Söz konusu metini baştan sona okuyan herhangi biri için, metin içerisinde, uzak gelecekte gerçekleşmesi beklenen mesih ile kehanete dair hiçbir ifade olmadığı açıktır. Tersine, bu bölüm açıkça Aram-Efrayimliler Savaşı hakkında olup, Peygamber Yeşaya ve Kral Ahaz’ın hükümdarlık döneminden (M.Ö. 732/731 – 716-715) bahsetmektedir.
Aslına bakılırsa, bu bölüm, 700 yıldan fazla bir süre sonra gerçekleşecek olan bir olayı anlatsaydı anlamsız olurdu. Yeşaya’nın yedinci bölümü, Yahuda’nın Güney Krallığı’nın Kralı Ahaz’ın karşılaşmış olduğu askeri krizi çevreleyen olayların ayrıntılı tarifi ile başlamaktadır:
Yeşaya 7:1-16
Uzziya oğlu Yotam oğlu Ahaz Yahuda Kralı’yken, Aram Kralı Resin’le Remalya oğlu İsrail Kralı Pekah Yeruşalim’e saldırdılar, ama ele geçiremediler.
2 Davut’un torunları Aram’ın Efrayimliler’le güçbirliği ettiğini duydular. Ahaz’la halkının yürekleri rüzgarda sallanan orman ağaçları gibi titremeye başladı.
3 Bu arada RAB Yeşaya’ya şöyle seslendi: “Ahaz’ı karşılamak için oğlun Şear-Yaşuv’la birlikte Yukarı Havuz’un su yolunun sonuna, Çırpıcı Tarlası’na giden yola çık. 4 Ona de ki, ‘Dikkatli ve sakin ol, korkma! Şu tüten iki yanık odun parçasının –Aram Kralı Resin’le Remalya’nın oğlunun– öfkesinden korkma. 5 Aram, Efrayim ve Remalya’nın oğlu sizin için kötü şeyler tasarlıyor. Diyorlar ki, 6 Haydi, Yahuda’ya saldıralım, halkı korkutup ülkeyi ele geçirelim, Taveal’ın oğlunu kral ilan edelim.
7 “ ‘Buna karşılık Egemen RAB diyor ki, bu tasarı asla gerçekleşmeyecek. 8 Çünkü Şam sadece Aram’ın başkenti, Resin de sadece Şam’ın başıdır. Efrayim’e gelince, altmış beş yıl içinde paramparça edilip halk olmaktan çıkacak. 9 Samiriye sadece Efrayim’in başkenti, Remalya’nın oğlu da sadece Samiriye’nin başıdır. Bana güvenmezseniz, güvenlikte olamazsınız.’ ”
10 RAB Ahaz’a yine seslendi: 11 “Tanrın RAB’den bir işaret iste; ölüler diyarı kadar derin, gökler kadar yüksek olsun.”
12 Ama Ahaz, “Hayır, istemem, RAB’bi sınamam” dedi.
13 Bunun üzerine Yeşaya, “Dinleyin, ey Davut’un torunları!” dedi, “İnsanların sabrını taşırmanız yetmezmiş gibi şimdi de Tanrım’ın sabrını mı taşırıyorsunuz? 14 Bundan ötürü Rab’bin kendisi size bir belirti verecek: İşte, kız gebe, bir oğul doğuracak; adını İmmanuel koyacak. 15 Çocuk kötüyü reddedip iyiyi seçecek yaşa gelince tereyağı ve bal yiyecek. 16 Ama çocuk kötüyü reddedip iyiyi seçecek yaşa gelmeden, seni dehşete düşüren o iki kralın toprakları ıssız kalacak.
M.Ö. 732 yıllarında, iki dev ordu – Kral Pekah önderliğindeki Kuzey İsrail Krallığı ve Kral Resin önderliğindeki Suriye Krallığı (Aram)– Kral Ahaz’ı ve Davut’un Evi’ni yıkma tehditinde bulundu.
Yeşaya, Yeruşalim’i kuşatan azgın ordulara sahip Ahaz’ın acımasız düşmanlarını tanımlamıştır (7:1-8). İstila yaklaşırken Ahaz ve halkı korku ile titriyordu. Bu nedenle Tanrı ilahi korumanın yakın olduğu, onu ve krallığını koruyacağı hakkında güvence vermek için Yeşaya’yı yolladı. Peygamber, kurtuluşunun kesin, halkının güvende ve bu iki düşman ordunun Yeruşalim’i fethedemeyeceklerini Ahaz’a taahhüt etti.
Peygamber Yeşaya, Ahaz’a hayat kurtaran bu olay için zaman çizelgesi verdi. Yeşaya’nın yakında doğacak olan oğlu henüz çocuk iken bu kriz sona erecekti.
Bu bölümde nakledilen travmatik olayların, Yeruşalim’in Kral Pekah ve Resin’in iki ordusu tarafından kuşatılması hakkında Yeşaya’nın peygamberlikleri olduğu açıktır (7:14-16). Peygamber, ulusuna çocuk (Yeşaya 7:14’te yakında gerçekleşecek olan doğumu önceden haber verilen) yetişkinliğe eriştiğinde (“…kötüyü reddedip iyiyi seçecek yaşa gelince…”) iki düşman ulusun kralları yok edileceği güvencesini vermiştir (7:15-16).
Kutsal Kitap’tan iki kısım, 2 Krallar 15:29-30 ve 2 Krallar 16:5-9, bu peygamberliğin söz konusu iki liderin öldürülmesi ile yerine geldiğini doğrular.
Bu bölümde, 700 yıl sonra doğacak bir mesihe ait herhangi bir ipucu dahi yoktur. Hatta, Yeşaya’nın yedinci bölümü uzak gelecekte gerçekleşecek bir olaydan bahsetseydi, bu bölüm mantıksız olurdu.
Bunu akılda tutarak, Matta Kitabı’nın Yeşaya Kitabı’ndaki meşhur bölümü neden yanlış aktardığını kavramaya başlayabiliriz.
Oğul’un ismi עִמָּ֥נוּ אֵֽל (İmmanuel “Tanrı bizimledir”) iki İbrani kelimeden oluşur: אֵֽל (El), “Tanrı” anlamındadır ve עִמָּ֥נוּ (immanu), “bizimle” anlamındadır. Bu isim Kral Ahaz ve halkı için ilahi korumaya işaret eden bir belirtidir. Eğer Tanrı, Aram-Efrayim Savaşı’na mühahele etmeseydi, Suriye ve Kuzey Krallığı’nın birleşik orduları Davut soyunu yok edip, Güney Yahuda Krallığı’nı yıkacaktı.
Son iki bin yıldır Kilise, Matta Kitabı’nın, Yeşaya’nın İsa’nın bakiren doğumunu önceden haber verdiği şeklindeki iddiasını kurtarmak konusunda bir açmaz içerisindedir. Onu yok etmek için iki ordu hazırlanırken, yedi yüzyıl sonra gerçekleşecek mucizevi bir doğum nasıl olur da Kral Ahaz için teselli kaynağı olur?
Açıktır ki, Yeşaya 7:14, tarihi bir anlatının parçası olan yakın dönem kehanetiydi ve yüzyıllar sonra değil, yakın zaman içerisinde yerine gelmişti.
Özet olarak, Yeşaya’nın yedinci bölümüne ait üstünkörü bir okuma bile, Peygamber’in yedi yüz yıl sonra gerçekleşecek olması şöyle dursun, mucizevi bir doğumdan bile bahsetmediği çok açıktır.
Kutsal Kitabınızı bilin!
Eğer Kutsal Kitabınızı bilirseniz, kimse inancınızı ve Tanrı ile olan bağlantınızı çalamaz.
Kaynak: Let’s Get Biblical – Rabbi Tovia SINGER