Bir önceki yazıda size gökkuşağı antlaşmasında bulunan kiyazma için başka bir zarif yönden bahsetmiştim ve bunu size şimdi göstermek istiyorum. Daha önce bahsettiğimiz gibi simetrik temalar ile ortaya çıkan bu merkez, sayısal bir yolla da ortaya çıkabiliyor.
Bunu görmek için kelimeleri saymamız gerekiyor. Peki ama hangi kelimeleri sayacağız? Sayıma merkezden başlayacağız. Eğer kiyazmanın merkezine bakarsanız, merkezde önemli olan birkaç terimi görürsünüz. Bunlar, antlaşma (brit), işaret (ot) ,yeryüzü (aretz) ve bulut (annan) kelimeleridir:
Tamam, hangi kelimeleri sayacağımızı anladık. Yapacağımız iş, tematik olarak merkezde yer alan bu dört terimin gökkuşağı antlaşması hikayesinde kaç kez göründüğünü tespit etmektir. Antlaşma (brit) kelimesiyle başlayalım. Bu hikayede “brit” kelimesi kaç kez kullanılmış?
Burada, 12. ayetin Tükçe çevirisinde “antlaşma” kelimesinin atlanmış olduğuna, ayette “ot ha-brit” “antlaşmanın işareti” yazdığına dikkat ediniz.
Gökkuşağı antlaşması hikayesinde, yedi (brit) kelimesi var. Tamam, ilginç, gökkuşağının yedi rengi var, gökkuşağı antlaşması hikayesinde yedi “brit” var, tamam, devam edelim.
Yeryüzü (aretz) kelimesinin kaç kez kullanıldığına bakalım.
Yedi “aretz” kelimesi var. İlginç.
O halde, yedi “aretz” ve yedi “brit” kelimesi var. Peki, işaret (ot) kelimesi kaç tane var?
Üç tane var.
“Bulut (annan)” kelimesi kaç tane var?
Beş tane.
14. ayette, “getireceğim” olarak tercüme edilen kelimenin orijinalinin “be-anni” olduğuna dikkat ediniz.
Özetleyelim:
Elimizde yedi “brit“, yedi “aretz“, beş “annan” ve üç “ot” kelimesi var. Kiyazmanın merkezindeki bu kelimelerin bu hikayede bulunma sayılarının tek sayı olduğu dikkatinizi çekti mi?
Tek sayıların bir özelliği bir orta elemanı bulundurmalarıdır. Örneğin “yedi” sayısını düşünelim. Yedi sayısının orta elamanı nedir? Cevap, dört’tür. Bir tarafta üç, diğer tarafta üç ve merkezde dördüncü öğe yer alır. Örneğin, yeryüzü kelimesi için, yeryüzü kelimesinin dördüncü kez geçtiği yer, yeryüzü temasının merkezi olacaktır. Peki, beş sayısının merkezi nedir? Üç. Üçüncü öğenin her iki yanında iki öğe yer alır. Üç sayısının merkezi nedir? İki. İkinci öğenin her iki yanında birer öğe yer alır. Öyleyse, benim gibi siz de merak ediyor musunuz? Bu kelimelerin sayısal olarak merkezi öğesi nerede karşımıza çıkıyor? Sayısal merkez nerededir?
İlk kelimemiz ile başlayalım. “Brit” kelimesinin dördüncüsü merkezi bölümde karşımıza çıkıyor. İlginç. Şimdi bir sonraki kelimeye gelelim. Bu kelime, yedi kez kullanılan “aretz” kelimesiydi. “Aretz” kelimesinin merkezi öğesi, dördüncü sırada yer alan öğe, tam da merkezi bölümde yer alıyor. Şimdi “anan” kelimesine bakalım. Beş adet “annan” kelimesi olduğunu söylemiştik. Üçüncü “anan” kelimesi nerede yer alıyor bakalım. Bu kelime de merkezi bölümde yer alıyor. Son olarak, üç “ot” kelimesinin merkezi, ikinci öğe nerede yer alıyor? O da merkezi bölümde yer alıyor.
Yazının üst bölümlerinde yer alan şekillerde, kelimeleri sayıp, tümünün merkezi öğesinin, tematik merkezde (beyaz renkle işaretlenmiş bölgede) yer aldığına dikkat ediniz.
Öyleyse, büyüleyici bir şekilde, bu önemli kelimelerin sayısal merkezleri, kiyastik yapının tam merkezinde yer alır. Bu merkezi alan, hem sayısal hem de tematik anlamda gerçekten merkezdir. Gökkuşağı antlaşması hikayesinin esası bu merkez çevresinde dönüyorsa, o halde bu merkez belki Şabat’ın neyle ilgili olduğuna dair de bize ışık tutabilir.
Şabat hakkında konuşmak için sabırsızlanıyorum. Bana katılın.
Önceki yazı: Bulutlarda Bir Yay
Sonraki yazı: Şabat’ın Merkezi
Kaynak: Rabbi David Fohrman