Gog Magog Savaşı, hiçbirimizin yüzleşmek isteyeceği bir şey değildir (Ezekiel bölüm 38-39)!
Bundan kaçınılabilir mi?
Rambam’a göre, aşağıdaki koşullardan herhangi biri HaMaşiah ben David’i getirecek, İsrael’i kuracak ve küresel acılara son verecektir. Bu koşullar iki bölüme ayrılabilir. Birincisi gerçekleşirse, dünya çok fazla acı çekmekten kaçacak ve HaMaşiah ben David (Mesih) tüm savaşların en korkunç olanı gerçekleşmeden gelecektir.
İkinci seçeneğe göre, Maşiah ben Yosef aracılığı ile, Maşiah ben David’in gelmesinden önce savaşa, tüm korkunç acılara son verecektir. Bu seçenek şu an daha olasıklı görünmektedir.
Eğer Yahudiler, dünyanın büyük kesimleri tekrar desteklediği için soykırıma yenilirlerse, o zaman bütün umutlar kaybedilecek ve dünya sakinleri nihayet insan ırkını ve doğal dünyanın çoğunu yok edecek, dünya yaşayan bir Cehennem olacaktır. O zaman belki de HaŞem yeni bir Gan Eden kuracaktır. İşte Kral Maşiah ben David’i getirecek şartlar şunlardır:
Tüm İsrail bir günde tövbe ederse;
Tüm İsrail tek bir Şabat’ı uygun şekilde yerine getirirse;
Tüm İsrail, arka arkaya iki Şabat’ı uygun şekilde yerine getirirse (tartışmalı bir metne dayanarak ancak bunun başka sonuçları olabilir);
Eğer bir Tüm İsrail kuşağı tamamen masum ya da tamamen suçluysa;
Bir Tüm İsrael kuşağı umutlarını kaybederse;
Bir Tüm İsrael kuşağı ebeveynlerine ve büyüklerine tamamen saygısız çocuklar yetiştirirse;
Eğer ilk üç şarttan biri yerine getirilirse, Maşiah ben Yosef’in gerçekleşmesi için hiçbir sebep olmayacaktır, çünkü; Maşiah ben Yosef’in amacı düşmanlarımızı yenmek ve Yahudiler’i teşuvaya (yürekten tövbe etme hali) götürmektir. Bunu yaparsak, HaŞem ihtiyaç duyulanı yapacak ve Kral Maşiah ben David tahtını alacaktır. Aynı durum, tüm Yahudiler’in Tora’yı yerine getirmesi (ve dolayısıyla tamamen masum olduğu) bir nesil için de geçerli olacaktır. Bu yüzden Maşiah ben David’in yolunu hazırlama ve bazı peygamberlerin önceden bildirdiği acı ve kederi önleme olanağına sahibiz.
Tora’yı yerine getirmenin bulunmadığı bir nesilde, mevcut koşullar devam edecektir. Bunlar, bize emuna (güven) ile Kralımız’a bakmamızı sağlamak için ilahi zorlamanın olumsuz deneyimlerini gerektirecektir. Böyle bir nesil, Maşiah ben Yosef’e ihtiyaç duyulacak bir nesildir. İlahi takdirin olumsuz yargılarından nasıl kaçınabiliriz? Teşuvayı seçerek, yönümüzü değiştirerek ve şimdi HaŞem ile uyum içinde yaşamayı arayarak (Yasa’nın Tekrarı 30:19). Tüm Yahudilerin yaşamı seçtiğini hayal edin! Dünyayı iyilik için sallardık!
Breslov’lu Rebbe Nachman’ın aşağıdaki ayet ile ilgili olarak öğrettiği gibi:
Kaybolmuş koyun gibi yoldan saptım: Kulunu ara
Bir kişi günah işlediği zaman, derhal hatasını anlayıp tövbe ederse bu büyük bir fark yaratır, bu durumda o kişinin eksi haline geri dönmesi kolaydır, çünkü; iyi yoldan henüz çok uzaklaşmamıştır. Bir insan günah işlediği zaman, doğru yoldan döner ve farklı, dolambaçlı yollara girer. Çok sayıda yanlış, daha derin hatalara ve yozlaşmaya dönüşür. Kişi yolunu o kadar kaybeder ve aklı o kadar karışık olabilir ki, geri dönüp yanlış yoldan ayrılması çok zor olur.
Ancak koyun bir kez yoldan ayrıldığında, çobanın sesini unutur ve artık onun çağrısını tanımaz. Çoban da aramayı bırakır, çünkü koyun çok uzun zamandan beri kayıptır. Benzer şekilde, bir insan uzun bir süredir yanlış yöne gittiğinde, gerçek yoldan uzakta, bütün bu yozlaşmış, aldatıcı ve kafa karıştırıcı yollara sapmıştır, tövbe etmesi zordur.
“Kaybolmuş koyun gibi yoldan saptım: Kulunu ara” (Mezmurlar 119:176) ayetinin anlamı budur. “Kaybolmuş koyun gibi yoldan saptım”: Yoldan sapan kayıp bir koyun gibi iyi yoldan saptım. Bu yüzden sana yalvarıyorum: “Kulunu ara, çünkü emirlerinizi unutmadım.” Tora ve mitsvaların sesini hala hatırladığım sürece acele et ve beni ara. Acele et ve hemen beni ara, çünkü henüz mitsvalarını unutmadım. Hala Tora’nın mitsvalarının çağrısını tanıyorum. İşte bu yüzden, “Mitsvalarını unutmadığım”, Tora’nın ve mitsvalarının çağrı sesini tanıdığım sürece bana merhamet etmeni, beni hemen araman için yalvarıyorum.
Bir insan günahlarında çok zaman geçirirse, Tora’nın ve mitsvalarının çağrı sesini çoktan unutmuş ve artık onları tanımadığı için onu arayıp bulmak çok zordur. Bu nedenle, Tora’nın ve mitsvalarının çağrısını tamamen unutmadan bizi O’na geri getirmesi için yalvarmamız gerekir. Bu, Kral David’in duasıydı: “Kulunu ara, çünkü mitsvalarını unutmadım.”
Likutey Moharan 1, 206
Milyonlarca insan hala inancını korumaktadır. Bu insanlar seslerini birleştirip yalnızca HaŞem’e seslense, Tora’sını ve O’nun sevgisini kucaklasa, HaŞem kesinlikle duyacak ve Kral Maşiah’ı bizi kurtarmak için gönderirdi! HaMaşiah henüz burada değil, çünkü; onu kabule hazır değiliz!
“Bahçenizde meşgulken Mesih’in şehir meydanına geldiğini duyarsanız, işinizi bırakın ve ardından onu görmeye gidin.” Her birimizin gerçekleştireceği bir hizmeti vardır!
Rabbi Immanuel Schochet ZT “L bize, Baal Shem Tov’un öğrencilerinden aktarılan bir geleneği anlatıyor: Sürgü (galut) veya diasporanın olağanüstü uzunluğunun ve şiddeti şimdiden o kadar fazla olmuştur ki, Maşiah ben Yosef’in ölümüne ihtiyaç duyulmayabilir (bkz. R. Sochachev, Şem MiShemuel, Vayigaş, 5677). Rambam’ın bu konudaki sessizliğini buna destek olarak görmektedir.
Yahudi halkı, Yeşaya 52-54’te Istırap Çeken Kul / Hizmetkar olarak anılmaktadır. Tarihsel ve şimdiki acılarımız hakkında çok şey yazılmıştır. Kesin olan, hiçbir millet Am Y’israel’in yaşadıklarını yaşayıp, hayatta kalmamıştır. Hititler artık yoktur. Asurluların ihtişamı geçmişte kaldı. Bugün hiç kimse Oannes ve Atargatis’i selamlamıyor (en azından bilerek değil!). Fakat İsrael ve İsrael’in Tanrısı hala burada! Baruh HaŞem! Kesin olan, emunanın, HaŞem’e aktif inancın hala devam eden varlığımızın ve sonunda Maşiah ben David’in gelmesinin anahtarı olduğudur.