
Hezekiel 40-48. bölümler, Mesih döneminde inşa edilecek olan Üçüncü Tapınağı, tapınağın ölçülerini ve bina yapısını, İsrael ülkesinin on iki oymak arasında nasıl paylaşılacağını ayrıntıları ile birlikte ele alır.
Bu bölümlerde, İbranicesi “Nasi” olup TCL02 çevirisinde “Önder” olarak çevrilen önemli bir
karakter ön plana çıkmaktadır.
İbranice “Nasi” kelimesi, “lider, başkan, prens” olarak da çevrilebilir.
Hezekiel Peygamber’in bizlere anlattığı bu önemli karakter kimdir?
Bu soruya cevap verebilmek için öncelikle Hezekiel kitabının son 14 bölümünü birlikte
değerlendirmek gereklidir.
Hezekiel kitabının son 14 bölümünü şu şekilde üç kısma ayırabiliriz:
Hezekiel 34-37: İsrael’in sürgünden dönüşü ve Haşem’in Tapınağı’nın inşası.
Hezekiel 38-39: Sürgünden dönüş öncesi Gog önderliğindeki uluslarla İsrael arasındaki son
savaş ve Gog’un yenilgisi.
Hezekiel 40-48: Savaş sonrasında Haşem’in Tapınağı’nın inşası ve İsrael ülkesinin oymaklara
pay edilmesi.
Hezekiel Peygamber’in bize 40-48. bölümlerde söz ettiği bu karakterin biz 34-37. bölümlerde
zaten tanıtıldığını okuruz:
Başlarına, onları güdecek tek çoban olarak kulum Davut’u koyacağım. Onları o güdecek, çobanları o olacak. Ben Haşem onların Tanrısı olacağım, kulum Davut da onların arasında Önder olacak. Ben Haşem, böyle diyorum. (Hezekiel 34:23-24)
Kulum Davut onların kralı olacak, hepsinin tek çobanı olacak. Buyruklarımı izleyecek, kurallarıma uyacak, onları uygulayacaklar. Kulum Yakup’a verdiğim, atalarınızın yaşadığı ülkeye yerleşecekler. Kendileri, çocukları, çocuklarının çocukları sonsuza dek orada yaşayacaklar. Kulum Davut da sonsuza dek onların Önder’i olacak. (Hezekiel 37:24-25)
İsrael sürgünden döndüğünde, topraklarına yerleştiğinde kimin Önder olacağını bu ayetlerde
açıkça görülmektedir. Hem Davut’un soyundan geldiği için hem de Davut gibi bir kral-peygamber
olacağı için Mesih, İsrael’in kralı ve çobanı ve önderi olacaktır.
Bu nedenle, Hezekiel 40-48. bölümlerdeki bu önemli karakter açıkça Mesih’tir.
İsrael’in önderi olan Mesih neler yapacaktır?
Birinci ayın on dördüncü günü Fısıh Bayramı’nı yedi gün kutlayacak, mayasız ekmek yiyeceksiniz. O gün önder kendisi ve ülke halkı için günah sunusu olarak bir boğa sağlayacak. Yedi gün bayram boyunca her gün Haşem’e yakmalık sunu olarak kusursuz yedi boğayla yedi koç, günah sunusu olarak da bir teke sağlayacak. Tahıl sunusu olarak her boğa ve koç için birer efa tahıl, her efa için bir hin zeytinyağı sağlayacak. Yedinci ayın on beşinci günü başlayan ve yedi gün süren bayramda önder yakmalık sunuları, günah ve tahıl sunularını, zeytinyağını her gün aynı miktarda sağlayacak. (Hezekiel 45:21-25)
Bu ayetlerde Mesih’in Fısıh Bayramı kutlamalarına katılacağını, Haşem’in Tapınağı’nda sunulmak üzere kurbanlar sağlayacağını okumaktayız. Mesih, bizzat kurban sunmayacaktır, çünkü kurban sunma görevi, Levili kâhinlere aittir. Levili kâhinler, Mesih’in sağladığı kurbanları sunacaklardır:
Önder dışarıdan eyvana girip kapı sövesinin yanında duracak. Kâhinler onun yakmalık ve esenlik sunularını sunacaklar. Önder kapı eşiğinde tapındıktan sonra çıkıp gidecek. Kapı akşama dek açık kalacak. Şabat günleri ve Yeni Ay törenlerinde ülke halkı bu kapının girişinde Rab’bin önünde tapınacak. Önder, Şabat Günü Rab’be sunacağı yakmalık sunu olarak kusursuz altı kuzu, bir koç sunacak. (Hezekiel 46:2)
Benzer şekilde Kral Süleyman’ın ve Kral Hizkiya’nın da kurbanlar sunduğunu; kâhinler tarafından sunulması için kurbanlar sağladığını görürüz:
Kral ve bütün İsrail halkı Haşem’in önünde kurban kestiler. Süleyman, esenlik kurbanı olarak Haşem’e yirmi iki bin sığır, yüz yirmi bin davar kurban etti. Böylece kral ve bütün İsrail halkı, Haşem’in Tapınağı’nı adama işini tamamlamış oldu. Aynı gün kral, tapınağın önündeki avlunun orta kısmını da kutsadı. Yakmalık sunuları, tahıl sunularını ve esenlik sunularının yağlarını orada sundu. Çünkü Haşem’in önündeki tunç sunak yakmalık sunuları, tahıl sunularını ve esenlik sunularının yağlarını alamayacak kadar küçüktü. (1. Krallar 8:62-64)
Hizkiya, bütün İsrail ve Yahuda halkına haber göndererek, Efrayim ve Manaşşe halkına da mektup yazarak, İsrael’in Tanrısı Rab için Fısıh Bayramı’nı kutlamak amacıyla Yeruşalim’deki Haşem’in Tapınağı’na gelmelerini bildirdi. Hizkiya Haşem’e hizmetlerini başarıyla yerine getiren Levililer’i övdü. Yedi gün boyunca herkes esenlik kurbanlarını kesip atalarının Tanrısı Haşem’e şükrederek bayramda kendisine ayrılan paydan yedi. Topluluk bayramı yedi gün daha kutlamaya karar verdi. Böylece herkes bayramı yedi gün daha sevinçle kutladı. Yahuda Kralı Hizkiya topluluğa bin boğayla yedi bin davar sağladı; önderler de topluluğa bin boğayla on bin davar daha verdiler. Birçok kâhin kendini kutsadı. (2. Tarihler 30:1, 22-24)
Çok önemli olan bir diğer nokta ise Mesih’in kendi günahları ve halkı İsrael’in günahları için günah sunusu sunacak olmasıdır.
Mesih de bir insandır ve kasıtsız; bilmeden günah işleyebilir. Mesih döneminde kimse kasten;
bilerek günah işlemeyecektir. Ancak insan, insan kalmaya devam edecektir. Bilmeden; kasıtsız günahlar işlenebilecektir. Bu gibi durumlar için de günah ve suç sunuları sunulabilecektir.
Hezekiel açıkça sunulan bu günah kurbanının Prens tarafından, üçüncü ve son Tapınak’ta, yanlışlıkla yapılan günahlar için olduğunu açıkça belirtmektedir:
Yanlışlıkla ya da bilgisizlikten günah işleyen biri için ayın yedinci günü aynısını yapacaksın. Hezekiel 45:20
Bu durum, hristiyanlık tarafından Mesih olduğu iddia edilen “günah nedir bilmeyen isa” karakterine ve “kendisini sonsuza dek geçerli tek ve son kurban olarak sunan Mesih” iddiasına tamamen aykırıdır.
hrıstiyan öğretilerine göre isa Önder (Mesih ) ise niçin gelecek olan Tapınak’ta günah sunusu olarak boğa sunmaktadır? Kilise öğretileri, isa’nın günahsız olduğunu (Bakınız: Yuhanna 8:46, 2 Korintliler 5:21, İbraniler 4:15, İbraniler 7:26, İbraniler 9:14, 1 Petrus 1:19, 1 Petrus 2:22, 1 Yuhanna 3:5) ve kendisinin günaha karşılık kurban olduğunu açıkça belirtmektedir. (Bakınız: İbraniler 9:26-28, İbraniler 10:10, 12, 14, 1 Petrus 1:18-20, 1 Yuhanna 2:2, 1 Yuhanna 4:10.)
hrıstiyan İncili’nin ısrar ettiği gibi, isa’nın kendisi kurban edilen kuzu ise (Bakınız: Yuhanna 1:29, Yuhanna 1:36, 1 Korintliler 5:7, 1 Petrus 1:19, Vahiy 5:6-8, Vahiy 6:1-16, Vahiy 7:9-17), Mesih’in kendisi neden kuzuyu kurban olarak sunmaktadır? (Hezekiel 46:4)
Kral Hizkiya’nın da kendi günahı ve İsrael halkının günahı için günah sunusu sunduğu görülmektedir:
Kral ailesi, tapınak ve Yahuda halkı için günah sunusu olarak yedi boğa, yedi koç, yedi kuzu, yedi teke getirdiler. Hizkiya bunları Haşem’in sunağının üzerinde sunmaları için Harun soyundan gelen kâhinlere buyruk verdi. Önce boğalar kesildi, kâhinler boğaların kanını sunağın üzerinedöktüler. Sonra sırasıyla koçları ve kuzuları keserek kanlarını sunağın üzerine döktüler. Tekeleri günah sunusu olarak kralla topluluğun önüne getirdiler. Kralla topluluk ellerini tekelerin üzerine koydu. Sonra kâhinler tekeleri kestiler. Bütün İsrael halkının günahlarını bağışlatmak için tekelerin kanını sunağın üzerinde günah sunusu olarak sundular. Çünkü kral yakmalık sunu ve günah sunusunu bütün İsrael halkı adına sunmaları için buyruk vermişti. (2. Tarihler 29:21-24)
Mesih’in eşi ve çocukları olacak mıdır?
Efendi Haşem şöyle diyor: “Eğer Önder oğullarından birine kendi mülkünden armağan ederse, bu mülk torunlarına da geçecek. Miras yoluyla bu onların mülkü olacak. Önder görevlilerinden birine kendi mülkünden armağan ederse, görevli toprak parçasını özgürlük yılına dek elinde tutacak. Sonra öndere geri verecek. Önderin mirası ancak oğullarına geçebilir, onların olacak. Önder halkı mülkünden kovarak miraslarından etmemeli. Oğullarına ancak kendi mülkünden miras verebilir. Öyle ki, halkımdan hiç kimse mülkünden ayrılıp dağılmasın.” (Hezekiel 46:16-18)
Bu ayetlerden anlıyoruz ki, Mesih’in bir eşi ve mülkü olan toprakları miras bırakabileceği
çocukları ve torunları olacaktır.
Mesih ölümsüz bir kral olmayacaktır. Elbette o da ölecektir ve yerine oğullarından birisi kral
olacaktır.
Yeşaya 65:20 ayetine göre Mesih döneminde insanların ömrü uzayacak ve hastalık gibi- nedenlerden dolayı ölüm olmayacaktır. Ancak doğal ölüm devam edecektir ve bir insan olan Mesih de nihayetinde ölecektir. Ardından da oğullarından birisi kral olacaktır.
Yeremya Peygamber de bunu doğrulamaktadır:
Haşem şöyle diyor: “İsrael tahtı üzerinde oturan Davut soyunun ardı arkası kesilmeyecek.”
(Yeremya 33:17)
Haşem Davut’a bu sözü vermişti:
Haşem Davut’a kesin ant içti, andından dönmez: “Tahtına senin soyundan birini oturtacağım. Eğer oğulların antlaşmama, vereceğim öğütlere uyarlarsa, onların oğulları da sonsuza dek senin tahtına oturacak.” (Mezmurlar 132:11-12)
Önder’in (Mesih) Kutsal Topraklar’da toprak mülkü mü olacaktır ?
Önder’in toprak mülkü olacaktır:
Kutsal bölgeye düşen pay ile kente düşen payın iki yanındaki topraklar öndere verilecek. Bu topraklar kutsal bölgeye düşen 25 000 arşınlık payın doğusundan ve batısından ülkenin doğu ve batı sınırlarına uzanacak. Oymaklara düşen paylar boyunca uzanan bu iki bölge önderin olacak. Kutsal bölgeye düşen pay ile tapınak bunun ortasında olacak. (Hezekiel 48:21)
Kutsal Kitabınızı bilin!
Kutsal Kitabınızı bilirseniz, hiç kimse Tanrı’ya olan inancınızı ve O’nunla olan bağlantınızı çalamayacaktır.