Kabalat Tora

Main Menu

  • Soru-Cevap (Tümü)
  • Kavramlar (Tümü)
  • Kitap (Tümü)
  • Video (Tümü)

logo

Header Banner

Kabalat Tora

  • Soru-Cevap (Tümü)
  • Kavramlar (Tümü)
  • Kitap (Tümü)
  • Video (Tümü)
  • Tanrı pişman olur mu?

  • Öznellik [38]

  • Bağ’ın Merkezi [37]

  • Ham neden yaptı? [36]

  • Ham ne yaptı? [35]

Soru-Cevap
Home›Soru-Cevap›Tanrı, İsrael’in Mısır’da köle olmasına neden izin verdi? (3)

Tanrı, İsrael’in Mısır’da köle olmasına neden izin verdi? (3)

By Gökhan Duran
25 July 2020
484
0
Share:

Madem ki bizi Mısır’a yerleştiren Tanrı’ydı, bizi oradan çıkardığı için O’na teşekkür etmemiz mi gerekiyor? Belki de bizim Mısır’a inmemizi sağlayan sebep, kendi yaptıklarımızdı. Daha önce, Mısır’dan Çıkış hikayesini yeniden anlatmamızın yolu olarak neden bir çiftçinin bildirimini merkeze yerleştirdiğimizi sormuştuk. Belki de cevap buradadır.

 

“Arami oved avi,” diyor çiftçi: “Babam gezgin bir Aramlıydı.” Yaakov’un, Lavan’ın evine sürgüne gitmesinin nedeni babasını ve kardeşini aldatmasıydı, kendi yaptıklarıydı. Bu sürgün yeterli olabilirdi, bu durum Avraam’ın peygamberliğinin yerine gelmesi olabilirdi. “Vayered Mitzraimah,” ama Mısır’a indi. Metin bize Tanrı’nın onu Mısır’a koyduğunu söylemiyor. Mısır’a indi. “Vayareu otanu ha-Mitzrim“: ve orada Mısırlılar bizi ezdi. Bize eziyet ettiler.

 

Tanrı neredeydi? “Vayotzienu HaShem Elohim mi-sham,” diyor çiftçi: ve Tanrı bizi oradan uzanmış bir kolla çıkardı. Tanrı bizi kurtardı, çünkü; Tanrı bir söz vermişti. Başımızı derde sokan bizdik ama Tanrı bizi kurtarmak için oradaydı.

 

Ve meyve sepeti ile orada duran çiftçi, Tanrı’nın bu vaadi yerine getirdiğinin canlı kanıtıdır. Uzun zaman almış olabilir. Yaakov, İsrael topraklarına geri döndüğünde Tanrı bunu yapmaya hazırdı, ancak mchirat Yosef, Yosef’in satışı gerçekleşti. Artık çok, çok daha uzun zaman alacaktı.

 

Avraam’ın peygamberliğine geri dönelim: “Ger yihyeh zar’acha b’eretz lo lahem,” Tanrı, Avraam’a “sizi Mısır’a yerleştireceğim” demiyor. “Biliyorsunuz çocuklar, kendinizi büyük derde sokacaksınız. Size bunu haber veriyorum. Çocuklarınız, kendilerine ait olmayan bir ülkede yabancı olacaklar. “Va’avadum,” ve orada uzun, uzun bir süre köleleştirilecekler. Senden tarihine bakmanı istiyorum, ama nerede olacağım biliyor musun? Seni kurtarmak için orada olacağım. Seni oradan çıkaracağım. Seni tüm bunlardan kurtaracağım.”

 

Çiftçi bunu anlıyor ve biz de çiftçinin sözlerini alıntıladığımızda bunu anlıyoruz.

 

Bu gecede çiftçinin ilanını alıp, onun kavradığını biz de kavradığımızda, Mısır’a inmemizin nedeninin biz olduğunu ama Tanrı’nın bizi oradan çıkarmak için orada olduğunu anladığımızda, bu gece Tanrı’nın sözünü yerine getirmiş olduğu için O’na şükrediyoruz.

 

Ama sadece bizi kurtardığı için Tanrı’ya teşekkür etmiyoruz, aynı zamanda bizi oraya indiren olayları onarmamıza izin verdiği için de teşekkür ediyoruz.

 

Seder gecesinde dört bardak şarap içeriz, çünkü; Tanrı’nın bizi Mısır’dan çıkarma vaadini ifade ettiği dört fiil vardı. Bu dört fiilin üçünü anlamak kolaydır:

 

“Vahotzeiti” ve Ben sizi Mısır’dan çıkaracağım.

 

“Vahitzalti” ve sizi korkunç işlerden kurtaracağım.

 

“Valakachti etchem,” ve sizi halkım olarak Bana getirip sizi ülkeye götüreceğim.

 

Bunların hepsini anlamak kolaydır, ancak son bir fiil vardır.

 

Dördüncü fiil “v’ga’alti etchem” dir ve sizi kurtaracağım (onaracağım.) Buradaki “kurtulmak” ne anlama geliyor?

 

Bir travma geçirirseniz, sadece travmadan kurtulmak yeterli değildir; travma izini bırakır. Travmanın nedeni kendi kendinize yaptığınız bir şey ise daha baskın hale gelir. Bir şekilde bütün olmalısınız. Bu durumlarda sadece birinin sihirli bir şekilde gelip sizi kurtarması yeterli değildir. Bu durumlarda onarılmanız gerekir. Ama, ya acı çekmenize neden olan yara, sizden geliyorsa, nasıl bütün olabilirsiniz? Bu durumlarda, gerçekten kurtuluş, yaranın kaynağı ile yüzleşmek demektir. Bu yaranın oluşmasını sağlayacak ne yaptığınıza bakmak demektir. Sadece yaptığın şeyi gözden geçirmek değil, üzerinden tekrar geçmek, onarıcı bir açıdan bakmak ve farklı bir son seçmek demektir. Geçmişe bu biçimde bakmak, tarihi kurtarmak, onarmak, kendinizi güçlendirmek demektir.

 

Tanrı bize bunu Pesah korbanı aracılığı ile yapma şansı vermiştir. Yosef’in satışının dehşeti ile yüzleşmek zorundayız. Tarihimizin bu üzücü bölümünü halının altına süpüremeyiz. Olayları tekrarlamalıyız, ancak farklı bir son seçmeliyiz. Kardeşimizi çukurdan çıkarmak zorundayız.

 

Bizim durumumuzda, Tanrı bizi çok, çok derin biçimde kurtardı. Sadece bizi Mısır’a indiren eylemleri, Yosef’in satışını tekrar etmemizi sağlayarak bu eylemleri kurtarmakla kalmadı, aynı zamanda bu eylemlerin arkasındaki dinamikleri tekrarlamamıza da izin verdi. Bunları neden yaptık? “Keçiler ve giysiler” hikayelerinde kardeşimize ihanet ettik, babamızı aldattık, çünkü; o kadar umutsuzca babamızın ilk doğan çocuğu olmak istiyorduk ki behorluk için kavga ettik. Peki bunu nasıl onarırsınız? Bir şekilde bu kusuru alıp bunu güce dönüştürmelisiniz. Ama nasıl?

 

Bir okul müdürü olduğunuzu düşünün. Sorun yaratan öğrencileriniz var. Komik olan şey, sorun yaratanların her zaman birer işlenmemiş cevher olmalarıdır. Enerjileri, yetenekleri vardır. Ama başlarını belaya sokuyorlardır. Hayal gücünden yoksun bir müdür, öğrencileri okuldan atar. Başka bir hayal gücünden yoksun müdür, “çocuğun babası zengin olduğu için bu durumu halının altına süpürelim” der.

 

Ama gerçek bir müdür, gerçek bir baba başka bir şey yapar. Onlar ile ilişki kurar, onlara görevler verir. Onlara yatırım yapar. Onları başını belaya sokan yetenekleri üzerine yoğunlaşır. Sorun yaratan yeteneklerini parlatırır. Bu, onları geliştirir, onarır, kurtarır.

 

Tanrı bize baktı. Sizinle ne yapacağım çocuklar? Nesilden nesile, umutsuzca Baba’nın gözünde ilk doğan olmak için her şeyi yapmaya hazırsınız: aldatmak, ihanet etmek. Biliyor musunuz? Ben de sizin Babanız’ım. İlk doğanım’ı kullanabilirim. Senin için bir görevim var. İlk doğanım olur musun? Ama doğru olanı yapın. Kardeşlerinize ihanet etmeyin, Babanız’ı aldatmayın.

 

“Bni bechori Yisrael,” Tanrı, Yahudi halkı hakkında böyle der. “Bu gece benim ilk doğanım olacaksın.” Kolay bir iş değil. Mısırlıların tanrısı olan keçiyi alın, onu kesin ve kanını kapılarınıza sürün. Kendinizi Bana hizmet etmeye adayın. Tek tanrıcılığa…

 

Kardeşine uzan ve onu çukurdan çıkar. İlk doğan olduğun gece, aldatmacaya, ihanete sırtını dön. İlk doğan olmak için sinsice davranman gerektiğini hissetme. Pagan tanrının kanını kapıya sür ve herkesin önünde “Ben senin ilk doğanın olacağım!” de.

 

Behor, gerçek bir ilk doğan veya bu rolü benimseyen herhangi bir çocuk, Baba ile çocukları arasında bir köprü görevi görebilir. Bir behor, ebeveynin değerlerini alabilir ve onları somut olarak bir çocuğun dünyasında yaşayabilir. Diğer çocuklar anlayabilir ve öğrenebilir.

 

Ailemdeki diğer tüm çocuklar için, babaya bağlı olmanın ne anlama geldiğine dair bir örnek oluşturur musunuz? Bu görevin bir parçası. Ama görevin başka bir parçası daha var. Bana Baba olarak sadakat yemini etmek yeterli değil, çünkü eğer Babanız isem, gerçekten Babanız olduğuma inanıyorsanız, bunun ne anlama geldiğini biliyor musunuz? Kardeşlerin var demektir. Onlar da ailenizin bir parçası.

 

Ve senin gibi, yabancı kardeşine bak, onu kucakla ve ailene geri getir. Baba’nın istediği bu değil mi? Bir babaya, çocuklarının birbirlerini kucakladığını görmekten daha büyük ne zevk verebilir? İlk doğanını liderlik ederken ve aileye nasıl bir arada yaşayacaklarını, geçineceklerini öğretirken görmekten? Farklılıklarımız olabilir ama sen benim kardeşimsin ve ben her zaman senin için orada olacağım.

 

Derin bir şekilde, bu yüzden tek tanrıcılık etik tek tanrıcılıktır. Etiğinin tek tanrıcılıkla ne ilgisi vardır? Çünkü bir Tanrı, herkes için bir Tanrı olduğuna inanıyorsanız, o zaman insanlığın kardeşliğine de inanırsınız. Hepimizin kardeş olduğuna inanıyorsunuz demektir. Diğer insanlara kardeş gibi davranmamız gerektiğine inanıyorsunuz demektir. Hepimizin Babası Bir’dir ve bir Baba varsa kardeşler de vardır.

 

Bu Seder gecesi, ailenizle masanın etrafında otururken, bizi Mısır’dan çıkardığı için, bize O’nun ilk doğan çocuğu olma görevini verdiği için Tanrı’ya şükran duyduğunuzu bildirirken, herkes içeride değil. Dışarıda kim var? Hangi amca? Hangi teyze? Belki Seder gecesi, hepimiz bir aile olarak birlikte oturduğumuzda, dışarıda olanlara ulaşıp aileye geri çekeriz. Eğer göklerde bir Baba varsa, o zaman onlar bizim kardeşlerimizdir. Baba’ya sadakatinizi ilan ederken bir yandan kardeşleri yabancılaştırmak ikiyüzlülüktür.

 

Kardeşini ailenin içine çek. Bir baba bundan daha fazla ne ister?

 

Daha fazlası için: Seçilmiş olmak ne anlama geliyor?

 

Kaynak: Rabbi David Fohrman (www.alephbeta.org)

Post Views: 524
0
Shares
  • 0
  • +

Leave a reply Cancel reply

0
logo

Yahudilik hakkında makaleler yazıyor, çeviri yapıyor, videolar hazırlıyorum.

Sorularınızın tamamına yanıt vermeye çalışacağım. E-posta ile ya da "iletişim" bölümünden bana ulaşabilirsiniz.

Hakkımda

  • ..
  • ..
  • gokhanduran.bv@gmail.com

Instagram

kabalattora

Hristiyan İncili, İsa’nın insanların işlemi Hristiyan İncili, İsa’nın insanların işlemiş olduğu suçlardan kurtarılması için kendisini çarmıhta kurban ederek fidye olarak öldüğünü iddia eder. Bakınız: Matta 20:28, İbraniler 9:15, 1 Timoteos 2:6, Efesliler 1:7-8, 1 Korintliler 15:3.

Hristiyanların temel aldanışlarından biri, Hristiyan İncili’ni ön kabul olarak doğru kabul etmeleri, Yahudi Kutsal Kitapları’nı da bu ön kabulden yola çıkarak ayetleri Hristiyan İncili gözlüğüyle okumalarıdır. Bu yolla, Yahudi Kutsal Kitabı’nı Hristiyan İncili’ne uydurmaya çalışmaktadırlar.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #yahudi
Yeşaya 9.Bölüm 1-7 ayetler arasında kimden bah Yeşaya 9.Bölüm 1-7 ayetler arasında kimden bahsettiğini anlamak için ayetlere biraz daha yakından bakalım:

Yeşaya 9:1 (9:2 Hristiyan İncili)
Yeşaya Peygamber, 9. Bölüm’ün başında Yahudi ulusunun içinden geçmekte olduğu karanlık dönemden, ancak bu durumdan kurtulacaklarından bahsetmektedir. Bu karanlık dönemi “ölüm gölgesi diyarı” olarak tarif etmektedir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #yahudi
Kutsal sayılan metinlerin, aşamalı olarak kayda Kutsal sayılan metinlerin, aşamalı olarak kayda geçirilmiş, ilkel insanın zihninde üretilen hayal ürünleri veya tarihi olayların fantezilerle karıştırılarak sunulan toplum yönetim araçları olduğu, doğa güçlerine atanan çok sayıdaki tanrıdan tek tanrılı inanca geçişte, gelişmemiş insanın zihninde insani duygular gösteren insan benzeri bir tanrı kavramının geliştiği iddiası çok yaygındır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi
Bu yazıları okumadan önce, sizleri Adam, Hava, Bu yazıları okumadan önce, sizleri Adam, Hava, Yılan ve Eden Bahçesi öyküsünü yeniden okumaya davet ediyorum. Evet, biliyorum: Hikayeyi siz zaten çok iyi biliyorsunuz. Aklınıza hemen ağacın etrafına sarılı bir yılanın Hava’ya bir elma sunması geldi. Ama konu tam olarak da bu. Bunların tümünü unutmalısınız. Bu görüntüleri silmeniz ve hikayeyi yeniden okumanız gerekiyor.

Hikayeyi yavaşça ve dikkatlice okuyun ve kendinize şu soruları sorun: Bunu ilk defa okuyor olsaydım, bana ne garip gelirdi? Tora’nın bu hikaye ile ilgili benden sormamı istediği “büyük sorular” nedir?

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi
Peygamber Yeremya /Artscroll Yayınları Peygamber Yeremya /Artscroll Yayınları
Satın almak için: www.amazon.com/Torah-Commenta Satın almak için:

www.amazon.com/Torah-Commentary-Midrash-Rabbeinu-Bachya/dp/9657108454
Tora’da “şeytan” kelimesi ilk kez Çölde S Tora’da “şeytan” kelimesi ilk kez Çölde Sayım 22:22’de geçmektedir, bir melek Bilam ve eşeğinin önünde onları engellemek, yollarını kapamak için durduğunda geçmektedir. “l’satan” kelimesi “engel” demektir.

“…Tanrı’nın bir meleği ona engel teşkil etmek üzere yolda sabit durdu…” (Çölde Sayım 22:22)

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam
“Jews for Jesus” adlı Hristiyan misyonerlik k “Jews for Jesus” adlı Hristiyan misyonerlik kurumunun kurucusu olan Moshe Rosen, Mezmurlar 22:17 (16)’de כָּ֝אֲרִ֗י (kaari) kelimesinin Hristiyan çevirilerinde niçin “deliyorlar” olarak tercüme edildiğini açıklamak için yaratıcı çözümler bulmaya çalışmaktadır.

Rosen, misyoner faaliyetleri için çok sayıda dağıtılmış “Y’shua” adlı kitabında,  כָּ֝אֲרִ֗י (kaari) kelimesinin “aslan gibi” anlamına geldiğini ve “deliyorlar” anlamına gelmediğini kabul etmektedir! Ancak bu durum Yahudiler’in söylediklerinin doğru olduğunu kabul etmek anlamına geldiği için, başka bir iddiada bulunmaktadır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #yahudi
Ben Noah Yasaları SORU: Ben Noah Yasaları ismin Ben Noah Yasaları

SORU: Ben Noah Yasaları ismini nereden almaktadır?

CEVAP: Tüm insanlık, Noah’ın soyundan geldiği için, tüm insanlığın sorumlu olduğu ahlaki kurallara Noah’ın Çocukları Yasaları adı verilmiştir. Bu isim, Babil Talmudu Sanhedrin 56a bölümünde kullanılmaktadır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #yahudi
Yahudiliğin bir ırk veya belirli bir halka ait b Yahudiliğin bir ırk veya belirli bir halka ait bir din olduğunu, Yahudiliğe geçişin mümkün olmadığını, Yahudilerin aralarına diğer halklardan insanları almadıklarını, kapalı bir toplum olduklarını duymuşsunuzdur. Sayısız diğer konularda olduğu gibi bu konu hakkında da, içinde bulunduğumuz toplum içerisinde, temelsiz, kulaktan dolma ve nefret dolu yanlış bilgiler bulunmaktadır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudi #yahudilik
Öncelikle iddiayı görelim: Mika 5:1 (Hristiyan Öncelikle iddiayı görelim:

Mika 5:1 (Hristiyan İncili’nde 5:2) “Ama sen, Beytlehem Efrata, Yahuda boyları arasında küçük olduğun halde, İsrail üzerine hükümdar olacak bana senden çıkacak. Onun kökeni eskiden, eski günlerdendir” ayetindeki “sen, Beytlehem Efrata” “veata beytlehem efrata” ifadesi eril bir ifadedir. Tanah’ta yer alan şehir isimleri eril değil dişildir. O halde Beytlehem bir şehir olamaz.

Ayrıca, söz konusu ayetin devamında (küçük) “tsair” kelimesi de erildir. Eğer Beytlehem, bir şehri ifade ediyor olsaydı bu kelimeyi niteleyen “tsair” kelimesi de dişil “tsairah” olmalıydı. Öyleyse, beyt-lehem bir şehri değil, Lehem Evi’ni yani Lehem klanını ifade etmektedir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi #hristiyanlık
Tora, Mısır’dan Çıkış Kitabı’nda Yitro Tora, Mısır’dan Çıkış Kitabı’nda Yitro Peraşası’nda 20. Bölüm’de On Temel Buyruğun verilmesinden hemen sonraki Mişpatim Peraşası’nda, söz konusu on ilkenin ayrıntıları verilir ve bu ayrıntılara ilk olarak kölelik ile ilgili yasalarla başlanır (Bakınız Çıkış 21.2-6). Bu peraşada, Tora’nın büyük üslup özelliklerinden birini, bir olayın anlatımından sonra yasaların ilan edilişine geçişi görürüz.

Bu peraşaya kadar Mısır’dan Çıkış Kitabı’nın esas konusu Yahudiler’in Mısır’daki esaretinden kurtuluşu ve özgürlüğe doğru yolculuğudur. Şimdi ise ayrıntılı yasalar, “özgürlük anayasası” açıklanacaktır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi
Çoğu Hristiyan, Yahudilerin işlemiş olduğu günahlar, yapmış oldukları kötülükler nedeniyle, Tanrı’nın Yahudiler’den yüz çevirdiğini (İbraniler 8:9), Yahudiler ile anlaşmasını bozduğunu, Yahudiler’in artık Tanrı’nın seçilmiş ulusu olmadığını iddia eder.

Sardisli Melito’nun (M.S. 2 Yüzyıl) inanç bildirgesine göre Yahudiler, Tanrı’yı öldürdükleri için, antlaşmayı kaybetmiştir. Bu nedenle Kilise artık “Yeni İsrail”dir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #kilise
Kutsal Kitap’ın Yaratılış Kitabı’nın 6-1 Kutsal Kitap’ın Yaratılış Kitabı’nın 6-10 bölümlerinde anlatılan Noah Tufanı’nın, Gılgamış Destanı’nda anlatılan tufan hikayesinden alındığı iddia edilmektedir. İnceleyelim:

Sümerlilerin Ziusudra hikayesi, Akkadlıların Atrahasis Destanı ve Gılgamış Destanları, Yaratılış Kitabı’nda anlatılan Noah’ın Tufanı anlatımına ek olarak Yakın Doğu’da anlatılmış olan tufan hikayeleridir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #yahudi #hristiyanlık
Mika 5:1 (2) Kutsal Kitap, Mesih’in doğum yerin Mika 5:1 (2) Kutsal Kitap, Mesih’in doğum yerinin Beytlehem olacağını mı söylemektedir?

Dört kanonik İncil yazarı içerisinde sadece Matta, Yahudi Kutsal Kitabı’ndan alıntılar yaparak, bu ayetlerin İsa tarafından  yerine getirildiğini iddia eder. Her birinin yanlışlığı kolaylıkla gösterilebilecek olan Matta’nın bu iddialarından birine göre Mesih’in doğum yeri Yahudi Kutsal Kitabı’nda belirtilmiştir.

Devamı için: kabalat.com

#yahudi #yahudilik #hristiyanlık #mesih
Kutsal Ruh

Mezmurlar 33:6 Gökler Rab’bin sözüyle ve onların bütün orduları ağzının nefesi ile yaratıldı.

 

Bu mezmurda, “nefes” olarak tercüme edilen kelimenin orijinali İbranice “ruah” (ר֥וּחַ) kelimesidir. “Ruh” olarak tercüme edilebilir. “Söz” olarak tercüme edilen kelimenin orijinali İbranice “devar” (דְבַ֣ר) kelimesidir. Üçlü Birlik doktrinine iman eden Hristiyanlar, bu mezmurda üçlü birliğe atıf olduğunu savunurlar. Onlara göre, “Ruh” kelimesi ile işaret edilen Kutsal Ruh, “Söz” kelimesi ile işaret edilen de Oğul’dur. Dolayısı ile hem Kutsal Ruh hem Oğul, Yaratılış’a katılmış eş yaratıcılardır.

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam #yahudi
İsa, kaç tane eşeğe bindi? İsa, Yeruşalayim İsa, kaç tane eşeğe bindi?

İsa, Yeruşalayim’e girerken kaç tane hayvana bindi? Dört kanonik İncil’den üç tanesine, Markos 11:7, Luka 19:29-35 ve Yuhanna 12:14’e göre İsa bir tane sıpaya binmiştir. Bu Hristiyan İncili yazarları, kendi hikayelerini, Zekeriya Peygamber’in Mesih’in Yeruşalayim’e sıpaya binerek girişi ile ilgili peygamberliği İsa tarafından yerine getirilmiş gibi yazmışlardır.

Bu sitede onlarca kez gösterildiği gibi, Matta Kitabı’nın yazarı İbranice bilmiyordu ve bu da tuhaf bir sonuca yol açmıştı. Matta Kitabı’nın yazarı, Zekeriya 9:9 ayetinde yer alan peygamberliği yanlış anlamış, Mesih’in Yeruşalayim’e bir yerine iki hayvan üzerinde girdiğini sanmıştır. Yani, Matta’nın “Palmiye Pazarı’nda” İsa, iki hayvanın üzerine binmişti!

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #yahudi
Gerçekliği Yönetmek (Haşgaha Pratis) Tanrı, E Gerçekliği Yönetmek (Haşgaha Pratis) Tanrı, Evren'i Nasıl Yaratır? Bölüm 03

Devamı için: kabalat.com

#tanya #torahvisuals #kabalat #hasidizm #Yahudilik #yahudi
Çok tanrılı dinlerde, tanrılar ile cinler aras Çok tanrılı dinlerde, tanrılar ile cinler arasındaki ayrım değişkendir. İyi ve kötü tanrılar olduğu gibi iyi ve kötü cinler de vardır. Tanrılar ile cinler arasında niteliksel bir fark yoktur; hatta cinin bir ismi “kötü tanrı”dır. Bunun nedeni, çok tanrılı dinlerde, doğadaki her büyük olay ve kuvveti yöneten bağımsız bir tanrının var olmasıdır. Bu dinlerde cinlerin tanrılardan farkı; daha az güçlü olmaları, daha az bireyselliğe sahip olmaları, ara sıra tanrılara karşı ayaklanmaları ve bazen de başarılı olmalarıdır. 

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #islam
Tanrı kimin kurtulacağını seçti mi? Kalvinis Tanrı kimin kurtulacağını seçti mi?

Kalvinistler neye inanır?

Kalvinistlere göre Tanrı, ezelde, henüz Dünya’ya gelmeden önce insanlardan kimin kurtulacağına kimin ise lanetli olduğuna karar vermiştir.

Tanrı, kurtulmaları için seçilmiş insanları ve lanetlileri dünya hayatında yapacakları iyi veya kötü davranışlara bakmaksızın ezelde belirlemiştir!

Devamı için: kabalat.com

#yahudilik #hristiyanlık #kalvinizm
Load More... Takip edin

Mesih Çağı:

  • Soru-Cevap
  • Kavramlar
  • Kitap
  • Video
© Copyright kabalat.com Tüm Hakları Saklıdır.