklarını, kapalı bir toplum olduklarını duymuşsunuzdur. Sayısız diğer konularda olduğu gibi bu konu hakkında da, içinde bulunduğumuz toplum içerisinde, temelsiz, kulaktan dolma ve nefret dolu yanlış bilgiler bulunmaktadır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudi #yahudilik
Öncelikle iddiayı görelim: Mika 5:1 (Hristiyan Öncelikle iddiayı görelim:

Mika 5:1 (Hristiyan İncili’nde 5:2) “Ama sen, Beytlehem Efrata, Yahuda boyları arasında küçük olduğun halde, İsrail üzerine hükümdar olacak bana senden çıkacak. Onun kökeni eskiden, eski günlerdendir” ayetindeki “sen, Beytlehem Efrata” “veata beytlehem efrata” ifadesi eril bir ifadedir. Tanah’ta yer alan şehir isimleri eril değil dişildir. O halde Beytlehem bir şehir olamaz.

Ayrıca, söz konusu ayetin devamında (küçük) “tsair” kelimesi de erildir. Eğer Beytlehem, bir şehri ifade ediyor olsaydı bu kelimeyi niteleyen “tsair” kelimesi de dişil “tsairah” olmalıydı. Öyleyse, beyt-lehem bir şehri değil, Lehem Evi’ni yani Lehem klanını ifade etmektedir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi #hristiyanlık
Tora, Mısır’dan Çıkış Kitabı’nda Yitro Tora, Mısır’dan Çıkış Kitabı’nda Yitro Peraşası’nda 20. Bölüm’de On Temel Buyruğun verilmesinden hemen sonraki Mişpatim Peraşası’nda, söz konusu on ilkenin ayrıntıları verilir ve bu ayrıntılara ilk olarak kölelik ile ilgili yasalarla başlanır (Bakınız Çıkış 21.2-6). Bu peraşada, Tora’nın büyük üslup özelliklerinden birini, bir olayın anlatımından sonra yasaların ilan edilişine geçişi görürüz.

Bu peraşaya kadar Mısır’dan Çıkış Kitabı’nın esas konusu Yahudiler’in Mısır’daki esaretinden kurtuluşu ve özgürlüğe doğru yolculuğudur. Şimdi ise ayrıntılı yasalar, “özgürlük anayasası” açıklanacaktır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi
Çoğu Hristiyan, Yahudilerin işlemiş olduğu günahlar, yapmış oldukları kötülükler nedeniyle, Tanrı’nın Yahudiler’den yüz çevirdiğini (İbraniler 8:9), Yahudiler ile anlaşmasını bozduğunu, Yahudiler’in artık Tanrı’nın seçilmiş ulusu olmadığını iddia eder.

Sardisli Melito’nun (M.S. 2 Yüzyıl) inanç bildirgesine göre Yahudiler, Tanrı’yı öldürdükleri için, antlaşmayı kaybetmiştir. Bu nedenle Kilise artık “Yeni İsrail”dir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #kilise
Kutsal Kitap’ın Yaratılış Kitabı’nın 6-1 Kutsal Kitap’ın Yaratılış Kitabı’nın 6-10 bölümlerinde anlatılan Noah Tufanı’nın, Gılgamış Destanı’nda anlatılan tufan hikayesinden alındığı iddia edilmektedir. İnceleyelim:

Sümerlilerin Ziusudra hikayesi, Akkadlıların Atrahasis Destanı ve Gılgamış Destanları, Yaratılış Kitabı’nda anlatılan Noah’ın Tufanı anlatımına ek olarak Yakın Doğu’da anlatılmış olan tufan hikayeleridir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi #hristiyanlık
Mika 5:1 (2) Kutsal Kitap, Mesih’in doğum yerin Mika 5:1 (2) Kutsal Kitap, Mesih’in doğum yerinin Beytlehem olacağını mı söylemektedir?

Dört kanonik İncil yazarı içerisinde sadece Matta, Yahudi Kutsal Kitabı’ndan alıntılar yaparak, bu ayetlerin İsa tarafından  yerine getirildiğini iddia eder. Her birinin yanlışlığı kolaylıkla gösterilebilecek olan Matta’nın bu iddialarından birine göre Mesih’in doğum yeri Yahudi Kutsal Kitabı’nda belirtilmiştir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudi #yahudilik #hristiyanlık #mesih
Kutsal Ruh

Mezmurlar 33:6 Gökler Rab’bin sözüyle ve onların bütün orduları ağzının nefesi ile yaratıldı.

 

Bu mezmurda, “nefes” olarak tercüme edilen kelimenin orijinali İbranice “ruah” (ר֥וּחַ) kelimesidir. “Ruh” olarak tercüme edilebilir. “Söz” olarak tercüme edilen kelimenin orijinali İbranice “devar” (דְבַ֣ר) kelimesidir. Üçlü Birlik doktrinine iman eden Hristiyanlar, bu mezmurda üçlü birliğe atıf olduğunu savunurlar. Onlara göre, “Ruh” kelimesi ile işaret edilen Kutsal Ruh, “Söz” kelimesi ile işaret edilen de Oğul’dur. Dolayısı ile hem Kutsal Ruh hem Oğul, Yaratılış’a katılmış eş yaratıcılardır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam #yahudi
İsa, kaç tane eşeğe bindi? İsa, Yeruşalayim İsa, kaç tane eşeğe bindi?

İsa, Yeruşalayim’e girerken kaç tane hayvana bindi? Dört kanonik İncil’den üç tanesine, Markos 11:7, Luka 19:29-35 ve Yuhanna 12:14’e göre İsa bir tane sıpaya binmiştir. Bu Hristiyan İncili yazarları, kendi hikayelerini, Zekeriya Peygamber’in Mesih’in Yeruşalayim’e sıpaya binerek girişi ile ilgili peygamberliği İsa tarafından yerine getirilmiş gibi yazmışlardır.

Bu sitede onlarca kez gösterildiği gibi, Matta Kitabı’nın yazarı İbranice bilmiyordu ve bu da tuhaf bir sonuca yol açmıştı. Matta Kitabı’nın yazarı, Zekeriya 9:9 ayetinde yer alan peygamberliği yanlış anlamış, Mesih’in Yeruşalayim’e bir yerine iki hayvan üzerinde girdiğini sanmıştır. Yani, Matta’nın “Palmiye Pazarı’nda” İsa, iki hayvanın üzerine binmişti!

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #yahudi
Gerçekliği Yönetmek (Haşgaha Pratis) Tanrı, E Gerçekliği Yönetmek (Haşgaha Pratis) Tanrı, Evren'i Nasıl Yaratır? Bölüm 03

Devamı için: kabalat.com

#tanya #torahvisuals #kabalat #hasidizm #Yahudilik #yahudi
Çok tanrılı dinlerde, tanrılar ile cinler aras Çok tanrılı dinlerde, tanrılar ile cinler arasındaki ayrım değişkendir. İyi ve kötü tanrılar olduğu gibi iyi ve kötü cinler de vardır. Tanrılar ile cinler arasında niteliksel bir fark yoktur; hatta cinin bir ismi “kötü tanrı”dır. Bunun nedeni, çok tanrılı dinlerde, doğadaki her büyük olay ve kuvveti yöneten bağımsız bir tanrının var olmasıdır. Bu dinlerde cinlerin tanrılardan farkı; daha az güçlü olmaları, daha az bireyselliğe sahip olmaları, ara sıra tanrılara karşı ayaklanmaları ve bazen de başarılı olmalarıdır. 

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam
Tanrı kimin kurtulacağını seçti mi? Kalvinis Tanrı kimin kurtulacağını seçti mi?

Kalvinistler neye inanır?

Kalvinistlere göre Tanrı, ezelde, henüz Dünya’ya gelmeden önce insanlardan kimin kurtulacağına kimin ise lanetli olduğuna karar vermiştir.

Tanrı, kurtulmaları için seçilmiş insanları ve lanetlileri dünya hayatında yapacakları iyi veya kötü davranışlara bakmaksızın ezelde belirlemiştir!

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #kalvinizm
Load More... Takip edin

Mesih Çağı:

  • Soru-Cevap
  • Kavramlar
  • Kitap
  • Video
© Copyright kabalat.com Tüm Hakları Saklıdır.