Bilginlerimiz, Kral Maşiah ben David’in küresel barışı sağlamasından önce çok zor zamanlar olacağını belirtmektedir. O günlerin doğum sancılarına bugün şahit oluyor olabiliriz (Sanhedrin 98b). Maşiah ben Yosef kavramı, bu zor günlerde düşmanlarımızı izleyecek ve onlara boyun eğdirecektir. Bununla birlikte, Maşiah ben Yosef kavramının gerçekleşmesi şart değildir ve bu olumsuz peygamberliklerin tümünden kaçınılabilir: Yahudi halkı kendilerini HaŞem’e emuna (aktif inanç, güven) ile teslim etmeyi seçerse kötü hükümler ortadan kalkar. Bir peygamber kötü bir şeyi önceden haber verirse, örneğin şu ölecek veya bu yıl savaş ya da açlıktan biri olacak gibi ve onun bu haberi gerçekleşmezse, bu onun peygamber olmadığının bir kanıtı değildir ve onu sahte bir peygamber olarak adlandırmayız; çünkü Tanrı çok merhametlidir ve kötü hükümleri büyük oranda iptal eder; bu nedenle kötü hükme çarptırılan Ninova halkı gibi tövbe etmeleri mümkündür ve haklarındaki hüküm askıya alınabilir.
Rebbetzin Tziporah Heller ve Sara Yoheved Rigler bu meseleye ve her birimizin hazırlanmak için ne yapmamız gerektiği konusuna ilave ışık tuttular:
Peygamberlerimizden, Mesih çağının iki aşamada ilerleyeceğini biliyoruz: Birincisi, Yosef oğlu Maşiah, ikincisi ise David oğlu Maşiah’ın liderliğinde olacaktır.
18.yüzyıl’da büyük bilgin Vilna Gaon, Even Shleima adlı kitabında, Yosef oğlu Maşiah kavramı hakkında, bunun İsrael Toprakları’na fiziksel geri dönüş olduğunu yazar. Bu çağ, yani İsrael’e fiziksel dönüş (Maşiah ben Yosef), gerçek Mesih çağının ruhsal geri dönüşünden (tövbe), David oğlu Maşiah’tan önce gelir.
Yosef oğlu Maşiah’ın dönemi ile David oğlu Maşiah’ın açığa çıkışı arasında bir aralık vardır.
Sonraki peygamberler, bütün ulusların Yeruşalayim’e karşı çıkacağı korkunç bir zamanı anlatmaktadır. Bunlar çeşitli seviyelerde yorumlanabilir. Örneğin, Yeruşalayim’e karşı çıkan uluslar, gerçek bir savaştan ziyade, Birleşmiş Milletler’in kınamaları ile yerine getiriliyor olabilir. Peygamberlerimizden açıkça anlaşılan tek şey, bu sürenin çok zor olacağı ve bunun nasıl gerçekleştiğinin bize ve tövbeye bağlı olacağıdır.
Bu belirli süre zarfında ne yapmalıyız? Traktat Sanhedrin’de (98b) Talmud, “Maşiah’ın doğum sancıları” sırasında iki şeyin bizi kurtardığını belirtir: Şefkat eylemleri ve Tora öğrenmek.
HaŞem’in egemen iradesi sayesinde, Theodor Herzl, David Ben-Gurion, Hovevei Zion, 1897’deki Siyonist Örgütün İlk Siyonist Kongresi ve diğer erken dönem Siyonistler aracılığıyla İsrail devleti yeniden kuruldu. Dünyadaki Yahudilerin yarısından biraz fazlası evine, İsrail’e döndü ve daha fazlası her yıl Aliya (yükseliş-İsrael’e geri dönüş) yapıyor. Bunun, HaMaşiah’a kadar geri sayımı ve onun gelecekteki Mesih Krallığı’nın doğum sancılarını başlattığını varsayabiliriz. Saltanatını nasıl alacağı görülmeye devam ediyor! Bu, Yahudi halkına ve elbette HaŞem’e bağlıdır.
Bu serinin birinci bölümünde açıklandığı gibi, sadece bir “HaMaşiah” olacaktır, bu da Maşiah ben David’dir. Yahuda kabilesinin Kral David’in soyundan,Tora’yı yerine getiren bir kişi olacaktır ve bu kutsal görevin Kutsal Kitap’ta belirtilmiş olan tüm gereksinimlerini karşılayacaktır. ‘İki mesih’ teriminin sizi şaşırtmasına izin vermeyin: İki görevli tsadik, bir Maşiah / Mesih olacaktır.
Büyük bilginimiz Raşi, Zekeriya 12:10 ayetine yaptığı yorumda Maşiah ben Yosef ve Maşiah ben David’e atıfta bulunur:
Ve lütuf ve yakarış ruhunu David Evi üzerine ve Yeruşalim’de oturanlar üzerine dökeceğim ve delip geçtikleri yüzünden, bana bakacaklar ve biricik oğlu için yas tutan biri gibi yas tutacaklar ve ilk oğlu için acı çeken gibi onun için acı çekecekler.
Raşi şöyle der: ” ‘biricik oğlu için yas tutan biri gibi.’ Bilginlerimiz bu ifadenin, öldürülen Maşiah ben Yosef’e atıfta bulunduğunu (Sukkah 52a) açıklar.”
Birçok kaynaktan, Mesih’in, Kral David’in soyundan gelen Maşiah ben David (Yeşaya 11:1 vb.) olacağını biliyoruz. Öyleyse hakkında konuşulan bu kişi yani Maşiah ben Yosef kimdir?
Öncelikle, Raşi’nin “Bilginlerimiz açıkladı” dediğinde kastettiği bilginler, Sanhedrin’deki (Büyük Meclis) bilginlerimizdir. Bu bilginlerimiz, bilgileri doğrudan kutsal peygamberler aracılığıyla almışlardır ve bu yüzden ifadelerini doğru olarak kabul ederiz. Öte yandan, geçmiş ve günümüzdeki diğer otoriteler bahsetse de, Rambam, Maşiah ben Yosef’dan hiç söz etmez. Bu garip görünmektedir.
Maşiah ben Yosef, tanımı gereği Yosef Evi’nden olacaktır. Tanah boyunca Kuzey Krallığı’nın Yosef / Efrayim ve Güney Krallığı’nın David Evi olarak adlandırıldığını ve Maşiah döneminde bu iki evin birleşeceğini unutmayın. Bu bize Efrayim’den, yani HaŞem’in ruhsal zina ve emuna eksikliği yüzünden sürgün ettiği 10 Kayıp kabileden geleceğini söyler. Tüm İsrael’den tek başına Yahuda (ve Binyamin) kalmıştır. Bu, 2 Krallar 17:18’de, M.Ö. 710’da, İsrael’in Kuzey Krallığı’nın Asur tarafından düşürülmesinde anlatılır. Maşiah ben Yosef, bazen Maşiah ben Efrayim veya Efrayim’in soyundan gelen görevli olarak da adlandırılır.
Tekrar edersek, “İsrael’in On Kayıp Kabilesi” (topluca Efrayim olarak adlandırılır), Kutsal Kitap’taki çok sayıdaki referansa göre, Maşiah ben David gelene kadar yeniden bir araya gelmeyecektir (bakınız Yeşaya 11:11-12; Yeremya 3:6-18; Hoşea 1-3; Amos 9:8-10; Ovadya 15-21; Mika 2:12-13; 5:3-15; Zekeriya 8:13; 9 & 10; Ezekiel 34-37 vb.).
Maşiah ben Yosef’in zaten gelmiş olduğu iddiasında bulunanlar bu ve Kutsal Kitap’ın işaret ettiği diğer sorunlarla karşı karşıyadırlar. Aynı şekilde, bazılarının yanlış bir şekilde inandığı gibi Maşiah ben David daha önce gelmiş olsaydı, On Kabile uzun zaman önce Kutsal Topraklar’da yeniden toplanmış olmalıydı. Ancak bu asla olmamıştır. Bugün bile, ülkemizin sadece küçük bir şeridi eski haline gelmiş ve Efrayim oymağından geldiği düşünülen az sayıda insan tespit edilmiştir. Bu önceden bildirilmiş liderlerin hiçbiri henüz gelmemiş, Kutsal Kitap’ta belirtilmiş olan peygamberlikler yerine gelmemiştir.
İsrael’in (yani Kuzey Krallığı) Asur tarafından fethedilmesini takip eden aylarda ve yıllarda bu on oymaktan İsrailliler güneye kaçtı ve Yahuda ve Binyamin halkıyla birleşti. “Yahuda,” Babil sürgününden sonra Yahudiye ve Samiriye’ye döndüğünde, bugün kendilerine Yahudi dediğimiz insanlardı, aralarında Kuzey Krallığı’nın on oymağından kişiler de vardı. Bugün Yahudiler, Am İsrail’den kalanları toplu olarak temsil eden, genişletilmiş küresel bir ailedir. Maşiah ben David, İsrail’in Oniki Evini (kabilelerini) tekrar birleştirecek ve onlara, HaŞem’in Tora’da ebedi sahipleri olmaları için vermiş olduğu toprakları verecektir. Bu On Ev, Maşiah ben Yosef’i ve HaŞem’in hizmetkarı Maşiah ben David’i takip edecektir.
Maşiah ben Yosef, yeniden belirlenmiş olan On Ev’e teşuvada (tövbe) önderlik edecek, onları eski ve daimi Antlaşma’da hükmedilen topraklarda yeniden kuracaktır. Yeniden bir araya geldiklerinde, diğer uluslar Yahudileri yok etmek için son bir girişimde bulunurken (Ezekiel 39:6), Gog ve Magog savaşında onun arkasında toplanacak, onunla beraber olacaklardır. Ancak, Rebbetzin Tziporah Heller ve Sara Yoheved Rigler, birinci yazıda alıntı yaptığımız gibi, bunları tam olarak anlamadığımızı belirtir. Olaylar geliştikçe tetikte kalmalı ve kısmi bilgilere dayanarak varsayımlarda bulunmamalıyız.
Bilginlerimize göre, bir noktada Maşiah ben Yosef “ölecektir.” Ben Yosef’in savaş yaralarından, bir tür manevi saldırıdan ya da muhtemelen doğal sebeplerden mi öleceği açık değildir. HaMaşiah ve krallığı için yolu hazırlayacak ve zaferle sonuçlanacak kuvvetlerimize liderlik edecektir. Otoritelerin çoğu, daha sonra Maşiah ben David’in mucizevi bir şekilde onu hayata döndüreceğine inanmaktadır. Bundan sonra, Maşiah ben Yosef, Mesih’in baş yardımcılarından biri olarak görev yapacaktır.
Otoritelerin çoğuna göre Maşiah ben Yosef, Maşiah ben David’den farklı bir kişi olmasına rağmen, bazı önemli otoriteler bu konuda aynı fikirde değillerdir. Pirkei de R. Eliezer, Bölüm 19, bu kişiye “Menahem ben Ammi’el” der. Bu isim, Zohar 3:173b ve bazı diğer kaynaklarda, Maşiah ben David için de kullanılan isimdir. Bu nedenle, bu iki karakterin HaMaşiah’ın misyonunun iki yönüne atıfta bulunabileceğini varsaymak mümkündür.
Muhtemelen biri askeri mücadele ile ilgili görevine atıfta bulurken ve diğeri onun mutlak barış içerisindeki hükümdarlığına atıfta bulunmaktadır. Breslov’lu Rebbe Nachman, Maşiah ben David’in kendi payında bir askeri mücadele olmadan hükümdarlık edeceğini söylemiştir.