Goyim terimi, kasten yanlış aktarılmakta ve art niyetli kişiler tarafından da sıkça suistimal edilmektedir. Bu yazımızda, bu konuya açıklık getireceğiz.
İbranice “goyim” kelimesi, “ulus, millet” anlamına gelen “goy” kelimesinin çoğuludur ve “uluslar, milletler” anlamına gelmektedir ve genellikle Yahudi ulusu dışındaki diğer dünya uluslarını ifade etmek için kullanılır.
Bununla birlikte, Yahudi ulusu için de “goy” teriminin kullanıldığını görmekteyiz. Örneğin Yeşaya 1:4 ayetinde Tanrı’nın, İsrael’i “günahlı ulus” (İbranice: goy khote) diyerek eleştirdiğini görmekteyiz. Bir başka örnekte İsrael için “kutsal ulus” (İbranice: goy kadoş) denir.
Yahudi Kutsal Kitabı’nda ve Talmud’ta “goyim” ile ilgili sert ifadeler de bulunur. Yeşaya 40:17 ayetinde “bütün uluslar”ın (İbranice: kal hagoyim) Tanrı’nın gözünde değersiz ve hiç olduğu ifade edilir.
Yahudi Kutsal Kitabı’nda ve Talmud’taki “goyim” ile ilgili eleştirilerin nedeni, onların “Yahudi olmamaları” asla değildir.
Antik dünyada, mutlak tek Tanrıcı tek bir inanç vardı. Bu da Yahudilik’ti. Yahudi olmayan ulusların neredeyse tümü “putperest” uluslardı ve Tanrı’nın nefret ettiği inançları, eylemleri vardı. Kendi çocuklarını cinlere kurban ediyorlar, putlara ve sahte tanrılara tapıyorlar, ahlaksız ilişkilerde bulunuyorlar ve ahlaken sorunlu sayısız eylemlerde bulunuyorlardı. “Goyim” ile ilgili eleştirilerinin nedeni budur.
İsrael ulusu da günah işlediğinde, çirkin eylemlerde bulunduğunda Tanrı onu benzer hatta daha sert biçimde eleştirmektedir.
Yahudi Kutsal Kitabı ve Talmud, Tanrı’ya inanan ve güzel eylemlerde bulunan bir “goy”u eleştirmek bir yana, onu över ve yüceltir.
Yahudi Kutsal Yazıları’nın bir parçası olan Eyüp kitabı bizlere örnek olsun diye Eyüp adındaki bir “goy”un, Yahudi olmayan bir insanın hikâyesini anlatmaktadır. Nuh da bir “goy”du yani Yahudi değildi.
Talmud;
Bava Kamma 38a’da Tora çalışan bir “goy”un bir Başkâhin (İbranice: kohen gadol) gibi olduğunu söylemektedir.
Gittin 61a’da bir Yahudi’nin “goyim”e sadaka vermesi, onların hastalarını ziyaret etmesi gerektiğini” söylemektedir.
Gittin 62a’da bir Yahudi’nin bir “goy”u “Şalom!” diyerek selamlaması gerektiğini söylemektedir.
Kidduşin 33a’da bir Yahudi’nin yaşlı bir “goy” ile karşılaştığında ayağa kalkması ve ona saygı göstermesi gerektiğini söylemektedir.
Berakhot 58a’da bilgin bir “goy” ile karşılaşan Yahudi’nin kutsama duası etmesi gerektiğini söylemektedir.
Sanhedrin 105a’da “goyim”in Gelecek Dünya’da (İbranice: olam haba) pay sahibi olacağını söylemektedir.
Midraş; Tanna Dvei Eliyahu Rabba 9’da Yahudi ya da “goy” fark etmeksizin herkesin eylemlerinin karşılığını alacağını söylemektedir.
Diğer kasten yanlış aktarılan bir konu, Tanrı’nın yalnızca İsrael ulusunu önemsediği; “goyim”e değer vermediği ve Yahudi Kutsal Yazıları’nın yalnızca Yahudi ulusunu dikkate aldığı iddiasıdır.
Bu iddianın yanlış olduğunun en açık kanıtı İsrael ulusunun varlık amacıdır. İsrael ulusu, Yeşaya 42:6 ve 49:6 ayetlerinde “goyim’e ışık” olarak tanımlanır. Yeşaya 43:10 ayetinde ise İsrael, Tanrı’nın varlığına ve Birliğine bizzat tanıklık etmiş “Tanrı’nın tanıkları” olarak ifade edilmektedir. İsrael bu tanıklığı kimlere aktaracaktır? Elbette ki diğer uluslara, “goyim”e yapacaktır.
Tanrı, “goyim”e yol göstermesi için, onlara tanıklık etmesi için, onların hakikati bilmesi ve kurtuluşu elde edebilmesi için aralarından bir “goy”u; İsrael ulusunu seçmiştir. Ancak, bu seçim karşılıklıdır. Tanrı’nın uluslar arasından İsrael’i seçmesinin nedeni İsrael’in Tanrı’yı seçmiş olmasıdır.
Tanrı’nın İsrael’i bu amaçla görevlendirmiş yani bu göreve seçmiş olması “goyim”in Tanrı’nın gözünde ne kadar önemli ve değerli olduğunu göstermektedir. Unutmayalım, Tora’ya göre Tanrı, yalnızca Yahudi ulusunu “kendi görüntüsünde ve benzeyişinde” yaratmamıştır. Yahudi ulusu ve diğer uluslar “goyim” olmak üzere tüm insanlığı “kendi görüntüsünde ve benzeyişinde” yaratmıştır (bkz. Yaratılış 1:26-27).
Kutsal Kitabınızı bilin!
Kutsal Kitabınızı bilirseniz, hiçbir şarlatan inancınızı ve Tanrı ile olan bağlantınızı çalamaz.